Co na śniadanie dla dzieci do szkoły? Poznaj 9 szybkich przepisów, które zrobisz w 9 minut
Jedną z naszych największych, rodzicielskich bolączek jest odwieczna zagwozdka jak sprawić, by śniadaniówkę spakować szybko a jednocześnie wartościowo. Tu znajdziesz 9 prostych przepisów, które zrobisz w mniej niż 9 minut
Śniadanie dla dzieci do szkoły może przyprawiać o ból głowy… Jeśli powiem, że poranki są dla nas rodziców trudne, to nie odkryję Ameryki prawda? Kiedy dodam, że ekwilibrystykę o wschodzie słońca utrudnia nam pakowanie wartościowego lunch boxa, to przybijecie mi wirtualną piątkę. Wszyscy wiemy, że wrzucenie rogalika w papierku i kartonika słodkiego napoju do pudełka to zaledwie chwila, ale z drugiej strony znikoma wartość odżywcza…
Dlatego dziś przychodzę do Was z 9 prostymi przepisami na śniadanie dla dzieci, które zrobicie w mniej niż 9 minut…
…OK, niektórym z Was na początek mogą zająć trochę ponad minut 10 😉. Wybrałam popularne i sycące produkty, ale przede wszystkim takie, z których łatwo przygotować śniadanie dla dzieci do szkoły w krótkim czasie.
Śniadaniowe przepisy, które zrobisz na szybko z rana, przedstawiam w podziale na:
- z wykorzystaniem jajek
- z wykorzystaniem pieczywa
- z wykorzystaniem płatków śniadaniowych
Zatem startujemy! Co na śniadanie dla dzieci do szkoły? 9 przepisów w mniej niż 9 minut
Przepisy na śniadanie dla dzieci do szkoły z wykorzystaniem jajka:
Przepis #1:
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica z pieczarkami – składniki:
- 2 pieczarki lub inne grzyby (sprawdzą się również świeże kurki)
- 2 jajka
- szczypior (ilość na oko)
- olej rzepakowy
- garść szpinaku baby
- sól, pieprz (do smaku)
Jajecznica z pieczarkami – przygotowanie:
- Pieczarki myjemy – nie trzeba ich obierać. Kroimy w plasterki.
- Szczypiorek myjemy i siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy szpinak i pieczarki – dusimy jakieś dwie minuty.
- Jajka roztrzepujemy w miseczce z przyprawami. Wylewamy na patelnię, mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.
- Gotową jajecznicę przekładamy w termos obiadowy i zakręcamy wieczko.
- Gotowe!
Przepis #2
Omlet kukurydziany z serem
Omlet kukurydziany z serem – składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- ulubione zioła
- olej rzepakowy
- garść mixu sałat
- plaster sera cheddar
- plaster szynki drobiowej
- 2 paski papryki
Omlet kukurydziany z serem – przygotowanie:
- Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy mąkę, przyprawy i dobrze mieszamy.
- Olejem smarujemy rozgrzaną patelnię. Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu kilka minut, aż omlet się zetnie.
- Zdejmujemy delikatnie z patelni i na jeszcze ciepłym układamy ser, szynkę, sałatę, paski papryki i zwijamy ciasno w rulon.
- Można przekroić omlet na 2 części. Pakujemy do pudełka.
Przepis #3:
„Burger” z sadzonym jajkiem
„Burger” z sadzonym jajkiem – składniki:
- Bułka z sezamem
- 1 jajko
- liść sałaty masłowej
- plaster pomidora
- łyżeczka majonezu
- plaster sera
- sól i pieprz (do smaku)
„Burger” z sadzonym jajkiem – przygotowanie:
- Bułkę przekrawamy na pół. Rozgrzewamy patelnię, można na niej podpiec bułeczkę.
- Patelnię smarujemy olejem i wbijamy delikatnie jajko. Przyprawiamy i przykrywamy, aż jajko się dobrze zetnie.
- W tym czasie kroimy pomidora, myjemy i osuszamy liść sałaty.
- Bułkę smarujemy majonezem/sosem czosnkowym/ketchupem. Na połówce bułki układamy ser, sadzone jajko, sałatę i pomidora. Przykrywamy drugą połówką bułki.
- Ozdabiamy ładną wykałaczką. Wraz z wilgotną chusteczką nawilżaną dla dzieci do rąk, pakujemy do pudełka.
CHUSTECZKI NAWILŻANE DLA DZIECI DO TWARZY I RĄK HELLO RAINBOW!
Śniadanie dla dzieci do szkoły z wykorzystaniem pieczywa:
Przepis #4:
Piada z hummusem i kapustą
Piada z hummusem i kapustą – składniki:
- 1 piada
- hummus
- kapusta pekińska
- ogórek
- mozzarella
- kiełki
Piada z hummusem i kapustą – przygotowanie:
- Dużą patelnię rozgrzewamy. Liść kapusty pekińskiej myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki.
- Ogórka kroimy w podłużne słupki.
- Mozzarellę kroimy w plastry lub wykorzystujemy już rozdrobnioną.
- Piadę podpiekamy na patelni z obu stron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zdejmujemy z ognia smarujemy hummusem, układamy na niej kapustę, mozzarellę, ogórka i kiełki.
- Składamy piadę na pół i jeszcze przez minutę podgrzewamy na patelni.
- Odstawiamy na chwilę, po czym kroimy na trójkąty i wkładamy do pudełka.
Przepis #5:
Kanapka z masłem orzechowym
Kanapka z masłem orzechowym – składniki:
- pieczywo tostowe (najlepiej pełnoziarniste)
- masło orzechowe
- 1 banan
- ziarna sezamu (opcjonalnie)
- pestki granatu lub jagody (opcjonalnie)
Kanapka z masłem orzechowym – przygotowanie:
Jest to niesamowicie prosta, a pożywna kanapka i na tyle ciekawy przepis, że opisałam go w innym wpisie. Zatem wskakuj po przepis na kanapkę z masłem orzechowym do śniadaniówki.
Przepis #6:
Kanapka z pastą rybną
Kanapka z pastą rybną – składniki:
- 2 kromki chleba graham
- 2 łyżki chudego twarogu
- 2 łyżki tuńczyka z puszki w oleju
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- ulubione przyprawy
- szczypiorek
- szpinak lub sałata lodowa (kilka listków)
Kanapka z pastą rybną – przygotowanie:
- Tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Do miseczki przekładamy 2 łyżki twarogu i 2 łyżki tuńczyka, rozdrabniamy dobrze widelcem. Dodajemy odrobinę sosu pomidorowego i przyprawiamy.
- Chleb smarujemy masłem/miękką margaryną, pastą rybną i posypujemy szczypiorkiem.
- Dodajemy sałatę i przykrywamy drugą kromką. Kanapka jest gotowa!
Przepis #7:
Tost z awokado i mozzarellą
Tost z awokado i mozzarellą – składniki:
- pieczywo tostowe graham
- 1/3 dojrzałego awokado
- plastry mozzarelli
- suszone pomidory z oleju
- odrobina soku z limonki/cytryny
- sól, pieprz
Tost z awokado i mozzarellą – przygotowanie:
- Awokado obieramy i rozdrabniamy widelcem. Skrapiamy odrobiną soku i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Pieczywo smarujemy tak przygotowaną pastą.
- Na pieczywo układamy też plastry mozzarelli i pokrojone w paski, odsączone z oleju suszone pomidory.
- Przykrywamy drugą kromką chleba i zapiekamy w tosterze do zrumienienia.
- Żeby dobrze połączyć ze sobą obie kromki chleba, stosujemy którąś z ozdobnych wykałaczek.
https://lunchmunch.pl/produkt/wykalaczki-ozdobne-krolik-usagi-munch/
Płatków moc w mniej niż 9 minut… śniadanie dla dzieci do szkoły z wykorzystaniem płatków!
Przepis #8:
Pomarańczowy koktajl z płatkami owsianymi
Pomarańczowy koktajl z płatkami owsianymi – składniki:
- 1 banan
- 1 brzoskwinia lub nektarynka
- 1 mała pomarańcza
- 1 mała marchewka
- 3 łyżki płatków owsianych
- napój roślinny (sprawdzi się również mleko krowie lub kefir)
- 1 łyżeczka nasion chia
Pomarańczowy koktajl z płatkami owsianymi – przygotowanie:
- Owoce i warzywo myjemy i obieramy.
- Wszystko wrzucamy do blendera kielichowego o dużej mocy. Dodajemy jeszcze płatki owsiane, napój roślinny i nasiona chia. Wszystko blendujemy tak długo, aż powstanie gładki, aksamitny koktajl. Jego gęstość regulujemy niewielką ilością wody. Pamiętajmy, że płatki będą pęcznieć w koktajlu.
- Zmiksowany koktajl przelewamy do bidonu termicznego.
https://lunchmunch.pl/produkt/arbuzowy-bidon-termiczny-dla-dzieci-wendy/
Przepis #9:
Płatki jaglane z mrożonymi owocami i masłem migdałowym
Płatki jaglane z mrożonymi owocami i masłem migdałowym – składniki:
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 2 szklanki mleka/napoju roślinnego
- duża garść mrożonych malin/truskawek/jagód
- syrop klonowy/miód/ksylitol
- szczypta soli
- 2 łyżeczki masła orzechowe (może być też migdałowe)
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Płatki jaglane z mrożonymi owocami i masłem migdałowym – przygotowanie:
- Płatki zalewamy mlekiem. Po chwili dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu dosłownie kilka minut, często mieszając.
- Pod koniec gotowania wrzucamy owoce, dosładzamy syropem klonowym.
- Tak przygotowane płatki przekładamy do ogrzanego wrzątkiem termosu.
- Na wierzch dodajemy masło orzechowe, posypujemy wiórkami kokosowymi i zakręcamy termos. Płatki jaglane są gotowe!
Śniadanie dla dzieci do szkoły nie obędzie się bez dodatków!
Kiedy w kilka minut przygotowaliśmy bazę, to nasze śniadanie dla dzieci do szkoły możemy jeszcze nawet wzbogacić o dodatki w śniadaniówce! Ale jakie najlepiej uzupełnią nasze szybkie śniadanie? Kierujemy się zasadą do słodkiego dodaję wytrawne, a do słonego – słodkie.
Dla przykładu, jeśli główny posiłek został przygotowany na słodko, wtedy dodajemy wytrawne produkty, takie jak:
- warzywa,
- orzechy,
- krakersy.
Jeśli natomiast baza była słona, przykładowo była to jajecznica, kanapka z pastą lub tost, to wtedy możemy wzbogacić śniadaniówkę o bardziej słodkie smaki. Wtedy śmiało spakuj:
- owoce,
- marchewkę,
- kostkę czekolady czy
- suszone śliwki.
Śniadanie dla dzieci do szkoły – o czym jeszcze warto pamiętać?
Nie zapominaj też o nawodnieniu – woda i/lub herbaty bez cukru to zawsze dobre opcje!
Autorka:
Karolina Bruchal-Bąk
Edukatorka żywieniowa i LUNCH MUNCHowa ciocia.
Mama 10-letniej Marceliny.
Na co dzień prowadzi warsztaty żywieniowe dla młodszych i starszych pod nazwą Edukacja Żywieniowa BEZ LUKRU.
04/10/2022