Leczo z cukinią dla dużych i małych

Leczo z cukinii

Jak z resztek z lodówki przyrządzić coś smacznego? Wpadnij po przepis na leczo z cukinią od LUNCH MUNCHowego Taty!

Leczo z cukinią to super pomysł na to, żeby prosto i smacznie posprzątać lodówkę oraz nakarmić duże i małe brzuchy. Zaglądałem do lodówki kilka razy z myślą o zrobieniu czegoś szybko-pysznego. Nie będąc przygotowanym z wcześniejszymi zakupami, byłem skazany na to co znajdę w kuchni. W lodówce znalazłem: niewielką cukinię, lekko zmęczoną czerwoną paprykę, paprykę zieloną i połówkę papryki żółtej. Do tego dwa ząbki czosnku i cebulę białą. No to już świetna podstawa – można działać!! Podaję dziś zatem przepis na leczo z cukinią, które zasmakuje i Tobie i Twojemu dziecku.

 

Leczo z cukinią - składniki

 

Po przygotowaniu, porcję leczo dla swojej LUNCH MUNCHowej Córki przekładam w pojemnik na lunch. Dzięki temu, córka ma zapas zdrowego jedzenia z domu, nie je szkolnych obiadów ze względu na swoje alergie i wykluczenia pokarmowe. A jeśli szukasz innych przepisów, również inspirowanych cukinią, które smakują dzieciom, to sprawdź też mój przepis na placki z cukinii.

 

leczo z cukinia przepis

Leczo z cukinią – składniki:

  • ·  średniej wielkości cukinia
  • ·  czerwona papryka
  • ·  zielona papryka
  • ·  papryka  żółta
  • ·  2 ząbki czosnku
  • ·  cebula biała lub czerwona
  • ·  2 puszki pomidorów bez skórki
  • ·  80g łagodnego ketchupu
  • ·  odrobina oleju na patelnie
  • ·  szczypta soli
  • ·  2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ·  1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • ·  pieprz
  • ·  szczypta oregano

Leczo z cukinIą od LUNCH MUNCH

Leczo z cukinią – przygotowanie:

  1. Do średniego garnka z grubym dnem wlałem odrobinę oleju i dodałem kawałem masła. Następnie włożyłem posiekaną drobno cebulkę, a po chwili starty czosnek. Po 3-5 minutach dorzuciłem całą kolorową posiekaną w kostkę paprykę. Następnie posoliłem i dodałem ok. 2 łyżeczek papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Dodałem też świeżo mielony kolorowy pieprz i suszone oregano.
  2. Następnie przyszedł czas na grubo skrojoną cukinię. Wszystko często mieszając smażyłem kolejne 5-8 min. Następnie dodałem 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki oraz dodałem ok. 80g łagodnego ketchupu. Tu wspomnę, iż większość przepisów mówi o dodawaniu passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego), ale jak wspomniałem – korzystałem z tego co miałem pod ręką, zatem wystarczyły puszki pomidorów bez skórki z dodatkiem ketchupu.
  3. Wszystko doprawiłem jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Dusiłem ok. 20 min na średnim ogniu, często mieszając. Ważne, aby papryka nie była zbyt twarda, a cukinia zbyt miękka. Ten czas może byś różny w zależności od mocy Twojego palnika oraz kolejności dodawania warzyw.
  4. Tak czy inaczej leczo smakuje wybornie z kromką chlebka lub świeżą bułeczką.
  5. Na koniec okrasa dla mięsożernych. Jeśli Twoje dziecko może jeść mięso (i je lubi), to do tak przygotowanej potrawy dorzuć kilka plasterków dobrej kiełbaski. To tylko poprawi smak tego dania.
  6. Smacznego!

Leczo z cukinią – smakowita porada:

Leczo jest świetnym sposobem na wykorzystanie papryki czerwonej i pomidorów w zdrowy sposób. Zarówno czerwona papryka, jak i pomidory, zawierają likopen (naturalny barwnik i karotenoid). Likopen to przeciwutleniacz, zatem ma działanie przeciwnowotworowe. Struktura likopenu ulega zmianom pod wpływem temperatury. Wyższa temperatura czyni go bardziej przyswajalnym. Zatem, jeśli podajesz dziecku leczo pełne czerwonej papryki i pomidorów, wspierasz organizm dziecka przed chorobami. Ja pakuję porcję leczo w pojemnik na obiad, wszystko wkładam do torby termicznej, i dzięki temu mam kontrolę nad tym, co moje dziecko je w trakcie dnia.

 

leczo z cukinia do szkoly dla dziecka

 

08/08/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci