Placuszki z brokuła i piersi indyka 🐝 z mazurskiej gościny

placuszki z brokula i piersi indyka

Placuszki z brokuła i piersi indyka smakuja i na ciepło i na zimno. Dlatego sprawdzają się do lunch boxa.

Placuszki z brokuła i piersi indyka są pyszne i na ciepło, jako danie obiadowe, i na zimno, jako przekąska, zapakowane w pojemnik na lunch. Autorka tego przepisu to Ciocia Dianka. Placuszki z brokuła i indyka w tym wydaniu przypominają jej o wczesnej jesieni, Mikołajkach i rejsach po mazurskich jeziorach. Dlatego, te placuszki z brokuła nazywamy w naszym LUNCH MUNCHowym Domu ”placuszkami z mazurskiej gościny”.

lunchbox dla dzieci z zelem

Placuszki z brokuła i piersi indyka – składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 1 niewielka pierś indyka (okolo 400g)
  • 4 łyżki mąki (może być pełnoziarnista pszenna)
  • 100g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • opcjonalnie: pół łyżeczki mielonego imbiru
  • opcjonalnie: 2 łyżki majonezu
  • opcjonalnie: pół niedużej cukinii
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Chcesz mieć pewność, że kupujesz warzywa i owoce w sezonie? Skorzystaj z naszej listy na sezonowe warzywa i owoce.

 

Placuszki z brokuła i piersi indyka – przygotowanie:

  1. Brokuła kroję na mniejsze kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie około 10 minut. Jeśli wolisz brokuła w formie al dente, to gotuj go nie dłużej niż jakieś 4 minuty.
  2. Kiedy brokuł się gotuje, ja zajmuję się mięsem. Indyka myję, oczyszczam z błonek i kroję na drobne kawałeczki (okolo 1,5 do 2cm każdy).
  3. Cebulę obieram i drobno kroję. To samo robię z czosnkiem.
  4. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
  5. Wrzucam do miski z warzywami i mięsem.
  6. Do miski wbijam 1 jajko, dodaję też majonez i dokładnie mieszam.
  7. Wsypuję mąkę i znowu wszystko dokładnie mieszam.
  8. Przyprawiam solą, pieprzem i majerankiem (dokładnych ilości nie pamiętam, bo dodaję do smaku). Ty również zdaj się na własny (i swojego dziecka) smak.
  9. Jeśli mam cukinię, to ją również dodaję do tych placuszków. Wykorzystuję połowę małej cukinii. Obieram ją, ścieram na dużych oczkach i dorzucam do reszty składników. Jeszcze raz doprawiam.
  10. Masę nakładam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Jeden kotlecik to mniej wiecej duża łyżka masy. Smażę z obu stron, aż się lekko zarumienią.

Placuszki z brokuła i piersi indyka – smakowita porada:

Brokuły znajdują się na liście naszych ulubionych warzyw. Ale do potraw z wykorzystaniem brokuła staram się dodawać imbir i czosnek. Dlaczego? Bo brokuły mogą działać gazotwórczo, a zarowno imbir, jak i czosnek, łagodzą to działanie. A jeśli szukasz pomysłów na przemycenie brokuła w innych potrawach dziecka, to zrób też kotlety brokułowe z pieczarkami.

 

torba na lunch dla dzieci