Co do śniadaniówki z przegródkami spakować? TOP17 sprawdzonych przepisów na zdrowy i kolorowy pojemnik, polecanych przez LUNCH MUNCHowego Tatę i dietetyczkę Agnieszkę.
Codzienne wypełnianie śniadaniówki dziecka może z czasem stać się monotonne, a przez to męczące. Szukasz LUNCHspiracji na śniadaniówkę pełną owoców i warzyw? Wpadaj po listę posiłków od LUNCH MUNCHowego Taty i dietetyczki Agnieszki!
Planowanie i rozmyślanie o tym, co do śniadaniówki z przegródkami, oraz ogólnie – pakowanie składników i zawartości śniadaniówki dla dzieci do szkoły może niejednego rodzica przyprawić o ból głowy. Ja lubię gotować i szykować posiłki dla swojej LUNCH MUNCHowej córki, a mimo to czasami po prostu pomysłów na coraz to nowe potrawy brak… A przecież dziecko zasługuje na urozmaicone i pełnowartościowe posiłki!
Autor wpisu:
LUNCH MUNCHowy Tata Hubert
Często szukam inspiracji w różnych miejscach i zbieram w jedno. Zrobiłem też sobie kilka sprawdzonych list, a jedną z nich udostępniam też Tobie – właśnie w tym wpisie.
Współautorka wpisu:
mgr Agnieszka Górska
Z kolei ja, jako dietetyczka, uwielbiam, kiedy posiłek, poza tym, że jest pełnowartościowy – jest jeszcze kolorowy, estetyczny i pomysłowo podany, ponieważ zwykle „jemy oczami”. Śniadaniówki z przegródkami to idealne rozwiązanie, bo to właśnie dzięki nim łatwo zadbasz w nich o różnorodność posiłku, czyli tęczę różnorodnych smaków.
Zgadzamy się w jednym… śniadaniówki z przegródkami to praktyczne rozwiązanie na co dzień, bo dzięki nim…
zamiast jednej smutnej kanapki – jesteś w stanie przemycić moc kolorów i różnorodność witamin w postaci różnych warzyw, owoców, a wszystko to estetycznie zapakowane i cieszące oczy. Przegródki umożliwiają również wizualnie ocenę proporcji posiłku – zgodnie z talerzem zdrowego żywienia, propagowanym przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Co do śniadaniówki z przegródkami do szkoły: TOP17 przepisów, pełnych różnorodnych składników w przegródkach!
Myślę, że dobrze żebyś wiedział (wiedziała) w jaki sposób podchodzę do przygotowywania posiłków do lunch boxa. Sprawdź, czy jest Ci ze mną po drodze – jeśli tak, podane przeze mnie przepisy powinny Ci się spodobać!
Czego się trzymam planując składniki śniadaniówki z przegródkami?
Po pierwsze:
Zastanawiam się jakie składniki wykorzystać do przygotowania śniadaniówki. Kieruję się zaleceniami przedstawionymi przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej jako talerz zdrowego odżywiania. Dzięki temu mam pewność, że posiłek, który przygotuję będzie dobrze zbilansowany i dostarczy wszystkich niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju składników. Szczegółowy opis talerza i informacje o tym jak komponować posiłek znajdziesz w tym wpisie -> jak komponować posiłki do szkoły. Kiedy mam już trochę pomysłów, tworzę listę zakupów na cały tydzień.
Druga sprawa:
Jedzenie to przede wszystkim smak, ale zanim coś trafia do ust jest zwykle oceniane przez pryzmat swojego wyglądu. Na tej podstawie rodzą się pozytywne lub negatywne skojarzenia. Dbam o to, by produkty wybrane do śniadaniówki tworzyły atrakcyjną wizualnie kompozycję, ważne by całość była kolorowa i estetyczna. Owoce i warzywa to pełna gama witamin, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Po trzecie:
Dbam o to, by produkty w śniadaniówce były świeże i dobre jakościowo, dlatego czytam składy produktów, które wykorzystuję do przygotowania lunch boxa. Zwracam również uwagę na daty przydatności do spożycia i odpowiednie przechowywanie składników w domu. Nie lubię marnować jedzenia, więc pilnuję, by składniki, które szybko się psują – wykorzystywać na bieżąco. Zwracam też uwagę na to, by wybierać produkty sezonowo. W zimie, gdy ilość świeżych owoców jest mocno ograniczona posiłkuję się też owocami suszonymi oraz liofilizowanymi.
Po czwarte:
Gdy planuję śniadaniówkę na długi dzień, pełen zajęć dodatkowych- dbam o to, by znalazł się w niej również posiłek na ciepło. W tym wypadku bardzo często wspólnie zastanawiamy się – co ugotować. Z jednej strony jest to dla mnie ułatwienie, ponieważ nie muszę gotować dwóch obiadów (do domu i na wynos), a z drugiej strony każdy z domowników może wziąć udział w dyskusji dotyczącej obiadu, a to bardzo ważne by każdy z Nas czuł się wysłuchany i wzięty pod uwagę.
Jeśli wyznajesz podobne zasady, to zapewne polubisz przepisy z tego wpisu i nasze pomysły na zapakowanie śniadaniówki z przegródkami! Zatem – czytaj dalej!
Poniżej znajdziesz listę 17 przepisów. Zazwyczaj śniadaniówkę pakuję córce rano, ale w przypadku niektórych potraw, przygotowuję je dzień wcześniej, a z rana wszystko wkładam do pojemników.
Co do śniadaniówki z przegródkami pakuję na ciepło?
Ciepły posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny, zwłaszcza gdy z jakiś powodów nie wchodzi w grę spożywanie posiłku serwowanego w szkole. Dzięki wykorzystaniu śniadaniówki z przegródkami możesz w jednym miejscu przechowywać danie, które podawane jest na ciepło (w jednej przegródce), z dodatkami z formie zimnej (w pozostałych przegródkach). To ogromna wygoda i oszczędność miejsca w plecaku!
TOP1:
Lunch box z przegródkami z kaszą
Nie ma to jak kolory w śniadaniówce! A to z pewnością umożliwia zapakowanie posiłku w formie bento.
Śniadaniówka w stylu bento z kaszą – składniki:
kuskus (lub inna kasza) z ulubionymi warzywami dziecka
kilka kawałków kurczaka
kilka kawałków żółtej i zielonej papryki
5 pomidorków koktajlowych
Co do śniadaniówki z przegródkami dodaję do kaszy?
kilka różyczek brokułu
niewielka garść malin
niewielka garść borówek
pestki dyni lub słonecznika (w zależności od preferencji)
Śniadaniówka z przegródkami z kaszą – przygotowanie:
- Przygotowanie jest strasznie proste! Dbam tylko o to, żeby wcześniej mieć przygotowanego kurczaka (bo ten zajmuje najwięcej czasu).
- Gotuję kaszę. W tym czasie biorę się za resztę składników.
- Krótko przesmażam na patelni warzywa. Na to dokładam ugotowaną kaszę i wszystko razem krótko podsmażam na patelni. Wykładam do lekkiego przestudzenia.
- Do śniadaniówki z przegródkami układam świeże składniki. Wkładam warzywa. Do tego dodaję owoce. Do najmniejszej przegródki wkładam pestki.
- Do największej przegródki wkładam usmażoną kaszę z kurczakiem.
- Gotowe!
Śniadaniówka z przegródkami z kaszą – smakowita porada:
Pamiętaj, że do zapakowania potraw na ciepło niezbędny jest pojemnik wykonany z materiału bez BPA oraz taki, który podgrzejesz nie martwiąc się o wydzielanie szkodliwych dla zdrowia substancji.
TOP2:
Lunch box z przegródkami wypełnionymi mini-wrapami
Kolorowy i zdrowy fast-food – smakuje tak pysznie jak wygląda!
Śniadaniówka pełna mini-wrapów – składniki:
pełnoziarnisty wrap
kilka plastrów ulubionej szynki (koniecznie dobrej jakości)
kilka plastrów sera żółtego
ulubione warzywa (tu: papryka i ogórek)
kilka orzechów nerkowca
pełnoziarnisty wrap wypełniony szynką, serem, papryką i ogórkiem
kawałki ogórka, powykrawane w jakieś słodziaszne kształty
Śniadaniówka z przegródkami pełna mini-wrapów – przygotowanie:
- Warzywa myję, ogórka obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję w podłużne paski.
- Na pełnoziarnistym wrapie układam plastry szynki, ser żółty, pokrojone warzywa.
- Całość zwijam ciasno w rulon.
- Wrapa kroję na 2-3 mniejsze kawałki (w zależności od wielkości placka).
- Każdy kawałek spinam fikuśnymi wykałaczkami, żeby nie rozwijał się podczas przechowywania i umieszczam w największej przegródce.
- Owoce i marchewkę myję. Marchewkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Jeśli mam czas to za pomocą wykrawaczy -wykrajam fikuśne wzory. Wszystko umieszczam w mniejszych przegródkach lunch boxa. Całość prezentuje się smakowicie!
- Do osobnego pojemniczka wkładam kilka orzechów nerkowca-zdrowe tłuszcze to podstawa.
- Moje dzieło zwieńczam karteczką z miłą notatką i zamykam pojemnik. Gotowe!
Śniadaniówka z przegródkami z mini-wrapami – smakowita porada:
Te karteczki, o których wspominam powyżej, znajdziesz w specjalnym komplecie nieprzemakalnych notek do lunch boxów. Takich jak te poniżej:
TOP3:
Szkolna śniadaniówka z wesołymi placuszkami
Do tego dania wykorzystuję placki, które zostają mi z kolacji. Z rana wyciągam je z lodówki i wycinam z nich różne kształty. Układam je do największej komory śniadaniówki do szkoły. Polecam szczególnie placuszki z tego przepisu-> tutaj: placuszki gryczane.
Śniadaniówka szkolna z wesołymi placuszkami – składniki:
4 do 6 placków
Co do śniadaniówki z przegródkami pakuję razem z placuszkami?
2 obrane mandarynki
mała garść winogron
mała garść orzechów
czarne oliwki
5 pomidorków koktajlowych
syrop klonowy do placuszków
Śniadaniówka szkolna z wesołymi placuszkami – przygotowanie:
- Placki z kolacji wykorzystuję do powycinania z nich różnych kształtów.
- Owoce i warzywa myję, mandarynki obieram.
- Składniki te umieszczam w pozostałych przegródkach śniadaniówki.
- W osobne pojemniczki na sosy wlewam nieco syropu klonowego, do polania placuszków.
Śniadaniówka szkolna z wesołymi placuszkami – smakowita porada:
Wszelkiego rodzaju sosy i sosiki wlewaj do szczelnych pojemniczków, które są na tyle małe, że wejdą również do śniadaniówki.
TOP4:
Kuskus z warzywami
Kuskus z warzywami to lekkostrawne danie, które przygotujesz i spakujesz do śniadaniówki do szkoły w kilka minut.
Kuskus z warzywami – składniki:
szklanka kaszy kuskus
1 średniej wielkości marchewka
3 garście groszku cukrowego świeżego
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
ser żółty
pietruszka
Pozostałe składniki do zapakowania kuskusu w śniadaniówce z przegródkami:
kilka pomidorków koktajlowych
kilka kulek mini mozzarelli
połówka świeżego lub 1 kiszony ogórek
1 małe jabłko
1 mandarynka
Kuskus z warzywami – przygotowanie:
- Po przepis na to danie wskakuj do artykułu -> kuskus z warzywami.
- Gotowy kuskus przekładam do największej przegródki lunch boxa.
- Owoce i warzywa myję, jabłko kroję na ósemki, mandarynkę obieram ze skórki, a ogórka kroję w paski.
- Owoce i warzywa umieszczam w pozostałych przegródkach lunch boxa.
- Do pomidorków i mozzarelli używam kolorowych wykałaczek, by połączyć je w mini szaszłyczki. Gotowe!
TOP5:
Warzywne tortille
Tortille pełne warzyw świetnie sprawdzą się czy na zimno czy na ciepło. Żadna śniadaniówka do szkoły nie może się bez nich obejść!
Tortille dla dzieci do szkoły – składniki:
tortille pszenne
pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
100 sera żółtego
1 mozzarella
4 plastry szynki lub inna wędlina
szczypiorek
1-2 jajka
pieprz i sól
Do uzupełnienia tortilli w śniadaniówce z przegródkami:
połówka banana
mała garść borówek
pół garści orzechów włoskich lub pestek słonecznika
Tortille dla dzieci do szkoły – przygotowanie:
- Wskakuj do mojego przepisu dedykowanego dla szkolnych tortilli.
- Tortille umieszczam w największym opakowaniu lunch boxa.
- Owoce (banan, borówki) myję i umieszczam w mniejszych przegródkach śniadaniówki.
- Do najmniejszej przegródki wkładam orzechy lub słonecznik.
- Smacznego!
TOP6:
Mini pizzerynki
Pizzerynki w wersji z bakłażana, według mojej LUNCH MUNCHowej Córki są lepsze niż tradycyjna pizza! Zazwyczaj szykuję je wieczorem lub w trakcie weekendu. To, co zostaje, pakuję do śniadaniówki do szkoły.
Mini pizzerinki dla dzieci – składniki:
1 bakłażan
ok. 200g passaty z pomidorów
2 ząbki czosnku
1 szklanka mozzarelli
garść pomidorków koktajlowych
ser żółty (np. cheddar)
sól i pieprz (do smaku)
suszone oregano
świeże liście bazylii
łyżka masła do smażenia
oliwa
Do uzupełnienia śniadaniówki z mini pizzerynkami w przegródkach przygotowuję:
3 daktyle suszone
1 gruszka
garść mieszanki studenckiej
Śniadaniówka z przegródkami z mini pizzerinkami – przygotowanie:
- Mini pizzerynkom poświęciłem osobne miejsce na LUNCH MUNCHowym blogu. Po wskazówki na ich przygotowanie wskakuj tutaj.
- Mini pizzerinki umieszczam w największej przegródce śniadaniówki.
- Gruszkę myję, kroję w ósemki, pozbywam się pestek.
- Pokrojoną gruszkę i daktyle umieszczam w mniejszych przegródkach śniadaniówki.
- Do najmniejszej przegródki przesypuję mieszankę studencką.
- I gotowe!
TOP7:
Placki z serem i szpinakiem
Szpinakowe placki, w których szpinaku nie czuć!
Placki z serem i szpinakiem (wersja wytrawna) – składniki:
1 szklanka serka typu Filadelfia lub maślanki
1 szklanka liści szpinaku
pół szklanki sera żółtego
1 jajko
5 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczki sody oczyszczonej
sól i pieprz do smaku
Do uzupełnienia śniadaniówki z plackami przygotowuję:
garść winogron
1 gruszka
pół garści orzechów laskowych
Placki z serem i szpinakiem (wersja wytrawna) – przygotowanie:
- Przepis na te cudowne placuszki szpinakowe znajdziesz na naszym blogu w zakładce „smakowite porady” -> tutaj
- Placuszki układam w największej przegródce śniadaniówki.
- Dodatki w zależności od wybranej wersji (wytrawna): winogrona i gruszkę myję, winogron kroję na połówki, gruszkę na ósemki. Owoce i orzechy umieszczam w mniejszych przegródkach pojemnika. W przypadku wersji na słodko: winogron, pomidory myję. Winogron kroję na połówki, pomidorki wraz z oliwkami umieszczam na wykałaczkach – w formie szaszłyków. Dodatki pakuję do mniejszych przegródek lunch boxa.
- Smacznego!
Co do śniadaniówki z przegródkami pakuję na słodko (ale bez cukru)?
TOP8:
Dyniowe babeczki bez cukru
Babeczki z dynią bez cukru przygotowujemy wieczorem lub w weekend. Rano spakuj jedną lub dwie w pojemnik. Śniadaniówka do szkoły, wypełniona pożywną dyniową babeczką, zachwyci każdego… szczególnie, jeśli dodatkowo babeczki przyozdobisz za pomocą wykałaczek!
Dyniowe babeczki bez cukru – sprawdź, czy masz wszystkie składniki!
Dyniowe babeczki bez cukru – składniki mokre:
1.5 szklanki wcześniej upieczonej i pokrojonej na małe kawałeczki dyni (sprawdzi się hokkaido lub dynia piżmowa)
2 jajka
pół szklanki mleka kokosowego
5 łyżek miodu lub syropu klonowego (lub innego słodziwa)
pół szklanki oleju (u nas najlepiej sprawdza się rzepakowy)
Dyniowe babeczki bez cukru – składniki suche:
1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki mąki kokosowej
pół szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia (możesz go pominąć, wówczas nie wyrosną)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
Dyniowe babeczki bez cukru – dodatkowe składniki:
masło orzechowe (nadzienie do środka babeczek)
rodzynki, pestki, płatki migdałów, rodzynki, jagody goji (zdrowa posypka do babeczek zamiast cukru)
Co do śniadaniówki z przegródkami pakuję z babeczkami:
kilka winogron
1 kiwi
3 truskawki
Dyniowe babeczki bez cukru – przygotowanie:
- Sposób na przygotowanie babeczek znajdziesz tutaj.
- Babeczki umieszczam w największej przegródce śniadaniówki.
- Owoce (winogron, kiwi, truskawki) myję.
- Winogron kroję na połówki, kiwi na ósemki (a truskawki na ćwiartki).
- Owoce umieszczam w mniejszych przegródkach lunch boxa.
TOP9:
Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru
Twarogowe serniczki bez grama cukru, a jednak słodkawe – świetnie się sprawdzą w trakcie przerwy w szkole.
Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru – składniki:
400g twarogu tłustego lub półtłustego dobrej jakości
dwie czubate łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej) oraz nieco mąki do obtoczenia placuszków
dwie łyżeczki wiórków kokosowych (nadadzą słodyczy oraz z powodzeniem zastąpią cukier)
1 dojrzały banan
1 łyżka miodu lub 1 łyżka syropu klonowego
1 jajko
Serniczki w śniadaniówce z przegródkami uzupełniam o następujące składniki:
kilka kostek tofu wędzonego
kilka oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
pół garści orzechów i liofilizowanych owoców
Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru – przygotowanie:
- Przepis na serniczki znajdziesz w artykule, gdzie podaję co zrobić z twarogu.
- Serniczki umieszczam w największej przegródce śniadaniówki.
- Na wykałaczki nadziewam na przemian pomidor, tofu, oliwki, by utworzyć szaszłyki.
- Szaszłyki umieszczam w mniejszych przegródkach lunch-boxa.
- Do najmniejszej przegródki lunch-boxa przesypuję orzechy i liofilizowane owoce.
- Smacznego!
TOP10:
Placki z serka waniliowego i marakui
Placki z serka waniliowego, marakuję z powodzeniem zastąpisz innym sezonowym owocem, jeśli tej brak!
Placki z serka waniliowego i marakui – składniki:
2 sztuki marakui
serek homogenizowany waniliowy (wybieram ROLMLECZ)
szklanka mąki (najlepiej sprawdza się pszenna uniwersalna)
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju (do masy) + nieco oleju do smażenia
Placuszki w śniadaniówce z przegródkami uzupełniam o następujące składniki:
pół banana
garść rodzynek, jagód goji (co mam pod ręką)
pół kalarepy
pół czerwonej papryki
ogórek kiszony lub konserwowy
Placki z serka waniliowego i marakui – przygotowanie:
- Przepis na placuszki znajdziesz w osobnym wpisie, dedykowanemu plackom z serkiem waniliowym.
- Przygotowane placuszki umieszczam w największej przegródce lunch boxa. Posypuję rodzynkami lub jagodami goji.
- Połówkę banana umieszczam w mniejszej przegródce lunch boxa.
- Warzywa (kalarepę, ogórka, paprykę) myję i kroję na mniejsze części: paprykę w słupki, ogórka w plastry, a z kalarepy wykrajam różne kształty naszymi wykrawaczami.
- Warzywa umieszczam w mniejszych przegródkach śniadaniówki.
Smacznego!
Co do śniadaniówki z przegródkami pakuję wraz z kanapką?
TOP11:
Kanapki z pastą z awokado i jajka do śniadaniówki z przegródkami
Kanapki z pastą z awokado i jajka to pożywna dawka energii w trakcie przerwy dziecka.
Kanapki z pastą z awokado i jajka – składniki:
3 ugotowane jajka
1 awokado
sok z cytryny
sól i pieprz (do smaku)
1 łyżeczka oliwy
kolendra (siekam około garści), lub inna zielenina, którą lubi Twoje dziecko
2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
Kanapki w śniadaniówce z przegródkami pakuję wraz z:
pieczywem (najlepiej pełnoziarnistym)
2 mandarynkami
połową średniej marchewki
ćwiartką kalarepy
kilkoma plasterkami żółtej papryki
połową garści pestek słonecznika
Kanapki z pastą z awokado i jajka – przygotowanie:
- Przepis na pastę z awokado i jajka znajdziesz w tym wpisie -> przepis na pastę z awokado i jajka.
- Pieczywo pełnoziarniste (najczęściej chleb) smaruję pastą. Przykładam drugą kromką. Całość kroję na mniejsze trójkąty.
- Tak przygotowane kanapki umieszczam w największym pojemniku lunch boxa.
- Mandarynki obieram, dzielę na części.
- Warzywa myję i kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę oraz paprykę kroję w słupki, kalarepę na plasterki i wycinam z niej przeróżne kształty.
- Owoce i warzywa umieszczam w mniejszych przegródkach śniadaniówki.
- W najmniejszej przegródce umieszczam pestki słonecznika.
- Smacznego!
TOP12:
Kanapki z pastą z buraków i twarogu
Różowa pasta z twarogu i buraków dobrze wygląda i tak samo smakuje dzieciom!
Kanapki z pastą z buraków i twarogu– składniki (na słoiczek pasty):
3 średnie buraki
pół kostki twarogu lub serka typu almette (śmietankowego, ziołowego lub chrzanowego)
pół łyżeczki chrzanu (lub nieco mniej)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz (do smaku)
pieczywo – najlepiej pełnoziarniste
pół łyżeczki czarnuszki
garść rukoli
Kanapki w śniadaniówce z przegródkami uzupełniam o:
4 rzodkiewki
1 średni ogórek
kabanos (koniecznie dobrej jakości)
1 kiwi
pół garści liofilizowanych owoców
pół garści borówek
odrobina pestek dyni
Kanapki z pastą z buraków i twarogu – przygotowanie:
- Wpadaj do artykułu na blogu, w którym podajemy przepis na pastę z buraków i twarogu.
- Pieczywo pełnoziarniste (najczęściej chleb) smaruję pastą. Posypuję czarnuszką i rukolą. Przykładam drugą kromką. Całość kroję na mniejsze trójkąty lub kwadraciki.
- Tak przygotowane kanapki umieszczam w największym pojemniku lunch boxa.
- Warzywa (rzodkiewki, ogórek) i kiwi, borówki myję.
- Z rzodkiewek pozbywam się niejadalnych części, a pozostałe kroję na połówki. Ogórki kroję w paski, a kiwi w ósemkę. Kabanos dzielę na 3-4 mniejsze części.
- Owoce, warzywa i kabanosy umieszczam w mniejszych przegródkach lunchboxa.
- Do najmniejszej przegródki przesypuję pestki dyni i liofilizowane owoce.
- Smacznego!
Co jeszcze można spakować do śniadaniówki z przegródkami?
TOP13:
Pieczone trójkąty ze smakowitymi dodatkami
Przy okazji tego dania, korzystam z pełnoziarnistych placków tortilli. Zwykle mam je w domu, a przygotowanie tego posiłku zajmuje tyle czasu co zwykłej kanapki. Koniecznie sprawdź!
Pieczone trójkąty ze smakowitymi dodatkami – składniki:
1 placek tortilli pełnoziarnistej
2 plastry sera żółtego (tu cheddar)
łyżka kukurydzy konserwowej
2 plastry boczku
Pół niewielkiej czerwonej papryki
Dodatki do śniadaniówki z przegródkami:
kilka pomidorków koktajlowych
ogórek kiszony
jabłko
garść orzechów laskowych
Pieczone trójkąty ze smakowitymi dodatkami – przygotowanie:
- Tortillę nacinam od krawędzi zewnętrznej do środka. Na każdej ćwiartce tortilli układam inny składnik (ser, kukurydza, papryka, boczek- opcja 1). Tortillę składam ćwiartka po ćwiartce, by ostatecznie powstał trójkąt.
- W przypadku opcji 2 – tortillę smaruję pesto i również układam na każdej ćwiartce inny składnik. Zawijam podobnie jak przy opcji 1.
- Zapiekam powstały trójkąt w opiekaczu i umieszczam go w największej przegródce lunch boxa.
- Warzywa i owoce myję. Ogórka kroję na plasterki, jabłko w ósemki. Dodatki umieszczam w mniejszych przegródkach śniadaniówki, w najmniejszej umieszczam orzechy.
- Smacznego!
TOP14:
Tosty z warzywami do śniadaniówki z przegródkami
Domowy fast-food w najlepszym wydaniu. Idealne, kiedy nie masz zbyt wiele czasu z rana na przygotowanie śniadaniówki, a zależy Ci na dobrze zbilansowanym posiłku.
Tosty z warzywami – składniki:
2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
kilka suszonych pomidorów
2 plastry sera żółtego
garstka szczypiorku
ogórek
kilka pomidorków koktajlowych
kukurydza konserwowa
ugotowane jajko
szczypta czarnuszki
mandarynka
pół garści żurawiny suszonej
2 pierniki bez lukru
Tosty z warzywami -przygotowanie:
- Na pieczywie układam plaster sera, posypuję pokrojonymi w drobną kosteczkę pomidorami suszonymi i posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugim plastrem sera i kolejną kromką chleba. Całość zapiekam w opiekaczu. Jeszcze ciepłe kroję na trójkąty i umieszczam w największej przegródce lunch boxa.
- Ugotowane jajko (najczęściej korzystam z tych, które zostały z kolacji), kroję na pół i umieszczam w mniejszej przegródce. Posypuję czarnuszką.
- Ogórka kroję w paski, wraz z pomidorkami umieszczam w mniejszej przegródce.
- W pozostałych częściach śniadaniówki układam obraną mandarynkę, pierniczki. Do najmniejszej przesypuję kukurydzę. W osobnym, zamykanym pojemniczku umieszczam suszoną żurawinę.
- Smacznego!
TOP15:
Muffinki jajeczne z warzywami
Idealne, kiedy chcesz wykorzystać resztki z lodówki. Nie ma lepszego sposobu na przemycenie warzyw niż te babeczki!
Muffinki jajeczne z warzywami do śniadaniówki z przegródkami – składniki:
2 jajka
1 mała czerwona papryka
1 mała cebulka
8 pomidorków koktajlowych
garść sera żółtego (np. cheddar)
kiwi
garść borówek
kilka krakersów z makiem
ogórek
3 rzodkiewki
pół garści pistacji
plasterek wędliny drobiowej
mały banan
Muffinki jajeczne z warzywami -przygotowanie:
- Przepis na te cudowne muffinki znajdziesz w naszym wpisie ->tutaj.
- Przygotowane wcześniej babeczki umieszczam w największej przegródce lunch boxa.
- Owoce i warzywa myję. Ogórka obieram i kroję w podłużne paski, rzodkiewkę kroję w plasterki, a kiwi w ósemki.
- Owoce, warzywa i wędlinę umieszczam w mniejszych przegródkach śniadaniówki. Do najmniejszej przegródki przesypuję pistacje.
- Krakersy pakuję do osobnego zamykanego pojemniczka.
- Smacznego!
TOP16:
Sushi z cieciorellą do śniadaniówki z przegródkami
Słodki krem niczym sklepowa nutella, z tym, że – z o wiele lepszym składem. Za słodkość odpowiadają tutaj daktyle. Całość prezentuje się i smakuje wyśmienicie.
Sushi z cieciorellą – składniki:
pół szklanki cieciorki z puszki (lub ugotowanej)
¾ szklanki namoczonych w gorącej wodzie daktyli
1-2 łyżek masła orzechowego 100% bez dodatków
2-3 łyżki gorzkiego kakao
1 banan
Placek pełnoziarnistej tortilli
Co do śniadaniówki z przegródkami sprawdzi się z sushi?
hummus z suszonymi pomidorami
2 paluszki grissini z sezamem
1 kiwi
garść borówek
kawałek marchewki
1 gałązka selera naciowego
Sushi z cieciorellą – przygotowanie:
- Sposób na przygotowanie tego pysznego kremu znajdziesz -> tutaj.
- Tortillę smaruję cieciorellą, na skraju placka układam obranego banana i całość zawijam w rulon. Kroję na niewielkie kawałki i umieszczam w największej przegródce śniadaniówki.
- Owoce (borówki i kiwi) i warzywa (seler naciowy i marchewkę) myję. Marchewkę obieram. Kiwi kroję na ósemki, seler i marchewkę w słupki. Wszystkie owoce i warzywa umieszczam w mniejszych przegródkach.
- Grissini kroję na 2-3 części i umieszczam w mniejszej przegródce śniadaniówki.
- Do najmniejszej przegródki przekładam hummus.
- Smacznego!
TOP17:
Kanapki z pastą z tuńczyka i twarogu do śniadaniówki z przegródkami
Tę pastę przygotujesz ekspresowo. Jest kolorowa, pyszna i zwykle znika ze śniadaniówki w całości.
Kanapki z pastą z tuńczyka i twarogu – składniki:
puszka tuńczyka (ja wybieram w sosie własnym)
100 g twarogu półtłustego
pęczek szczypiorku
kilka suszonych pomidorów
bagietka gryczana
Co do śniadaniówki z przegródkami pakuję w towarzystwie kanapki?
kawałek żółtej papryki
garść mixu sałat
pół garści winogrona
pół granatu
1 ogórek
pół garści orzechów laskowych
Kanapki z pastą z tuńczyka i twarogu – przygotowanie:
- Do miseczki przekładam twarożek, tuńczyka (po odcedzeniu z sosu). Całość mieszam.
- Szczypiorek, suszone pomidorki kroję w drobną kosteczkę, dodaję do twarożku z tuńczykiem (można wszystko zmiksować- ale ja wolę kolorowe grudki niż jednolitą masę).
- Tak powstałą pastą smaruję pieczywo (bagietka gryczana- ale Ty możesz wybrać to co lubisz najbardziej). Kanapkę posypuję mixem sałat, układam kilka słupków papryki i przykładam drugą kromką pieczywa.
- Tak przygotowane kanapki umieszczam w największym pojemniku lunch boxa.
- Ogórka kroję w słupki, winogrona zdejmuję z gałązek, granat kroję i wydrążam. Warzywa i owoce wkładam do mniejszych przegródek śniadaniówki, w najmniejszej lądują orzechy.
- Smacznego!
Autorzy artykułu:
Mgr inż. Agnieszka Górska
Jako dietetyk kliniczny na co dzień uczy w gabinecie jak jeść zdrowo, bez rezygnacji ze smaku. Edukuje, jak dbać o zdrową relację z jedzeniem oraz co pakować do śniadaniówki. Prywatnie – fanka gotowania ekspresowych posiłków, koniecznie pełnych kolorów i z łatwo dostępnych składników! Pokazuje, jak można i dlaczego warto bawić się jedzeniem oraz jak bez zbędnej spiny komponować dobrze zbilansowany jadłospis.
12/22/2019