Co zrobić z twarogu? 8 przepisów na smaczne posiłki (również do pojemnika).
Potrawy z twarogu mogą być banalnie proste i smaczne! Możesz z nich wyczarować pożywny obiad, drugie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź osiem sprawdzonych przepisów i pomysłów na twaróg od LUNCH MUNCHowego Taty – dla dziecka i dla całej rodziny.
Co zrobić z twarogu? Jeśli ser biały zalega i snuje się po lodówce, to sięgaj po niego śmiało, bo za chwilę – z pomocą kilku przepisów – zobaczysz, jak łatwo wyczarować drugie śniadanie, obiad i podwieczorek… na talerz i do pojemnika – dla siebie i dziecka! W artykule znajdziesz też cztery potrawy z twarogiem, które zapakujesz dziecku na lunch.
Autor wpisu:
LUNCH MUNCHowy Tata Hubert
Często gotuje i posiłki swojej córki do śniadaniówki szykuje. Uwielbia patrzeć, jak inni zajadają się przygotowanymi przez niego potrawami.
Co zrobić z twarogu – 8 przepisów na twarogowe potrawy, które z łatwością spakujesz dziecku do pudełka.
Co zrobić z twarogu (na drugie śniadanie)?
#1: Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru
Jeden z moich ulubionych przepisów. To mój hicior, i ratunek kiedy jedzenie szykuję z rana, a czasu mało (niestety, zdarza mi się zaspać). Przepis polubiła też LUNCH MUNCHowa Mama, która doceniła placuszki za to, że powstają tak niesamowicie szybko i sprawnie. Zwróć uwagę na to, że ten przepis nie wymaga cukru.
Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru – składniki:
- 400g twarogu tłustego lub półtłustego dobrej jakości
- dwie czubate łyżki mąki (najlepiej pełnoziarnistej) oraz nieco mąki do obtoczenia placuszków
- dwie łyżeczki wiórków kokosowych (nadadzą słodyczy oraz z powodzeniem zastąpią cukier)
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka miodu lub 1 łyżka syropu klonowego
- 1 jajko
Serniczki z twarogiem i bananem bez cukru – przygotowanie:
- Do miski wkładam twaróg i dojrzały banan, rozgniatam. Dodaję jajko, mąkę, wiórki kokosowe i miód. Wszystko niezbyt dokładnie mieszam, wystarczy rozgnieść wszystko i wymieszać widelcem. Masa powinna wyjść dosyć gęsta, nie płynna. Jeśli jest rzadka – dodaję nieco więcej mąki oraz twarogu.
- Formuję placuszki, każdy o wielkości do 6cm i grubości około 2 – 2,5cm. Zwróć uwagę, żeby placki nie były zbyt duże, powinny być nieco mniejsze niż tradycyjne polskie kotlety :), wszakże szykujemy je do buź dzieci. Obtaczam w mące.
- Rozgrzewam patelnię.
- Smażę placuszki na rozgrzanej patelni przez ok. 3-5 minut. Kiedy od spodu są delikatnie zrumienione na złoto, to przewracam na drugą stronę i czekam jeszcze kolejne 2 – 3 minuty.
- Odkładam na talerz. Wyjmuję lunch box i przekładam do niego gotowe placuszki. Do drugiego pojemnika przelewam trochę syropu klonowego, do kolejnego wkładam, w zależności od sezonu, jakiś owoc, np. borówki albo truskawki.
#2: Twarogowe muffinki
Aromatyczne, nie strasznie słodkie (bo nie ma w nich grama białego cukru). To właśnie one – babeczki na bazie twarogu. Lista składników wydaje się być długa, ale to dlatego że się powtarzają i są podzielone na suche / mokre / do masy twarogowej.
Twarogowe muffinki – składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Twarogowe muffinki – składniki mokre:
- 3 duże banany
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 100g masła (wcześniej lekko roztopionego)
- 1 szklanka mleka (może być dowolne roślinne)
Masa twarogowa – składniki:
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (zwykle pakowane po 250g)
- 1 żółtko jajek
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Twarogowe muffinki – przygotowanie:
Przepis na te proste muffinki opisałem w artykule: muffinki z twarogiem bez cukru.
https://lunchmunch.pl/produkt/niebieski-lunch-box-dla-dzieci-bill/
#3: Kanapki z twarogiem i owocami
Z twarogu przygotujesz również pożywne kanapki, pełne sera białego… ale również owoców.
Kanapki z twarogiem i owocami – składniki:
- połowa opakowania białego sera (jakieś 100g)
- 1 czubata łyżka śmietany (ja używam 18%)
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka miodu
- truskawki, banany lub jagody. Sprawdzą się też inne sezonowe owoce.
- 8 plasterków chleba (najlepiej pełnoziarnistego, ale w tej wersji dzieci mogą nalegać na pieczywo białe tostowe).
Kanapki z twarogiem i owocami – przygotowanie:
Przepis na kanapki znajdziesz w oddzielnym artykule. Wpadaj po instrukcje na: kanapki z twarogiem i owocami.
Co zrobić z twarogu (na obiad)?
#4: Ziemniaczki faszerowane twarogiem
Co zrobić z twarogu, kiedy masz na to całą godzinę? Ziemniaki faszerowane twarogiem to jest już nieco bardziej wymagający przepis, głównie ze względu na czas pieczenia ziemniaków (około godziny). Ten czas może być u Ciebie nieco dłuższy lub krótszy… ważne jest, żeby skórka ziemniaków była chrupiąca. Ale, do brzegu. Do przygotowania ziemniaczków będziesz potrzebować…
Ziemniaczki faszerowane twarogiem – składniki:
- 4 ziemniaki (wybierz te nieco większe)
- 200 g twarogu
- 2 stołowe łyżki śmietany
- 1 ogórek
- pół pęczka natki pietruszki lub koperku (lub innej zieleniny którą lubi Twoje dziecko)
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana (opcjonalnie, do polania)
Ziemniaki faszerowane twarogiem – przygotowanie:
- Nagrzewam piekarnik do 180ᵒC.
- W tym czasie przygotowuję ziemniaki – myję je dokładnie, ale nie obieram.
- Ziemniaki wkładam do piekarnika i piekę przez około godzinę.
- W tym czasie przygotowuję farsz do ziemniaków. Mieszam twaróg ze śmietaną i solą. Następnie ogórek obieram i kroję w drobną kosteczkę. Wszystko ze sobą łączę, i dodaję zieleninę. Farsz PRAWIE gotowy.
- Ziemniaki wyjmuję z piekarnika, kiedy skórka wydaje się chrupiąca. Kroję je na pół. Wydrążam środek ziemniaków łyżeczką – wówczas tworzą się łódeczki ziemniaczane. Zachowuję około 1cm ziemniaka przy skórce. Kawałki ziemniaków ze środka dodaję do przygotowanego wcześniej farszu.
- Ostrożnie wkładam farsz z powrotem do ziemniaczanych łódeczek. Tak przygotowane wkładam jeszcze na chwilę (5 do 10 minut) do piekarnika, aż wszystko się ładnie ze sobą połączy.
- Pakuję je z rana, a dodatkowo dodaję znaczną porcję kwaśnej śmietany. Podgrzane, polane kwaśną śmietaną, LUNCH MUNCHowa Córka zajada z apetytem!
#5: Zapiekanka cukiniowo – twarogowa
Prosta w przygotowaniu zapiekanka cukiniowo – twarogowa. Przygotowuję ją wieczorem, żeby mieć solidną porcję obiadową na kolejny dzień. Sprawdza się jako posiłek do lunch boxa. Na zimno smakuje wybornie, a na ciepło dzień po przygotowaniu jest również wyśmienita.
Zapiekanka cukiniowo – twarogowa – składniki:
- 2 cukinie
- 2 pomidor
- 5 jajek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g sera mozzarella (może być też feta, jeśli za nim przepada Twoja pociecha)
- 250 g twarogu (ja wybieram półtłusty)
- 150g mąki
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- sól i pieprz (do smaku)
- zioła prowansalskie (do smaku)
- 1 łyżka oliwy (na patelnię)
Zapiekanka cukiniowo – twarogowa – przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ᵒC.
- Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy. Dodaję cebulę i czosnek do lekkiego przeszklenia.
- Cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach. Pomidor kroję na małe kawałeczki. Następnie, cukinię i pomidora przekładam do dużej miski, i dodaję twaróg oraz mozzarellę oraz wystudzoną już cebule z czosnkiem. Doprawiam ziołami prowansalskimi, oraz solą i pieprzem do smaku.
- W oddzielnej misce łączę jajka z mąką, a następnie dodaję do przygotowanej wcześniej masy warzywnej i dokładnie mieszam.
- Powstałą masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem brytfanki. Piekę około 45 minut.
- Na koniec, gotową zapiekankę wyjmuję z piekarnika i studzę.
- Z rana wyjmuję pojemniki na jedzenie. Z gotowej zapiekanki wykrawam mniejsze porcję i przekładam je do pojemniczków. Czasami przygotowuję też sosik na bazie jogurtu (o sosikach napiszę za jakiś czas).
Co zrobić z twarogu (na podwieczorek)?
#6: Zapiekanka z twarogu i kaszy manny
Tym prostym przepisem i niewymagającym daniem załatwiasz słodki posiłek dla siebie i dziecka. To danie szykuję wieczorem, a z rana chłodne wkładam do pojemników na jedzenie dla siebie i córki.
Zapiekanka z twarogu i kaszy manny – składniki:
- 500 g twarogu
- 4 stołowe łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 3 łyżki syropu klonowego
- pół szklanki daktyli (lub rodzynek, jeśli akurat nie masz daktyli)
- masło (posmarujesz nim formę)
- roztłuczone herbatniki lub bułka tarta (posypiesz nimi formę)
Zapiekanka z twarogu i kaszy manny – przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 180ᵒC, a w tym czasie przygotowuję zapiekankę.
- Wszystkie składniki wkładam do głębokiej miski. Dokładnie mieszam. Możesz też wykorzystać mikser.
- Wybieram małą żaroodporną formę i smaruję ją masłem oraz posypuję roztłuczonymi herbatnikami (lub bułką tartą – kiedy nie mam herbatników).
- Przygotowaną masę przekładam do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez 20-25 minut. Kiedy powierzchnia zapiekanki się ładnie zarumienia, formę wyjmuję z piekarnika.
- Wieczorem podaję lekko schłodzoną.
- Z rana pozostaje mi tylko wszystko efektownie spakować!
#7: Kulki mocy na bazie twarogu
To danie pasuje zarówno do kategorii „na drugie śniadanie” jak i „na podwieczorek”. Właściwie to podaję je w kategorii „na podwieczorek” ze względów sentymentalnych (w mojej rodzinie jedliśmy tak przygotowany twarożek właśnie wieczorem). Co do zasady, to danie sprawdzi się również w lunch boxie do szkoły oraz na dziecięcą imprezkę.
Kulki mocy na bazie twarogu – składniki:
- mniejsza kostka sera białego twarogowego półtłustego lub tłustego (czyli 250g)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4 garści pestek słonecznika
- sól (do smaku)
Kulki mocy na bazie twarogu – przygotowanie:
Ten prosty przepis opisałem w oddzielnym artykule. Znajdziesz go we wpisie: kulki mocy z twarogu.
https://lunchmunch.pl/produkt/pojemniki-na-przekaski-z-naklejkami-lunch-rock/
#8: Twarogowe mini kanapeczki
Dzieci zachęcają kolorami. Rodziców zachęcają łatwością wykonania. To pożywny podwieczorek lub opcja na kinder bal!
Twarogowe mini kanapki – składniki:
- 100g twarogu (półtłustego)
- 10 krakersów
- 2.5 łyżki śmietany 18%
- niecały pęczek szczypiorku
- 2 rzodkiewki
- 3 pomidorki koktajlowe
- garść jagód lub borówek
- garść winogron
- sól i pieprz (do smaku)
- naturalne barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Twarogowe mini kanapeczki – przygotowanie:
Przepis na te twarogowe mini cuda podaję tu: mini kanapki.
Co zrobić z twarogu? – garść smakowitych porad:
Jeśli Ty lub Twoje dziecko lubisz / lubicie twaróg na słodko, a jednak staracie się nie używać białego cukru, to zastosuj syrop klonowy lub miód. Oba składniki komponują się z twarogiem wyśmienicie. Sprawdź też listę innych zamienników cukru.
No właśnie! Są takie rzeczy, które wydają się chodzić parami – jak chleb z masłem lub lunch box z wkładem termicznym 🙂 A jeśli chodzi o twaróg, to on też wydaje się mieć swoich ulubionych towarzyszy.
Na słodko, twaróg bardzo dobrze się komponuje (i smakuje dzieciom) z takimi składnikami, jak:
- borówki
- banany
- syrop klonowy
- truskawki
W wersji wytrawnej, twaróg idzie w parze (i raczej smakuje dzieciom) w parze z:
- szczypiorem
- rzodkiewką
- pestkami słonecznika
Dlatego, jeśli jesteś w sklepie a nie masz konkretnego pomysłu na to, co zrobić z twarogu, to po prostu pamiętaj z czym łatwo się komponuje i zaopatrz się w te produkty. W domu na spokojnie na pewno coś wykombinujesz z ich połączenia!
Najprostszy twaróg ze śmietaną również nada się do pojemnika! Wystarczy, że zaopatrzysz się w pojemnik z uszczelkami, sprawdzony pod kątem szczelności, który znajdziesz w naszym lunch box sklepie.
Wiesz już zatem co zrobić z twarogu?
Działaj śmiało w kuchni, korzystaj z naszego bloga. Wraz z LUNCH MUNCHową rodzinką podajemy sprawdzone przepisy dla dzieci i rodziców. Z nami spakujesz się zdrowo i kolorowo!
08/17/2019