Zapiekanka z cukinii i ziemniaków. Pomysł na wykorzystanie warzywnych resztek z tygodnia!
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków sprawdzi się na niedzielny obiad w opcji z mięsem i bez mięsa. Wpadaj po szczegóły, a z pewnością zapamiętasz ten prosty przepis!
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków to, jak każda inna zapiekanka, danie idealne na koniec tygodnia. Dlaczego? Z dwóch powodów:
- Po pierwsze: z powodzeniem wykorzystasz do niej resztki warzyw, które akurat masz w lodówce. A wiadomo… w polskich domach ziemniaków zazwyczaj pod dostatkiem, pod koniec tygodnia też.
- Po drugie: to danie, robione w większej blaszce do pieczenia, zostanie na dzień kolejny. Pozostałe porcje włóż w pojemnik na lunch, a oszczędzisz sobie późniejszego kombinowania co na obiad dla dzieci.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków – składniki:
- 5 dużych i dojrzałych pomidorów (zimą używam 1.5 szklanki passaty z pomidorów)
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 kostka startego na dużych oczkach sera żółtego (250g)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia i do wysmarowania formy do pieczenia
- garść zielonych oliwek (opcjonalnie)
- kilka plastrów szynki (opcjonalnie)
- bazylia lub pietruszka (opcjonalnie)
Sprawdź też moje 10 sposobów na obiad dla dzieci do szkoły.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków – przygotowanie:
- Najpierw zabieram się za ziemniaki. Obieram i gotuję je w osolonej wodzie, do miękkości. Po ugotowaniu, studzę je i kroję w plastry. Każdy plaster powinien mieć około 5 mm grubości.
- Piekarnik nastawiam na temperaturę 180 stopni C.
- Na patelni szklę cebulę i czosnek. Dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie. Lekko zeszklone, przekładam do osobnej miseczki.
- Myję cukinię i kroję ją na możliwie cienkie plasterki. Na patelnię przekładam plasterki cukinii i je lekko podsmażam. Dodaję sól, łyżeczkę ziół prowansalskich i tymianku.
- Biorę się za ser żółty i ścieram go na tarce (to jest ta część gotowania, do której zdecydowanie warto zaprosić dziecko).
- W osobnym naczyniu, pomidory z puszki mieszam z papryką słodką i jedną łyżeczką ziół prowansalskich.
- Przygotowuję naczynie do zapiekanek, tzn. smaruję je tłuszczem.
- Warstwami w naczyniu układam wszystkie składniki. Zaczynam od ziemniaków. Układam jeden plasterek lekko na drugim. Ułożone ziemniaki obsypuję rozmarynem. Na ziemniaki układam ser. Następnie, układam cukinię. Znowu posypuję serem. Na to układam cebulę z czosnkiem. Przykrywam warstwą sera. Ostatnia warstwa to pomidory. Je również okrywam serem. Wszystko dodatkowo solę i pieprzę do smaku.
- Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika. Wyjmuję po około 15 – 20 minutach.
- Podaję jeszcze ciepłe.
- Jeśli pakuję w lunchbox dla dzieci, to po ostudzeniu, porcję dla dziecka przekładam do pojemnika.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków – smakowita porada:
Bardzo często zapiekankę robię w opcji pół na pół 🙂 Na jedną połówkę dania układam również warstwę szynki, którą tak bardzo lubi moja LUNCH MUNCHowa córka. Na drugą z kolei daję dodatkowo zielone oliwki, które lubi moja żona. Jeśli Twoje dzieci lubią zielone oliwki, to kilka oliwek dodaj też na wierzch dania. W połączeniu z ziołami prowansalskimi i listkami świeżej bazylii, oliwki dodadzą temu daniu nieco wykwintności.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków – przechowywanie:
Porcję zapiekanki, włożoną w pojemnik na obiad, spokojnie przechowasz do trzech dni w lodówce. Jeśli danie podgrzewamy, to bazylię czy pietruszkę transportuj osobno. A jeśli poszukujesz innych pomysłów na wykorzystanie cukinii w potrawach dla siebie i dla swoich dzieci, to sprawdź też mój przepis na placki z cukinii.
01/17/2021