Co zrobić z twarogu? 8 przepisów na smaczne posiłki (również do pojemnika)

co zrobić z twarogu 4 przepisy

Potrawy z twarogu mogą być banalnie proste i smaczne! Możesz z nich wyczarować pożywny obiad, drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź pięć sprawdzonych przepisów od LUNCH MUNCHowego Taty!

Co zrobić z twarogu? Jeśli ser biały zalega i snuje się po lodówce, to sięgaj po niego śmiało, a łatwo wyczarujesz drugie śniadanie, obiad i podwieczorek… dla  siebie i dziecka!

Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru

 

Co zrobić z twarogu – 8 przepisów na smaczne potrawy

 

Co zrobić z twarogu (na drugie śniadanie)?

#1: Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru

Jeden z moich ulubionych przepisów. To mój hicior, i ratunek kiedy jedzenie szykuję z rana, a czasu mało (niestety, zdarza mi się zaspać). Przepis polubiła też LUNCH MUNCHowa Mama, która doceniła placuszki za to, że powstają tak niesamowicie szybko i sprawnie. Zwróć uwagę na to, że ten przepis nie wymaga cukru.

Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru – składniki:

  • 400g twarogu tłustego lub półtłustego dobrej jakości
  • dwie czubate łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej) oraz nieco mąki do obtoczenia placuszków
  • dwie łyżeczki wiórków kokosowych (nadadzą słodyczy oraz z powodzeniem zastąpią cukier)
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu lub 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 jajko

Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru – przygotowanie:

  1. Do miski wkładam twaróg i dojrzały banan, rozgniatam. Dodaję jajko, mąkę, wiórki kokosowe i miód. Wszystko niezbyt dokładnie mieszam, wystarczy rozgnieść wszystko i wymieszać widelcem. Masa powinna wyjść dosyć gęsta, nie płynna. Jeśli jest rzadka – dodaję nieco więcej mąki oraz twarogu.
  2. Formuję placuszki, każdy o wielkości do 6cm i grubości około 2 – 2,5cm. Zwróć uwagę, żeby placki nie były zbyt duże, powinny być nieco mniejsze niż tradycyjne polskie kotlety :), wszakże szykujemy je do buź dzieci. Obtaczam w mące.
  3. Rozgrzewam patelnię.
  4. Smażę placuszki na rozgrzanej patelni przez ok. 3-5 minut. Kiedy od spodu są delikatnie zrumienione na złoto, to przewracam na drugą stronę i czekam jeszcze kolejne 2 – 3 minuty.
  5. Odkładam na talerz. Wyjmuję lunch box i przekładam do niego gotowe placuszki. Do drugiego pojemnika przelewam trochę syropu klonowego, do kolejnego wkładam, w zależności od sezonu, jakiś owoc, np. borówki albo truskawki.

 

#2: Twarogowe muffinki

Aromatyczne, nie strasznie słodkie (bo nie ma w nich grama cukru). To właśnie one – babeczki na bazie twarogu. Lista składników wydaje się być długa, ale to dlatego że się powtarzają i są podzielone na suche / mokre / do masy twarogowej.

Twarogowe muffinki – składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Twarogowe muffinki – składniki mokre:

  • 3 duże banany
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 100g masła (wcześniej lekko roztopionego)
  • 1 szklanka mleka (może być dowolne roślinne)

Masa twarogowa – składniki:

  • 1 opakowanie twarogu półtłustego (zwykle pakowane po 250g)
  • 1 żółtko jajek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Twarogowe muffinki – przygotowanie:

Przepis na te proste muffinki opisałem w artykule: muffinki z twarogiem bez cukru.

Co zrobic z twarogu latwy przepis

 

#3: Kanapki z twarogiem i owocami

Z twarogu przygotujesz również pożywne kanapki, pełne sera białego… ale również owoców.

Kanapki z twarogiem i owocami – składniki:

  • połowa opakowania białego sera (jakieś 100g)
  • 1 czubata łyżka śmietany (ja używam 18%)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu
  • truskawki, banany lub jagody. Sprawdzą się też inne sezonowe owoce.
  • 8 plasterków chleba (najlepiej pełnoziarnistego, ale w tej wersji dzieci mogą nalegać na pieczywo białe tostowe).

Kanapki z twarogiem i owocami – przygotowanie:

Przepis na kanapki znajdziesz w oddzielnym artykule. Wpadaj po instrukcje na: kanapki z twarogiem i owocami.

 

Co zrobić z twarogu (na obiad)?

#4: Ziemniaczki faszerowane twarogiem 

Co zrobić z twarogu, kiedy masz na to całą godzinę? Ziemniaki faszerowane twarogiem to jest już nieco bardziej wymagający przepis, głównie ze względu na czas pieczenia ziemniaków (około godziny). Ten czas może być u Ciebie nieco dłuższy lub krótszy… ważne jest,  żeby skórka ziemniaków była chrupiąca. Ale, do brzegu. Do przygotowania ziemniaczków będziesz potrzebować…

Ziemniaczki faszerowane twarogiem – składniki:

  • 4 ziemniaki (wybierz te nieco większe)
  • 200 g twarogu
  • 2 stołowe łyżki śmietany
  • 1 ogórek
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku (lub innej zieleniny którą lubi Twoje dziecko)
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie, do polania)

Ziemniaki faszerowane twarogiem – przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do 180ᵒC.
  2. W tym czasie przygotowuję ziemniaki – myję je dokładnie, ale nie obieram.
  3. Ziemniaki wkładam do piekarnika i piekę przez około godzinę.
  4. W tym czasie przygotowuję farsz do ziemniaków. Mieszam twaróg ze śmietaną i solą. Następnie ogórek obieram i kroję w drobną kosteczkę.  Wszystko ze sobą łączę, i dodaję zieleninę. Farsz PRAWIE gotowy.
  5. Ziemniaki wyjmuję z piekarnika, kiedy skórka wydaje się chrupiąca. Kroję je na pół. Wydrążam środek ziemniaków  łyżeczką – wówczas tworzą się łódeczki ziemniaczane. Zachowuję około 1cm ziemniaka przy skórce. Kawałki ziemniaków ze środka dodaję do przygotowanego wcześniej farszu.
  6. Ostrożnie wkładam farsz z powrotem do ziemniaczanych łódeczek. Tak przygotowane wkładam jeszcze na chwilę (5 do 10 minut) do piekarnika, aż wszystko się ładnie ze sobą połączy.
  7. Pakuję je z rana, a  dodatkowo dodaję znaczną porcję kwaśnej śmietany. Podgrzane, polane kwaśną śmietaną, LUNCH MUNCHowa Córka zajada z apetytem!

 

#5: Zapiekanka cukiniowo – twarogowa

Prosta w przygotowaniu zapiekanka cukiniowo – twarogowa. Przygotowuję ją wieczorem, żeby mieć solidną porcję obiadową na kolejny dzień. Sprawdza się jako posiłek do lunch boxa. Na zimno smakuje wybornie, a na ciepło dzień po przygotowaniu jest również wyśmienita.

Zapiekanka cukiniowo – twarogowa – składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 pomidor
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera mozzarella (może być też feta, jeśli za nim przepada Twoja pociecha)
  • 250 g twarogu (ja wybieram półtłusty)
  • 150g mąki
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz (do smaku)
  • zioła prowansalskie (do smaku)
  • 1 łyżka oliwy (na patelnię)

Zapiekanka cukiniowo – twarogowa – przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ᵒC.
  2. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy. Dodaję cebulę i czosnek do lekkiego przeszklenia.
  3. Cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach. Pomidor kroję na małe kawałeczki. Następnie, cukinię i pomidora przekładam do dużej miski, i dodaję twaróg oraz mozzarellę oraz wystudzoną już cebule z czosnkiem. Doprawiam ziołami prowansalskimi, oraz solą i pieprzem do smaku.
  4. W oddzielnej misce łączę jajka z mąką, a następnie dodaję do przygotowanej wcześniej masy warzywnej i dokładnie mieszam.
  5. Powstałą masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem brytfanki. Piekę około 45 minut.
  6. Na koniec, gotową zapiekankę wyjmuję z piekarnika i studzę.
  7. Z rana wyjmuję pojemniki na jedzenie. Z gotowej zapiekanki wykrawam mniejsze porcję i przekładam je do pojemniczków. Czasami przygotowuję też sosik na bazie jogurtu (o sosikach napiszę za jakiś czas).

 

co z twarogu zrobic

 

Co zrobić z twarogu (na podwieczorek)?

#6: Zapiekanka z twarogu i kaszy manny 

Tym prostym przepisem i niewymagającym daniem załatwiasz słodki posiłek dla siebie i dziecka. To danie szykuję wieczorem, a z rana chłodne wkładam do pojemników na jedzenie dla siebie i córki.

Zapiekanka z twarogu i kaszy manny – składniki: 

  • 500 g twarogu
  • 4 stołowe łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • pół szklanki daktyli (lub rodzynek, jeśli akurat nie masz daktyli)
  • masło (posmarujesz nim formę)
  • roztłuczone herbatniki lub bułka tarta (posypiesz nimi formę)

Zapiekanka z twarogu i kaszy manny – przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180ᵒC, a w tym czasie przygotowuję zapiekankę.
  2. Wszystkie składniki wkładam do głębokiej miski. Dokładnie mieszam. Możesz też wykorzystać mikser.
  3. Wybieram małą żaroodporną formę i smaruję ją masłem oraz posypuję roztłuczonymi herbatnikami (lub bułką tartą – kiedy nie mam herbatników).
  4. Przygotowaną masę przekładam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.  Piekę przez 20-25 minut. Kiedy powierzchnia zapiekanki się ładnie zarumienia, formę wyjmuję z piekarnika.
  5. Wieczorem podaję lekko schłodzoną.
  6. Z rana pozostaje mi tylko wszystko efektownie spakować!

 

#7: Kulki mocy na bazie twarogu

To danie pasuje zarówno do kategorii „na drugie śniadanie” jak i „na podwieczorek”. Właściwie to podaję je w kategorii „na podwieczorek” ze względów sentymentalnych (w mojej rodzinie jedliśmy tak przygotowany twarożek właśnie wieczorem). Co do zasady, to danie sprawdzi się również w lunch boxie do szkoły oraz na dziecięcą imprezkę.

Kulki mocy na bazie twarogu – składniki: 

  • mniejsza kostka sera białego twarogowego półtłustego lub tłustego (czyli 250g)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 4 garści pestek słonecznika
  • sól (do smaku)

Kulki mocy na bazie twarogu – przygotowanie: 

Ten prosty przepis opisałem w oddzielnym artykule. Znajdziesz go we wpisie: kulki mocy z twarogu.

 

co zrobic z twarogu na podwieczorek

 

#8: Twarogowe mini kanapeczki

Dzieci zachęcają kolorami. Rodziców zachęcają łatwością wykonania. To pożywny podwieczorek lub opcja na kinder bal!

Twarogowe mini kanapki – składniki:

  • 100g twarogu (półtłustego)
  • 10 krakersów
  • 2.5 łyżki śmietany 18%
  • niecały pęczek szczypiorku
  • 2 rzodkiewki
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • garść jagód lub borówek
  • garść winogron
  • sól i pieprz (do smaku)
  • naturalne barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Twarogowe mini kanapeczki – przygotowanie:

Przepis na te twarogowe mini cuda podaję tu: mini kanapki.

 

Co zrobic z twarogu mini kanapki

 

Co zrobić z twarogu? – smakowita porada:

.

Jeśli lubisz twaróg na słodko, a jednak starasz się cukru nie używać, to zastosuj syrop klonowy lub miód. Oba składniki komponują się z twarogiem wyśmienicie.

.

No właśnie! Są takie rzeczy, które wydają się chodzić parami – jak chleb z masłem lub lunch box z żelem termicznym 🙂 A jeśli chodzi o twaróg, to on też wydaje się mieć swoich ulubionych towarzyszy.

Na słodko, twaróg bardzo dobrze się komponuje (i smakuje dzieciom) z takimi składnikami, jak:

  • borówki
  • banany
  • syrop klonowy
  • truskawki

W wersji wytrawnej, twaróg idzie w parze (i raczej smakuje dzieciom) w parze z:

  • szczypiorem
  • rzodkiewką
  • pestkami słonecznika

Dlatego, jeśli jesteś w sklepie a nie masz konkretnego pomysłu na to, co zrobić z twarogu, to po prostu pamiętaj z czym łatwo się komponuje i zaopatrz się w te produkty. W domu na spokojnie na pewno coś wykombinujesz z ich połączenia!

co zrobic z twarogu przepisy do pojemnika

Wiesz już zatem co zrobić z twarogu? Działaj śmiało w kuchni, korzystaj z naszego bloga. Wraz z LUNCH MUNCHową Mamą podajemy sprawdzone przepisy dla dzieci i rodziców. Z nami spakujesz się zdrowo i kolorowo!

08/17/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci