Kanapka z pastą z tuńczyka dla dzieci. Szybki przepis na pożywną kanapkę na drugie śniadanie.
Tu znajdziesz przepis na kanapkę z pastą tuńczyka, która sprawdza się w porze drugiego śniadania w szkole.
Kanapka z pastą z tuńczyka dla dzieci to połączenie składników, które na pierwszy rzut oka może nie wydawać się intuicyjne. I być może właśnie na tym polega moc tej kanapki – dzięki zastosowaniu twarogu i sosu pomidorowego, tuńczyk nie wydaje się przeważać w smaku ani zapachu. Stąd, w moim domu, kanapka w tym wydaniu sprawdza się jako drugie śniadanie do szkoły.
Kanapka z pastą z tuńczyka dla dzieci – składniki:
- 2 kromki chleba (graham / pełnoziarnisty)
- 2 łyżki twarogu (najlepiej chudego)
- 2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- sól, pieprz
- szczypiorek lub inna zielenina (kilka listków do dekoracji)
Kanapka z pastą z tuńczyka dla dzieci – przygotowanie:
- Tuńczyka odsączam z zalewy.
- Do niewielkiej miseczki przekładam 2 łyżki twarogu i 2 łyżki tuńczyka. Wszystko porządnie rozdrabniam widelcem.
- Do masy dodaję odrobinę sosu pomidorowego i przyprawiam.
- Chleb smaruję masłem i pastą z tuńczyka.
- Pastę posypuję szczypiorkiem lub inną zieleniną.
- Dodaję listek sałaty i przykrywam drugą kromką. Kanapka jest gotowa!
Tu znajdziesz moje inne propozycje na przepisy dla drugie śniadanie do szkoły.
Kanapka z pastą z tuńczyka dla dzieci – smakowita porada:
Tę kanapkę (i inne również) przygotujesz dziecku w sposób, który zachęci do spałaszowania. Sprawdzają się tutaj szczególnie:
- ozdobne wykałaczki: dłuższe wszystko ze sobą połączą, krótsze nadadzą uroku,
- wykrawaczki: to dzięki nim wykroisz serduszka, kwiatki, dinozaury i inne cuda.