Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka ✈ idealne na podróż z dzieckiem

wrapy z kurczakiem i pasta z buraka

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka są idealne na podróż. To proste i pożywne danie, do którego, oprócz mięsa, spakujesz ulubione warzywa dziecka. Wskakuj po przepis!

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka to dosyć czasochłonny przepis, jeśli pastę z buraków robię samodzielnie (jak zapewne wiesz, w naszym LUNCH MUNCHowym domu buraki goszczą regularnie). Jeśli natomiast nie masz ochoty na samodzielne buraczane działania w kuchni, to wykorzystaj gotową pastę z buraka. Często z nich korzystam. Słoiczki z pastą z buraka znalazłam w dwóch wariantach: wersja eko i wersja tradycyjna. Obie wersje pasty spróbowałam, i obie sprawdzają się we wrapowym wydaniu dla dzieci, dlatego polecam. Same wrapy są świetnym rozwiązaniem na drogę, dla mnie to pewnik do śniadaniówki córki na nasze wspólne podróże.

wakacje dla dzieci

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – składniki

Składniki na pastę z buraka:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • połówka cytryny
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 szklanka wody
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól i pieprz

Alternatywnie: korzystam z gotowych past z buraków (ze słoika)

Składniki do zapeklowania mięsa:

  • pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżki sosu jasnego sosu sojowego (jeśli nie masz, daj szczyptę soli)
  • dwa do trzech ząbków czosnku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki oleju

Dodatkowe składniki na wrapa:

  • około garści sałaty (najlepiej sprawdza się mieszanka sałat różnego rodzaju)
  • wrapy (najlepiej pełnoziarniste)
  • ulubione warzywa Twojego dziecka
  • (u nas to połączenie małych kawałków czerwonej papryki i cieniutko pokrojona czerwona cebula)

Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – przygotowanie

Przygotowanie pasty z buraków:

  1. Dzień wcześniej buraki wkładam do folii i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. Robię to zazwyczaj wieczorem, a buraki trzymam w piekarniku kilka godzin, aż staną się miękkie.
  2. Następnego dnia, robienie pasty zaczynam od ząbków czosnku wyciskam je do miski. Następnie cebulę kroję na maleńką kostkę.
  3. Obieram buraki i miksuję je z czosnkiem oraz cebulą. Dodaję również kmin rzymski, paprykę słodką, oraz sok z cytryny. Dolewam do 1 szklanki wody, żeby konsystencja była odpowiednia.

Przygotowanie kurczaka:

  1. Podobnie jak buraki, kurczaka obrabiam dzień wcześniej. Pierś kroję na kawałki, każdy o szerokości maksymalnie 1 cm.
  2. Mieszam składniki, tzn. do małego naczynka wlewam pół łyżeczki oleju i mieszam z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką słodką, sosem sojowym, i szczyptą pieprzu.
  3. Wszystko smażę dopiero następnego dnia. Na rozgrzaną patelnię z niewielką łyżką tłuszczu układam kawałki kurczaka. Przewracam na drugą stronę dopiero po kilku minutach. Wyjmuję, kiedy kawałki są rumiane. Przekładam na pełnoziarniste placki. 

Przygotowanie wrapów:

Na wrapy nakładam, w kolejności:

    • gotową pastę z buraków
    • mieszankę sałat
    • cieniutko pokrojone kawałki cebuli
    • pokrojoną na małe kawałki czerwoną paprykę
    • kawałki kurczaka

Wszystko zawijam w mniej lub bardziej zgrabne paczuszki (czasami mi wychodzą naprawdę ładne, a czasami nie). Jeśli mam więcej czasu, to owijam każdą paczuszkę w pergamin, i przewiązuję sznureczkiem albo tasiemką (zależy, co mam pod ręką). Dopiero potem układam w pojemniki na jedzenie. Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka sprawdzają się w podróży z dzieckiem, gorąco polecam!

06/15/2020

Torba termiczna na lunch dla dzieci