Pasta z awokado i jajka dla dzieci. ❤ Prosty przepis na (nie tylko dziecięcą) kanapeczkę do śniadaniówki.
Czy awokado zagościło już w codziennej diecie Twojego dziecka? W naszej LUNCH-MUNCHowej rodzince kochamy proste pasty z awokado, a szczególnie tą z jajkiem! Poznaj ten sprawdzony przepis!
Pasta z awokado i jajka dla dzieci to sprawdzony przepis na zdrową przekąskę małej pomiędzy zajęciami. Tę i inne pasty pakujemy naszej LUNCH-MUNCHowej córce w zestaw lunch box, który zaprojektowaliśmy wraz z resztą kreatywnej ekipy LUNCH MUNCH.
Autorka wpisu:
LUNCH MUNCHowa mama Ania
Co dla dziecka można wyczarować z awokado?
Moim ulubieńcem jest właśnie pasta z awokado i jajka, a przepis jest bardzo prosty. Pastę robię szybko, i właśnie dlatego tak bardzo lubię ją robić! Tak przygotowana pasta posłuży Wam na kanapki, ale również na tosty. Jeśli pastę stosuję na kanapki na drugie śniadanie, to gotowe zdrowe kanapki wkładam do śniadaniówki córki.
Pasta z awokado i jajka dla dzieci – składniki:
3 ugotowane jajka
1 awokado
sok z cytryny
sól i pieprz (do smaku)
1 łyżeczka oliwy
kolendra (siekam około garści), lub inna zielenina, którą lubi Twoje dziecko
2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
Sprawdź też: jak zrobić tosty smakowite i zdrowe, które posmakują dzieciom?
Pasta z awokado i jajka dla dzieci – przygotowanie:
- Jajka gotuję, obieram, siekam i wrzucam do miseczki.
- Awokado myję, wyjmuję pestkę, miąższ przekładam do miski z jajkami i rozgniatam widelcem. Następnie, dodaję sok z cytryny. Wszystko doprawiam solą i pieprzem.
- Dodaję oliwę oraz (opcjonalnie) 2 łyżeczki majonezu.
- Wszystko przekładam na pieczywo.
- Na koniec, wierzch kanapki lub tostu posypuję jakąś zieleniną, np. posiekaną kolendrą lub kiełkami. Tu mój wybór zależy od tego, co akurat mam pod ręką (to z kolei najczęściej zależy od sezonu, wiadomo :).
Pasta z awokado i jajka dla dzieci – garść smakowitych porad:
Coraz częściej awokado można spotkać na sklepowych półkach i w przystępnej cenie. Awokado jest… owocem!… o cennych dla zdrowia właściwościach. Zobacz:
- Miąższ awokado zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o właściwych proporcjach między kwasami omega-3 i omega-6.
- W awokado znajdziemy również kwasy omega-9.
- W odróżnieniu od innych owoców awokado zawiera małe ilości węglowodanów prostych.
- Stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, np. beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C i E, potasu czy magnezu oraz jest bogaty w luteinę, zeaksantynę i błonnik.
Pamiętaj, że najsmaczniejsza pasta z awokado powstaje z dojrzałych owoców. A zatem, te niedojrzałe przechowuj około 4-7 dni w temperaturze pokojowej. Dodatkowo, jeśli chcesz żeby dojrzało szybciej niż standardowo, to połóż je tuż obok jabłek.
Dlaczego warto wprowadzić awokado do menu dziecka?
Dosyć wcześnie wprowadziłem w naszym LUNCH-MUNCHowym domu pastę z awokado i jajka. Wiem, że awokado wspiera wątrobę i system nerwowy. Ponieważ zawiera witaminy A i E, to pozytywnie wpływa na oczy i skórę. No i… przede wszystkim to tłuszczyk (ten zdrowy!) i dawka zdrowych kalorii. Właśnie ich nasza LUNCH-MUNCHowa córka potrzebuje do wzrostu i rozwoju, tak żeby miała energię na cały dzień. Dużo zdrowia życzę Twojemu dziecku!
03/21/2019