Zupa kalafiorowa ✍ przepis od LUNCH MUNCHowego Taty

zupa kalafiorowa przepis od lunch munch taty

Zupa kalafiorowa to świetna alternatywa dla najczęściej zjadanych przez dzieci rosołu i pomidorowej. Jest smaczna i aromatyczna, a do tego wygląda naprawdę zachęcająco! Wskakuj po przepis!

Zupa kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Lubi ją również pozostała część LUNCH MUNCHowej rodzinki, bo zupa jest smaczna i aromatyczna. Ja dodaję do niej dużo zieleniny i marchewki. To powoduje, że zupa wygląda kolorowo i bardzo zachęcająco, a to znacznie zwiększa smakowe doznania.  Zupa kalafiorowa (mimo iż ma sporo składników) jest delikatna w smaku, co powoduje iż chętnie jedzą ją dzieci. Zupa jest doskonałą alternatywą dla najchętniej zjadanych przez dzieci rosołu czy pomidorowej, dlatego jest moim TOPowym wyborem na obiad dla dzieci.

zupa kalafiorowa przepis dla dzieci

Zupa kalafiorowa – składniki:

  • 2l bulionu warzywnego
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 mały por
  • ok 200g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • świeży szczypiorek
  • suszony koperek
  • 150g śmietany 18%
  • pieprz i sól do smaku

Szukasz innych pomysłów na wykorzystanie kalafiora? Sprawdz tez kotleciki z kalafiora z mojego przepisu!

zupa kalafiorowa skladniki

Zupa kalafiorowa – przygotowanie:

Jeśli chodzi o zupy w moim wykonaniu to przygotowanie przebiega bez niespodzianek.

  1. Do garnka o grubym dnie dodaję 2 łyżki oleju oraz solidną łyżkę masła.
  2. Następnie, dodaje drobno skrojoną cebule a chwile później równie drobno pokrojony czosnek. Wszystko podsmażam na niewielkim ogniu lekko mieszając aż cebula się zeszkli a czosnek  odda swój aromat.
  3. Następnie dodaję pokrojoną w cienkie krążki marchew i posiekany por. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu smażąc wszystko kolejne 3-4 min.
  4. Wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze kilka minut trzymam na średnim ogniu dość intensywnie mieszając
  5. Dodaję podzielony w niewielkie bukiety kalafior a następnie zalewam bulionem.
  6. Wszystko gotuję na niewielkim ogniu ok 25 min.
  7. 2-3 min przed końcem gotowania dodaję suszony koperek. Pietruszkę i szczypior daje tuż przed podaniem lub podaję na stół w oddzielnym naczyniu.
  8. Na koniec zabielam moją zupę kalafiorową śmietaną i gotowe.

zupa kalafiorowa jak zrobic

Zupa kalafiorowa – smakowita porada:

Nie żałuj szczypiorku, pietruszki oraz kopru. W kombinacji z porem i kalafiorem daje wspaniały zapach, smak oraz wygląd. A nie od dziś wiadomo że jemy oczami. A jeśli zupę pakujesz w pojemnik na obiad, to zieleninę spakuj w osobny pojemniczek.

SMACZNEGO!

04/04/2021

torba na lunch dla dzieci