Jak zrobić tosty w kształcie motyli? TOP3 przepisy na motylkowe tosty z wykorzystaniem wykrawacza.
Z tego wpisu dowiesz się jak wyczarować tostowe motylki na trzy różne sposoby.
Jeśli zastanawiałeś (zastanawiałaś) się jak przygotować tostowe paczuszki w kształcie motyli, to jesteś w dobrym miejscu. Bo to tu przedstawiam Ci krótką instrukcję do przygotowania motylkowych tostów.
Autorka wpisu:
LUNCH MUNCHowa mama Ania
Regularnie pakuje śniadaniówkę, wybiera i lubi najprostsze przepisy.
Jak zrobić tosty w kształcie motyli? TOP3 sposoby.
Do przygotowania tostowych motylków niezbędny będzie wykrawacz motylek, zatem jeśli go nie masz – sprawdź koniecznie w naszym lunch box sklepie. A jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem (posiadaczką) wykrawacza, to czytaj dalej.
Kroki wspólne do przygotowania wszystkich rodzajów tostów:
1.Kromki pieczywa tostowego ułóż na desce do krojenia. Rozwałkuj.
2.Czas na foremkę do tostów w kształcie motyli! Część foremki ze stalowym wykończeniem przyłóż do rozwałkowanych kawałków pieczywa.
3.Foremkę dociśnij ręką (tak aby wykrawacz przebił powierzchnię jedzenia). Oderwij część pieczywa wystającą poza foremkę.
4.Wypchnij otrzymane kształty.
5.Do przygotowania jednej tostowej paczuszki, czynność powtórz dwa razy, tak żeby otrzymać dwie warstwy chleba (jak w każdym toście potrzebujemy dwóch warstw pieczywa :)).
6.Już za chwilę poznasz resztę kroków do tego, żeby dowiedzieć się jak zrobić tosty w kształcie motyli. Kolejne kroki są różne, w zależności od tego, na jakie składniki masz ochotę i jakie zapakujesz do wnętrza motylkowych tostów.
PRZEPIS #1:
Tosty z szynką drobiową i serem
Na dolną warstwę pieczywa ułóż szynkę i ser.
Wszystko przykryj wykrojoną wcześniej drugą warstwą pieczywa.
Na tak przygotowane warstwy jedzenia ułóż drugi element wykrawacza – foremkę z rowkami.
Dociśnij ręką (tak aby dwie warstwy chleba się połączyły).
Tak przygotowaną paczuszkę możesz teraz podgrzać w opiekaczu lub podgrzewać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C.
PRZEPIS #2:
Tosty z dżemem
Jedną z wykrojonych kromek posmaruj ulubionym dżemem, zostawiając nieco miejsca po bokach.
Wszystko przykryj wykrojoną wcześniej drugą warstwą pieczywa.
Na tak przygotowane warstwy jedzenia ułóż drugi element wykrawacza – foremkę z rowkami.
Dociśnij ręką (tak aby dwie warstwy chleba się połączyły).
Tak przygotowaną paczuszkę możesz teraz podgrzać w opiekaczu. Możesz też zjeść na zimno.
PRZEPIS #3:
Wytrawne tosty z twarogiem
Zacznij od przygotowania nadzienia. Łyżkę twarogu wymieszaj z niewielką ilością papryki słodkiej. Dodaj nieco soli, pieprzu. Wymieszaj.
Do twarogu dodaj też łyżeczkę śmietany. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym nadzieniem posmaruj jedną z kromek.
Kromkę przykryj wykrojoną wcześniej drugą warstwą pieczywa.
Na tak przygotowane warstwy jedzenia ułóż drugi element wykrawacza – foremkę z rowkami.
Dociśnij ręką (tak aby dwie warstwy chleba się połączyły).
Tak przygotowaną paczuszkę możesz teraz podgrzać w opiekaczu lub we wcześniej nagrzanym piekarniku (temperatura 200 stopni C).
Wiesz już jak zrobić tosty w kształcie motyli?
Za chwilę na naszym blogu znajdziesz też inne propozycje na tostowe paczuszki!
03/19/2024
Naprawdę dobrze napisane. Wielu osobom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Czuję, że chyba powinienem wyrazić uznanie za Twoją pracę. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i często wpadał, aby poczytać nowe artykuły.
Dziękuję, zapraszam do wcześniejszych wpisów na blogu.