Pasta z awokado i jajka przepis

Pasta z awokado i jajka przepis

Czy awokado zagościło już w codziennej diecie Twojego dziecka? W naszej LUNCH-MUNCHowej rodzince kochamy proste pasty z awokado, a szczególnie tą z jajkiem! Poznaj ten sprawdzony przepis!

Pasta z awokado  i jajka, przepis sprawdzony na przekąskę którą tak bardzo uwielbiamy w naszym LUNCH MUNCHowym domu. Przepis znalazłem już dawno.  Tę i inne pasty pakujemy naszej LUNCH-MUNCHowej córce w zestaw lunch box, który zaprojektowaliśmy z resztą kreatywnej ekipy LUNCH MUNCH.

ZESTAW LUNCH BOX PENELOPE

Coraz częściej awokado można spotkać na sklepowych półkach i w przystępnej cenie. Awokado jest… owocem! o cennych dla zdrowia właściwościach. Zobacz:

  1. Miąższ awokado zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o właściwych proporcjach między kwasami omega-3 i omega-6.
  2. W awokado znajdziemy również kwasy omega-9.
  3. W odróżnieniu od innych owoców awokado zawiera małe ilości węglowodanów prostych.
  4. Stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, np. beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C i E, potasu czy magnezu oraz jest bogaty w luteinę, zeaksantynę i błonnik.

pasta z awokado i jajka

Co można wyczarować z awokado?

Moim  ulubieńcem jest pasta z awokado  i jajka, przepis jest bardzo prosty. Pastę robię szybko, i właśnie dlatego tak bardzo lubię ją robić! Posłuży Wam na kanapki, ale również na tosty. Jeśli pastę stosuję na kanapki na drugie śniadanie, to gotowe zdrowe kanapki wkładam do śniadaniówki córki.

pasta z awokado i jajka jak zrobic

Pasta z awokado i jajka – składniki:

  • • 3 ugotowane jajka
  • • 1/2 małego ząbka czosnku
  • • 1 awokado
  • • sok z cytryny
  • • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • • 1 łyżeczka oliwy
  • • kolendra (siekam około garści), lub kiełki
  • • opcjonalnie 2 łyżeczki majonezu

 Jak zrobić? Pasta z awokado i jajka,  przepis: 

  1. Jajka gotuję, obieramy, siekam i wrzucam do miseczki. do Do tej samej miseczki dorzucam drobniusieńko pokrojony czosnek.
  2. Awokado myję, wyjmuję pestkę, miąższ przekładam do miski z jajkami i rozgniatam widelcem. Następnie, dodaję sok z cytryny. Wszystko doprawiam solą i pieprzem.
  3. Dodaję oliwę oraz (opcjonalnie) 2 łyżeczki majonezu.
  4. Wszystko przekładam na pieczywo.
  5. Na koniec, na wierzch kanapkę lub tosta posypuję posiekaną kolendrą, lub kiełkami. Tu mój wybór zależy od tego, co akurat mam pod ręką (to z kolei najczęściej zależy od sezonu, wiadomo :).

Sprawdź też: jak zrobić tosty smakowite i zdrowe, które posmakują dzieciom?

pasta z awokado i jajka, przepis

Smakowita porada: o czym warto pamiętać?

Pamiętaj, że najsmaczniejsza pasta z awokado powstaje z dojrzałych owoców. A zatem, te niedojrzałe przechowuj około 4-7 dni w temperaturze pokojowej. Dodatkowo, jeśli chcesz żeby dojrzało szybciej niż standardowo, to połóż je tuż obok jabłek.

pasta z awokado i jajka przepis

Dlaczego warto wprowadzić awokado do diety dziecka?

Dosyć wcześnie wprowadziłem w naszym LUNCH-MUNCHowym domu pastę z awokado i jajka, przepis był dla mnie ważny właśnie ze względu na prozdrowotne właściwości awokado.  Wiem, że awokado wspiera wątrobę i system nerwowy. Ponieważ zawiera witaminy A i E, to pozytywnie wpływa na oczy i skórę. No i… przede wszystkim to tłuszczyk (ten zdrowy!) i dawka zdrowych kalorii. Właśnie ich nasza LUNCH-MUNCHowa córka potrzebuje do wzrostu i rozwoju, tak żeby miała energię na cały dzień. Tego życzę również Twojemu dziecku!

Pasta z awokado i jajka, przepis sprawdzony

03/21/2019