Dyniowe babeczki bez cukru 🎃beta-karoten i prowitamina A zamknięte w muffince

dyniowe babeczki bez cukru

LUNCH MUNCHowa Mama podaje przepis na dyniowe babeczki. Smakołyki bez cukru, ale za to dynia to warzywo bogate w beta-karoten i prowitaminę A. Wpadaj zatem po ten łatwy przepis, i zdrowo i kolorowo szykuj dyniowe muffinki z dzieckiem!

Dyniowe babeczki bez cukru to świetny pomysł na niedzielne gotowanie, i zdrowsza alternatywa dla ciasta. Łatwo je przyrządzisz i zrobisz z dzieckiem, bo przepis wymaga po prostu zmieszania ze sobą najpierw mokrych, a potem suchych składników. Ja przyrządzam je najczęściej w niedzielę, tylko zawczasu przygotowuję dynię. Mianowicie, pocięte kawałki wstawiam do piekarnika w sobotę wieczór i piekę około godziny w temperaturze 180 stopni C.

Dyniowe babeczki bez cukru – za co je lubię?

O właściwościach odżywczych dyni pisał  już na blogu LUNCH MUNCHowy Tata. Ja lubię ten przepis nie tylko za to, że uwzględnia dynię, ale również dlatego, że:

  • — babeczki są idealne do wspólnej zabawy z gotowaniem – właściwie przepis ogranicza się do wymieszania składników
  • — nie dodaję cukru, zamiast tego słodzę miodem lub syropem klonowym i wiórkami z kokosa
  • — niby są deserowe, ale bardzo pożywne – kiedy nasza LUNCH MUNCHowa Córka spędza dzień poza domem, pakuję je do pojemnika na jedzenie z termo-nakładką.
  • RÓŻOWE POJEMNIKI NA JEDZENIE Hello Penelope!

  • — no i najważniejsze: bez względu na to, czy moja pociecha zje tradycyjny obiad, czy nie – te babeczki utrzymają jej poziom energii na długo.

Dyniowe babeczki bez cukru – składniki:

Składniki mokre:

  • — 1,5 szklanki  wcześniej upieczonej i pokrojonej na małe kawałeczki dyni (sprawdzi się hokkaido lub dynia piżmowa)
  • — 2 jajka;
  • — pół szklanki mleka kokosowego
  • — 5 łyżek miodu lub syropu klonowego
  • — pół szklanki oleju (najlepiej się sprawdza rzepakowy)

Składniki suche:

  • — 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • — pół szklanki mąki kokosowej
  • — pół szklanki wiórków kokosowych
  • — 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • — 2 łyżeczki cynamonu
  • — 1 łyżeczka kurkumy

Dodatkowe składniki:

  • — masło orzechowe  (nadzienie do środka babeczek)
  • — rodzynki lub jagody goji oraz płatki migdałów (posypka do babeczek)

Przygotowanie:

  1. Wybieram papilotki (do dyniowych wybieram te w kolorze pomarańczowym), i  wkładam do foremki do babeczek.
  2. Piekarnik nastawiam na 180 stopni C z termoobiegiem.
  3. Mokre składniki łączę i mieszam łyżką.dyniowe babeczki bez cukru przepis
  4. To samo robię z suchymi.
  5. Następnie, i  mokre i suche składniki łączę ze sobą – tak, żeby powstało gładkie ciasto.
  6. Biorę się za wypełnianie papilotek do babeczek. Każdą foremkę wypełniam nadzieniem, trochę mniej niż do połowy. Uzupełniam łyżeczką masła orzechowego, i na wierzch jeszcze przykrywam masą. Tak wyglądają przed włożeniem do piekarnika!dyniowe babeczki bez cukru muffinki
  7. Przygotowane babeczki dyniowe wkładam do piekarnika.
  8. Piekę do 25 minut w piekarniku w temperaturze  180 stopni C z termoobiegiem. Tak wyglądają po!dyniowe babeczki bez cukru LUNCH MUNCHowa mama
  9. Na koniec, pakuję do pojemnika. Właśnie tak wyglądają po spakowaniu. Smacznego!dyniowe babeczki bez cukru różowy pojemnik na jedzenie

11/10/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci