Leczo z cukinią dla dzieci: pożywny posiłek do lunch boxów dzieci i rodziców

Jak z resztek z lodówki przyrządzić coś smacznego? Wpadnij po przepis na leczo z cukinią od LUNCH MUNCHowego Taty!
Leczo z cukinią to super pomysł na to, żeby prosto i smacznie posprzątać lodówkę oraz nakarmić duże i małe brzuchy. Zaglądałem do lodówki kilka razy z myślą o zrobieniu czegoś szybko-pysznego. Nie będąc przygotowanym z wcześniejszymi zakupami, byłem skazany na to co znajdę w kuchni. W lodówce znalazłem: niewielką cukinię, lekko zmęczoną czerwoną paprykę, paprykę zieloną i połówkę papryki żółtej. Do tego dwa ząbki czosnku i cebulę białą. No to już świetna podstawa – można działać!! Podaję dziś zatem przepis na leczo z cukinią, które zasmakuje i Tobie i Twojemu dziecku.
Po przygotowaniu, porcję leczo dla swojej LUNCH MUNCHowej Córki przekładam w pojemnik na lunch. Dzięki temu, córka ma zapas zdrowego jedzenia z domu, nie je szkolnych obiadów ze względu na swoje alergie i wykluczenia pokarmowe. A jeśli szukasz innych przepisów, również inspirowanych cukinią, które smakują dzieciom, to sprawdź też mój przepis na placki z cukinii.
Leczo z cukinią dla dzieci – składniki:
- średniej wielkości cukinia
- czerwona papryka
- zielona papryka
- papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- cebula biała lub czerwona
- 2 słoiki pomidorów bez skórki
- 80g łagodnego ketchupu
- odrobina oleju (do podgrzania patelni)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
- szczypta oregano
Leczo z cukinią dla dzieci – przygotowanie:
- Do średniego garnka z grubym dnem wlałem odrobinę oleju i dodałem kawałem masła. Następnie włożyłem posiekaną drobno cebulkę, a po chwili starty czosnek. Po 3-5 minutach dorzuciłem całą kolorową posiekaną w kostkę paprykę. Następnie posoliłem i dodałem ok. 2 łyżeczek papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Dodałem też świeżo mielony kolorowy pieprz i suszone oregano.
- Następnie przyszedł czas na grubo skrojoną cukinię. Wszystko często mieszając smażyłem kolejne 5-8 min. Następnie dodałem 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki oraz dodałem ok. 80g łagodnego ketchupu. Tu wspomnę, iż większość przepisów mówi o dodawaniu passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego), ale jak wspomniałem – korzystałem z tego co miałem pod ręką, zatem wystarczyły puszki pomidorów bez skórki z dodatkiem ketchupu.
- Wszystko doprawiłem jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Dusiłem ok. 20 min na średnim ogniu, często mieszając. Ważne, aby papryka nie była zbyt twarda, a cukinia zbyt miękka. Ten czas może byś różny w zależności od mocy Twojego palnika oraz kolejności dodawania warzyw.
- Tak czy inaczej leczo smakuje wybornie z kromką chlebka lub świeżą bułeczką.
- Na koniec okrasa dla mięsożernych. Jeśli Twoje dziecko może jeść mięso (i je lubi), to do tak przygotowanej potrawy dorzuć kilka plasterków dobrej kiełbaski. To tylko poprawi smak tego dania.
- Smacznego!
Leczo z cukinią dla dzieci – smakowita porada:
Leczo jest świetnym sposobem na wykorzystanie papryki czerwonej i pomidorów w zdrowy sposób. Zarówno czerwona papryka, jak i pomidory, zawierają likopen (naturalny barwnik i karotenoid). Likopen to przeciwutleniacz, zatem ma działanie przeciwnowotworowe. Struktura likopenu ulega zmianom pod wpływem temperatury. Wyższa temperatura czyni go bardziej przyswajalnym. Zatem, jeśli podajesz dziecku leczo pełne czerwonej papryki i pomidorów, wspierasz organizm dziecka przed chorobami. Ja pakuję porcję leczo w termos obiadowy, wszystko wkładam do torby termicznej, i dzięki temu mam kontrolę nad tym, co moje dziecko je w trakcie dnia.
08/08/2019