Czerwony lunch box ✺✺✺ Szybkie dania z owoców sezonu w modzie!

Czerwony lunch box to kolejny pomysł na wykorzystanie przepięknego koloru sezonu. Kiedy nastaje lato, a słońce praży, upalne gotowanie to średnia przyjemność. LUNCH MUNCH Tata spieszy z pomocą z najłatwiejszymi przepisami na czerwony lunch box.
Czerwony lunch box to kolejny pomysł na wykorzystanie przepięknego koloru sezonu. Kiedy nastają gorące wakacyjne miesiące, a słońce praży, upalne gotowanie to średnia przyjemność. Dlatego spieszę z pomocą. A zatem, odkryj moje przepisy na lekkie dania, które przyrządzisz z owoców sezonu w max. 20 minut i spakujesz w modny zestaw na lunch!
Makaron z soczewicy z truskawkami
Najprostszy sposób na obiadowe danie w gorące dni. Uzupełnij lunch box dziecka tym daniem, by zapewnić zastrzyk zdrowej energii na cały dzień. Ja często wybieram makaron z mąki z soczewicy czerwonej, Ty możesz wybrać inny ulubiony makaron dziecka. W tym linku znajdziesz przepis na makaron z truskawkami. Po przygotowaniu tego prostego dania, wszystko po prostu przekładam do pojemnika na jedzenie. I już! Smacznego!
Muffiny z malinami
Muffiny z malinami to prosta przekąska z piekarnika. Wystarczy, że połączysz suche i mokre składniki, dodasz maliny, przełożysz do piekarnika i upieczesz. Muffiny świetnie smakują również na drugi dzień. Jeśli zatem szykujesz je na letni piknik na kolejny dzień, na noc przełóż do pojemnika, i spakuj z rana w ulubiony lunch box dziecka.
Składniki:
- ∙ 2 jajka,
- ∙ 1 szklanka mąki pszennej
- ∙ 1 szklanka mleka
- ∙ pół szklanki cukru (ja wybieram brązowy)
- ∙ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ∙ szczypta soli
- ∙ 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ∙ 3-4 krople aromatu śmietankowego
- ∙ 1 szklanka świeżych malin
- ∙ 120 ml oleju
Przygotowanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.
- W międzyczasie, w jednej misce łączę składniki mokre (jajka, olej, mleko i aromat), a w drugiej suche: mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól.
- Następnie mieszam zawartość obu naczyń. Dodaję maliny.
- Za pomocą łyżki nakładam masę do papilotek ułożonych w formie na muffiny. Na wierzch ciasta układam po jednej lub dwie maliny.
- Piekę około 20 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią.
- Na koniec, jeszcze ciepłe przekładam do zielonego pojemnika na jedzenie i pakuję do torby na lunch.
Kruszonka z płatków owsianych z porzeczkami i czereśniami
Składniki:
- ∙ pół kilograma świeżych owoców
- ∙ 2 szklanki płatków owsianych (możesz też wybrać takie bez glutenu)
- ∙ sok z cytryny (do smaku)
- ∙ łyżka syropu klonowego
- ∙ szczypta cynamonu
- ∙ 5 łyżek masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C.
- Owoce myję. Usuwam pestki i szypułki. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym odrobiną masła.
- Miksuję płatki z masłem i syropem klonowym. Powstaje z tego kruszonka, którą po prostu układam na owocach i wstawiam do nagrzanego już piekarnika.
- Zapiekam przez 20 minut. Wyjmuję, kiedy płatki nabiorą lekko złotego koloru. Przekładam do zielonego pojemnika na jedzenie i… już!
Czerwony lunch box – spakuj wszystko, czego potrzebujesz!
Ponieważ czerwiec pozytywnie zaskoczył nas ciepłem, to korzystamy z pogodowego dobrodziejstwa, by kąpać się w kąpielisku, grać w banmingtona i naładowywać baterie na resztę roku. Czerwony lunchbox to świetny sposób na długie, letnie miesiące, o ile uzupełniamy go w dodatkowe potrzebne nam akcesoria. Dlatego najczęściej, oprócz jedzenia, pakuję również:
- ∙ chusteczki do twarzy i rąk
- ∙ ekologiczne sztućce drewniane
- ∙ butelkę z wodą lub lemoniadą. Przepis na domową lemoniadę znajdziesz tutaj >>
Czerwony lunch box – owoce sezonu dodają energii
Jeśli tak jak ja i moja rodzina poszukujesz zdrowych źródeł energii, to być może sprawdzą Ci się moje przepisy na naturalne przekąski. I pogodą, i potrawami z sezonowych owoców cieszymy się teraz, w czerwcu, by jak najmniej tęsknić za nimi zimą!
06/14/2019