Kuskus z warzywami dla dziecka. Odżywczy zastrzyk energii do lunch boxa!

LUNCH MUNCHowa Mama najczęściej szykuje te najprostsze (i najszybsze) dania. Jeśli masz mało czasu, i też lubisz ekspresowe (a mimo to zdrowe) potrawy, to wpadaj po przepis na kuskus z warzywami. Prawdziwy zastrzyk zdrowej energii dla Twojego dziecka!
Kuskus z warzywami dla dziecka to lekkostrawne danie. A ponieważ jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje mi zazwyczaj mniej niż 10 minut, to robię je dosyć często i równie często kuskus pakuję dla swojej LUNCH MUCHowej córki w pojemnik do szkoły. Warto wspomnieć, że wykorzystuję do niego sezonowe warzywa, bo są i najzdrowsze i również najtańsze właśnie w sezonie.
Kuskus z warzywami dla dziecka – dlaczego warto?
Kuskus jest w mojej ocenie ciekawą alternatywą do ryżu, makaronów i ziemniaków. Złote ziarenka to przede wszystkim źródło węglowodanów, ale kasza kuskus bogata jest też w składniki odżywcze. Jakie?
- to spora dawka magnezu – ten dobrze wpływa na pamięć i koncentrację
- witaminy z grupy B (zarówno B1, B3, jak i B5), które pozytywnie wpływają na wygląd skóry
Dodatkowo, kasza kuskus smakuje z większością warzyw, którym wystarcza szybka obróbka. Dlatego, często do dania z kuskus podaję te warzywa, które aktualnie mam na stanie i które są niewymagające w przygotowaniu. A zatem, dzięki temu szybkiemu i pożywnemu daniu, w moim LUNCH MUNCHowym domu zazwyczaj niewiele ma szansę się zmarnować. Tymczasem, moja pociecha zabiera sobą zdrową dawkę węglowodanów, zapakowaną w lunchbox dla dzieci. Te przydają się na długie dni poza domem. A zatem – do dzieła!
Kuskus z warzywami dla dziecka – składniki:
- szklanka kaszy kuskus
- 1 średniej wielkości marchewka
- 3 garście groszku cukrowego świeżego
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- ser żółty
- pietruszka
A jeśli szukasz też pomysłu na szybki lunch dla dziecka z wykorzystaniem kurczaka, to sprawdź przepis na nuggetsy dla dzieci.
Kuskus z warzywami dla dziecka – przygotowanie:
- Zaczynam od groszku. Myję i kroję w poprzek na paski o długości około 1,5cm każdy. Marchewkę obieram i trę na tarce. Wrzucam na patelnię z odrobinką oleju rzepakowego.
- W międzyczasie szykuję kuskus – kaszę po prostu zalewam zagotowaną wodą w miseczce. Szczypta soli się przyda. A zatem – solę odrobinkę i przykrywam.
- Po około pięciu minutach kasza wsiąka wodę. Doprawiam łyżeczką kurkumy, która nadaje wspaniałego aromatu i pięknego żółtego koloru.
- Na koniec mieszam kuskus z warzywami. Jeśli mam więcej czasu, to wszystko przekładam jeszcze do naczynia żaroodpornego, posypuję startym serem żółtym i wkładam do nagrzanego piekarnika dosłownie na chwilę, tylko po to, żeby roztopić ser żółty.
5. Na koniec, gotowy kuskus z warzywami przekładam do pojemniki na jedzenie. Gotowe – lekkostrawna przekąska idealna przed treningiem tańca!
Kuskus z warzywami dla dziecka – smakowita porada:
Właściwie do kaszy kuskus możesz wykorzystać wszystko to, co masz pod ręką i co lubi jeść Twoje dziecko. Listę najzdrowszych warzyw znajdziesz w artykule superfoods z Polski – TOP14 produktów. Aha, jest jeden szkopuł! Pamiętaj, że w tym daniu nie sprawdzą się te warzywa, których przygotowanie wymaga większego wysiłku i dłuższego gotowania, takie jak: cebula, ziemniaki, czy bakłażan!
11/16/2019