Pasty do kanapek ✤ 3 łatwe pasty na kromki dla Twojego szkolniaka!!!

Pasty do kanapek dla dzieci

Kanapeczki na pewo sprawdzą się w trakcie pierwszych szkolnych dni. Zobacz jakie kolorowe kompozycje możesz stworzyć z wykorzystaniem trzech past do kanapek z przepisów LUNCH MUNCHowego Taty.

Pasty do kanapek uratują każdą kanapkę!

Jeśli kanapki z szynką i serem stały się w Twoim domu passe (albo fuuu), to zobacz jakie kolorowe kompozycje możesz stworzyć z wykorzystaniem pasty do kanapek. Kanapeczki – małe kulinarne arcydzieła – na pewo sprawdzą się w trakcie pierwszych szkolnych dni. Także działaj! Wypróbuj moje 3 sprawdzone pasty do kanapek, a tak przygotowane zamknij w słoiku i przechowuj w lodówce.

1. Pasta z buraków i twarogu

Ta sycąca i aromatyczna pasta wzbogaci smak kanapki. Dodatkową zaletą jest to, że przemycisz w jej dawkę buraka. W końcu kromka, pajdka, skibka, czy sznytka – zwał, jak zwał… rzecz w tym co na nią położysz! Jeśli szukasz pomysłów na dania z wykorzystaniem białego sera, to przeczytaj też 4 przepisy na smaczny lunch z wykorzystaniem twarogu.

Składniki na jeden słoik:

  • 3 średnie buraki
  • pół kostki twarogu lub serka typu almette (śmietankowego, ziołowego lub chrzanowego)
  • pół łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180ᵒC. Buraki zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika na kilka godzin. Wyjmuję, kiedy są gotowe (zwykle po około 3 godzinach).  Zostawiam do ostygnięcia.
  2. Buraki obieram i przekładam do wysokiej miski. Dodaję twaróg i chrzan. Następnie blenduję na gładką masę.
  3. Po zblendowaniu dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.

pasty do kanapek do szkoły

Pasta z buraków i twarogu doskonale komponuje się z grillowanym kurczakiem. Kromkę razowego pieczywa posmaruj pastą, a na nią połóż kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka. Taką właśnie wersją kanapki nasza LUNCH MUNCHowa Córka zachwyca się najbardziej!

2. Pasta z pieczonych warzyw

Ta pasta to rozwiązanie na wykorzystanie wielu (ale nie wszystkich) warzyw, których termin ważności powoli zbliża się ku końcowi. Ciekawy sposób na wykorzystanie ostatków jedzenia, z jedną ważną wskazówką… Kiedy po raz pierwszy robiłem tą pastę, zgodnie z instrukcją, wykorzystywałem wszystkie zalegające mi warzywa. Niestety, to sie nie sprawdza głównie ze względu na walory smakowe. Dlatego, wierzcie mi – w paście z pieczonych warzyw nie sprawdzają się poniższe:

  • bakłażan
  • pieczarki
  • ziemniaki

Co natomiast dodaję? Do tej pasty do kanapek, dodaję również puszkę kukurydzy i pastę z pomidorów. Dzięki tym składnikom, pasta nabiera nieco oryginalnego i  keczupowego smaku, który dzieci tak bardzo lubią.

Składniki na jeden słoik:

  • pomidory (im więcej tym lepiej), a jeśli masz tylko jednego pomidorka, to dodatkowo przyda Ci się pasta z pomidorów
  • papryka zielona (może być też czerwona)
  • cebula czerwona (może być też biała)
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku (świetny sposób na przemycenie tego cennego warzywa do diety dziecka)
  • 1 łyżka oleju
  • mała puszka kukurydzy
  • pół puszki pomidorów lub 5 łyżek pasty pomidorowej
  • łyżeczka papryki łagodnej
  • sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do do 180ᵒC. W tym czasie przygotowuję warzywa. Obieram i wszystkie warzywa (poza kukurydzą i omidorami z puszki), przyprawiam słodką papryką, solą i pieprzem, polewam łyżką oleju i wkładam do brytfanki. Zostawiam w piekarniku na 30 do 45 minut.
  2. Przypieczone wyjmuję z piekarnika, władam do jednego naczynia i blenduję. Na koniec dodaję kukurydzę i pomidory, znowu blenduję. Na koniec przyprawiam solą i pieprzem.

pasty do kanapek szybkie dla dzieci

Pasta z pieczonych warzyw doskonale smakuje w towarzystie plasterka mozarelli i pomidora oraz listkiem świeżeo umytej bazylii. W innej wersji, sprawdzi się z serem żółtym oraz kolendrą (nie wszystkie dzieci przepadają za kolendrą).

3. Pasta z marchewki

Składniki na jeden słoik:

  • 5 średniej wielkości marchewek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz (do smaku)
  • czarnuszka lub czarny sezam (do posypania)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180ᵒC.
  2. W tym czasie marchewkę obieram, a następnie przekrajam na kawałki około 5cm każdy. Solę i układam w brytfance.
  3. Marchewki wkładam do piekarnika. Po około 30 min, kiedy zmiękną, wyjmuję.
  4. Upieczone marchewki blenduję, dodaję miód, cynamon, przyprawę do piernika, oraz olej. Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Gotową pastę przekładam na razowe pieczywo. Na koniec, posypuję czarnuszką lub czarnym sezamem.

Pasta z marchewki doskonale smakuje w towarzystwie dobrej jakości chlebka, posypaka czarnuszką lub sezamem. Smacznego!

Torba termiczna na lunch dla dzieci