Pulpeciki z indyka z ryżem dla dzieci. Przepis na pulpety idealne do pudełka dla przedszkolaka czy szkolniaka.
Tu znajdziesz przepis na pulpeciki z indyka dla dzieci. Pomysł na ciepły posiłek na obiad i do lunch boxa, idealny dla przedszkolaka czy szkolniaka.
Pulpety, zwłaszcza jeśli będą małe, wygodne dla rączki Twojego dziecka, to super pomysł na przemycenie w jednej kulce wielu składników. Skorzystaj z mojego przepisu, a w formie małych kulek podasz pulpeciki z indyka z ryżem dla dzieci jako ciepły posiłek na drogę czy do szkoły. Moja rodzinka przepada za pulpecikami w tym wydaniu, dlatego zdarza mi się pakować je do śniadaniówki!
Autorka:
Marta Kmieciak
Dietetyczka i mama czteroletniej Neli, która od ciastek woli rzodkiewkę i którą wszyscy w przedszkolu znają jako pożeraczkę ogórków 😉
Pulpeciki z indyka z ryżem dla dzieci – składniki:
500g mielonego mięsa z indyka (możesz też samodzielnie zmielić mięso mieszając udo i pierś)
1 jajko
100g marchewki
100g cebuli
20g koperku
20g oleju do smażenia
200g ugotowanego ryżu
50ml bulionu
3 łyżki bułki tartej lub panierki z ciecierzycy (w wersji bezglutenowej)
przyprawy: słodka papryka, szczypta pieprzu, oregano, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, jeśli używasz to też szczypta soli
Pulpeciki z indyka z ryżem dla dzieci – przygotowanie:
- Marchewkę zetrzyj na drobne wiórki, cebulę pokrój w kosteczkę.
- Zeszklij na patelni na odrobinie oleju cebulę, wrzuć do miski.
- Dodaj do cebuli: mięso, jajko, startą marchewkę, posiekany koperek i przyprawy, wymieszaj.
- Dodaj ugotowany ryż i bulion i ponownie wymieszaj. Konsystencja powinna być lepiąca, lekko mokra, ale zwarta, żeby trzymała kształt. Jeśli wydaje Ci się zbyt sucha, po prostu dodaj więcej bulionu.
- Formuj z powstałej masy kulki mniej więcej wielkości główki czosnku. Każdą obtaczaj w bułce tartej lub panierze z ciecierzycy.
- Podsmażaj krótko na patelni, a następnie włóż do rozgrzanego do 180stopni piekarnika na 10-15min.
Pulpeciki z indyka z ryżem do lunch boxa – garść smakowitych porad na zapakowanie pulpetów do pudełka:
Tak przygotowane pulpeciki możesz podać na kilka sposobów. Po pierwsze – same pulpeciki, tzn. bez sosu. To będzie idealnym rozwiązaniem na zapewnienie posiłku w ruchu. Po drugie – z sosem (z prostym sosem pomidorowym lub koperkowym). Spakowane wraz z niewielką ilością sosu, nabiorą zupełnie innego charakteru. Wówczas upewnij się tylko, że pakujesz je w szczelny lunch box lub termos. Po trzecie: z sosem zapakowanym osobno – dla tych, którzy zechcą takie kulki w sosie sobie pomaczać.
Dodanie sosu do pulpecików to idealne rozwiązanie, jeśli zależy Ci na posiłku, który można podać dzień po dniu, a jednocześnie chcesz uniknąć powtórek.
W opcji, gdzie sos podajesz alternatywnie (jako dodatek), sos zapakuj w szczelnej przegródce w lunch boxie lub spakuj w specjalny pojemniczek na sos. Może Ci się przydać któryś z takich pojemniczków, jak poniżej:
Pulpeciki z indyka do lunch boxa możesz też zapakować w nieco bardziej strony sposób. Jak? Pulpeciki z indyka dla dzieci nabiorą dziecięcego charakteru i zachęcą malucha do zjedzenia posiłku, jeśli nadziejesz je na dłuższe widelczyki do przekąsek. Na zdjęciach do tego przepisu zastosowałam wykałaczki dekoracyjne BOX SHAPE.
Na lunch box blogu, w zakładce SMAKOWITE PORADY, znajdziesz wiele innych przepisów na zapakowanie dań obiadowych, na ciepło, do szkoły i do pracy. Wpadaj tam po dawkę kolejnych LUNCHspiracji dla całej rodziny.
Pulpeciki z indyka z ryżem dla dzieci to sposób na wykorzystanie mielonego mięsa z indyka. Wiele badań wskazuje na to, że mięso jest głównym źródłem białka, żelaza oraz witaminy B12, które zapobiegają powstawaniu niedokrwistości. Piszą o tym m.in. specjaliści z NCEZ (Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej). Jeśli natomiast szukasz alternatyw dla mięsa, to koniecznie sprawdź dedykowany temu wpis z LUNCH MUNCHowego bloga: co zamiast mięsa do lunch boxa do szkoły.
Autorka wpisu:
Marta Kmieciak
Dietetyczka, specjalistka i praktyczka żywienia zbiorowego. Szczególnie interesuje się wybiórczym jedzeniem i dietami wykluczającymi u dzieci rozwijających się w spektrum autyzmu. Prowadzi webinary i szkolenia o żywieniu dzieci dla pracowników przedszkoli i rodziców. Szczególnie interesuje się wybiórczym jedzeniem i dietami wykluczającymi u dzieci rozwijających się w spektrum autyzmu.
8/11/22