Kotlety z buraków i kaszy jaglanej dla dzieci: przepis na kotleciki bez mięsa
Uwielbiamy kotlety w różnorakim wydaniu. Tym razem wpadajcie po przepis na kotlety z buraków i kaszy jaglanej. Super smakują do lunch boxa i jako wkład do vege burgera.
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej to kolejny pomysł na kotlety bez mięsa. Jak zapewne już wiecie, w naszym LUNCH MUNCHowym domu uwielbiamy kotlety i w nasz lunchbox dla dzieci często je pakujemy! Ale za dużo mięsa to… nie zdrowo i często posiłkuję się warzywami, które mięso, z dużym powodzeniem zastępują. Tym razem pora na buraczane kotleciki z porcją zdrowej kaszy jaglanej. Wpadaj też po porcję pomysłów na różowe jedzenie, dzięki którym Twoje dziecko pokocha warzywa!
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej – składniki:
- 3 średniej wielkości buraki (upieczone wcześniej w piekarniku)
- pół szklanki kaszy jaglanej (około 100g)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki (dodaj ją, jeśli masa która Ci wyjdze bedzie luźna)
- pieprz i sól
- przyprawy (wybierz te, które lubicie najbardziej). Buraki świetnie smakują w połączeniu z: ziołami prowansalskimi, kolendrą, majerankiem, lubczykiem, i oregano.
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej – przygotowanie:
- Upieczone wcześniej buraki ścieram na tarce i odstawiam w naczyniu, tak aby poczekały na resztę składników.
- Kaszę jaglaną opłukuję wodą i gotuję do miękkości.
- Cebulę kroję bardzo drobno i podsmażam na patelni na małym ogniu na złoty kolor. Pod koniec smażenia, do cebuli dodaję również starty czosnek.
- Po wystudzeniu przekładam cebulkę z czosnkiem do naczynia z burakami i dodaję jajko oraz przyprawy. Jeśli masa wychodzi mi zbyt luźna, to dodaję jeszcze łyżkę bułki tartej.
- Dokładnie mieszam masę i formuję małe kotleciki. Na koniec, smażę na oleju tak samo, jak tradycyjne kotlety mielone.
- Kotleciki i inne dodatki, takie jak kuskus pakuję w pojemniki na jedzenie.
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej – smakowita porada:
- Rzadko stosuję cukier. Ostatnim razem, do masy dodałem jeszcze łyżkę cukru trzcinowego, bo październikowe buraki nie mają tyle słodyczy co te z czerwca.
- Z podanych składników wychodzi mi zazwyczaj 6 takich kotlecików, zatem starcza i do pudełka na jedzenie LUNCH MUNCHowej córki i dla nas rodziców, po jednym. Dla dorosłych dodatkowo do tych kotlecików szykuję sosik na bazie śmietany. Przepis znajdziesz poniżej.
- Jeśli pakuję lunchbox do szkoły, to do kotletów dodaję kaszę kuskus z warzywami, a do dodatkowych pojemników dodaję ulubione warzywa córki (najczęściej mini-pomidorki).
- Kotlety w tym wydaniu nadają się świetnie jako wkład do vege-burgerów. Wtedy świetnie smakują w towarzystwie plasterka cebulki, kilku liści roszponki, no i oczywiście bułek (tylko często trudno o burgerowe bułki pełnoziarniste i dobrej jakości). Niemniej jednak, jeśli już uda Ci się takowe znaleźć (lub zrobić), to warto pokusić się o burgerki w takim vege wydaniu właśnie.
Do kotlecików przygotowałem jeszcze sos na bazie śmietany:
Składniki sosu:
- • 100g śmietany 18%
- • 1 łyżeczka majonezu
- • 1 łyżeczka musztardy miodowej
- • 1 ząbek startego czosnku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
- Odstawiam do lodówki na 15 min, aż czosnek przegryzie cały sos.
Dla nas, rodziców, kotleciki w kombinacji z sosikiem smakują rewelacyjnie! Dzieciom sam sosik nie koniecznie może przypaść do gustu. Pamiętaj o jednym – jeśli Twoje dziecko lubi sosy różnego rodzaju, a Ty planujesz spakować je w pojemnik na lunch, to sos zawsze pakuj w oddzielny pojemnik. Najlepiej sprawdzą się do tego pojemniki zakręcane.
Z pewnością, w naszym LUNCH MUNCHowym domu wszyscy zgadzamy się co do jednego – burak to jedno z naszych ulubionych warzyw! A jeśli Twoja rodzinka również uwielbia buraki, to wpadaj też po wpis co zrobić z buraka.
10/04/2020