Pasta z awokado i jajka przepis

Pasta z awokado i jajka przepis

Czy awokado zagościło już w codziennej diecie Twojego dziecka? W naszej LUNCH-MUNCHowej rodzince kochamy proste pasty z awokado! Podaję sprawdzony przepis z jajkiem!

Pasta z awokado  i jajka, przepis sprawdzony na przekąskę którą tak bardzo uwielbiamy w naszym LUNCH MUNCHowym domu. Przepis znalazłam już dawno.  Tę i inne pasty pakujemy naszej LUNCH-MUNCHowej córce do jednego z zestawów na lunch, które zaprojektowaliśmy z resztą kreatywnej ekipy LUNCH MUNCH. Jeden z nich sprawdzisz tutaj: >> zestaw na lunch Penelope >>

ZESTAW NA LUNCHPENELOPE

Coraz częściej awokado można spotkać na sklepowych półkach i w przystępnej cenie. Awokado jest… owocem! o cennych dla zdrowia właściwościach. Zobacz:

  1. Miąższ awokado zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o właściwych proporcjach między kwasami omega-3 i omega-6.
  2. W awokado znajdziemy również kwasy omega-9.
  3. W odróżnieniu od innych owoców awokado zawiera małe ilości węglowodanów prostych.
  4. Stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, np. beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C i E, potasu czy magnezu oraz jest bogaty w luteinę, zeaksantynę i błonnik.

Co można wyczarować z awokado?

Naszym ulubieńcem jest pasta z awokado  i jajka, przepis jest bardzo prosty. Pastę robię szybko, i lubię ją robić, pomimo że w naszym domu to głównie LUNCH-MUNCHowy Tata zajmuje się gotowaniem.

Składniki:

  • 3 ugotowane jajka
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy
  • kolendra
  • opcjonalnie 2 łyżeczki majonezu

 Jak zrobić? Pasta z awokado i jajka,  przepis: 

  1. Jajka gotujemy, następnie obieramy, siekamy i wrzucamy do Do tej samej miski dorzucamy pokrojony czosnek.
  2. Awokady myjemy, wyjmujemy pestkę, miąższ przekładamy do miski z jajkami i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Dodajemy oliwę oraz (opcjonalnie) 2 łyżeczki majonezu. Na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę.

Co warto pamiętać?

Pamiętaj, że najsmaczniejsza pasta z awokado powstaje z dojrzałych owoców. A zatem, te niedojrzałe przechowuj około 4-7 dni w temperaturze pokojowej. Dodatkowo, jeśli chcesz żeby dojrzało szybciej, połóż je tuż obok jabłek.

Pasta z awokado i jajka, przepis sprawdzonyDlaczego warto wprowadzić awokado do swojej diety?

Dosyć wcześnie wprowadziłam w naszym LUNCH-MUNCHowym domu pastę z awokado i jajka, przepis był dla mnie ważny właśnie ze względu na prozdrowotne właściwości awokado.  Wiem, że awokado wspiera wątrobę i system nerwowy. Ponieważ zawiera witaminy A i E, to pozytywnie wpływa na oczy i skórę. No i… przede wszystkim to tłuszczyk (ten zdrowy!) i dawka zdrowych kalorii. Właśnie ich nasza LUNCH-MUNCHowa córka potrzebuje do wzrostu i rozwoju, tak żeby miała energię na cały dzień. Tego życzę również Twojemu dziecku!

03/21/2019