Co na obiad dla dzieci na szybko? 25 przepisów na szybkie obiady dla dzieci od dietetyczek Pauliny i Agnieszki.
Mamoooo, kiedy obiad?! Tatoooo, ile jeszcze to się będzie gotować???!!! Jeśli szukasz pomysłów szybkie obiady, poniżej znajdziesz propozycje przepisów, których przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu. Zobacz również, jakie cenne wartości odżywcze ma każdy z nich.
Po intensywnej zabawie i nauce Twoje głodne dziecko chce już zjeść, Ty z kolei chcesz jak najmniej czasu spędzić w kuchni. Wszystkim Wam zależy więc na tym, aby smaczny obiad dla dzieci pojawił się na stole szybko. Jednocześnie bardzo ważne jest, aby obiad był pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy wszystkie składniki odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne. Co zatem możesz przygotować, aby wszystkie te kwestie pogodzić? Sprawdź!
Autorka:
Paulina Konkiewicz
Dietetyczka i mama 2 synów
We wpisie znajdziesz moje propozycje na obiad dla dzieci na szybko. Część z przepisów znalazłam na lunch box blogu, w zakładce smakowite porady, a część to moje autorskie propozycje na szybkie obiady dla dzieci. Każdą potrawę opisuję w kilku zdaniach, biorąc pod uwagę składniki odżywcze – tak ważne dla zdrowia dzieci.
Współautorka:
Agnieszka Górska
Dietetyczka i mama 2 córeczek
Jestem Mamą, która na co dzień spełnia się zawodowo pracując z pacjentami w gabinecie dietetycznym, tworząc plany żywieniowe, prowadząc warsztaty edukacyjne.
Ze względu na charakter pracy i ogrom zajęć dodatkowych jaki towarzyszy naszej rodzinie bardzo często posiłkuję się przepisami na szybkie obiady. Wybieram ekspresowe dania, które przygotowuję gdzieś pomiędzy rozwożeniem dzieciaków na zajęcia, a powrotem męża z treningów piłki nożnej. Musi być szybko ale smacznie (ah te wybredne kubki smakowe!), a przede wszystkim – z dobrych jakościowo składników.
Uwielbiam „przerabiać” klasyczne przepisy na równie smaczne ale odrobine zdrowsze i szybsze wersje. W drugiej części artykułu znajdziesz sporo pomysłów do wykorzystania w temacie: co na obiad dla dzieci na szybko.
Zanim jednak przepisy, chciałabym przekazać Ci kilka wskazówek, którymi kieruję się przy wyborze składników do przygotowania obiadu, czyli na czym nie warto oszczędzać i co dobrze jest mieć zawsze w swojej spiżarce.
Składniki, które dobrze jest mieć w swoim zapleczu kuchennym, gdy przygotowujesz obiad dla swojego dziecka na szybko:
Mrożone warzywa i owoce
Jeśli regularnie zaglądasz na LUNCH MUNCHowego lunch box bloga, to wiesz już, że podstawą prawidłowo zbilansowanego posiłku jest obecność owoców lub warzyw. Tak, dobrze czytasz – owoce również mogą stanowić element obiadu. Na temat świeżych nie będę się rozwodzić, bo to oczywiście podstawa, ale nie zawsze są w domu i nie zawsze jest czas na zakupy.
Polecam , byś zawsze miał/ miała w zanadrzu mrożone owoce oraz warzywa (solo lub mieszanki). Raz kupione możesz przechowywać zdecydowanie dłużej niż te świeże i wykorzystać w sytuacji „awaryjnej”. Zwykle są już umyte, obrane, pokrojone – to zdecydowanie przyspiesza przygotowanie posiłku. Nie jest prawdą, że w takiej postaci nie zawierają w swoim składzie witamin. Wyczarujesz z nich szybką zapiekankę makaronową z tofu i mieszanką warzyw – czas przygotowania to około 20 minut. To całkiem podobnie, jak naleśniki z twarożkiem i owocami.
Dobrej jakości makarony, kasze
Podstawą tego, co na szybkie obiady dla dzieci możesz przygotować, gdy nie zrobiłaś zakupów mogą być makrony i kasze. Te produkty posiada w spiżarce zdecydowanie warto mieć! W ich przypadku bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie. Po otwarciu najlepiej przesyp je do plastikowego, szczelnego pojemnika, by nie pojawiły się mole spożywcze.
Makaron – to jest przykład produktu, przy którym zwykle cena ma znaczenie. Niestety często te tańsze wersje, po ugotowaniu są półprzezroczyste, bez smaku i rozpadają się. Poza jasnym dobrym jakościowo makaronem, polecam byś w spiżarce zawsze miał/ miała makaron pełnoziarnisty. W jego składzie w przeciwieństwie do wersji z mąki oczyszczonej znajdziesz cenny błonnik pokarmowy. Obiady oparte na makaronach/kaszach robi się zwykle ekspresowo.
Ryby mrożone
Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania [2] – przynajmniej dwa razy w tygodniu w jadłospisie powinna pojawić się ryba. Jest to produkt bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i serca Twojej pociechy. Ryby świeże dość szybko się psują – dlatego warto mieć w swoim zamrażalniku mrożone.
Ryby to również przykład produktu, przy zakupie którego cena ma znaczenie. Podczas zakupów zwróć uwagę na dodatek „glazury”. Im mniejszy tym lepiej, ale drożej. Glazura to ilość lodu, która powstaje na zamrażanej rybie. Pewnie nie raz widziałaś jak solidny kawał ryby, po rozmrożeniu staje się marnym filecikiem. Kupując rybę – zdecydowanie nie chcesz płacić za wodę 😊 Co na szybkie obiady dla dzieci możesz przygotować z ryb? Pulpeciki, rybę grillowaną lub pieczoną, rybne kotlety. Nie zawsze są to przepisy ekspresowe, dlatego nie podaję ich w tym wpisie, ale więcej pomysłów na ryby znajdziesz na lunch box blogu.
Dobrej jakości oleje roślinne
Zgodnie z talerzem zdrowego odżywiana, dobrej jakości oleje roślinne powinny uzupełniać prawidłowo zbilansowany posiłek [2]. Są źródłem niektórych witamin. Tłuszcz to też nośnik smaku, zdecydowanie wpływa również na konsystencję posiłku. Smak potrawy potrafi znacząco różnić się w zależności od tego czy dodasz do niego oleju rzepakowego, lnianego czy oliwy z oliwek. Co więcej – często „ta sama” oliwa z oliwek – wyprodukowana przez różne firmy smakuje inaczej. W przypadku diety dziecka polecam wybierać te delikatniejsze, mniej gorzkawe w smaku odmiany.
Alternatywa dla mięsa
Myślę, że mięsa nie muszę jakoś specjalnie rekomendować. W końcu żyjemy w kraju, w którym najczęściej jest ono składnikiem obiadów. To, co może przyspieszyć przygotowanie posiłku to dodatek innych źródeł „białka” jako alternatywy dla mięsa. Do potrawki możesz użyć tofu, do zupy możesz dodać soczewicę lub ciecierzycę z puszki. Świetnie sprawdzą się również jajka. Jeśli chcesz sprawdzić alternatywy dla mięsa w lunch boxach do szkoły, zapewniające białko, to wskakuj do osobnego przepisu na blogu.
Półprodukty (tortilla, pinsa, lawasz)
Półproduktami, które świetnie nadają się do wykorzystania przy przygotowaniu szybkiego posiłku obiadowego są wszelkiego rodzaju placki – tortilla, lawasz lub pinsa. Gotowe placki stanowią świetną bazę, którą wystarczy uzupełnić warzywami, porcją produktu białkowego i odrobiną oliwy, a obiad robi się praktycznie sam. Dodatkowo są to produkty, które możesz przechowywać w swojej spiżarce przez dłuższy czas. Co na obiad dla dzieci na szybko możesz przygotować z tych produktów? Kolorowe wrapy, pinsę a’la pizza, lawasz z chilli sin carne.
TOP5 półproduktów, które jako dietetyk odradzam:
Wykorzystanie półproduktów w kuchni to nic złego. Nie musisz wszystkiego robić od podstaw. Ale są też obiady, które mimo że szybkie, to zdecydowanie odradzam jakie dietetyk. Takie moje TOP 5 to:
Gotowe kotlety/ryba w panierce
Największy asortyment tego typu dań zazwyczaj znajduje się w supermarketach. Bardzo często mięso używane do tego typu posiłków to najgorsza postać – tzw. MOM, mięso oddzielone mechanicznie, czyli masa „resztek” oderwana od kości i zmiksowana na jednolitą masę. W odniesieniu do ryb w panierce- ze względu na wysoką cenę surowca „dodatek” panierki jest zwykle ogromny, ponieważ jest najtańsza. Wartość odżywcza takich posiłków jest niska.
Frytki smażone na gorącym oleju, podawane z ketchupem
Zakupione frytki, ze sklepu. Lepszym, choć nie „najlepszym” sposobem na ich przygotowanie jest przygotowanie frytek w piekarniku. Przygotowując je w ten sposób, znacząco zmniejszasz ilość tłuszczu w posiłku Twojego dziecka. Ważne jest również, by frytki z dodatkiem keczupu nie stanowiły posiłku samego w sobie. Zgodnie z talerzem Zdrowego Żywienia [1] zbilansowany posiłek powinien składać się z: porcji owoców lub warzyw, porcji produktów węglowodanowych oraz porcji produktów białkowych. Frytki to głównie węglowodany. Jeśli „upierasz się” przy ich podawaniu -uzupełnij posiłek w brakujące składniki.
Lasagne do odgrzania
Jeszcze nie znalazłam gotowej lasagne do odgrzania z dobrym składem. Tego typu posiłek jest ubogi w warzywa, a ze względu na ogromny dodatek sera, tłustej śmietany, niskiej jakości tłuszczu bardzo kaloryczny. Praktycznie nie zawiera również błonnika.
Makaron z sosem z „torebki”
Czy to szybki posiłek? Pewnie. Zrobienie go zajmuje tyle co ugotowanie makaronu. Minusem jest oczywiście brak warzyw, jakiegokolwiek źródła białka, które przypominam Ci jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Sosy z torebki to zwykle źródło sporej ilości sodu w postaci glutaminianu. Takim dodatkom mówimy nie 😊.
Puree ziemniaczane/dania typu instant
Czas przygotowania 5 minut. Skład to głównie olej palmowy, tłuszcz palmowy, maltodekstyna, glutaminian. W przypadku tej propozycji ciężko w ogóle mówić o jakiejkolwiek wartości odżywczej 😊
Co na obiad dla dzieci na szybko? Poznaj 25 przepisów na szybkie obiady!
Przepis #1:
Makaron ze szpinakiem z przepisu Shreka
Ten przepis to dobra propozycja wspierają odporność. W szpinaku znajduje się zarówno żelazo, jak i witamina C, która poprawia jego wchłanianie. Dla odporności pomocny będzie też obecny w nim czosnek. Migdały zawierające witaminę E będą natomiast źródłem dobrych tłuszczów. Przepis możesz również przygotować z użyciem makaronu pełnoziarnistego.
Chcesz poznać przepis? Wskakuj i czytaj: makaron ze szpinakiem.
Przepis #2:
Obiad z piekarnika na jednej blaszce
Ten obiad robi się sam, jest kolorowy i ma w sobie mnóstwo witamin. W przepisie możesz je dowolnie zmieniać, albo też użyć innej ulubionej ryby. Pieczone warzywa zyskują ciekawy smak, a jednocześnie są zródłem błonnika i wielu składników mineralnych.
Składniki:
- filet z łososia ze skórką
- 1 duży batat
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- oliwa z oliwek
- ulubione zioła, słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nastaw do temperatury 180 stopni. W czasie, kiedy się nagrzewa, zajmij się przygotowaniem składników.
- Umytą i osuszoną rybę oraz pokrojone warzywa rozłóż na papierze do pieczenia na blaszce z piekarnika.
- Całość skrop oliwą z oliwek oraz dopraw ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do miękkości warzyw.
Przepis #3:
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym
Mięso z indyka sprawdzi się idealnie w daniach dla dzieci. Ma dużą zawartość pełnowartościowego białka i mało tłuszczu. Sos idealnie nadaje się do podania z kaszą np. jaglaną, gryczaną czy jęczmienną. Będą one źródłem błonnika i węglowodanów złożonych.
Wpadaj po przepis na pulpeciki z indyka.
Przepis #4:
Kotleciki z dorsza z marchewką
Dorsz jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omegą 3 i 6. Ma w sobie również pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Dostarcza także selen, który spełnia ważne funkcje w układzie odpornościowym i pracy tarczycy.
Składniki:
- 300 g filetu z dorsza
- 1 jajko
- 1 mała starta marchewka
- 1 ząbek czosnku
- oregano, natka pietruszki, pieprz, słodka papryka
- bułka tarta do uzyskania konsystencji, która pozwoli formować kotleciki oraz do obtoczenia
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Mięso dorsza zmiel.
- Zmieloną rybę wymieszaj z jajkiem, startą na drobnych oczkach marchewką, starym czosnkiem, bułką tartą i przyprawami.
- Uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
- Następnie usmaż na małej ilości oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
- Kotleciki możesz podać np. z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Przepis #5:
Placki z ciecierzycy
Ciecierzyca (podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych) zawiera w sobie pełnowartościowe białko i węglowodany złożone. To sprawia, że takie placki będą sycącym posiłkiem. Dodatek marchewki zwiększy zawartości witamin, które pomagają wchłaniać zawarte w ciecierzycy żelazo.
Sprawdź nasz przepis na placki z ciecierzycy dla dzieci.
Przepis #6:
Makaron z pesto z awokado i suszonych pomidorów
Awokado ma w sobie błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Jest również źródłem dobrych tłuszczów. Suszone pomidory natomiast mają w sobie sporo likopenu, czyli związku działającego przeciwzapalnie.
Składniki:
- 250 g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego)
- 1 dojrzałe awokado
- 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
- 1-2 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- ulubione zioła, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- W międzyczasie przygotuj pesto. Do naczynia włóż pokrojone na kawałki awokado, pomidory suszone, olej od pomidorów, czosnek i przyprawy. Zblenduj całość.
- Sos wymieszaj z gorącym makaronem, tak aby pokrył go w całości.
Przepis #7:
Domowa pizza
Ten szybki obiad z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Jego dodatkowym atutem jest fakt, że jako dodatków można użyć rozmaitych, kolorowych warzyw. Będą one dostarczały witamin i składników mineralnych.
Tu znajdziesz przepis na domową pizzę.
Przepis #8:
Klopsiki z ciecierzycy w sosie pomidorowym
Klopsiki są kolejnym sposobem na podanie nasion roślin strączkowych. Możesz śmiało używać ciecierzycy z puszki, bo ma ona równie wysoką zawartość składników odżywczych. Dodatek płatków owsianych sprawi, że klopsiki będą bardziej chrupkie, ale również będą mieć w sobie więcej błonnika.
Składniki:
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 1/2 szklanki orzechów np. włoskich
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy i odrobina zalewy
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie, pieprz, wędzona papryka
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i uformuj z niej małe klopsiki.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
- Gotowe klopsiki możesz podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym i dodatkiem kaszy lub pełnoziarnistego ryżu.
Przepis #9:
Placuszki z brokuła i piersi indyka
Brokuły mają w sobie związki o charakterze przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Jako dodatek do placuszków możesz również użyć innego zielonego warzywa, jakim jest cukinia. Ona z kolei zawiera witaminy z grupy B, dobre dla pracy mózgu i całego układu nerwowego.
Tu znajdziesz przepis na placuszki z brokuła i piersi indyka.
Przepis #10:
Nugettsy z tofu
Tofu jest produktem na bazie soi. Możesz podawać je dziecku. Chociaż samo w sobie jest nieco bez smaku, to po przyprawieniu i odpowiednim przygotowaniu zaczyna tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Ma w sobie dużo białka, a także składników mineralnych np. wapń niezbędny dla rozwoju kości i zębów.
Składniki:
- 1 kostka tofu naturalnego
- 1 jajko
- papryka słodka, czosnek w proszku, pieprz sól
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w słupki i dopraw.
- Obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
Przepis #11:
Faszerowana papryka
Czerwona papryka jest źródłem wielu antyoksydantów i ma w sobie mnóstwo witaminy C. Ta propozycja szybkiego obiadu ma w sobie również białko i takie składniki mineralne jak potas czy magnez.
Wskakuj po przepis na faszerowaną paprykę.
Przepis #12:
Risotto z tuńczykiem i groszkiem w sosie pomidorowym
Pełnoziarnisty ryż warto proponować jako zamiennik dla ryżu białego, ponieważ zawiera w sobie o wiele więcej składników mineralnych i błonnika. Natka pietruszki to porcja witaminy C, a także żelaza.
Składniki:
- 100 g ryżu pełnoziarnistego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6-7 łyżek ugotowanego zielonego groszku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- oregano, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj tuńczyka, groszek i pomidory. Dopraw ziołami i duś całość pod przykryciem.
- Podawaj z ryżem, posyp posiekaną natką pietruszki.
Przepis #13:
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej
Ten przepis to podwójna dawek żelaza zarówno z buraków, jak i z kaszy jaglanej. Żelazo to ważny składnik potrzebny w procesie wzrostu, wspomaga odporność i układ krwionośny. Ponadto kasza jaglana ma właściwości osuszające, dlatego sięgaj po nią wspomagająco również w sezonie infekcyjnym, przy katarze czy mokrym kaszlu.
Tu znajdziesz przepis na kotlety z buraka i kaszy jaglanej.
Przepis #14:
Kopytka dyniowe z masłem czosnkowo-pietruszkowym
Gdy rozpocznie się sezon na dynię, warto często sięgać po przepisy z jej użyciem. Jest uniwersalna i sprawdzi się w daniach zarówno na słono, jak i na słodko. Ma w w sobie sporo dobrej dla wzroku i skóry witaminy A, a także cynk i magnez.
Składniki na kopytka:
- 2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mleka
Składniki na masło czosnkowe:
- 1 duży ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- 40 g masła
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Z powyższych składników zagnieć ciasto.
- Gdy będzie kleiło się do rąk możesz podsypać nieco mąką.
- Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je na kopytka.
- Wrzucaj partiami do wrzącej wody i gotuj do wypłynięcia.
- Rozpuść masło, dodaj starty ząbek czosnku i natkę pietruszki. Sosu użyj do polania kopytek.
Przepis #15:
Kuskus z warzywami
To danie przygotujesz ekspresowo. Jednocześnie może ono zawsze smakować inaczej, w zależności od tego jakich warzyw użyjesz. Dodatek kurkumy nie tylko nada daniu koloru i smaku, ale również wzbogaci je o dodatkowe witaminy m.in. z grupy B.
Tu znajdziesz przepis na kuskus z warzywami dla dzieci.
Przepis #16:
Pomidorowe kluseczki z ricotty
W tym przepisie używasz koncentratu pomidorowego, który podobnie jak inne przetwory z pomidorów zawierają sporo likopenu. Ten związek jest silnym przeciwutleniaczem i działa na organizm przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mąka w ilości do wyrobienia dającego się formować ciasta (możesz użyć mąki pełnoziarnistej)
- bazylia, oregano, pieprz
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj wodę.
- Ser, jajko, zioła i koncentrat pomidorowy wymieszaj w misce.
- Dodaj mąkę, tak aby powstało ciasto.
- Uformuj z niego kluseczki i gotuj je do wypłynięcia.
Przepis #17:
Zupa krem z marchewki
Marchewka ma w sobie mnóstwo witamin i związki działające korzystnie na wzrok oraz o charakterze przeciwzapalnym. Zupa jest bardzo pożywna, a jednocześnie pozwala spróbować marchewki w innej formie. Dodatek pestek dyni, płatków migdałowych czy sezamu zapewni dodatkowo porcję dobrych kwasów tłuszczowych i urozmaici smak całości.
Wpadaj po przepis na zupę krem z marchewki.
Przepis #18:
Łosoś pieczony z tymiankiem i kaszą jaglaną
Tłuste ryby morskie, do których należy również łosoś, powinny regularnie pojawiać się w dziecięcym menu. Są one źródłem zarówno białka, jak i kwasów tłuszczowych niezbędnych dla rozwoju mózgu. Kiszona kapusta to natomiast produkt, po który warto sięgać przez cały rok. Ma w sobie sporo witaminy C, a także probiotyki wspierające florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Składniki:
- filet z łososia
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka suszonego tymianku
- ugotowana kasza jaglana
- kapusta kiszona
Przygotowanie:
- Piekarnik nastaw do temperatury 180 stopni i w tym czasie zajmij się przygotowaniem składników.
- Filety z łososia umyj i osusz. Dopraw tymiankiem i skrop sokiem z cytryny.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz do 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Upieczoną rybę podawaj z kaszą i surówką.
Przepis #19:
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka
Pasta z buraków zawiera wiele składników mineralnych m.in. wapń i potas. Dodatek kurczaka będzie źródłem białka, a jeśli użyjesz pełnoziarnistych tortilli i różnorodnych warzyw posiłek dostarczy również dobrej dawki błonnika.
Tu znajdziesz przepis na wrapy z kurczakiem i pastą z buraka.
Przepis #20:
Kasza gryczana w sosie pomidorowym z soczewicą
W tym przepisie znajdziesz mnóstwo żelaza, a to za sprawą kaszy, soczewicy i natki pietruszki. Jeśli chcesz wzbogacić sos, możesz dodać warzywa np. paprykę czy cukinię, które będą dodatkową porcją witamin.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- puszka pomidorów krojonych
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- natka pietruszki
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na oliwie podsmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodaj pomidory, przyprawy oraz suchą soczewicę i duś, aż będzie miękka.
- W razie potrzeby możesz dodać nieco wody, gdyby sos był za gęsty.
- Na koniec dodaj pietruszkę.
- Podawaj z kaszą.
Przepis #21:
Chilli sin sarne
Ten przepis przygotujesz naprawdę szybko. Świetny sposób na „zapoznanie” dziecka z roślinami strączkowymi – pod taką postacią na pewno będą chciały spróbować kolejny raz. Inną zaletą dania jest fakt, że wszystko ląduje w 1 garnku, co znacząco ogranicza kuchenny bałagan, a składnikami możesz żonglować w zależności od tego co aktualnie posiadasz w lodówce.
Przepis na to ekspresowe tanie znajdziesz -> przepis na chilli sin sarne.
Przepis #22:
Placuszki ze szpinakiem
Wszelkiego rodzaju placuszki to dania, które przygotujesz bardzo szybko. Wystarczy wymieszać składniki i mogą lądować na patelni. Zwykle „placuszki” kojarzą się dzieciom bardzo dobrze, z tego względu łatwiej jest przemycić w nich te zdrowsze, ale nie do końca akceptowane składniki- tu np. szpinak.
Po ten przepis zapraszam Cię -> przepis na placuszki ze szpinakiem.
Przepis #23:
Pulpeciki z indyka z ryżem
Magią tego posiłku jest fakt, że w „pulpeciku” możesz umieścić wszystkie składniki, które są niezbędne by przygotować zbilansowany posiłek. Znajdziesz w nich ryż jako źródło węglowodanów, mięso jako źródło białka i warzywa. Wszystko co wchodzi skład talerza zdrowego odżywiania. Pamiętaj, że warzywa możesz zmieniać w zależności od tego czy aktualnie dysponujesz.
Te niesamowite placuszki wykonasz wg tego przepisu -> pulpeciki z indyka z ryżem.
Przepis #24:
Leczo z cukinią
Przygotowanie tego przepisu zajmuje niewiele więcej czasu niż tyle ile gotuje się ryż. Przepis jest uniwersalny więc śmiało korzystaj z niego, kiedy potrzebujesz zrobić porządek w lodówce.
Przepis na ten pełen likopenu posiłek znajdziesz w dedykowanym wpisie z przepisem na leczo z cukinią. Resztki po szybkim obiedzie możesz podgrzać kolejnego dnia i zapakować w termosy dla dzieci.
Przepis #25:
Zupa krem ze szpinakiem
Osobiście uwielbiam wszelkie przepisy ze szpinakiem. Mam świadomość, że wiele osób nie przepada za tym warzywem, natomiast zwykle wynika to z faktu, że kojarzą szpinak jako zieloną, rozpływającą się „breję” bez smaku podawaną kiedyś w przedszkolach. W przypadku tej rośliny ogromnie dużo zależy od formy podania i przypraw, których użyjesz do przygotowania. Szpinak w formie zupy zdecydowanie lepiej wygląda i smakuje, niż nasze wspomnienia z lat przedszkolnych.
Po przepis leć -> po przepis na zupę krem ze szpinaku.
Zastanawiasz się co na obiad dla dzieci na szybko? Te proste zasady mogą Ci pomóc w szykowaniu posiłków!
Jak widzisz, szybkie obiady dla dzieci wcale nie wymagają wielu skomplikowanych składników ani wyszukanych umiejętności kulinarnych. Jakie patenty polecam na szybkie obiady dla dzieci?
Korzystaj ze świeżych i sezonowych składników. Dzięki temu Wasze szybkie obiady przez cały rok będą urozmaicone i pyszne.
Używaj składników, które masz w domu. Regularnie przeglądaj to, co masz w lodówce i kuchennych szafkach. Bazuj na tych składnikach, a unikniesz marnowania zapasów.
Planuj obiady, a będziesz przygotowana (lub przygotowany) na każdą sytuację. Gdy będziesz mieć plan np. na 2-3 dni z góry, nie zabraknie Ci potrzebnych składników w czasie gotowania. Tu przeczytasz więcej o tym, jak planować posiłki do lunch boxów na cały tydzień.
Jeśli Twoje dziecko nie je szkolnych obiadów, i szykujesz obiady do pudełka, szykuj nieco większe porcje na czas obiadu, a to co zostanie – spakuj w lunch box do szkoły.
Poznaj też pomysły i przepisy na obiad dla dzieci do szkoły od LUNCH MUNCHowego Taty.
Rotuj przepisy, które lubicie i zmieniaj dodatki. Dzięki temu, to samo danie może zyskać zupełnie nowy wymiar. Ten sposób pomoże Ci ograniczyć marnowanie jedzenia, a jednocześnie sprawi, że szybkie obiady dla dzieci staną się nieco prostsze w przygotowaniu.
Autorka:
Paulina Konkiewicz
Dietetyk i mama dwóch synów.
Współautorka:
Agnieszka Górska
Dietetyk i mama dwóch córeczek.
BIBLIOGRAFIA:
[1] – Wolnicka K.: Talerz zdrowego żywienia. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH, 2020. [2] – Jarosz M. (red.) i wsp.: Piramida Zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla dzieci i młodzieży. Instytut Żywności i Żywienia.
08/15/2022