DOCEŃ WPIS: 21

Co na śniadanie dla dziecka do szkoły? 10 przepisów na zdrowe II śniadanie do szkoły

Co na sniadanie dla dziecka do szkoly przepisy z lunch box bloga

Szukasz pomysłów na drugie śniadania do szkoły? Koniecznie poznaj 10 przepisów od dietetyczki Marty!

Nowy rok szkolny za pasem, lunch boxy pewnie już w gotowości, lub w drodze (jeśli nie, to polecamy się – oczywiście!). Teraz przed Tobą „tylko” kwestia pomysłów na posiłki do śniadaniówki. Pierwszych 5 śniadań – zapewne żaden problem, sięgniesz po znane i lubiane przez dziecko dania. ALE… co dalej?

 

 

Co na sniadanie dla dziecka do szkoly przygotowac

Autorka artykułu: 
Marta Kmieciak 
LUNCH MUNCHowa Ciocia

Jeśli zastanawiasz się co na śniadanie dla dziecka do szkoły, to spieszę z pomocą i przedstawiam Ci poniżej garść propozycji na zdrowe drugie śniadanie dziecka.

 

Co na II sniadanie dla dziecka do szkoly przepisy

10 przepisów na zdrowe II śniadanie do szkoły

Przepis #1:

Hummus buraczkowy

Co na II sniadanie dla dziecka do szkoly przepisy

Dlaczego polecam hummus w opcji na drugie śniadanie do szkoły?

Kanapki brzmią nudno, ale już np.: pieczywo pełnoziarniste ze słonecznikiem z humusem buraczkowym, wędliną, papryką i sałatą brzmi jak przepyszna i w dodatku bardzo kolorowa kanapka! Przygotuj hummus dzień wcześniej, żeby w lodówce składniki zdążyły się dobrze przegryźć.

 

Hummus buraczkowy – składniki:

  • 1 pieczony burak
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 0.5 cytryny
  • 1-2 łyżki pasty tahini
  • Szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

 

Hummus buraczkowy – przygotowanie:

  1. Buraka upiecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Buraka ostudź i obierz.
  2. Odlej na sitku ciecierzycę, włóż do miski, wyciśnij do niej sok z cytryny i czosnek, dodaj pokrojonego na kawałki buraka i wszystkie przyprawy i miksuj na najwyższych obrotach.
  3. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody.

 

Smakowita porada:

Podobnie jak LUNCH MUNCHowy Tata, zwykle piekę buraka przy okazji pieczenia czegoś innego, jak ciasto czy mięso i staram się mieć upieczonego buraka zawsze w lodówce. Można go użyć też jako dodatek do sałatek, dorzucić kawałek do smoothies z owocami, zblendowany na papkę kawałek dodać do ciasta na naleśniki i uzyskać dzięki temu różowe naleśniki… opcji jest wiele i kiedyś obiecuję opisać je wszystkie, w każdym razie burak to bardzo wdzięczna bulwa do gotowania i warto mieć ją zawsze pod ręką 😊

Przepis #2:

Zdrowe kulki a’la rafaello

Co na sniadanie dla dziecka do szkoly od dietetyczki

Dlaczego kulki rafaello sprawdzą się w opcji na szkolne drugie śniadanie?

Od czasu likwidacji z większości szkół automatów z przekąskami dzieci są raczej wolne od pokus dokupienia sobie do posiłku czegoś słodkiego, ale nadal istnieje ryzyko, że koleżanka czy kolega będą mieć z sobą jakieś łakocie. Dlatego warto dołożyć do luchboxa coś „słodkiego”, przekąskę, która ewentualny głód na słodycze zaspokoi. W wersji zdrowej mogą to być np. liofilizowane owoce, batony Muesli, lub… kokosowe kulki do złudzenia przypominające rafaello!

 

Zdrowe kulki – składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy, lub 150g kaszy jaglanej
  • 300ml mleka kokosowego jeśli używamy kaszy jaglanej, 100ml jeśli ciecierzycy
  • 2 łyżki ksylitolu/ miodu/ syropu z agawy
  • migdały blanszowane
  • 3 szklanki wiórków kokosowych

 

Zdrowe kulki – przygotowanie:

  1. W wersji z kaszą jaglaną: zalej ją mlekiem kokosowym i w nim gotuj przez około 20-25min, pamiętaj żeby często mieszać, a jak będzie już miękka dodaj 1,5 szklanki wiórków kokosowych. Przestudź.
  2. W wersji z cieciorką: odsącz na sitku cieciorkę z wody, dodaj szklankę wiórków kokosowych i mleko kokosowe, zblenduj.
  3. Kolejne kroki są wspólne dla obu wersji: Dodaj substancję słodzącą, którą wybrałeś (lub wybrałaś) i sprawdź, czy wystarczy poziom słodkości dla Ciebie. Zblenduj na gładką masę. Z powstałej masy formuj kulki odrobinę mniejsze, niż orzechy włoskie – do środka wciskając po jednym migdale. Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i odkładaj do pojemnika. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby masa się związała i żeby stwardniały.

 

Smakowita porada:

Jeśli zależy Ci na urozmaiceniu kolorystycznym i smakowym lunch boxa pociechy część kulek możesz obtoczyć w kakao, lub dodać kakao do masy przed formowaniem. Całkiem dobrze obtacza się też tę masę w prażonych ziarenkach sezamu.

Przepis #3 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Muffinki mini tarty z groszkiem

co na II sniadanie dla dziecka do szkoly z warzywami

Dlaczego muffinki z groszkiem podaję jako przepis na drugie śniadanie?

Nie wszystko słodkie, co jak ciastka wygląda, czyli… muffinki na wytrawnie. Tym razem w szybkiej wersji z ciasta francuskiego dla zabieganych rodziców (do których grona osobiście również należę). Jak już pewnie wiesz z poprzednich moich artykułów – uważam, że do placuszków można dodać absolutnie wszystko, co mamy w lodówce i często w ten sposób właśnie „sprzątam” resztki. Podobnie jest z muffinkami!

Potrzebujesz:

  • 100g mrożonego groszku
  • 0.5 cebuli lub jedna szalotka
  • 100g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 25g masła
  • 50g sera żółtego
  • 3 arkusze ciasta francuskiego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn/bazylia

 

Przygotowanie:

  1. Wyjmij kilka godzin wcześniej groszek z zamrażalnika, żeby zdążył się rozmrozić.
  2. Zacznij od nastawienia piekarnika do temperatury 200 stopni C.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę, dodaj do groszku, lekko dopraw wybranymi przyprawami.
  4. Jajko ze śmietaną i mlekiem roztrzep. Masło roztop.
  5. Arkusze ciasta francuskiego rozłóż na wilgotnym ręczniku kuchennym lub ścierce i pokrój na 4 kwadraty.
  6. 6 zagłębień blachy do muffinów (nie obok siebie, zostawiaj przerwy na blasze) natłuść, a kwadraty ciasta lekko posmaruj roztopionym masłem. Wyłóż każde z 6 zagłębień dwoma kwadratami ciasta. Wystające krawędzie ciasta rozłóż i jeszcze raz posmaruj masłem.
  7. Tak przygotowane zagłębienie wypełnij mieszanką groszku, przykryj masą śmietanową i posyp serem.
  8. Muffiny upiecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 15 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmaruj cienko masłem.

 

Smakowita porada:

Przerwy między muffinkami na blasze potrzebne są, żeby krawędzie ciasta, które rozkładasz nie pokleiły się ze sobą i nie było problemu z ich wyjmowaniem z blachy. Ciasto zaraz po upieczeniu może się kruszyć, więc ostrożnie wyjmuj je z blaszki.

Przepis #4 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Zielone gofry

co na II sniadanie dla dziecka do szkoly przepis

Dlaczego drugie śniadanie do szkoły nie obejdzie się bez zielonych gofrów?

Dziś zdecydowanie skłaniam się do wytrawnych propozycji śniadaniowych i zaraz po muffinkach, które w pierwszej chwili kojarzą nam się z czymś słodkim przychodzi kolej na następną taką potrawę, a mianowicie… gofry. Przepisów na gofry jest całe mnóstwo, choć najbardziej spopularyzowane są te, które kojarzą nam się z budkami na nadmorskich deptakach i frużeliną (brrr…), to jeśli nie odkryłeś jeszcze gofrów w swojej kuchni – nie mogę powiedzieć nic więcej, niż… pędź po gofrownicę, przed Tobą świetna przygoda!

 

Potrzebujesz:

  • 400g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 180ml mleka
  • 180ml wody
  • 150g szpinaku
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. W blenderze zmiksuj świeży szpinak, wodę i mleko.
  2. W misce połącz żółtka z cukrem, po chwili dodając olej.
  3. Do miski z jajkami dodaj mieszankę z blendera i mąkę.
  4. W osobnej misce ubij dokładnie białka i dodaj je do miski z ciastem, dokładnie wymieszaj ale niezbyt długo, żeby nie opadła piana.
  5. Usmaż gofry, polecam do nich twarożek ziołowy.

 

Smakowita porada:

Gofry zaraz po usmażeniu są chrupiące, jednak w lunch boxie zmiękną i zrobione na mące pszennej bardzo przypominają miękki chleb tostowy, który lubią dzieci, jeśli więc Twoje dziecko upodobało sobie „biały” chleb – nie dodawaj szpinaku. Takie domowe gofry mają znacznie lepszy skład, niż chleb tostowy.

Przepis #5 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Wiosenny ziołowy twarożek

Bardzo wierzę, że w przepisach dla dzieci, zwłaszcza na śniadanie ważna jest prostota i jednocześnie czas potrzebny na przygotowanie dania. Nie ma się co oszukiwać, żyjemy w ogromnym pędzie i mało kto może sobie pozwolić na poświęcenie godziny na przygotowywanie skomplikowanych potraw. Jednak często wypadają nam z głowy takie całkowicie najprostsze rozwiązania – właśnie przez pośpiech. Dlatego teraz polecam przepis na mój absolutnie ulubiony wiosenny twarożek.

 

Potrzebujesz:

  • 250g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 łyżka jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • 2-3 łyżki świeżych, posiekanych ziół (oregano, tymianek, natka pietruszki)
  • 6 rzodkiewek
  • przyprawy do smaku – pieprz i sól

 

Przygotowanie:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj z jogurtem, oliwa, solą i pieprzem.
  2. Wymieszaj z ziołami i pokrojonymi w drobną kostkę, lub startymi na dużych oczkach tarki rzodkiewkami.

 

Smakowita porada:

Tajemnicą przepyszności tego twarożku jest… użyta w nim oliwa. Im smaczniejsza, tym smaczniejszy twarożek, a dodatkowo nadaje taką kremową, gładziutką konsystencję. Poza tym przecież oliwa to bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, masa witamin, po prostu samo dobro!

Przepis #6 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Wiosenna sałatka z makaronem

Bardzo dobrym pomysłem na przynajmniej jeden element w lunch boxie do szkoły np. obok kanapki czy wytrawnego gofra będzie włożenie do niego sałatki. Dzieci mówiąc bardzo ogólnie przeważnie nie przepadają za sałatką w formie: sałata i dodatki, za to chętnie zjadają sałatki z majonezem. Lubią też makaron, więc co może pójść nie tak? Spróbuj zapakować swojemu dziecku na śniadanie ulubioną sałatkę mojej córki.

 

Potrzebujesz:

  • 150g drobnego makaronu (mogą być ulubione kształty Twojego dziecka)
  • 1 średni ogórek zielony
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średnia papryka żółta
  • 140g ulubionej szynki w kawałku
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 czubate łyżki majonezu lub 1 łyżka majonezu i 1 łyżka jogurtu
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu i odsącz na sitku.
  2. Ogórka, papryki, szynkę pokrój na drobną kostkę.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do pozostałych składników.
  4. Pomidory pokrój w trochę większą kostkę, niż resztę warzyw.
  5. Koperek i szczypiorek drobno posiekaj.
  6. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski.
  7. Dodaj majonez, sól i pieprz.
  8. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę, żeby smaki dokładnie się przegryzły.

 

Smakowita porada:

Czasem, jeśli chcę żeby sałatka była lżejsza o kilka kalorii – bo przecież przeważnie pakuję sobie dokładnie to samo, co dziecku, część majonezu wymieniam na jogurt. Dzieci w wieku szkolnym, zwłaszcza jeśli mają zapewnioną należytą ilość ruchu, nie potrzebują jakoś nadmiernie ograniczać tłuszczu w potrawach (oczywiście za wyjątkiem niezdrowych fast foodów i tłustych przekąsek), ale jeśli jecie to samo, spokojnie możecie zastosować taką zmianę.

Przepis #7 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Pasztet zapiekany „dzień po rosole”

Jak wspomniałam na początku tego artykułu – zwykłe kanapki z serem czy szynką bardzo szybko się znudzą, a przecież rok szkolny trwa długo i pomysły do lunch boxa do szkoły nie mogą się zbyt szybko wyczerpać. Przychodzę z przepisem na smakowity zapiekany pasztet, jest to jeden z przepisów, które mają szczególne miejsce w moim sercu – bo są totalnie less waste. Tym razem pyszny dodatek do śniadania z mięsa i warzyw z rosołu. Brzmi jak przepis na poniedziałkowy lunchbox, nieprawdaż?

 

Potrzebujesz:

  • około 1kg mięsa oraz warzyw z rosołu
  • 3 średnie jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • przyprawy do smaku – sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni w opcji z termoobiegiem.
  2. Mięso razem ze skórą oddziel od kości i chrząstek. Tak obrane mięso z tłuszczem zblenduj razem z warzywami.
  3. Dodaj surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy i drobno posiekany szczypiorek.
  4. Jeśli masa wydaje Ci się zbyt sucha możesz dolać odrobinę rosołu.
  5. Wszystko wymieszaj i przełóż do keksówki/ brytfanny.
  6. Pasztet piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Smakowita porada:

Na górę pasztetu przed włożeniem do piekarnika możesz poukładać na płasko np. pokrojone na plasterki pieczarki, łodygi pietruszki lub koperku, które zapieką się w piękne wzory z wierzchu.

Przepis #8 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Pasztet zapiekany wege

Nie używasz mięsa? Nie ma problemu, możesz też użyć warzyw pozostałych z ugotowania bulionu warzywnego, a jeśli akurat takiego nie gotowałeś, a jednak naszła Cię chęć na zapiekany pasztet, ale w wersji wege – poniżej podaję równie smaczny przepis. Do tego chleb, plasterek pomidora i kolorowa, sycąca i pyszna kanapka do lunchboxa gotowa!

 

Potrzebujesz:

  • 3 papryki – różne kolory
  • 1 większy bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g ryżu (przed ugotowaniem)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 średnie jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka papryka

 

Przygotowanie:

Na oleju podsmaż pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Bakłażan, również pokrojony w grubą kostkę wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Cukinię i papryki pokrój na kawałki i dołóż do duszących się warzyw. Dodaj obrane ząbki czosnku. Wszystko zamieszaj i gotuj bez przykrycia przez łącznie około 40minut (od włożenia do garnka cebuli). Warzywa po ugotowaniu wyłów, powstały w ten sposób bulion możesz sobie zostawić (zamrozić) pod sosy i zupy. Fasolę odcedź na sitku. Ugotowane warzywa, ryż oraz fasolę z puszki i podsmażoną cebulę zmiel/zblenduj. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną pastę warzywną możesz podać jako dip do warzyw lub pastę na kanapkę. Żeby uzyskać z niej pasztet zależy dodaj jajka i skrobię, całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gęsta, ale jak na pasztet dość luźna. Przełóż ją do keksówki lub brytfanny, piecz w 180 stopniach 60 minut. Po przestudzeniu przełóż do lodówki i zacznij kroić dopiero po całkowitym schłodzeniu.

 

Smakowita porada:

Żeby pasztet był jeszcze lepszy i nie miał wilgotnego spodu najlepiej jest piec go w foremce posmarowanej olejem oraz grubo wysypaną bułką tartą. Jeśli po upływie czasu pasztet nie ma złotego wierzchu należy dopiekać go kolejne 10 – 15 minut. Oczywiście tutaj też warto przystroić go z wierzchu plasterkami pieczarek lub gałązkami ziół.

Przepis #9 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Zawijańce omletowe z serem i pieczarkami

O jajkach na śniadanie i jajkach w pudełkach śniadaniowych można by z powodzeniem napisać osobny, obszerny artykuł. Jakie to szczęście, że obecnie na każdym kroku można poszukać inspiracji i nie musimy się już ograniczać do wątpliwie atrakcyjnego jajka na twardo w pojemniku – obecnego zwłaszcza na wycieczkach szkolnych w śniadaniówkach przynajmniej połowy dzieci! To były czasy! Dziś możesz dać się ponieść wyobraźni, stąd jajeczne/omletowe zawijańce w przepisie poniżej.

 

Potrzebujesz:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 5-6 niedużych pieczarek
  • 1 garść tartego sera
  • 1 łyżka masła
  • do smaku sól i pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Pieczarki pokrój w plasterki, odstaw.
  2. Do miski wbij jajka, roztrzep widelcem, dodaj mleko i przyprawy.
  3. Na patelni rozpuść masło, zrumień pieczarki. Gdy pieczarki z obu stron będą zarumienione powoli wlej na patelnię masę jajeczną, a moc kuchenki zmniejsz do minimum. Wierzch omleta posyp startym serem, patelnię przykryj pokrywką i smaż aż jajka całkowicie się zetną.
  4. Omlet zsuń na talerz, zawiń w rulon od razu póki ser jest roztopiony.
  5. Poczekaj, aż przestygnie i stężeje i pokrój w plastry o grubości kilku centymetrów.

 

Smakowita porada:

Taki omlet zamiast zwijać możesz powycinać foremkami do ciastek w przeróżne kształty – oczywiście należy to robić już po wystygnięciu i stężeniu sera z wierzchu. Co do kształtów – ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

Przepis #10 na zdrowe drugie śniadanie do szkoły

Budyń jaglany z tropikalnym sosem

Na koniec dzisiejszych porad do lunchboxa śniadaniowego do szkoły jeszcze jedna słodka, ale nie do końca standardowa propozycja. To już chyba zostanie moją tradycją w przepisach, że nawet do najprostszych znanych od lat przekąsek wyszukuję i wymyślam inne, trochę zdrowsze, lub bardziej treściwe alternatywy. Tym razem budyń!

 

Potrzebujesz:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1.5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 0.5 puszki pulpy mango lub plastrów mango

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sitku w ciepłej wodzie, zalej w rondelku jedną szklanką mleka i ugotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia mleka, około 15 minut.
  2. Miękką kaszę włóż do pojemnika blendera, dodaj resztę mleka i miód. Zmiksuj w blenderze mus bez grudek.
  3. Gotowy budyń polej pulpą mango lub chutneyem z pokrojonych w kosteczkę plastrów mango.

 

Smakowita porada:

Smak budyniu i smak polewy możesz dowolnie zmieniać, ważne, żeby pilnować konsystencji. Pamiętaj, że budyń stygnąc stężeje jeszcze bardziej i o ile nawet całkiem zwarty, po nocy w lodówce można jeszcze spokojnie uratować krojąc go na kostki, lub wykrawając w kulki, to tutaj zależy nam na papkowatej, budyniowej konsystencji. Rewelacyjny jest również w polewą malinową ze zmiksowanych, mrożonych malin.

 

Tym razem to już wszystkie propozycje na śniadaniowe przekąski do lunch boxa dla ucznia. Wpadaj do zakładki SMAKOWITE PORADY po inne przepisy dla dzieci. Mam nadzieję, że ze smakiem skorzysta z nich zarówno Twoje dziecko, jak i Ty, wszak wiadomo, że my, zabiegani rodzice, najbardziej lubimy takie dania, które sami również chętnie jemy.

08/31/2022

DOCEŃ WPIS: 21

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.