Rodzaje mąk bezglutenowych i ich zastosowanie.
Przeczytaj ten wpis, a poznasz lepiej mąki, zanim na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie.
W tym wpisie podajemy rodzaje mąk bezglutenowych i ich zastosowanie. To ważny temat, bo często wydaje się, że odżywianie bezglutenowe to często ograniczenia i stała czujność w wyborze produktów, szczególnie takich jak mąki. Ma to na szczęście swoje korzyści. Jakie? W poszukiwaniu produktów bezglutenowych, rodzice często sięgają po zboża, na które normalnie nie zwróciliby uwagi. Zboża to jeden z najważniejszych filarów mądrego i urozmaiconego menu. I oczywiście – cennym źródłem węglowodanów. Ale jak zapewnić dawkę węglowodanów, jeśli w rodzince mamy osobę chorą na celiakię? W odpowiedzi przychodzimy z tym wpisem. Dziś poznasz rodzaje mąk bezglutenowych i ich zastosowanie.
Rodzaje mąk bezglutenowych i ich zastosowanie.
Rodzaj #1 mąki bezglutenowej:
Mąka z ciecierzycy.
Jest to mąka chwalona przez lekarzy. Za co? Za prawidłowy stosunek zawartości magnezu do wapnia. Mąka ta dostarcza witamin z grupy B i folianów.
Do czego sprawdzi się mąka z ciecierzycy i co z niej przygotować?
przygotuj z niej placuszki
zagęszczaj nią zupy i sosy
panieruj w niej kotleciki
dorzucaj ją do kotletów, pulpetów i farszu, by się nie rozpadły
Rodzaj #2 mąki bezglutenowej:
Mąka z komosy ryżowej.
Ma nieco orzechowy posmak. Zawiera wysokiej jakości białko. Jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, wapń, fosfor, witaminę E oraz witaminy z grypy B.
Do czego sprawdzi się mąka z komosy ryżowej i co z niej przygotować?
przygotuj z niej placuszki
zagęszczaj nią zupy i sosy
panieruj w niej kotleciki
dorzucaj ją do kotletów, pulpetów i farszu, by się nie rozpadły
Rodzaj #3 mąki bezglutenowej:
Mąka gryczana.
Jest ciemna, a daniom nadaje wyrazisty smak (który zresztą złagodzisz dodając mąkę ryżową). Ta mąka to świetne źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu oraz miedzi.
Do czego sprawdzi się mąka gryczana i co z niej przygotować?
przygotuj z niej ciasta i ciasteczka
sprawdzi się do wypiekania ciast
zrobisz z jej użyciem naleśniki
dodaj ją do placuszków
Rodzaj #4 mąki bezglutenowej:
Mąka jaglana.
Smakowo – to zupełne przeciwieństwo mąki gryczanej. Jest słodkawa i delikatna, a swoją teksturą przypomina mąkę pszenną. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmach. Wskazuje się, że jest źródłem: magnezu, żelaza, witamin z grupy B. Dobrze skleja ciasto, szczególnie jeśli połączysz ja z mąką ziemniaczaną czy kukurydzianą.
Do czego sprawdzi się mąka jaglana i co z niej przygotować?
zrobisz z nią ciasta i ciasteczka
nadaje się do naleśników
odpowiednia do omletów, racuszków
zrobisz z nią muffinki
Rodzaj #5 mąki bezglutenowej:
Mąka kukurydziana.
Nadaje potrawom pięknego złotego koloru. Mąka ta zawiera dużo błonnika, witamin A, B1, B6, magnezu, żelaza, cynku. Dzięki temu, wspomaga układ odpornościowy i obniża poziom cholesterolu.
Do czego sprawdzi się mąka jaglana i co z niej przygotować?
zrobisz z nią naleśniki
nadaje się do omletów
odpowiednia do racuchów
zagęścisz nią zupy i sosy
Rodzaj #6 mąki bezglutenowej:
Mąka ryżowa.
Powstaje ze zmielonych ziarenek ryżu. Mąka ta jest bogata w niacynę, witaminy B1 oraz B6, jak również: magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu, mąka ta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz na metabolizm.
Do czego sprawdzi się mąka ryżowa i co z niej przygotować?
zrobisz z nią makarony ryżowe
nadaje się do zagęszczania zup
Rodzaj #7 mąki bezglutenowej:
Mąka migdałowa.
Mąka ta powstaje ze zmielonych migdałów. Jeśli posiadasz dużą ilość migdałów oraz naczynie o dużej mocy – zrobisz ją samodzielnie w domu. Doskonała alternatywa dla mąki pszennej. To znakomite źródło kwasów tłuszczowych oraz: magnezu, żelaza, oraz wapnia.
Do czego sprawdzi się mąka migdałowa i co z niej przygotować?
zrobisz z nią wypieki
nadaje się do naleśników
zagęścisz nią zupy i sosy
Rodzaj #8 mąki bezglutenowej:
Mąka kokosowa.
Mąka bardzo delikatna i pachnąca kokosem. Bogata w błonnik i kwasy tłuszczowe. Wg źródeł, to mąka, która wspomaga metabolizm i obniża stężenie glukozy we krwi. Mąka kokosowa sprawdza się w suchych i kruchych wyrobach.
Do czego sprawdzi się mąka kokosowa i co z niej przygotować?
zrobisz z nią kokosanki
przygotujesz z nią naleśniki i omlety
Rodzaj #9 mąki bezglutenowej:
Mąka z amarantusa.
Mąka ta to znakomite źródło białka, magnezu, fosforu, manganu, żelaza. Wpływa na zdrowie kości.
Do czego sprawdzi się mąka kokosowa i co z niej przygotować?
zrobisz z nią granole
sprawdzi się do ciast i ciasteczek
wykorzystaj ją do placuszków
Rodzaj #10 mąki bezglutenowej:
Mąka z tapioki.
To mąka, która powstaje z bulw manioku. Ma neutralny smak i zapach.
Do czego sprawdzi się mąka z tapioki i co z niej przygotować?
zrobisz z nią budynie
zagęścisz nią sosy i zupy
Rodzaj #11 mąki bezglutenowej:
Mąka kasztanowa.
To nieco słodka mąka o orzechowym zapachu. Jej tekstura przypomina mąkę pszenną. Jest źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu, oraz witaminy B6.
Do czego sprawdzi się mąka z tapioki i co z niej przygotować?
zrobisz z nią ciasta i ciasteczka
przygotujesz z niej naleśniki
zrobisz z nią omlety
przygotujesz z nią gofry
Rodzaj #12 mąki bezglutenowej:
Mąka z sorgo.
Źródła wskazują na to, że jest to mąka ciężkostrawna. W związku z tym, poleca się łączenie tego rodzaju mąki z innymi mąkami bezglutenowymi. Jest to źródło błonnika oraz przeciwutleniaczy. Mąka ta zmniejsza stany zapalne oraz wyrównuje poziom cukru we krwi.
Do czego sprawdzi się mąka z sorgo i co z niej przygotować?
zrobisz z nią chleby i bułki
przygotujesz z niej ciasta i ciasteczka
Rodzaj #13 mąki bezglutenowej:
Mąka owsiana bezglutenowa.
Mąka ta charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika (dwa razy więcej niż ryżowa czy jaglana). Poza tym, to bogate źródło żelaza, magnezu, wapnia, fosforu, krzemu, oraz witaminy E. Wypieki z wykorzystaniem tej mąki przypominają te na bazie mąki pszennej.
Do czego sprawdzi się mąka z sorgo i co z niej przygotować?
zrobisz z nią ciasta i ciasteczka
przygotujesz z niej pieczywo
Rodzaj #14 mąki bezglutenowej:
Mąka ziemniaczana.
Jest ostatnia na liście, ponieważ, pod kątem wartości odżywczych – w porównaniu do innych mąk – wygląda słabo. Dlaczego? Jej skład to niemal w całości węglowodany. Jest źródłem witaminy C oraz B6.
Do czego sprawdzi się mąka z sorgo i co z niej przygotować?
zagęścisz nią zupy i sosy
wypieczesz ciasta z jej dodatkiem
Mąki bezglutenowe i ich zastosowanie – smakowita porada:
W przygotowywaniu wypieków, szczególnie jeśli gotujesz z dziećmi, wesprzyj się sprawdzonymi akcesoriami do kuchni. Akcesoria do bento ułatwią i uprzyjemnią wspólne z dzieckiem pichcenie.
02/11/2024