Co zrobić z twarogu? 4 przepisy na smaczny lunch ☑☑☑ (do pojemnika)

co zrobić z twarogu 4 przepisy

Potrawy z twarogu mogą być banalnie proste i smaczne! Możesz z nich wyczarować pożywny obiad lub drugie śniadanie. Sprawdź cztery sprawdzone przepisy od LUNCH MUNCHowego Taty! >>

Co zrobić z twarogu? Jeśli ser biały zalega i snuje się po lodówce, to sięgaj po niego śmiało, a łatwo wyczarujesz drugie śniadanie lub obiad dla  siebie i dziecka.

1. Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru

Jeden z moich ulubionych przepisów. To mój hicior, i ratunek kiedy jedzenie szykuję z rana, a czasu mało (niestety, zdarza mi się zaspać). Przepis polubiła też LUNCH MUNCHowa Mama, która doceniła placuszki za to, że powstają tak niesamowice szybko i sprawnie. Zwróć uwagę na to, że ten przepis nie wymaga ani jajek, ani też cukru.

Składniki:

  • 200g twarogu
  • 2 czubate łyżki mąki do ciasta + nieco mąki do obtoczenia placuszków
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Do miski wkładam twaróg i dojrzały banan, rozgniatam. Dodaję mąkę, wiórki kokosowe i miód. Wszystko dokładnie mieszam.
  2. Formuję placuszki, każdy o wielkości około 4cm. Obtaczam w mące.
  3. Rozgrzewam patelnię.
  4. Smażę placuszki na rozgrzanej patelni przez ok. 3-5 minut. Kiedy od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto, to przewracam na drugą stronę i czekam jeszcze kolejne 2 – 3 minuty.
  5. Odkładam na talerz, następnie przekładam do pojemnika na lunch.

2. Zapiekanka z twarogu i kaszy manny

Tym prostym przepisem i niewymagającym daniem załatwiasz słodki posiłek dla siebie i dziecka. To danie szykuję wieczorem, a z rana chłodne wkładam do pojemników na jedzenie dla siebie i córki.

Składniki: 

  •  500 g twarogu
  •  4 stołowe łyżki kaszy manny
  •  2 jajka
  •  3 łyżki syropu klonowego
  •  pół szklanki daktyli (lub rodzynek, jeśli akurat nie masz daktyli)
  •  masło (posmarujesz nim formę)
  •  roztłuczone herbatniki lub bułka tarta (posypiesz nimi formę)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzawam do 180ᵒC, a w tym czasie przygotowuję zapiekankę.
  2. Wszystkie składniki wkładam do głębokiej miski. Dokładnie mieszam. Możesz też wykorzystać mikser.
  3. Wybieram małą żaroodporną formę i smaruję ją masłem oraz posypuję tartymi herbatnikami (lub bułką tartą – kiedy nie mam herbatników).
  4. Przygotowaną masę przekładam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.  Piekę przez 20-25 minut. Kiedy powierzchnia zapiekanki się ładnie zarumienia, to wyjmuję. Z rana wystarczy tylko spakować!

co zrobić z twarogu

3. Ziemniaczki faszerowane twarogiem

Co zrobić z twarogu, kiedy masz na to całą godzinę? Ziemniaki faszerowane twarogiem to jest już nieco bardziej wymagający przepis, głównie ze względu na czas pieczenia ziemniaków (około godziny). Ten czas może być u Ciebie nieco dłuższy lub krótszy… ważne jest,  żeby skórka ziemniaków była chrupiąca. Ale, do przegu. Do przygotowania ziemniaczków będziesz potrzebować…

Składniki:

  • 4 ziemniaki (wybierz te nieco większe)
  •  200 g twarogu
  •  2 stołowe łyżki śmietany
  •  1 ogórek
  •  ½ pęczka natki pietruszki, koperku, kolendry, lub innej zieleniny którą lubią Wasze dzieci
  •  sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie, do polania)

Przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do 180ᵒC.
  2. W tym czasie przygotowuję ziemniaki – myję je dokładnie, ale nie obieram.
  3. Ziemniaki wkładam do piekarnika i piekę przez około godziny.
  4. W tym czasie przygotowuję farsz do ziemniaków. Mieszam twaróg ze śmietaną i solą. Następnie ogórek obieram i kroję w drobną kosteczkę.  Wszystko ze sobą łączę, i dodaję zieleninę. Farsz PRAWIE gotowy.
  5. Ziemniaki wyjmuję z piekarnika, kiedy skórka wydaje się chrupiąca. Przekrajam je na pół. Wydrążam środek ziemniaków  łyżeczką – wówczas tworzą się łódeczki ziemniaczane. Zachowuję około 1cm ziemniaka przy skórce. Kawałki ziemniaków ze środka dodaję do przygotowanego wcześniej farszu.
  6. Ostrożnie wkładam farsz z powrotem do ziemniaczanych łódeczek. Tak przygotowane wkładam jeszcze na chwilę (5 do 10 minut) do piekarnika, aż wszystko się ładnie ze sobą połączy.
  7. Pakuję je z rana, a  dodatkowo dodaję znaczną porcję kwaśnej śmietany. Podgrzane, polane kwaśną śmietaną, LUNCH MUNCHowa Córka zajada z apetytem!

4. Zapiekanka cukiniowo – twarogowa

Prosta w przygotowaniu zapiekanka cukiniowo – twarogowa. Przygotowuję ją wieczorem, żeby mieć solidną porcję obiadową na kolejny dzień. Sprawdza się jako posiłek do lunch boxu. Na zimno smakuje wybornie, a na ciepło dzień po przygotowaniu jest również wyśmienita.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 pomidor
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera mozarella (może być też feta, jeśli za nią przepada Wasze dziecko)
  • 200 g twarogu (ja wybieram półtłusty)
  • 150g mąki
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz (do smaku)
  • zioła prowansaldzkie (do smaku)
  • 1 łyżka oliwy (na patelnię)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ᵒC.
  2. Na patelni rogrzewam 1 łyżkę oliwy. Dodaję cebulę i czosnek do lekkiego przeszklenia.
  3. Cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach. Pomidor kroję na małe kawałeczki. Następnie, cukinię i pomidora przekładam do dużej miski, i dodaję twarów oraz mozarellę. Doprawiał ziołami prowansaldzkimi, oraz solą i pieprzem do smaku.
  4. W oddzielnej misce łączę jajka z mąką, a następnie dodaję do przygotowanej wcześniej masy cukiniowej i dokłanie mieszam.
  5. Powstałą masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem brytfanki. Piekę około 45 minut.
  6. Na koniec, po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, przekładam do lunch boxa. Często przygotowuję też sosik na bazie jogurtu (o sosikach napiszę za jakiś czas).

08/17/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci