Dyniowe babeczki bez cukru 🎃beta-karoten i prowitamina A zamknięte w muffince

LUNCH MUNCHowa Mama podaje przepis na dyniowe babeczki. Smakołyki bez cukru, ale za to dynia to warzywo bogate w beta-karoten i prowitaminę A. Wpadaj zatem po ten łatwy przepis, i zdrowo i kolorowo szykuj dyniowe muffinki z dzieckiem!
Dyniowe babeczki bez cukru to świetny pomysł na niedzielne gotowanie, i zdrowsza alternatywa dla ciasta. Łatwo je przyrządzisz i zrobisz z dzieckiem, bo przepis wymaga po prostu zmieszania ze sobą najpierw mokrych, a potem suchych składników. Ja przyrządzam je najczęściej w niedzielę, tylko zawczasu przygotowuję dynię. Mianowicie, pocięte kawałki wstawiam do piekarnika wieczorem i piekę około godziny w temperaturze 180 stopni C.
Dyniowe babeczki bez cukru – za co je lubię?
O tym, dlaczego dynia piżmowa często gości w naszym domu, pisał już na blogu LUNCH MUNCHowy Tata. Ale właśnie ten przepis na dyniowe babeczki bez cukru lubię nie tylko za to, że zawiera dynię, ale również dlatego, że:
- — babeczki są idealne do wspólnej i prostej zabawy z gotowaniem z udziałem dziecka – właściwie przepis ogranicza się do wymieszania składników
- — samo wykrawanie dyni daje mnóstwo radości dla małego dziecka! Ja korzystam z noża, a dziecku pozwalam ręką sobie swobodnie operować, wygrzebywać no i co tam jeszcze mała duszyczka wymyśli
- — do tych babeczek nie dodaję samego białego cukru, zamiast tego słodzę miodem lub syropem klonowym i wiórkami z kokosa
- — niby są deserowe, ale jednocześnie bardzo pożywne – kiedy nasza LUNCH MUNCHowa Córka spędza dzień poza domem, pakuję je w lunchbox pojemnik
- — sprawdzają się jako zdrowsza przekąska na wszelkiego rodzaju dziecięce imprezki. Wtedy możecie je wspólnie udekorować i zanieść na dziecięce przyjęcie.
- — no i najważniejsze: bez względu na to, czy moja pociecha zje tradycyjny obiad, czy nie – te babeczki utrzymają jej poziom energii na długo (np. przed dodatkowymi zajęciami po szkole).
Dyniowe babeczki bez cukru – składniki:
Składniki mokre:
- — 1,5 szklanki wcześniej upieczonej i pokrojonej na małe kawałeczki dyni (sprawdzi się hokkaido lub dynia piżmowa)
- — 2 jajka
- — pół szklanki mleka kokosowego
- — 5 łyżek miodu lub syropu klonowego
- — pół szklanki oleju (najlepiej się sprawdza rzepakowy)
Składniki suche:
- — 1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- — pół szklanki mąki kokosowej
- — pół szklanki wiórków kokosowych
- — 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- — 2 łyżeczki cynamonu
- — 1 łyżeczka kurkumy
Dodatkowe składniki:
- — masło orzechowe (nadzienie do środka babeczek)
- — rodzynki, pestki, płatki migdałów, rodzynki, jagody goji (jako zdrowa posypka do babeczek)
Dyniowe babeczki bez cukru – przygotowanie:
- Wybieram papilotki (akurat teraz mam najwięcej papierowych, mogą być również papilotki z silikonu), i wkładam do foremki do babeczek.
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni C z termoobiegiem.
- Mokre składniki łączę i mieszam łyżką.
- To samo robię z suchymi.
- Następnie, i mokre i suche składniki łączę ze sobą – tak, żeby powstało gładkie ciasto.
- Biorę się za wypełnianie papilotek do babeczek. Każdą foremkę wypełniam nadzieniem, trochę mniej niż do połowy. Uzupełniam łyżeczką masła orzechowego, i na wierzch jeszcze przykrywam masą. Tak wyglądają przed włożeniem do piekarnika!
- Przygotowane babeczki dyniowe wkładam do piekarnika.
- Piekę do 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem. Tak wyglądają po!
- Na koniec, pakuję w pojemnik na lunch. Właśnie tak wyglądają po spakowaniu. Smacznego!
Dyniowe babeczki bez cukru – smakowita porada:
Wspomniałam o jagodach goji do posypania babeczek. Jeśli chcesz je zastosować, to najpierw zmiękcz je, namaczając przez kilka lub kilkanaście minut w wodzie, a jeszcze lepiej – w soku jabłkowym. Dopiero kiedy staną się miękkie, korzystaj z nich do pieczenia. Inaczej staną się twarde, i nie posmakują Twojemu dziecku.
Dyniowe babeczki bez cukru w opcji na przyjęcie:
W opcji imprezowej sprawdzi się mniej zdrowej posypki (w postaci rodzynek, płatków migdałów czy pestek dyni), a więcej kolorowych gadżetów, takich jak pickery 🙂
11/10/2019