Dyniowe babeczki bez cukru do lunch boxa na drugie śniadanie. Beta-karoten i prowitamina A zamknięte w muffince

LUNCH MUNCHowa Mama podaje przepis na dyniowe babeczki. Smakołyki bez cukru, ale za to dynia to warzywo bogate w beta-karoten i prowitaminę A. Wpadaj zatem po ten łatwy przepis, i zdrowo i kolorowo szykuj dyniowe muffinki z dzieckiem!
Dyniowe babeczki bez cukru to świetny pomysł na niedzielne gotowanie, i zdrowsza alternatywa dla ciasta. Idealne na przyjęcie (dziecięce i nie tylko) oraz do lunch boxa na drugie śniadanie. Dodatkowo, łatwo je przyrządzisz i zrobisz z dzieckiem, bo przepis wymaga po prostu zmieszania ze sobą najpierw mokrych, a potem suchych składników. Ja przyrządzam je najczęściej w niedzielę, tylko zawczasu przygotowuję dynię. Jak to robię? Pocięte kawałki wstawiam do piekarnika wieczorem i piekę około godziny w temperaturze 180 stopni C. Jeśli masz już gotowe, to wykorzystaj też puree z dyni. Jak je zrobić? Przeczytasz tu: puree z dyni.
Dyniowe babeczki bez cukru – za co je lubię?
O tym, dlaczego dynia piżmowa często gości w naszym domu, pisał już na blogu LUNCH MUNCHowy Tata. Ale właśnie ten przepis na dyniowe babeczki bez cukru lubię nie tylko za to, że zawiera dynię, ale również dlatego, że:
Po pierwsze:
babeczki są idealne do wspólnej i prostej zabawy z gotowaniem z udziałem dziecka – właściwie przepis ogranicza się do wymieszania składników.
Po drugie:
samo wykrawanie dyni daje mnóstwo radości dla małego dziecka! Ja korzystam z noża, a dziecku pozwalam ręką sobie swobodnie operować, wygrzebywać no i co tam jeszcze mała duszyczka wymyśli.
Po trzecie:
do tych babeczek nie dodaję samego białego cukru, zamiast tego słodzę miodem lub syropem klonowym i wiórkami z kokosa.
Po czwarte:
niby są deserowe, ale jednocześnie bardzo pożywne – kiedy nasza LUNCH MUNCHowa Córka spędza dzień poza domem, pakuję je w lunchbox pojemnik.
Po piąte:
sprawdzają się jako zdrowsza przekąska na wszelkiego rodzaju dziecięce imprezki. Wtedy możecie je wspólnie udekorować i zanieść na dziecięce przyjęcie.
Po szóste:
bez względu na to, czy moja pociecha zje tradycyjny obiad, czy nie – te babeczki utrzymają jej poziom energii na długo (np. przed dodatkowymi zajęciami po szkole).
Dyniowe babeczki bez cukru – składniki:
Dyniowe babeczki bez cukru – składniki mokre:
1.5 szklanki wcześniej upieczonej i pokrojonej na małe kawałeczki dyni (sprawdzi się hokkaido lub dynia piżmowa)
2 jajka
pół szklanki mleka kokosowego
5 łyżek miodu lub syropu klonowego (lub innego słodziwa)
pół szklanki oleju (u nas najlepiej sprawdza się rzepakowy)
Dyniowe babeczki bez cukru – składniki suche:
1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki mąki kokosowej
pół szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia (możesz go pominąć, wówczas nie wyrosną)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
Dyniowe babeczki bez cukru – dodatkowe składniki:
masło orzechowe (nadzienie do środka babeczek)
do wyboru dodatki: rodzynki, pestki, płatki migdałów, rodzynki, jagody goji (zdrowa posypka do babeczek zamiast cukru)
Dyniowe babeczki bez cukru – przygotowanie:
- Wybieram papilotki i wkładam do foremki do babeczek.
- Piekarnik nastawiam na 180 stopni C z termoobiegiem.
- Mokre składniki łączę i mieszam łyżką.
- To samo robię z suchymi.
- Następnie, i mokre i suche składniki łączę ze sobą – tak, żeby powstało gładkie ciasto.
- Biorę się za wypełnianie foremek do babeczek. Każdą foremkę wypełniam nadzieniem, trochę mniej niż do połowy. Uzupełniam łyżeczką masła orzechowego, i na wierzch jeszcze przykrywam masą.
- Przygotowane babeczki dyniowe wkładam do piekarnika.
- Piekę do 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem.
- Tak wyglądają gotowe babeczki dyniowe, po wyjęciu z piekarnika, ostudzeniu i przełożeniu w pojemnik!
Dyniowe babeczki bez cukru – garść smakowitych porad:
Coraz częściej używam silikonowych foremek do babeczek. Wybieram je dlatego, że nie muszę stosować zewnętrznej – dużej blachy – do ułożenia ich w piekarniku, a do tego babeczkowe ciasto po upieczeniu bardzo łatwo odchodzi od silikonu foremki.
Wspomniałam o jagodach goji lub rodzynkach do posypania babeczek. Jeśli chcesz je zastosować, to najpierw zmiękcz je, namaczając przez kilka lub kilkanaście minut w wodzie, a jeszcze lepiej – w soku jabłkowym. Dopiero kiedy staną się miękkie, korzystaj z nich do pieczenia. Inaczej staną się twarde, i nie posmakują Twojemu dziecku.
Dyniowe babeczki bez cukru w opcji na przyjęcie:
W opcji imprezowej ważny jest oczywiście kolorek na talerzu (czy w lunch boxie do którego spakujemy smakowite i zdrowe babeczki). Dyniowe babeczki bez cukru docenią towarzysze imprezki (na przykład andrzejkowej). Dlatego, oprócz zdrowej posypki (w postaci rodzynek, płatków migdałów czy pestek dyni), zadbaj o kolorowe gadżety. U nas sprawdzają się toppery (inni mówią na nie również pikery 🙂 ). Tak czy siak, chodzi o tematyczne, kolorowe i wesołe wykałaczki, które ja osobiście uwielbiam!
Dyniowe babeczki bez cukru w opcji do lunch boxa:
Te dyniowe babeczki jesienią bardzo często pakuję w pojemnik na lunch. Wtedy stają się słodką, ale bezcukrową przekąską przed zajęciami dodatkowymi mojej córki. Niekiedy niestety zdarza się, że moje dziecko nie ma czasu na jedzenie, i babeczki idą w ruch w samochodzie… W każdym razie, babeczki są świetnym i pożywnym rozwiązaniem jako jedzonko do pojemnika. W lunch boxie pozostaną świeże do dwóch dni. Właśnie tak wyglądają po spakowaniu. Smacznego!
11/10/2019