Placki z serka waniliowego i marakui – szybki przepis

LUNCH MUNCHowy Tata podaje przepis na ulubione placki swojej córki! Najprostsze w świecie placki z serka waniliowego i marakui, które z łatwością zrobisz rano przed szkołą!
Placki z serka waniliowego i marakui są tak proste, że z czasem będziesz je robić niemal z zamkniętymi oczami. Dlatego, sprawdzają się z rana… bo z rana, z reguły, człowiek się spieszy. Placuszki z serka waniliowego i marakui to jedna z ulubionych potraw mojej LUNCH MUNCHowej Córki. Jeśli szukasz przepisu na coś szybkiego, ale delikatnego i słodkiego, wypróbuj mój przepis.
Placki z serka waniliowego i marakui – przepis:
Placki robię na bazie jednego typu serka waniliowego – od ROLMLECZ (nie, nie płacą mi za reklamę :)). Podaję porcję jak dla jednego dziecka. Tyle robię na raz, bo to zajmuje mi minimum czasu, jeszcze przed szkołą. Jeśli Ty również szykujesz jedzenie dla dziecka, a torba na lunch z rana to Twój przyjaciel, to wiesz co mam na myśli 🙂
Placki z serka waniliowego i marakui – składniki:
- 2 marakuje
- serek homogenizowany waniliowy (wybieram ROLMLECZ)
- szklanka mąki (najlepiej sprawdza się pszenna uniwersalna)
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju (do masy) + nieco oleju do smażenia
- banany, rodzynki, jagody goji (lub inne bakalie / owoce do dekoracji)
Placki z serka waniliowego i marakui – przygotowanie:
- Zaczynam od marakui. Owoc przekrawam na pół, a środek wyciągam przy pomocy łyżeczki.
- W misce mieszam serek, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, i olej. Dodaję miąższ marakui. Następnie wszystko dokładnie mieszam.
- Rozgrzewam patelnię. Natłuszczam ją, ale symbolicznie (olej jest już w samej masie).
- Na mocno rozgrzaną patelnię, nakładam po łyżeczce masy, formując placuszki. Kolejne porcje robię już na mniejszym ogniu.
- W momencie, gdy zauważam bąbelki na powierzchni placuszków, przewracam je na drugą stronę.
- Zdejmuję z patelni i przekładam na talerze lub do różowego pojemnika na jedzenie.
- W obu przypadkach dekoruję plasterkami bananów i jagodami (albo rodzynkami, w zależności od tego co akurat mam pod ręką). Pojemnik przykrywam żelem, który wyjmuję z zamrażarki. Dzięki żelowi, placki pozostaną schłodzone i świeże w pojemniku na dłużej.
Sprawdź też: jak zrobic kakao dla dzieci.
Placki z serka waniliowego i marakui – smakowita porada:
W tym przepisie najlepiej sprawdza się mąka uniwersalna, mąka kokosowa zupełnie odpada, nawet nie warto próbować. Natomiast, do placków często dodaję łyżkę lub dwie proszku z owoców. Taki proszek możesz kupić w sklepie ekologicznym. Mi wpadł w ręce jakiś czas temu, i od tamtej pory dodaję go do każdych placków i ciastek. U nas się sprawdza, bo sproszkowane owoce, bogate w witaminy C, E, B1, A i K, uzupełniają codzienną dietę mojej córki. Oczywiście, taki proszek nie zastąpi świeżych owoców. Tych pakuję z rana do szkoły najchętniej i najwięcej.
No właśnie – w temacie podmiany, przeczytaj też ten ważny artykuł: żywienie dzieci: 19 trików zamienników, dzięki którym ”puste” zamienisz na ”dobre”.
06/03/2019