DOCEŃ WPIS: 101

Co na obiad dla dzieci na szybko? 20 przepisów na szybkie obiady dla dzieci

co na obiad dla dzieci na szybko 20 przepisow

Mamoooo, kiedy obiad?!  Tatoooo, ile jeszcze to się będzie gotować???!!! Jeśli szukasz pomysłów szybkie obiady, poniżej znajdziesz propozycje przepisów, których przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Zobacz również, jakie cenne wartości odżywcze ma każdy z nich.

Po intensywnej zabawie i nauce Twoje głodne dziecko chce już zjeść, Ty z kolei chcesz jak najmniej czasu spędzić w kuchni. Wszystkim Wam zależy więc na tym, aby smaczny obiad dla dzieci pojawił się na stole szybko. Jednocześnie bardzo ważne jest, aby obiad był pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy wszystkie składniki odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne. Co zatem możesz przygotować, aby wszystkie te kwestie pogodzić? Sprawdź!

obiad dla dzieci przepisy

 

Co na obiad dla dzieci na szybko? Poznaj 20 przepisów na szybkie obiady!

co na obiad dla dziecka na szybko szybkie przepisy

Autorka: 

Paulina Konkiewicz

Dietetyk i mama 2 synów

We wpisie znajdziesz moje propozycje na obiad dla dzieci na szybko. Część z przepisów znalazłam na lunch box blogu, w zakładce smakowite porady, a część to moje autorskie propozycje na szybkie obiady dla dzieci. Każdą potrawę opisuję w kilku zdaniach, biorąc pod uwagę składniki odżywcze – tak ważne dla zdrowia dzieci.

 

Przepis #1:

Makaron ze szpinakiem przepis Shreka

co na obiad dla dzieci na szybko

Ten przepis to dobra propozycja wspierają odporność. W szpinaku znajduje się zarówno żelazo, jak i witamina C, która poprawia jego wchłanianie. Dla odporności pomocny będzie też obecny w nim czosnek. Migdały zawierające witaminę E będą natomiast źródłem dobrych tłuszczów. Przepis możesz również przygotować z użyciem makaronu pełnoziarnistego.

Chcesz poznać przepis? Wskakuj i czytaj: makaron ze szpinakiem.

 

Przepis #2:

Obiad z piekarnika na jednej blaszce

Ten obiad robi się sam, jest kolorowy i ma w sobie mnóstwo witamin. W przepisie możesz je dowolnie zmieniać, albo też użyć innej ulubionej ryby. Pieczone warzywa zyskują ciekawy smak, a jednocześnie są zródłem błonnika i wielu składników mineralnych.

Składniki: 

  • filet z łososia ze skórką
  • 1 duży batat
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła, słodka papryka, sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik nastaw do temperatury 180 stopni. W czasie, kiedy się nagrzewa, zajmij się przygotowaniem składników.
  2. Umytą i osuszoną rybę oraz pokrojone warzywa rozłóż na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika.
  3. Całość skrop oliwą z oliwek oraz dopraw ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do miękkości warzyw.

 

Przepis #3:

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym

co na obiad dla dzieci na szybko zrobic

Mięso z indyka sprawdzi się idealnie w daniach dla dzieci. Ma dużą zawartość pełnowartościowego białka i mało tłuszczu. Sos idealnie nadaje się do podania z kaszą np. jaglaną, gryczaną czy jęczmienną. Będą one źródłem błonnika i węglowodanów złożonych.

Wpadaj po przepis na pulpeciki z indyka.

 

Przepis #4:

Kotleciki z dorsza z marchewką

Dorsz jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omegą 3 i 6. Ma w sobie również pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Dostarcza także selen, który spełnia ważne funkcje w układzie odpornościowym i pracy tarczycy.

Składniki: 

  • 300 g filetu z dorsza
  • 1 jajko
  • 1 mała starta marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano, natka pietruszki, pieprz, słodka papryka
  • bułka tarta do uzyskania konsystencji, która pozwoli formować kotleciki oraz do obtoczenia
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie: 

  1. Mięso dorsza zmiel.
  2. Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, startą na drobnych oczkach marchewką, starym czosnkiem, bułką tartą i przyprawami.
  3. Uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  4. Następnie usmaż na małej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
  5. Kotleciki możesz podać np. z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.

 

Przepis #5:

Placki z ciecierzycy

co na szybki obiad dla dzieci szybki

Ciecierzyca (podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych) zawiera w sobie pełnowartościowe białko i węglowodany złożone. To sprawia, że takie placki będą sycącym posiłkiem. Dodatek marchewki zwiększy zawartości witamin, które pomagają wchłaniać zawarte w ciecierzycy żelazo.

Sprawdź nasz przepis na placki z ciecierzycy dla dzieci.

 

Przepis #6:

Makaron z pesto z awokado i suszonych pomidorów

Awokado ma w sobie błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Jest również źródłem dobrych tłuszczów. Suszone pomidory natomiast mają w sobie sporo likopenu, czyli związku działającego przeciwzapalnie.

Składniki: 

  • 250 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1-2 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • ulubione zioła, sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. W międzyczasie przygotuj pesto. Do naczynia włóż pokrojone na kawałki awokado, pomidory suszone, olej od pomidorów, czosnek i przyprawy. Zblenduj całość.
  3. Sos wymieszaj z gorącym makaronem, tak aby pokrył go w całości.

 

Przepis #7:

Domowa pizza

co na szybko na obiad dla dzieci

Ten szybki obiad z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Jego dodatkowym atutem jest fakt, że jako dodatków można użyć rozmaitych, kolorowych warzyw. Będą one dostarczały witamin i składników mineralnych.

Tu znajdziesz przepis na domową pizzę.

Przepis #8:

Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym

Klopsiki są kolejnym sposobem na podanie nasion roślin strączkowych. Możesz śmiało używać ciecierzycy z puszki, bo ma ona równie wysoką zawartość składników odżywczych. Dodatek płatków owsianych sprawi, że klopsiki będą bardziej chrupkie, ale również będą mieć w sobie więcej błonnika.

Składniki: 

  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki orzechów np. włoskich
  • 4-5 suszonych pomidorów z zalewy i odrobina zalewy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie, pieprz, wędzona papryka

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i uformuj z niej małe klopsiki.
  2. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
  3. Gotowe klopsiki możesz podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym i dodatkiem kaszy lub pełnoziarnistego ryżu.

 

Przepis #9:

Placuszki z brokuła i piersi indyka

Brokuły mają w sobie związki o charakterze przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Jako dodatek do placuszków możesz również użyć innego zielonego warzywa, jakim jest cukinia. Ona z kolei zawiera witaminy z grupy B, dobre dla pracy mózgu i całego układu nerwowego.

Tu znajdziesz przepis na placuszki z brokuła i piersi indyka.

 

Przepis #10:

Nugettsy z tofu

Tofu jest produktem na bazie soi. Możesz podawać je dziecku. Chociaż samo w sobie jest nieco bez smaku, to po przyprawieniu i odpowiednim przygotowaniu zaczyna tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Ma w sobie dużo białka, a także składników mineralnych np. wapń niezbędny dla rozwoju kości i zębów.

Składniki: 

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 jajko
  • papryka słodka, czosnek w proszku, pieprz sól
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Tofu pokrój w słupki i dopraw.
  2. Obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
  3. Smaż do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.

 

Przepis #11:

Faszerowana papryka

co na szybkie obiady dla dzieci

co na szybkie obiady dla dzieci

Czerwona papryka jest źródłem wielu antyoksydantów i ma w sobie mnóstwo witaminy C. Ta propozycja szybkiego obiadu ma w sobie również białko i takie składniki mineralne jak potas czy magnez.

Wskakuj po przepis na faszerowaną paprykę.

 

Przepis #12:

Risotto z tuńczykiem i groszkiem w sosie pomidorowym

Pełnoziarnisty ryż warto proponować jako zamiennik dla ryżu białego, ponieważ zawiera w sobie o wiele więcej składników mineralnych i błonnika. Natka pietruszki to porcja witaminy C, a także żelaza.

Składniki: 

  • 100 g ryżu pełnoziarnistego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 6-7 łyżek ugotowanego zielonego groszku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj tuńczyka, groszek i pomidory. Dopraw ziołami i duś całość pod przykryciem.
  3. Podawaj z ryżem, posyp posiekaną natką pietruszki.

 

Przepis #13:

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej

co na szybkie obiady dla dzieci

Ten przepis to podwójna dawek żelaza zarówno z buraków, jak i z kaszy jaglanej. Żelazo to ważny składnik potrzebny w procesie wzrostu, wspomaga odporność i układ krwionośny. Ponadto kasza jaglana ma właściwości osuszające, dlatego sięgaj po nią wspomagająco również w sezonie infekcyjnym, przy katarze czy mokrym kaszlu.

Tu znajdziesz przepis na kotlety z buraka i kaszy jaglanej.

 

Przepis #14:

Kopytka dyniowe z masłem czosnkowo-pietruszkowym

Gdy rozpocznie się sezon na dynię, warto często sięgać po przepisy z jej użyciem. Jest uniwersalna i sprawdzi się w daniach zarówno na słono, jak i na słodko. Ma w w sobie sporo dobrej dla wzroku i skóry witaminy A, a także cynk i magnez.

Składniki na kopytka: 

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mleka

Składniki na masło czosnkowe:

  • 1 duży ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 40 g masła

Przygotowanie: 

  1. W dużym garnku zagotuj wodę.
  2. Z powyższych składników zagnieć ciasto.
  3. Gdy będzie kleiło się do rąk możesz podsypać nieco mąką.
  4. Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je na kopytka.
  5. Wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj do wypłynięcia.
  6. Rozpuść masło, dodaj starty ząbek czosnku i natkę pietruszki. Sosu użyj do polania kopytek.

 

Przepis #15:

Kuskus z warzywami

co na szybkie obiady dzieciom

To danie przygotujesz ekspresowo. Jednocześnie może ono zawsze smakować inaczej, w zależności od tego jakich warzyw użyjesz. Dodatek kurkumy nie tylko nada daniu koloru i smaku, ale również wzbogaci je o dodatkowe witaminy m.in. z grupy B.

Tu znajdziesz przepis na kuskus z warzywami dla dzieci.

 

Przepis #16:

Pomidorowe kluseczki z ricotty

W tym przepisie używasz koncentratu pomidorowego, który podobnie jak inne przetwory z pomidorów zawierają sporo likopenu. Ten związek jest silnym przeciwutleniaczem i działa na organizm przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Składniki: 

  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mąka w ilości do wyrobienia dającego się formować ciasta (możesz użyć mąki pełnoziarnistej)
  • bazylia, oregano, pieprz

Przygotowanie: 

  1. W garnku zagotuj wodę.
  2. Ser, jajko, zioła i koncentrat pomidorowy wymieszaj w misce.
  3. Dodaj mąkę, tak aby powstało ciasto.
  4. Uformuj z niego kluseczki i gotuj je do wypłynięcia.

 

Przepis #17:

Zupa krem z marchewki

co zrobic na obiad dla dzieci szybko

Marchewka ma w sobie mnóstwo witamin i związki działające korzystnie na wzrok oraz o charakterze przeciwzapalnym. Zupa jest bardzo pożywna, a jednocześnie pozwala spróbować marchewki w innej formie. Dodatek pestek dyni, płatków migdałowych czy sezamu zapewni dodatkowo porcję dobrych kwasów tłuszczowych i urozmaici smak całości.

Wpadaj po przepis na zupę krem z marchewki.

 

Przepis #18:

Łosoś pieczony z tymiankiem i kaszą jaglaną

Tłuste ryby morskie, do których należy również łosoś, powinny regularnie pojawiać się w dziecięcym menu. Są one źródłem zarówno białka, jak i kwasów tłuszczowych niezbędnych dla rozwoju mózgu. Kiszona kapusta to natomiast produkt, po który warto sięgać przez cały rok. Ma w sobie sporo witaminy C, a także probiotyki wspierające florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Składniki: 

  • filet z łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • ugotowana kasza jaglana
  • kapusta kiszona

Przygotowanie: 

  1. Piekarnik nastaw do temperatury 180 stopni i w tym czasie zajmij się przygotowaniem składników.
  2. Filety z łososia umyj i osusz. Dopraw tymiankiem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Piecz do 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Upieczoną rybę podawaj z kaszą i surówką.

 

Przepis #19:

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka

co na szybki obiad dzieciom

Pasta z buraków zawiera wiele składników mineralnych m.in. wapń i potas. Dodatek kurczaka będzie źródłem białka, a jeśli użyjesz pełnoziarnistych tortilli i różnorodnych warzyw posiłek dostarczy również dobrej dawki błonnika.

Tu znajdziesz przepis na wrapy z kurczakiem i pastą z buraka.

Przepis #20:

Kasza gryczana w sosie pomidorowym z soczewicą

W tym przepisie znajdziesz mnóstwo żelaza, a to za sprawą kaszy, soczewicy i natki pietruszki. Jeśli chcesz wzbogacić sos, możesz dodać warzywa np. paprykę czy cukinię, które będą dodatkową porcją witamin.

Składniki: 

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie: 

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodaj pomidory, przyprawy oraz suchą soczewicę i duś, aż będzie miękka.
  3. W razie potrzeby możesz dodać nieco wody, gdyby sos był za gęsty.
  4. Na koniec dodaj pietruszkę.
  5. Podawaj z kaszą.

 

co na szybkie obiady dla dzieci

 

Zastanawiasz się co na obiad dla dzieci na szybko? Te proste zasady mogą Ci pomóc!

Jak widzisz, obiad dla dzieci na szybko wcale nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani wyszukanych umiejętności kulinarnych. Co jest zatem najważniejsze?

Korzystaj ze świeżych i sezonowych składników. Dzięki temu Wasze szybkie obiady przez cały rok będą urozmaicone i pyszne.

Używaj składników, które masz w domu. Regularnie przeglądaj to, co masz w lodówce i  kuchennych szafkach. Bazuj na tych składnikach, a unikniesz marnowania zapasów.

Planuj obiady, a będziesz przygotowana (lub przygotowany) na każdą sytuację. Gdy będziesz mieć plan np. na 2-3 dni z góry, nie zabraknie Ci potrzebnych składników w czasie gotowania.

Jeśli Twoje dziecko nie je szkolnych obiadów, i szykujesz obiady do pudełka, szykuj nieco większe porcje na czas obiadu, a to co zostanie – spakuj w lunch box do szkoły.

Poznaj też przepisy na obiad dla dzieci do szkoły od LUNCH MUNCHowego Taty.

Rotuj przepisy, które lubicie i zmieniaj dodatki. Dzięki temu, to samo danie może zyskać zupełnie nowy wymiar. Ten sposób pomoże Ci ograniczyć marnowanie jedzenia, a jednocześnie sprawi, że szybkie obiady dla dzieci staną się nieco prostsze w przygotowaniu.

 

co na obiad dla dzieci na szybko przepis

co na obiad dla dziecka na szybko przepisy od dietetyka

Autorka: 

Paulina Konkiewicz. Dietetyk i mama dwóch Synów.

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Specjalizuje się w dietetyce rodzinnej. W swojej pracy wykorzystuje osobiste doświadczenia związane z rodzinnymi posiłkami i menu najmłodszych.

 

08/15/2022

DOCEŃ WPIS: 101

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.