Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka ✈ idealne na podróż z dzieckiem!

wrapy z kurczakiem i pasta z buraka

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka są idealne na podróż. To proste i pożywne danie, do którego, oprócz mięsa, spakujesz ulubione warzywa dziecka. Wskakuj po przepis!

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka to dosyć czasochłonny przepis, jeśli pastę z buraków robię samodzielnie (jak zapewne wiesz, w naszym LUNCH MUNCHowym domu buraki goszczą regularnie). Jeśli natomiast nie masz ochoty na samodzielne buraczane działania w kuchni, to wykorzystaj gotową pastę z buraka. Często z niej korzystam. Słoiczki z pastą z buraka znalazłam w dwóch wariantach: wersja eko i wersja tradycyjna. Obie wersje pasty spróbowałam, i obie sprawdzają się we wrapowym wydaniu dla dzieci, dlatego polecam. Same wrapy są świetnym rozwiązaniem na drogę, dla mnie to pewnik do śniadaniówki córki na nasze wspólne podróże.

wakacje dla dzieci

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – składniki na pastę z buraka:

Pastę z buraka do tych wrapów z kurczakiem szykuję tylko wtedy, jeśli mam dużo wolnego czasu dzień czy dwa dni wcześniej (przed wyjazdem). Alternatywnie, i częściej, korzystam z gotowych past z buraków (ze słoika). Do przygotowania pasty będziesz potrzebować:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 szklanka wody przegotowanej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – składniki do kurczaka:

Skorzystaj z listy składników jak w przepisie na nuggetsy.

wrapy z kurczakiem i pasta z buraka skladniki

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – dodatkowe składniki do wrapa:

  • garść sałaty (najlepiej sprawdzi się mix sałat różnego rodzaju)
  • wrapy (najlepiej pełnoziarniste)
  • ulubione warzywa Twoje i Twojego dziecka (u nas sprawdza się pokrojona w maleńką kostkę czerwona cebula, pomidory i czerwona papryka)

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – przygotowanie:

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – jak przygotowuję pastę z buraków:

  1. Dzień wcześniej buraki wkładam do folii i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. Robię to zazwyczaj wieczorem, a buraki trzymam w piekarniku kilka godzin, aż staną się miękkie.
  2. Następnego dnia, robienie pasty zaczynam od ząbków czosnku. Wyciskam je do miski. Cebulę kroję w kostkę.
  3. Obieram buraki. Obrane, miksuję z czosnkiem oraz cebulą. Dodaję też kmin rzymski, paprykę słodką, oraz sok z cytryny. Dolewam do jednej szklanki wody, ale ostrożnie, tak żeby konsystencja była odpowiednia. Na koniec, wszystko jeszcze raz miksuję na gładką masę.
  4. Gotową pastę przekładam do miseczki.

wrapy z kurczakiem i pasta z buraka jak zrobic

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – jak przygotowuję kurczaka:

Kurczaka szykuję najczęściej zgodnie ze wskazówkami w przepisie na nuggetsy. Chrupka panierka kurczaka powoduje, że moja LUNCH MUNCHowa córka wprost przepada właśnie za takim wydaniem kurczaka, również we wrapie.

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – jak przygotowuję wrapy:

Na środek każdego wrapa nakładam, w kolejności:

  1. gotową pastę z buraków (własnej roboty zgodnie ze wskazówkami powyżej, lub ze sklepu)
  2. mix sałat
  3. pokrojone w malutką kostkę kawałki czerwonej cebuli
  4. pokrojoną na małą kostkę czerwoną cebulę
  5. kawałki kurczaka

Wszystko zawijam w (mniej lub bardziej) zgrabne paczuszki. Niektóre z nich wychodzą mi naprawdę ładnie i sprawnie, a niektóre – wręcz przeciwnie. Na podróż, każdą paczuszkę zawijam w pergamin. Jeśli mam czas, to takie paczuszki dodatkowo przewiązuję tasiemką lub sznurkiem kuchennym (co tam mam pod ręką). Na koniec, wszystko układam w pojemnik na lunch. Tak przygotowane wrapy z kurczakiem i pastą z buraka sprawdzają się w podróży z dzieckiem, i dlatego je gorąco polecam!

Wrapy z kurczakiem i pasta z buraka

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – smakowita porada:

Pastę, której nie wykorzystasz do posmarowania wrapa, przełóż w słoik i wykorzystaj jako smarowidło do wszelkiego rodzaju kanapek. Jeśli pastę przełożysz w lunchbox pojemnik, to w lodówce takie smarowidło spokojnie przechowasz do czterech dni.

wrapy z kurczakiem przepis

06/15/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci