Leczo z cukinią dla dużych i małych

Leczo z cukinii

Jak z resztek z lodówki przyrządzić coś smacznego? Wpadnij po przepis na leczo z cukinią od LUNCH MUNCHowego Taty! >>

Leczo z cukinią to super pomysł na to, żeby prosto i smacznie posprzątać lodówkę oraz nakarmić duży i mały brzuch. Zaglądałem do lodówki kilka razy z myślą o zrobieniu czegoś szybko-pysznego. Nie będąc przygotowanym z wcześniejszymi zakupami, byłem skazany na to co znajdę w kuchni. W lodówce znalazłem: niewielką cukinię, lekko zmęczoną czerwoną paprykę, paprykę zieloną i połówkę papryki żółtej. Do tego dwa ząbki czosnku i cebulę białą. No to już świetna podstawa – można zadziałać!! Podaję dziś zatem przepis na leczo z cukinią, które zasmakuje i Tobie i Twojemu dziecku. A jeśli szukasz przepisów inspirowanych cukinią, to sprawdź również mój przepis na placki z cukinii.

Leczo z cukinią - składniki

Leczo z cukinią – składniki:

  • ·  średniej wielkosci cukinia
  • ·  czerwona papryka
  • ·  zielona papryka
  • ·  papryka  żółta
  • ·  2 ząbki czosnku
  • ·  cebula biała lub czerwona
  • ·  2 puszki pomidorów bez skórki
  • ·  80g łagodnego ketchupu
  • ·  odrobina oleju na patelnie
  • ·  szczypta soli
  • ·  2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ·  1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • ·  pieprz
  • ·  szczypta oregano

Leczo z cukinIą od LUNCH MUNCH

Leczo z cukinią – przygotowanie:

  1. Do średniego garnka z grubym dnem wlałem odrobinę oleju i dodałem kawałem masła. Następnie włożyłem posiekaną drobno cebulkę, a po chwili starty czosnek. Po 3-5 minutach dorzuciłem całą kolorową posiekaną w kostkę paprykę. Następnie posoliłem i dodałem ok. 2 łyżeczek papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Dodałem też świeżo mielony kolorowy pieprz i suszone oregano.
  2. Następnie przyszedł czas na grubo skrojoną cukinię. Wszystko często mieszając smażyłem kolejne 5-8 min. Następnie dodałem 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki oraz dodałem ok. 80g łagodnego ketchupu. Tu wspomnę, iż większość przepisów mówi o dodawaniu passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego), ale jak wspomniałem – korzystałem z tego co miałem pod ręką, zatem wystarczyły puszki pomidorów bez skórki z dodatkiem ketchupu.
  3. Wszystko doprawiłem jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Dusiłem ok. 20 min na średnim ogniu, często mieszając. Ważne, aby papryka nie była zbyt twarda, a cukinia zbyt miękka. Ten czas może byś różny w zależności od mocy Twojego palnika oraz kolejności dodawania warzyw.
  4. Tak czy inaczej leczo smakuje wybornie z kromką chlebka lub świeżą bułeczką.
  5. Na koniec okrasa dla mięsożernych. Dorzuć kilka plasterków dobrej kiełbaski. To tylko poprawi smak tego dania.
  6. Smacznego!

08/08/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci