Placuszki z brokuła i piersi indyka. Placuszki dla dzieci „z mazurskiej gościny”

Placuszki z brokuła i piersi indyka smakuja i na ciepło i na zimno. Dlatego sprawdzają się do lunch boxa.
Placuszki z brokuła i piersi indyka są pyszne i na ciepło, jako danie obiadowe, i na zimno, jako przekąska, zapakowane w pojemnik na lunch. Autorka tego przepisu to Ciocia Dianka. Placuszki z brokuła i indyka w tym wydaniu przypominają jej o wczesnej jesieni, Mikołajkach i rejsach po mazurskich jeziorach. Dlatego, te placuszki nazywamy w naszym LUNCH MUNCHowym Domu ”placuszkami z mazurskiej gościny”.
Placuszki z brokuła i piersi indyka – składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 niewielka pierś indyka (około 400g)
- 4 łyżki mąki (może być pełnoziarnista pszenna)
- 100g sera żółtego
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- majeranek do smaku
- opcjonalnie: pół łyżeczki mielonego imbiru
- opcjonalnie: 2 łyżki majonezu
- opcjonalnie: pół niedużej cukinii
- olej rzepakowy (do smażenia)
Chcesz mieć pewność, że kupujesz warzywa i owoce w sezonie? Skorzystaj z naszej listy na sezonowe warzywa i owoce.
Placuszki z brokuła i piersi indyka – przygotowanie:
- Brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Jeśli wolisz brokuły w formie al dente, to gotuj go nie dłużej niż jakieś 4 minuty.
- Kiedy brokuł się gotuje, ja zajmuję się mięsem. Indyka myję, oczyszczam z błonek i kroję na drobne kawałeczki (około 1,5 do 2cm każdy).
- Cebulę obieram i drobno kroję. To samo robię z czosnkiem.
- Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
- Wrzucam do miski z warzywami i mięsem.
- Do miski wbijam 1 jajko, dodaję też majonez i dokładnie mieszam.
- Wsypuję mąkę i znowu wszystko dokładnie mieszam.
- Przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem (dokładnych ilości nie pamiętam, bo dodaję do smaku). Ty również zdaj się na własny (i swojego dziecka) smak.
- Jeśli mam cukinię, to ją również dodaję do tych placuszków. Wykorzystuję połowę małej cukinii. Obieram ją, ścieram na dużych oczkach i dorzucam do reszty składników. Jeszcze raz doprawiam.
- Masę nakładam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Jeden kotlecik to mniej więcej duża łyżka masy. Smażę z obu stron, aż się lekko zarumienią.
Placuszki z brokuła i piersi indyka – smakowita porada:
Brokuły znajdują się na liście naszych ulubionych warzyw. Ale do potraw z wykorzystaniem brokułu staram się dodawać imbir i czosnek. Dlaczego? Bo brokuły mogą działać gazo twórczo, a zarówno imbir, jak i czosnek, łagodzą to działanie. A jeśli szukasz pomysłów na przemycenie brokułu w innych potrawach dziecka, to zrób też kotlety brokułowe z pieczarkami.