DOCEŃ WPIS: 18

Co do jedzenia zapakować dziecku do szkoły? Przepisy i kluczowe zasady komponowania posiłków na czas poza domem

co dziecku do szkoly zapakowac

Jeśli myślenie o tym, co zapakować do jedzenia dziecku do szkoły wydaje Ci się dużym wyzwaniem, to wskakuj właśnie tutaj! Praktyczna dawka zasad i sprawdzonych przepisów – to wszystko znajdziesz w tym wpisie!

Co do jedzenia zapakować dziecku do szkoły? Jeśli to pytanie chodzi Ci po głowie, to dobrze trafiłeś (bądź trafiłaś!) Dobrze wiem, że myślenie o tym, co zapakować do jedzenia dziecku do szkoły może wydawać się dużym wyzwaniem. W codziennym życiu bywają różne momenty… również takie, w których dziecko np. mogłoby jeść tylko suchy makaron lub bułkę z masłem.  I dobrze wiem, że to taki moment, w którym naszą (znaczy się: rodziców) bronią staje się w cierpliwość. A co jeszcze pomaga rodzicom? Z pewnością – dawka rzetelnej wiedzy. Dziś przekazuję ją właśnie w tym artykule.

sniadaniowka do szkoly

 

co do jedzenia dziecku do szkoly

Autorka:

Justyna Niemiec

Dietetyk

Artykuł podzieliłam na trzy sekcje. W pierwszej części piszę o grupach produktów w posiłkach dziecka. W drugiej części pokazuję, jak komponować posiłki dziecku do szkoły. W trzeciej znajdziesz moje sprawdzone przepisy.

 

Zapoznaj się z każdą z sekcji, a odpowiedź na pytanie: „co zapakować dziecku do szkoły” stanie się… no… może nie koniecznie jasna jak słońce, ale na pewno jaśniejsza. Zatem gotowy (gotowa) na rozkminki „co do jedzenia dziecku do szkoły???” Jedziemy! – tzn. czytamy!

 

Grupy produktów spożywczych, czyli wstęp do tego, co do jedzenia pakować dziecku do szkoły.

 

Zaproponuję Ci na początek bardzo proste działanie, oparte o dobre praktyki czyli tzw. Talerz Zdrowego Żywienia NCEZ. Najpierw  ułóż posiłek na talerzu, a potem przełóż do lunch boxa. Dzięki temu łatwiej przyjdzie Ci myślenie o tym, co zapakować dziecku do szkoły.

 

Produkty do jedzenia dzielimy na grupy:

Produkty zbożowe:

powinny stanowić ¼ talerza. Zaliczamy do nich: kasze (np. gryczana, jaglana, bulgur, jęczmienna, kuskus, makarony), pieczywo.

Białko:

powinno stanowić ¼ talerza. Zaliczamy do niego np. nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, jajka.

Warzywa i owoce:

warzyw powinno być więcej niż owoców. Owoce najlepiej dodać do śniadania lub podwieczorku.

Do tego zdrowe tłuszcze:

najlepiej roślinne np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.

Do tego oczywiście zapas napoi:

najlepiej po prostu woda.

 

co dac do jedzenia dziecku do szkoly

 

Z czego powinien się składać obiad dla dzieci do szkoły?

 

Zgodnie ze wskazówkami Talerza Zdrowego Żywienia, opracowanego przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, posiłek dziecka powinien zawierać:

Warzywa:

dostarczają cennych witamin, składników mineralnych (takich jak np. wapń, potas, żelazo) oraz błonnika pokarmowego. Warzywa powinny stanowić połowę zapakowanego dziecku do szkoły posiłku.  Nie wiesz, jak to wymierzyć? Wypróbuj prosty sposób: posiłek najpierw połóż na talerz w celu wizualizacji ilości, a potem dopiero do pudełka.  Pakuj pudełko tak, aby było kolorowo.  Wybierz kilka rodzajów warzyw.  Mogą one być surowe, gotowane, duszone, pieczone. Jeśli dziecko nie zje warzyw to się nie poddawaj. Podawaj je w różny sposób.

Białko:

powinno stanowić ¼ przygotowanego posiłku.

Dobre źródło białka to:

mięso,

nasiona roślin strączkowych,

nabiał,

jajka

oraz ryby.

Jeśli chodzi o zapakowanie dziecku do szkoły mięsa, to sprawdzają się nuggetsy z kurczaka z piekarnika. W dalszej części artykułu podam Ci szybki przepis na takie nuggetsy. Mięso, podobnie jak jajka, drób, ryby czy ser i mleko, jest białkiem pełnowartościowym.

Kolejnym dobrym źródłem białka będą również nasiona roślin strączkowych. Pamiętaj, że białko roślinne jest białkiem niepełnowartościowym i dlatego należy je zestawić z produktem pełnoziarnistym. Może to być dowolna kasza. Połączenie strączków z produktami pełnoziarnistymi przybliży nas do uzyskania białka pełnowartościowego. W dalszej części artykułu podam Ci zatem przykładowy przepis z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych.

Produkty zbożowe:

wybieraj produkty pełnoziarniste – już wcześniej wspomniane kasze i makarony.  Produkty pełnoziarniste stanowią korzystne źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit.

Polecane kasze to:

gryczana,

bulgur,

jaglana,

jęczmienna,

kuskus.

Żeby dziecku łatwiej było zjeść kaszę poza domem, przygotuj dowolne kulki z kaszą i warzywami, które skleisz łatwo mieszanką siemienia lnianego. W dalszej części artykułu podam Ci taki przepis. Najlepiej, żeby kaszy nie gotować w woreczku. Jeśli zakupiłeś lub zakupiłaś kaszę właśnie w woreczkach, to przesyp jej zawartość do garnka i gotuj w proporcji podanej na opakowaniu. W taki sposób kasza nie straci cennych składników.

Tłuszcze:

wybieraj tłuszcze pochodzenia roślinnego. Tłuszcz jest ważnym składnikiem, bo niektóre witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K. Do sałatek na zimno możesz dodawać oliwę z oliwek lub olej lniany. Jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych, to pamiętaj również o innych źródłach tłuszczu jak np. orzechy czy awokado. Małemu dziecku orzechy podawaj zmielone.

 

co do jedzenia dziecku do szkoly spakowac

 

Co do jedzenia zapakować dziecku do szkoły? Najprostsze przepisy.

Po najprostsze przepisy sięgaj, tak jak ja, do lunch box bloga od LUNCH MUNCHowej rodzinki. Oprócz przepisów od LUNCH MUNCHowego Taty, poniżej podaję też kilka swoich przepisów, których w smakowitych poradach nie znalazłam, a które często stosuję. Wszystkie poniższe propozycje uwielbia moja MUNCHowa rodzinka w domu.

Przepis #1:

Nuggetsy z kurczaka z piekarnika

Składniki na nuggetsy z kurczaka:

  • 50g mięsa z piersi kurczaka
  • ok. 20g płatków kukurydzianych bez cukru
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

 

Przepis na nuggetsy z kurczaka:

  1. Nastaw piekarnik na termo obieg do temperatury 180 stopni C.
  2. Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Płatki kukurydziane rozdrobnij na drobno w woreczku i wsyp je do miski. Dodaj do nich sól, pieprz, oraz kurkumę i słodką paprykę. Dolej olej rzepakowy, żeby wszystko się ze sobą lekko połączyło.
  4. Mięso obtocz w płatkach kukurydzianych z przyprawami.
  5. Tak przygotowane mięso ułóż na papierze do pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez około 20 – do 25 minut.

 

Przepis #2:

Frytki z batatów dla dziecka do szkoły

Składniki na frytki z batatów:

  • 4 bataty (dla dwóch osób dorosłych oraz jednego dziecka)
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki kurkumy

 

Przygotowanie:

Po instrukcje wskakuj na przepis na frytki z batatów.

 

Przepis #3:

Pulpety z kaszą jaglaną i marchewką dla dziecka do szkoły

Składniki na pulpety z kaszą jaglaną i marchewką:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 marchewki (łączna ich waga przed obraniem jakieś 200g)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody

 

Przepis na pulpety z kaszą jaglaną i marchewką:

  1. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C (góra-dół). W czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa, biorę się za przygotowywanie składników.
  2. Kaszę jaglaną gotuję w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiam do wystudzenia.
  3. Marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.
  4. Przygotowuję zastępnik jajka: czyli łyżkę siemienia lnianego mieszam z 3 łyżkami gorącej wody.
  5. Do miski wrzucam kaszę jaglaną, marchewkę oraz siemię lniane wraz z wodą. Formuję małe pulpeciki.
  6. Piekę w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 15 minut.
  7. Wyjmuję do ochłodzenia.
  8. Schłodzone, pakuję dziecku do zjedzenia poza domem.

 

Przepis #4:

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki na kotlety z żółtej soczewicy i kaszy gryczanej:

  • 50g kaszy gryczanej
  • 50g soczewicy żółtej
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 0,5 małej cebuli
  • szczypta pieprzu i szczypta oregano
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

 

Przepis na kotlety z żółtej soczewicy i kaszy gryczanej:

  1. Żółtą soczewicę mocz w zimnej wody przez ok. 2 godziny.
  2. Odlej wodę z soczewicy i ugotuj ją zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  3. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  4. Przygotuj zastępnik jajka: wymieszaj łyżkę siemienia lnianego z 3 łyżkami gorącej wody.
  5. Cebulę pokrój na drobno. Podsmaż na łyżeczce oleju przez ok. 5 minut.
  6. Do miski wrzuć ugotowaną soczewicę, kaszę gryczaną, zastępnik jajka, cebulę, mąkę owsianą. Wszystkie składniki wymieszaj. Dopraw do smaku.
  7. Uformuj pulpety i piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez ok. 15-20 minut.
  8. Gotowe, przełóż w termos obiadowy i pakuj wraz z innymi rzeczami do szkoły.

 

Przepis #5:

Placki warzywne dla dziecka do szkoły

Składniki na placki warzywne:

  • 1 średnia cukinia ( o wadze ok. 300 g)
  • 2 marchewki ( o łącznej wadze ok. 200 g)
  • 2 ziemniaki ( o łącznej wadze ok. 200 g)
  • 7 łyżek mąki ryżowej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

 

Przepis na placki warzywne: 

  1. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj obraną cukinię i ziemniaki. Odstaw na 10 minut i następnie odsącz na sitku z nadmiaru wody.
  2. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.  Dodaj do startej cukinii i ziemniaków.
  3. Przygotuj zastępnik jajka: 2 łyżki siemienia lnianego wymieszaj z 6 łyżkami gorącej wody.
  4. Do startych warzyw dodaj przygotowany zastępnik jajka, mąkę ryżową i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Na łyżeczce oleju smaż placki na średnim ogniu po ok. 4-5 minut z każdej strony.  Kolejne placki smaż już na suchej patelni.  Rozłóż cienką warstwę ciasta, bo dzięki temu będą placki smaczniejsze.
  6. Po wystudzeniu wystarczy, że zapakujesz je dziecku wraz z innymi rzeczami do szkoły.

 

Przepis #6:

Naleśniki z serem z mąki owsianej i gryczanej

 Składniki na naleśniki z serem:

  • 40g mąka owsiana
  • 30g mąka gryczana
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie, możesz go też pominąć)
  • 125 ml mleka lub dowolnego napoju roślinnego

Składniki na farsz do naleśników:

  • 100g twarogu chudego
  • 1 banan
  • 3 łyżki mleka (lub napoju mlecznego, np. migdałowego)

 

Przepis na farsz do naleśników:

  1. Wszystkie składniki po prostu dokładnie ze sobą wymieszaj… i już!

Przepis na naleśniki z serem:

  1. Do miski wlej mleko. Dodaj wszystkie rodzaje mąk: mąka owsiana, mąka gryczana, skrobia ziemniaczana. Możesz  dodać też karobu (doda posmaku czekoladowego naleśnikom).
  2. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
  3. Odstaw ciasto na około 15 minut do zgęstnienia.
  4. Usmaż naleśniki. Pierwszy naleśnik smaż na łyżeczce oleju z każdej strony do zarumienienia.
  5. Kolejne naleśniki smaż już na suchej patelni.
  6. Usmażone naleśniki wypełnij przygotowanym farszem.

 

Co do jedzenia zapakowac dziecku do szkoly

Co do jedzenia zapakować dziecku do szkoły, a czego raczej nie pakować?

Przy planowaniu jedzenia dziecku do szkoły zwróć uwagę na kilka kwestii: 

Zauważ,  że dziecko może nie mieć możliwości podgrzania posiłku poza domem.

Jeśli nie posiadasz torby termicznej czy termosu, w którym zatrzymasz ciepło posiłku na długi czas, to do jedzenia dziecku poza domem wybieraj takie potrawy, które będą smakowały zarówno na ciepło, jak  również na zimno.

Myśląc o tym, co zapakować dziecku do szkoły, w  pierwszej kolejności myśl o wykorzystaniu warzyw świeżych (sezonowych), a dopiero potem mrożonych.

Będzie taniej i z większą ilością składników odżywczych.

W upały uważaj na ilość zapakowanego dla dziecka nabiału, bo po prostu potrawy bazujące na nabiale łatwiej się psują i tracą świeżość.

Dużo łatwiej Ci będzie zachować świeżość posiłków z wykorzystaniem nabiału, jeśli wykorzystasz odpowiednie wkłady termiczne z torbą termiczną (zachowają zimno w środku), termosy czy bidony termiczne (oba z izolowaną ścianką). Takie produkty znajdziesz w LUNCH MUNCH®, i – podobnie jak ja – zobaczysz, że są prawdziwym zbawieniem w codziennym pakowaniu obiadów dla dziecka.

Co do zasady – ryby i jajka, zapakowane dziecku do szkoły do „standardowego” lunch boxa,  mogą być ryzykowne… Zapytasz: dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że nie mamy kontroli nad tym, jak długo i w jakich warunkach przeleżą do czasu konsumpcji przez dziecko.

Tu również polecam coś więcej niż „tradycyjne” czy „zwykłe” pudełko. Z zachowaniem świeżości posiłków takich jak ryba czy jajka poradzą sobie: żele chłodzące zapakowane w specjalne torby termiczne i / lub termosy. Dzięki nim, pakowanie dziecku do szkoły ryb i jajek jest mniej ryzykowne niż kiedyś.

 

co do jedzenia zapakowac dziecku do szkoly przepisy

Wiesz już, co do jedzenia zapakować dziecku do szkoły?

Mam nadzieję! I zachęcam Cię do kolorowego pakowania – jak w tęczy! Jak już coś z tego przygotujesz to koniecznie daj znać jak spodobało się Twojej MUNCHowej rodzince 😊

Co zapakowac dziecku do szkoly

Autorka: 

Justyna Niemiec

Dietetyk i LUNCH MUNCHowa Ciocia. Mama 4-letniej córki z alergiami pokarmowymi, dlatego jej specjalność to przepisy dla dzieci właśnie z alergiami pokarmowymi.

Ukończyła Akademię Dietetyki w Łodzi.   Zajmuje się szczególnie tematyką: celiakii, alergii i nietolerancji pokarmowych, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.

 

07/25/2022

DOCEŃ WPIS: 18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.