Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka ✈ idealne na podróż z dzieckiem!
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka są idealne na podróż. To proste i pożywne danie, do którego, oprócz mięsa, spakujesz ulubione warzywa dziecka. Wskakuj po przepis!
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka to dosyć czasochłonny przepis, jeśli pastę z buraków robię samodzielnie (jak zapewne wiesz, w naszym LUNCH MUNCHowym domu buraki goszczą regularnie). Jeśli natomiast nie masz ochoty na samodzielne buraczane działania w kuchni, to wykorzystaj gotową pastę z buraka. W obu przypadkach, wrapy są świetnym rozwiązaniem na drogę, dla mnie to pewnik do śniadaniówki córki na nasze wspólne podróże.
Autorka wpisu:
LUNCH MUNCHowa mama Ania
W LUNCH MUNCHowym domu szykuje najprostsze przepisy.
Z gotowych past z buraka często sama korzystam. Słoiczki z pastą z buraka znalazłam w dwóch wariantach: wersja eko i wersja tradycyjna. Obie wersje pasty spróbowałam, i obie sprawdzają się we wrapowym wydaniu dla dzieci, dlatego polecam – skorzystaj z nich przy przygotowywaniu wrapów w wydaniu, które podaję poniżej.
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – składniki na pastę z buraka:
Pastę z buraka do tych wrapów z kurczakiem szykuję tylko wtedy, jeśli mam dużo wolnego czasu dzień czy dwa dni wcześniej (przed wyjazdem). Alternatywnie, i częściej, korzystam z gotowych past z buraków (ze słoika). Do przygotowania pasty będziesz potrzebować:
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 szklanka wody przegotowanej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – składniki do kurczaka:
Skorzystaj z listy składników jak w przepisie na nuggetsy.
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – dodatkowe składniki do wrapa:
garść sałaty (najlepiej sprawdzi się mix sałat różnego rodzaju)
wrapy (najlepiej pełnoziarniste)
ulubione warzywa Twoje i Twojego dziecka (u nas sprawdza się pokrojona w maleńką kostkę czerwona cebula, pomidory i czerwona papryka)
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – przygotowanie:
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – jak przygotowuję pastę z buraków:
- Dzień wcześniej buraki wkładam do folii i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C. Robię to zazwyczaj wieczorem, a buraki trzymam w piekarniku kilka godzin, aż staną się miękkie.
- Następnego dnia, robienie pasty zaczynam od ząbków czosnku. Wyciskam je do miski. Cebulę kroję w kostkę.
- Obieram buraki. Obrane, miksuję z czosnkiem oraz cebulą. Dodaję też kmin rzymski, paprykę słodką, oraz sok z cytryny. Dolewam do jednej szklanki wody, ale ostrożnie, tak żeby konsystencja była odpowiednia. Na koniec, wszystko jeszcze raz miksuję na gładką masę.
- Gotową pastę przekładam do miseczki.
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – jak przygotowuję kurczaka:
Kurczaka szykuję najczęściej zgodnie ze wskazówkami w przepisie na nuggetsy. Chrupka panierka kurczaka powoduje, że moja LUNCH MUNCHowa córka wprost przepada właśnie za takim wydaniem kurczaka, również we wrapie.
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – jak przygotowuję wrapy:
Na środek każdego wrapa nakładam, w kolejności:
- gotową pastę z buraków (własnej roboty zgodnie ze wskazówkami powyżej, lub ze sklepu)
- mix sałat
- pokrojone w malutką kostkę kawałki czerwonej cebuli
- pokrojoną na małą kostkę czerwoną cebulę
- kawałki kurczaka
Wszystko zawijam w (mniej lub bardziej) zgrabne paczuszki. Niektóre z nich wychodzą mi naprawdę ładnie i sprawnie, a niektóre – wręcz przeciwnie. Na podróż, każdą paczuszkę zawijam w pergamin. Jeśli mam czas, to takie paczuszki dodatkowo przewiązuję tasiemką lub sznurkiem kuchennym (co tam mam pod ręką). Na koniec, wszystko układam w pojemnik na lunch. Tak przygotowane wrapy z kurczakiem i pastą z buraka sprawdzają się w podróży z dzieckiem, i dlatego je gorąco polecam!
Wrapy z kurczakiem i pastą z buraka – garść smakowitych porad:
Pastę, której nie wykorzystasz do posmarowania wrapa, przełóż w słoik i wykorzystaj jako smarowidło do wszelkiego rodzaju kanapek.
Jeśli pastę przełożysz w lunchbox pojemnik czy szczelny słoiczek, to w lodówce takie smarowidło spokojnie przechowasz do czterech dni.
06/15/2020