Papryka faszerowana przepis na obiad w 15 minut!

Nie licząc czasu na rozgrzanie piekarnika, to danie zrobisz w dosłownie 15 minut! Dlatego sięgam po nie wtedy, kiedy mam mało czasu a papryka jest w sezonie 🙂 Wpadaj po ten prosty i szybki przepis!
Papryka faszerowna w tym wydaniu to przepis na szybki sukces w kuchni. Po upieczeniu, papryka smakuje inaczej niż świeża. Staje się dużo słodsza, bardziej mięsista i wyrazista. W połączeniu z kuskusem zaprawionym kurkumą, staje się aromatycznym daniem, idealnym zarówno do przygotowania w pogoni za bieżączką (taski i calle, tak, to też jest mi znane), ale równie dobrze sprawdzi się do odgrzania, kiedy z czasem jest straaaasznie krucho.
Papryka faszerowana przepis i składniki:
- pół szklanki kuskusu
- 3 małe czerwone papryki
- 1 dużej wielkości marchewka
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyczeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- garść natki pietruszki
Papryka faszerowana przepis i przygotowanie:
- Zależy mi na czasie, więc od razu nastawiam piekarnik do temperatury 220 stopni.
- W tym czasie zajmuję się składnikami. Gotuję wodę i wrzątkiem zalewam kuskus (woda musi przykryć kuskus i jeszcze trochę wystawać poza jego powierzchnię).
- Teraz kolej na cebulę. Kroję ją w kostkę, solę i lekko szklę na oliwie. Dodaję pokrojoną na drobną kostkę marchew.
- Na patelnię dosypuję spęczniały już kuskus. Dodaję przyprawy (kurkuma, papryka czerwona, sól i pieprz). Wszystko mieszam i duszę. Na koniec, na patelnię dorzucam natkę pietruszki i też mieszam.
- Kiedy wszystko się dusi na lekkim ogniu, zajmuję się paprykami. Myję je, kroję na pół i wydrążam gniazda nasienne.
- Papryki faszeruję kuskusem i warzywami. Zawijam w folię aluminową i piekę jakieś 10 minut w piekarniku.
Papryka faszerowana – smakowita porada:
Podałem składniki na trzy małe faszerowane papryki. Jeśli masz w domu więcej głodnych jadków, to śmiało zwiększaj proporcje. Nawet jeśli pozostanie Ci farsz, to włożysz go w pojemniki na obiad i wykorzystasz kolejnego dnia jako dodatek skrobiowy do innego dania. Wsad do papryki faszerowanej w tym przepisie jest dosyć uniwersalny, i podobny do tego który znajdziesz w kuskus z warzywami dla dziecka.
Papryka faszerowana – co warto wiedzieć o papryce?
Pamiętaj, że polska papryka jest dostępna w sklepach najpóźniej do końca listopada. Potem to już wszystko idzie z importu! Co to znaczy? Transport wpływa zarówno na jakość papryki, jak i na jej właściwości odżywcze. Dlatego, staram się korzystać z warzyw w sezonie, kiedy aż tryskają swoimi zdrowotnymi właściwościami.
11/07/2020