DOCEŃ WPIS: 1046

20 przepisów dla alergików: bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne przepisy dla dzieci od dietetyczek Pauliny i Agnieszki.

przepisy dla alergikow bez jajek bez glutenu bez mleka

Tu znajdziesz TOP 20 przepisów wyselekcjonowanych przez dietetykę Paulinę z LUNCH MUNCHowego bloga, które sprawdzą się w diecie eliminacyjnej. Sprawdź wszystkie!

Mając na pokładzie małego alergika z pewnością na co dzień przygotowujesz dania bez glutenu, mleka czy jajek. Jeśli szukasz inspiracji na przepisy dla alergików, mamy dla Ciebie 20 przepisów, które świetnie sprawdzą się w diecie eliminacyjnej. Z LUNCH MUNCH® taka dieta będzie wciąż dawała wiele radości i pysznych smaków.

 

termosy dla dzieci -

 

Autorki wpisu: 

 

20 przepisow dla alergikow

Paulina Konkiewicz

Dyplomowany dietetyk i LUNCH MUNCHowa Ciocia.

Jako mama dwóch synów, w swojej pracy wykorzystuję osobiste doświadczenia ze zdrowym karmieniem najmłodszych. Tu znajdziesz wybrane przeze mnie przepisy dla alergików z LUNCH MUNCHowego bloga.

 

Przepisy dla alergikow bezglutenowe bezmleczne bezjajeczne przepisy

Agnieszka Górska

Dyplomowany dietetyk kliniczny oraz technolog żywności i żywienia człowieka.

Zawodowo żywieniem zajmuję się już ponad 10 lat. Prowadzę gabinet dietetyczny dla dzieci i dorosłych, ucząc zdrowego podejścia do jedzenia. Prywatnie: jestem mamą 5 i 6 latki, z którymi wspólnie wymyślamy i testujemy pyszne posiłki.

 

przepisy dla alergika

 

20 przepisów dla alergików: bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne przepisy dla dzieci 

 

Przepisy dla alergików bez glutenu

Czy Twoja pociecha je bezglutenowo? Korzystaj wtedy z przepisów na dania, które mają w sobie naturalnie bezglutenowe zboża: ryż, grykę, proso, kukurydzę, amarantus albo quinoę. Przy każdym przepisie znajdziesz dodatkowo uwagi, na co szczególnie musisz zwrócić uwagę przygotowując składniki do danej potrawy, jeśli ta propozycja ma być naprawdę wolna od glutenu. Owocnego gotowania !

 

Przepis #1: 

Pudding ryżowy z mango

Pudding ryzowy z mango dla alergika

Ryż lub płatki ryżowe będą idealną propozycją na II śniadanie dla małego alergika. Przygotowując to danie wybieraj produkty (ryż, płatki ryżowe, laska wanilii, pulpa z mango) oznaczone zielonym, przekreślonym kłosem lub zawierające informację na opakowaniu „nie zawiera glutenu”. Dzięki temu zyskasz pewność, że posiłek jest bezpieczny dla twojego małego alergika. Pudding to sycący i jednocześnie łatwostrawny posiłek, bogaty w białko i wiele cennych składników odżywczych. Mango zawiera również mnóstwo przeciwutleniaczy oraz składników mineralnych wspierających wzrok i odporność. Sprawdź przepis na pudding ryżowy z mango, który sprawdzi się do śniadaniówki alergika.

 

Przepis #2: 

Zawijańce omletowe z serem i pieczarkami

Do przygotowania omleta wcale nie musisz używać mąki. Ciekawe i wartościowe wnętrze sprawi, że będzie to pyszna i pełnowartościowa propozycja na przekąskę lub drugie śniadanie. Pieczarki to grzyby bezpieczne dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Zawierają w sobie witaminę D, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości i zębów.

 

Przepis #3: 

Owocowa komosanka

owocowa komosanka dla alergika

Quinoa czyli komosa ryżowa ma w sobie mnóstwo pełnowartościowego białka, a także cenne kwasy tłuszczowe. Wybierając komosę ryżową podczas zakupów pamiętaj o tym, by szukać produktu certyfikowanego znakiem zielonego, przekreślonego kłosa. Zwracaj również uwagę na odpowiednie przechowywanie tego produktu (daleko od artykułów zawierających gluten). Na tle innych zbóż komosę wyróżnia wysoka zawartość flawonoidów m.in. kampferolu i  kwecytyny, które są związkami o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Wskakuj po przepis na owocową komosankę.

 

Przepis #4: 

Pasztet zapiekany wege

Przygotowując ten pyszny pasztet szczególną uwagę zwróć na produkty takie jak: ryż, fasola w puszce, skrobia ziemniaczana, przyprawy (najczęściej zanieczyszczane). Foremek do wypieku nie wysypuj bułą tartą -lepiej wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli podajesz go w formie kanapki- pamiętaj o pieczywie bezglutenowym (certyfikat). W tym przepisie znajdziesz całe mnóstwo różnorodnych warzyw. Ponadto źródła pełnowartościowego białka, którymi są biała fasola i jajka. Cukinia i bakłażan mają w sobie wiele witamin z grupy B, odpowiedzialnych za pracę mózgu, przemianę materii oraz stan skóry. To również propozycja idealna, jeśli zastanawiasz się co na śniadanie do szkoły. Przepis na pasztet zapiekany wege znajdziesz właśnie tutaj.

 

Przepis #5: 

Placuszki gryczane

Placuszki gryczane i kakaowe dla alergika

Placuszki z użyciem kaszy gryczanej będą świetną przekąską i ciekawą propozycją na drugie śniadanie dla małego alergika. W przypadku diety bezglutenowej czytaj etykiety i wybieraj produkty certyfikowane 😊 Zwróć uwagę zwłaszcza na: kaszę gryczaną, laskę wanilii, kakao, jogurty owocowe- te najczęściej są zanieczyszczone glutenem. Uważaj też na dodatki: daktyle bardzo często posypywane są mąką pszenną, by owoce nie sklejały się. Dodatek daktyli wzbogaca wartość odżywczą placków o wiele cennych składników mineralnych, korzystnych m.in. dla układu krwionośnego.  Tu znajdziesz przepis na placuszki gryczane dla dzieci.

 

Przepis #6: 

Zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa dla dzieci przepis

Zupa-krem to propozycja pełna różnorodnych warzyw. Gdy Twoje dziecko je bezglutenowo zwróć uwagę na skład produktów użytych do przygotowania zupy (bulion warzywny, śmietana, przyprawy). Gotowe buliony i przyprawy często zanieczyszczone są glutenem na etapie produkcji, a do zagęszczania śmietany bardzo często używany jest jako dodatek właśnie gluten. Czosnek, natka pietruszki i cebula mają korzystne działanie dla odporności. Kalafior dostarczy magnezu, potasu i wapnia, natomiast por jest bogaty w polifenole i związki siarki o właściwościach przeciwutleniających. Na blogu znajdziesz przepis na zupę kalafiorową dla dzieci.

 

Przepis #7: 

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

zapiekanka z cukinii i ziemniakow przepis dla alergika

Przygotowanie tego dania rozpocznij od dobrania bezpiecznych składników dla Twojego szkraba. Zwróć szczególną uwagę na używane przyprawy, rodzaj szynki oraz ser żółty.

Dobierając składniki do tego dania, postaw na:

przyprawy pojedyncze (w mieszankach najczęściej znajduje się gluten),

szynkę ze znakiem przekreślonego kłosa (do większości „zwykłych” dodaje się gluten)

dobrej jakości ser żółty (produkty tańsze, seropodobne zawierają gluten).

Dzięki sporej ilości warzyw, zapiekanka kryje w sobie wiele cennych witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Ziemniaki mają w sobie sporo potasu, który wpływa na pracę nerek układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi. Zawarty w pomidorach likopen jest związkiem o działaniu ochronnym dla naczyń krwionośnych oraz neutralizującym wolne rodniki. Wpadaj po przepis na zapiekankę z cukinii i ziemniaków dla małego alergika.

 

Przepisy dla dzieci alergików bez glutenu – garść smakowitych porad:

Kiedy jesteś rodzicem małego alergika z pewnością wiesz, że nawet niewielka ilość glutenu w jego diecie może powodować przykre i niebezpieczne dla zdrowia objawy.

Czasem objawy występują również po zjedzeniu produktów, z zasady bezglutenowych. Dzieje się tak, ponieważ część koncernów produkujących żywność wytwarza w obrębie tego samego zakładu (lub pakuje) produkty zawierające gluten i te bezglutenowe. Dochodzi wówczas do zanieczyszczenia glutenem. Taka sytuacja może mieć miejsce również w Twoim domu. Pamiętaj zatem, żeby produkty bezglutenowe przechowywać oddzielnie, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Mały alergik powinien mieć również swoją osobną śniadaniówkę do szkoły – używaną tylko do dań wolnych od glutenu. Natomiast, w przypadku zakupów spożywczych – stawiaj na towary oznaczone zielonym symbolem przekreślonego kłosa.

 

Przepisy dla alergikow bez glutenu

 

Przepisy dla alergików bez mleka

Dieta bez mleka wcale nie oznacza rezygnacji z ulubionych dań. Wystarczy, że w zamian użyjesz napoju roślinnego. Szukaj takiego, który będzie wzbogacany w witaminy m. in. B12 oraz nie będzie miał w sobie cukru. Pamiętaj również, żeby w posiłkach dla dzieci poniżej 5 roku życia napój ryżowy zastąpić np. migdałowym, owsianym czy kokosowym. Poniżej kilka propozycji wraz z dodatkowymi wskazówkami, na co zwrócić uwagę przygotowując dania wolne od alergenów białek mleka.

 

Przepis #8: 

Ryż na mleku kokosowym

ryz-na-mleku-kokosowym-dla-dzieci-alergicznych

Mleko kokosowe to jedna z alternatyw dla mleka krowiego. Ma ono w sobie sporo błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Jednocześnie dostarcza witamin z grupy B i witaminy E niezbędnych dla dobrej kondycji skóry. W przepisie możesz użyć również ryżu pełnoziarnistego, który zawiera sporo cennych składników mineralnych. Tu znajdziesz szczegółowe instrukcje, wg których przygotujesz ryż na mleku kokosowym dla małego alergika.

 

Przepis #9: 

Gofry z cukinii

gofry-z-cukinii-dla dzieci

Gofry z cukinii to kolejna propozycja, którą z powodzeniem możesz przygotować używać napoju roślinnego np. migdałowego. W przypadku małego alergika weź pod uwagę również rodzaj użytego pieczywa (wybieraj takie przygotowane bez mleka -> informację tę znajdziesz w składzie produktu) 😊. Wytrawne gofry to również idealny sposób na dodatkową porcję warzyw w ciągu dnia. Użyj mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej, a gofry będą miały w sobie więcej błonnika.

 

Przepis #10: 

Pomarańczowy koktajl z płatkami owsianymi

Pomaranczowy koktajl z platkami owsianymi

Gdy przygotowujesz ten przepyszny koktajl dla dziecka uczulonego na białka mleka krowiego koniecznie wymień mleko krowie/kefir na napój roślinny (np. kokosowy, migdałowy, owsiany). Ta propozycja to bomba witaminowa. Za sprawą pomarańczowych owoców i warzyw mnóstwo tutaj beta karotenu, który ma korzystne działanie dla wzroku i skóry. Dodatek nasion chia to jednocześnie porcja dobrych tłuszczów niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Przepis na pomarańczowy koktajl znajdziesz wśród przepisów na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.

 

Przepis #11: 

Placki z dyni

placki-z-dyni-dla-dziecka-przepis

Do przygotowania placuszków dla dziecka z alergią na białka mleka krowiego koniecznie zamiast jogurtu z mleka krowiego wybierz produkt roślinny (np. jogurt kokosowy, owsiany). Dynia ma w sobie całe mnóstwo substancji, które regulują pracę układu krwionośnego i działają na niego ochronnie. Spora ilość błonnika zapewnia odpowiednią perystaltykę przewodu pokarmowego. Związki działające przeciwbakteryjnie sprawiają, że warto sięgać po dynię regularnie zwłaszcza w sezonie infekcyjnym. Przepis na placki z dyni dla dzieci znajdziesz na LUNCH MUNCHowym blogu.

 

Przepis #12: 

Snickersowy krem jaglany

snickersowy krem jaglany dla dzieci przepis

Przygotowując krem dla dziecka, które cierpi na alergię na mleko krowie koniecznie sprawdzaj skład gorzkiej czekolady, użytej do przepisu. Na etykiecie wielu z nich widnieje informacja „ może zawierać mleko”, choć gorzka czekolada wcale się z mlekiem nie kojarzy😊. Kasza jaglana, która jest podstawowym składnikiem przepisu na snickersowy krem jaglany dla dzieci ma mnóstwo żelaza. Chroni ono zarówno przed niedokrwistością, jak również wspomaga odporność. Ta propozycja ma w sobie też sporo błonnika, który sprzyja prawidłowemu działaniu przewodu pokarmowego.

 

Przepis #13: 

Placki z ciecierzycy

placki z ciecierzycy dla dzieci alergicznych przepis

Ciecierzyca to prawdziwa skarbnica pełnowartościowego białka. Zawarty w niej błonnik reguluje ciśnienie krwi i działa pozytywnie na skład flory bakteryjnej jelit. Dodana w przepisie marchewka poprzez zawartość witaminy C będzie poprawiała wchłanianie żelaza z cieciorki. Brzmi ciekawie? Wskakuj po przepis na placki z ciecierzycy dla dzieci.

 

Przepisy dla alergików bez mleka – garść smakowitych porad:

Produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie dziecka. Wapń jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i mineralizacji kości.

W przypadku alergii na białko mleka krowiego, by uzupełnić wapń w diecie dziecka dodawaj do posiłków, takie produkty jak:

nasiona chia,

amarantus,

sezam (lub krem sezamowy),

migdały (lub krem migdałowy),

suszone figi

mak (niewielkie ilości – najwcześniej w 2 roku życia).

Oczywiście – wymienione powyżej składniki podawaj wtedy, kiedy Twoje dziecko nie ma na nie alergii 😊.

W przypadku małych łasuchów, produkty te najpyszniej smakują jako:

posypki do deserów,

składnik mas deserowych,

smarowidło placuszków,

dodatek do ryżu na mleku,

jaglanki,

jako składnik dodający objętości (amarantus).

 

Przepisy dla alergikow bez mleka

 

Przepisy dla alergików bez jajek

Jaja to nie tylko cenne witaminy i składniki odżywcze, ale również produkt, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym ze względu na pełnione funkcje. Z tego względu przy każdym przepisie, który wymaga dodatkowej uwagi/zamiany składników ze względu na możliwość wystąpienia „ukrytych alergenów jaj” znajduje się dodatkowa informacja. A jak zastąpić jajko w diecie eliminacyjnej? Jest na to kilka sposobów! Czytaj poniżej!

 

Przepis #14:

Piada z hummusem i kapustą pekińską

To idealna propozycja na śniadanie. Dodatek hummusu i mozarella zapewniają porcję pełnowartościowego białka. Różnorodne warzywa to wiele cennych składników mineralnych i witamin. Piada to również ciekawa alternatywa dla zwykłej kanapki. Piada sprawdzi się na drugie śniadanie, dlatego przepis znajdziesz w LUNCH MUNCHowych propozycjach na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.

 

Przepis #15:

Placuszki z płatków owsianych z gruszką

placuszki z platkow owsianych z gruszka bez jajek

W tych placuszkach jajko zastąpił dojrzały banan. Płatki owsiane i mąka pełnoziarnista użyte w przepisie zapewniają porcję błonnika. Gruszka jest natomiast owocem, który zawiera wiele korzystanych związków odpowiedzialnych za prawidłowe ciśnienie krwi czy łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Sprawdzą się na drugie śniadanie w lunch boxie. Sięgaj po przepis na placuszki owsiane z gruszką.

 

Przepis #16:

Kanapka z pastą z tuńczyka

przepisy dla alergikow kanapka z pasta z tunczyka

Kanapki to jedne z najbardziej popularnych przekąsek. Przygotowując posiłek tego typu dla dziecka uczulonego na jajka pamiętaj o zweryfikowaniu składu użytego pieczywa. Do produkcji niektórych gatunków pieczywa używa się jaj. Kanapka to też możliwość do wprowadzenia do diety dziecka ryb. Ryby możesz je podawać w różnej formie, nie tylko na obiad ale również tak jak w tym przepisie jako pastę do kanapek. Ryby morskie, do których zalicza się również tuńczyk, mają w sobie wiele korzystnych kwasów tłuszczowych. W okresie intensywnego wzrostu i nauki są one niezbędne do pracy mózgu, zapamiętywania oraz odporności. Kanapka w takim wydaniu sprawdza się na drugie śniadanie. Sprawdź przepis na kanapkę z pastą z tuńczyka dla dzieci.

 

Przepis #17:

Wegańskie tosty francuskie

weganskie tosty francuskie dla alergikow przepis

Tosty francuskie w diecie bez jajka? Żaden problem! Pamiętaj tylko, żeby zweryfikować składa pieczywa, którego używasz do ich przygotowania. Wybieraj te rodzaje, które w swoim składzie nie zawierają jaj. Wybierz pieczywo dobrej jakości, najlepiej pełnoziarniste. Do podania tostów użyj dowolnych sezonowych owoców. Będą one źródłem nie tylko witamin, ale również wielu składników mineralnych. Składniki i instrukcje przygotowania znajdziesz we wpisie dedykowanym dla wegańskich tostów francuskich.

 

Przepis #18:

Kulki mocy z twarogu

Kulki mocy dla dzieci z twarogu bez jajek

Przygotowując kulki mocy z twarogu możesz zmieniać dodatki, w których je obtoczysz.  W przypadku dodatków do tych pysznych kuleczek zwróć uwagę na ich skład (np. posypki waflowe). Znaczna część produktów przetworzonych zawiera w swoim składzie jajka lub proszek jajeczny. Wybieraj świeży twaróg dobrej jakości, który ma w sobie mnóstwo pełnowartościowego białka. Korzystaj z pestek słonecznika, sezamu wiórków kokosa czy nasion chia. Są one bogate w błonnik, składniki mineralne oraz dobre tłuszcze. Przepis znajdziesz w linku.

 

Przepis #19:

Makaron Shreka ze szpinakiem

makaron-ze-szpinakiem-dla-dzieci przepis

Podstawową w tym przepisie, w przypadku diety dziecka uczulonego na jaja będzie zmiana makaronu na „bezjajeczny”. Ten prosty przepis łączy w sobie składniki idealne dla odporności. Szpinak jest bogaty zarówno w żelazo, jak i w witaminę C która ułatwia jego przyswajanie. Używając migdałów oraz oliwy dobrej jakości dodatkowo zapewnisz maluchowi porcję wartościowych kwasów tłuszczowych. Dlatego to kolejny pomysł dla alergików, który uzupełnia listę przepisów bez jajek. Wpadaj zatem po instrukcje przygotowania makaronu ze szpinakiem – to idealny przepis dla alergików.

 

Przepis #20:

Hummus buraczkowy

przepisy dla alergikow bez jajek

Ciecierzyca, podobnie jak nie nasiona roślin strączkowych, ma w sobie złożone węglowodany. Dzięki nim posiłek jest sycący i odżywczy. Jednocześnie połączenie buraka i ciecierzycy daje sporą dawkę żelaza wpierającego odporność i procesy tworzenia nowych krwinek. Hummus buraczkowy to nie tylko jeden z moich polecanych przepisów dla alergików, ale również dobra propozycja na drugie śniadanie. Dlatego przepis znajdziesz we wpisie z przepisami na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.

 

Przepisy dla alergików bez jajek – garść smakowitych porad: 

Edytując zwykły przepis na przepis dla alergika, zamiennie dla jednego jajka możesz użyć:

rozgniecionego (najlepiej też bardzo dojrzałego) banana,

łyżki nasion siemienia lnianego albo nasion chia zalanych trzema łyżkami ciepłej wody (daj im kwadrans na napęcznienie),

aquafaby czyli wody odlanej z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy. Jedna łyżka jest zamiennikiem jednego żółtka, dwie białka, natomiast trzy całego jajka,

łyżki stołowej masła orzechowego (sprawdź skład przed zakupem).

Jaja, poza smakiem, pełnią szereg innych funkcji w przetwórstwie żywności, takich jak:

spulchnianie,

zmiękczanie,

wiązanie (łączenie) produktów w jednolite masy.

Jak je zastąpić pod tym względem? To już wiesz, z powyższej części artykułu. Pamiętaj jednak, że dzięki tym funkcjom, są szeroko stosowane w wielu popularnych produktach. Znajdują się w składzie nie tylko takich oczywistych propozycji jak bezy i majonezy. Niewielkie ilości jaj znajdziesz również w:

batonikach,

ciastkach,

gotowych daniach (pierogi, pyzy, kluseczki),

pasztety,

panierki do mięs,

lody czy gotowe sosy.

Poświęć zatem chwilę, żeby przestudiować skład kupowanych produktów, a odpłaci Ci się to szczęśliwym dzieckiem, bez objawów alergii 😊.

W składzie kupowanych produktów, poza oczywistym napisem „jaja”, szukaj również obecności takich nazw jak: proszek jajeczny, czy nazwy z przedrostkiem „owo”.

 

przepisy dla dzieci alergikow

 

Podsumowanie naszej listy przepisów dla alergików

 

Mamy nadzieję, że LUNCH MUNCHowe przepisy dla alergików pomogą Ci w tym, żeby tworzyć posiłki eliminujące gluten, mleko czy jajka, i podawać je dzieciom bez odrobiny nudy.

Bez względu na rodzaj menu dziecka, sięgaj po sezonowe produkty oraz sprawdzone zamienniki nietolerowanych składników.

Pamiętaj również, że urozmaicone posiłki mają istotny wpływ na zapewnienie odpowiedniej ilości wszystkich potrzebnych dziecku składników odżywczych, dlatego tak ważne jest to, żeby na co dzień śniadaniówkę do szkoły pakować #zdrowokolorowo – jak w tęczy!

 

przepisy dla alergikow

 

Poznaj autorki wpisu: 

przepisy dla alergikow top20 przepisow

Paulina Konkiewicz 

LUNCH MUNCHowa ciocia. Dietetyczka. Mama dwóch synów.

Na co dzień wspiera dietetycznie dorosłych i dzieci. W swojej pracy wykorzystuje osobiste doświadczenia związane z rodzinnymi posiłkami i menu najmłodszych. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

 

Przepisy dla alergikow bezglutenowe bezmleczne bezjajeczne przepisy

Agnieszka Górska

Dyplomowany dietetyk kliniczny oraz technolog żywności i żywienia człowieka.

Żywieniem zajmuje się zawodowo już ponad 10 lat. Prowadzi gabinet dietetyczny dla dzieci i dorosłych, ucząc zdrowego podejścia do jedzenia. Prywatnie: jest mamą 5 i 6 latki, z którymi wspólnie wymyśla i testuje pyszne posiłki, również z LUNCH MUNCHowego bloga.

DOCEŃ WPIS: 1046

Komentarze

  1. Asia pisze:

    W wielu przepisach widze smietane, ser, jogurt naturalny. Droga Pani, alergicy nie jedzą takich przysmaków 😥

    1. Aga Górska pisze:

      W przypadku wystąpienia alergii na białka mleka krowiego u Twojej pociechy- nic straconego! Korzystaj z bezmlecznych zamienników. W artykule i poniżej podpowiadam, czym możesz je zastąpić, by były bezpieczne dla Twojego szkraba i jednocześnie nie zabierały wyjątkowego smaku potrawie! Na szczęście produktów zamiennych na rynku jest coraz więcej. Koniecznie jednak czytaj ich skład, ponieważ tutaj nie zawsze cena idzie w parze z jakością.

      Znakomitym zamiennikiem śmietany w wielu przepisach jest mleczko kokosowe. Im bardziej kremowe i gęste, tym lepiej! Do deserów wykorzystaj śmietanę roślinną. Znajdziesz ją w większych sklepach, na dziale ze zdrową żywnością. Z łatwością zamówisz również przez Internet. Poza typową roślinną śmietaną deserową „do ubijania”, znajdziesz roślinne zamienniki tradycyjnej kwaśnej śmietany do zupy, śmietany ryżowe, sojowe. W przypadku gdy zależy Ci jedynie na zagęszczeniu, niekoniecznie na smaku (np. w przypadku zup) -zagęść ją wykorzystując warzywa. Najlepszą, gęściutką niczym od Babci zupę otrzymasz miksując część warzyw, wykorzystanych do jej przygotowania. Zupa zyska o wiele głębszy smak. Dodatkową zaletą jest fakt, że jesteś w stanie „przemycić” jeszcze więcej witamin, których na pierwszy rzut oka nie widać na talerzu😊Jeśli masz do czynienia z niejadkiem o zbyt niskiej masie ciała-zamiast warzyw do zagęszczenia dodaj (zmiksowaną lub nie) kaszę gryczaną lub kaszę mannę. Dzięki temu wartość kaloryczna dania będzie wyższa niż w przypadku zastosowania zmiksowanych warzyw.
      Zamiast mlecznego jogurtu naturalnego na bazie mleka korzystaj z jogurtów kokosowych, sojowych, owsianych. Stosunkowo od niedawna w wielu sklepach znaleźć można również przepyszne jogurty z orzechów nerkowca. Jeśli Twój szkrab nie ma alergii na orzechy- wybieraj tego typu produkt zamiennie z innymi, zyskasz różnorodność smaku mimo ograniczeń w diecie 😊

      W przepisach, w których pierwotnie występuje ser – masz wiele możliwości. Jedną z nich jest wykorzystanie tofu (produkt sojowy). Może być zwykły, wędzony lub smakowy- w zależności od potrawy i upodobań smakowych Twojej pociechy. Innym rozwiązaniem jest wykorzystanie granulatu sojowego. W przeciwieństwie do twardej, zwartej struktury tofu (idealnej do krojenia w kosteczkę i podsmażania na patelni) granulat jest bardziej sypki, świetny do spaghetti, sosów. Gdy potrzebujesz typowego smarowidła na kanapeczkę lub tortillę -wykorzystaj hummus. Również w wielu opcjach smakowych. Alternatywą są też produkty seropodobne ze składników roślinnych (na bazie migdałów, nerkowców) – do złudzenia przypominające tradycyjny ser żółty lub fetę. Wszystko zależy od tego- do czego konkretnie i jaki rodzaj sera potrzebujesz. W przypadku tej grupy produktów poświęć odrobinę czasu na przeczytanie ich składu, zanim zdecydujesz się na zakup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *