DOCEŃ PRZEPIS: 1998

Przepis na szpinak dla dzieci. Zielone placki ze szpinakiem w dwóch wariantach – na słodko i na słono.

Przepis na szpinak dla dzieci - placki ze szpinakiem

Jeśli szukasz sposobów na przemycenie zdrowego szpinaku w potrawach dziecka, to ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na stałe. Wpadaj po przepis na zielone puszyste placuszki.

Przepis na szpinak dla dzieci? Odpowiedź jest prosta! Robię placki w dwóch odsłonach – wytrawne i na słodko. To prosty sposób, dzięki któremu przemycam córce moc szpinakowych witamin… pod ciekawą postacią!

 

przepis na szpinak dla dzieci

Autorka artykułu: 

LUNCH MUNCHowa mama Ania

 

 

Dlaczego placki to świetny pomysł na szpinak dla dzieci?

Po pierwsze:

w opcji bez sera, z wiórkami kokosowymi lub cukrem (jeśli używasz) czy miodem, zrobisz je również w wersji na słodko

Po drugie: 

W obu wariantach mają super konsystencję i nie kleją się do patelni, przez co zrobisz je szybko (dla mnie super sprawa, jak pamiętacie – najczęściej pojemniki na jedzenie szykujemy z LUNCH MUNCHowym tatą o poranku)

Po trzecie:

są puszyste i lekkie, po prostu pyszne

Po czwarte: 

córce smakują na zimno i podgrzaniu, dlatego placki ze szpinakiem w obu wydaniach sprawdzają się do dziecięcej śniadaniówki do szkoły

Sprawdź również: Jem zielone jedzenie – zielony lunchbox pełen witamin

 

Przepis na szpinak dla dzieci – placki ze szpinakiem w dwóch odsłonach

 

Wariant #1:

wytrawne placki ze szpinakiem

Znakomicie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub jako  przekąska przed treningiem czy innymi zajęciami. Polecam je szczególnie z dobrym sosikiem lub smarowidłem. U nas w roli sosiku króluje taki z dodatkiem natki pietruszki.

Przepis na szpinak dla dzieci - placki ze szpinakiem

 

Placki ze szpinakiem w wariancie wytrawnym – składniki:

1 szklanka serka typu Filadelfia lub maślanki

1 szklanka liści szpinaku

pół szklanki sera żółtego

1 jajko

1.5 łyżki oleju

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

sól i pieprz do smaku

 

Placki z serem i szpinakiem – przygotowanie:

  1. Na początek, szpinak łączę z serkiem typu Filadelfia lub maślanką. Dodaję jajko i olej. Mieszam w blenderze, aż masa staje się gładka i jednolita.
  2. W misce mieszam mąkę, proszek  do pieczenia, sodę i sól. Do składników suchych przelewam zieloną masę. Wszystko mieszam.
  3. Nagrzewam patelnię tzn. nastawiam na średni ogień. Nie dodaję oleju, nieco tłuszczu jest już w placuszkach.
  4. Na nagrzaną patelnię (nie dodaję oleju) nakładam po jednej łyżce masy. Jedna łyżka daje placuszka o rozmiarach idealnych dla dzieci.
  5. Smażę kilka minut

Przepis na szpinak - placuszki dla dzieci.

 

Wariant #1:

placki ze szpinakiem na słodko, z wiórkami z kokosa

Placki ze szpinakiem w wersji na słodko zrobisz bardzo prosto. Zamiast serka Filadelfia wybierz maślankę, śmietanę, lub serek homogenizowany. Nie dodawaj sera żółtego, a zamiast soli i pieprzu, dla słodkości daj do trzy łyżki wiórek kokosowych. Wychodzą placki ze szpinakiem, w których szpinaku nie czuć, no i w pięknym zielonym kolorze. Gotowe!

 

Placki ze szpinakiem na słodko – składniki:

1 szklanka maślanki, śmietany lub serka homogenizowanego

1 szklanka liści szpinaku

1 jajko

1.5 łyżki oleju

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0.5 łyżeczki sody oczyszczonej

0.5 szklanki wiórek kokosowych

 

Placki ze szpinakiem na słodko – przygotowanie:

  1. Na początek, szpinak łączę z maślanką, śmietaną lub serkiem homogenizowanym. Dodaję jajko i olej. Mieszam w blenderze, aż masa staje się gładka i jednolita.
  2. W misce mieszam mąkę, proszek  do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe. Do składników suchych przelewam zieloną masę. Wszystko mieszam. W międzyczasie nagrzewam patelnię.
  3. Na nagrzaną patelnię nakładam po jednej łyżce masy. Po paru minutach przekładam na drugą stronę.
  4. Placki wkładam do pudełka na jedzenie. Gotowe!

 

Przepis na szpinak dla dzieci – garść smakowitych porad:

Jak spakować placki do pojemnika?

Jeśli placki ze szpinaku robisz wcześnie rano, to spakuj je do pojemnika w torbie na lunch, a dodatkowo spakuj gorący wkład termiczny. Dzięki temu, placki pozostaną ciepłe do drugiego śniadania.

Z czym warto pakować placki ze szpinakiem do śniadaniówki?

Jeśli wybierzesz wariant na słodko, to placki pakuj z nie słodkimi dodatkami, tj. warzywa (np. pokrojone kawałki marchewki). Natomiast, jeśli zrobisz placki ze szpinaku w wariancie wytrawnym, to dołóż nieco słodkich dodatków, tj. śliwki czy gruszki.

 

A który przepis na szpinak dla dzieci sprawdził się w Twoim domostwie? Koniecznie daj znać!

07/17/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 1998

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *