Ryż na mleku kokosowym dla dzieci. Smaczny wegański podwieczorek do lunchboxa
Ryż na mleku kokosowym to przepis na pyszny podwieczorek dla dzieci. Potrawa posmakuje weganom i nie tylko. Sprawdź ten prosty przepis.
Ryż na mleku kokosowym to sposób na podwieczorek obfitujący w białko, żelazo, miedź i kwas foliowy. A to za sprawa kokosa, który (na szczęście rodziców) zazwyczaj dzieci lubią. Z pewnością lubi go też moja LUNCH MUNCHowa Córka, której swojego czasu ryż na mleku kokosowym pakowałem w lunchbox pojemnik co najmniej raz w tygodniu, a ona wszystko zjadała ze smakiem, na przykład przed zajęciami z rysunku albo tańca dla dzieci.
Ryż na mleku kokosowym dla dzieci – składniki:
Poniżej podaję składniki na jedną porcję:
- garść ryżu
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- pół garści wiórków kokosowych
- pół garści orzechów i/lub bakalii (wybierz ulubione orzechy swojego dziecka)
Sprawdź, czy polubicie też naleśniki amerykańskie z przepisu LUNCH MUNCHowej Mamy.
Ryż na mleku kokosowym dla dzieci – przygotowanie:
- Ryż gotuję w osolonej wodzie. Zazwyczaj zajmuje mi to do dziesięciu minut (ważne, żeby ryż się nie rozgotował, bo wtedy powstanie zbyt miękka papka, której – przynajmniej moje – dziecko nie lubi).
- Ugotowany ryż odcedzam od nadmiaru wody. Do naczynia, w którym znajdował się ryż, wlewam mleko kokosowe, wsypuję też wiórki kokosowe, i z powrotem wsypuję ugotowany już ryż. Wszystko dokładnie mieszam i gotuję krótko (maksymalnie do pięciu minut).
- W tym czasie porcję ulubionych orzechów swojego dziecka przesypuję w lunchbox dla dzieci, a ugotowany ryż na mleku kokosowym do drugiego małego pojemnika na jedzenie.
- Gotowe! Smaczny i zdrowy podwieczorek w dosłownie 15 minut!
Ryż na mleku kokosowym dla dzieci – smakowita porada:
Mam taka zasadę, że ilość ryżu na jedną porcję wyznacza jedna garść. Jeśli ryżu chciałbym zrobić na dwie porcje, to po prostu do osolonej wody wrzuciłbym dwie garści i podwoił ilość pozostałych składników. Proste, prawda? Lubię takie proste i jasne zasady, dlatego tak bardzo lubię ten przepis!
12/10/2021