Mini pizzerinki dla dzieci ❉ bakłażanowe ❉ smakowita warzywna przekąska!
Do tych pizzerinek wykorzystaj bakłażana jako odpowiednika tradycyjnego ciasta. Jestem pewien, że Twoje dziecko pokocha te mini pyszne dzieła!
Mini pizzerinki dla dzieci z bakłażanem w roli głównej to świetny pomysł na wprowadzenie tego niełatwego warzywa do listy ulubionych.
Niektórzy mówią na nie „pizzerinki”, inni „pizzetki”, słyszałem też słowo „pizzerki”. W każdym wariancie, o ile wykorzystasz bakłażana jako odpowiednika tradycyjnego ciasta, to jestem pewien, że te mini dzieła na bazie bakłażana pokocha Twoje dziecko, tak jak pokochała je już od pierwszego kęsa moja córka. Kiedy po spróbowaniu ich po raz pierwszy wykrzyczała:
Tato, to jest nawet lepsze niż zwykła pizza!
to już wiedziałem, że o tych mini pizzerinkach dla dzieci będę musiał kiedyś napisać na blogu. A zatem… do dzieła!
Mini pizzerinki dla dzieci – składniki:
- 1 bakłażan
- ok. 200g passaty z pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mozzarelli
- garść pomidorków koktajlowych
- ser żółty (np. cheddar)
- sól i pieprz (do smaku)
- suszone oregano
- świeże liście bazylii
- łyżka masła do smażenia
- oliwa
Mini pizzerinki dla dzieci – przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewam do 220ᵒC.
- Bakłażan kroję na plastry, około 1cm każdy. Nacieram świeżym czosnkiem i posypuję suszonym oregano oraz kolorowym pieprzem i solą. Skrapiam oliwą. Tak naszykowane plastry bakłażana wkładam do piekarnika.
- W tym czasie przygotowuję sos. Ma być taki jak do spaghetti i łatwo go zrobisz. Ja po prostu siekam cebulę i czosnek, a następnie podsmażam na masełku i łyżce oliwy. Kiedy cebula i czosnek trochę się zarumienią, dodaję passattę z pomidorów. Wszystko doprawiam solą i pieprzem. Duszę na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Otwieram piekarnik, i na gorące plastry bakłażana nakładam sos. Dodaję startą mozzarellę. Pomidorki koktajlowe kroję na mniejsze plasterki, i układam na bakłażana i startą mozzarellę. Doprawiam pieprzem i odrobiną soli, a następnie wszystko posypuję jeszcze dodatkowo startym serem cheddar.
- Tak przygotowane, zapiekam jeszcze około 10 minut. Wyjmuję z piekarnika i dodaję kilka listków świeżej bazylii na moje mini pizzerinki dla dzieci. Mini pizzerinki gotowe, pycha!
Mini pizzerinki dla dzieci – smakowita porada:
Są takie dania, w których pewne zdrowe i zielone składniki smakują najlepiej. Tak jest w przypadku liści świeżej bazylii właśnie! Mówi się, że nie wszystkie dzieci lubią takie zielone liściaste dobroci, ale w tym daniu mini pizzerinki z liśćmi bazylii komponują się wprost znakomicie. Dlatego, dokładaj ich śmiało! A jeśli mini pizzerinki pakujesz w lunchbox do szkoły, to pamiętaj o tym, żeby liście zieleniny spakować osobno. Przypomnij dziecku, żeby dołożyło je sobie tuż przed zjedzeniem posiłku z pojemnika na obiad.
08/27/2019