Omlet dla dziecka na śniadanie z przepisu sołtysowej
Sprawdzony przepis na omlet dla dziecka na śniadanie. Zapewne większa część omletu zniknie od razu w trakcie śniadania… to co pozostanie spakujesz szybko do lunch boxa! Zapamiętaj ten przepis.
Omlet dla dziecka na śniadanie to przepis, który dostałam od sołtysowej. Zgodnie z nim, do masy dodaję mąkę kukurydzianą, dzięki czemu omlet nabiera fajnej i zwartej konsystencji. Dodatkowo, odpowiednia dawka tłuszczu do smażenia omletów powoduje, że omlety wychodzą zarumienione, a nie przypalone. Dlatego, część omleta znika od razu w trakcie śniadania, a pozostałą część pakuję w pojemniczki na jedzenie.
Omlet dla dziecka na śniadanie – składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka (zapewne sprawdzi się każde mleko, ja do tego przepisu używam tylko mleka krowiego)
- płaska łyżeczka mąki kukurydzianej
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju do smażenia (rzepakowego)
Omlet dla dziecka na śniadanie – przygotowanie:
- Do głębokiej miski wbijam 4 jajka. Wszystko roztrzepuję widelcem. Wlewam mleko i mieszam. Dodaję łyżeczka maki kukurydzianej i jeszcze raz wszystko mieszam.
- Do masy w misce dodaję przyprawy: szczyptę ziół i soli.
- Na malutkiej patelni (średnica 16cm) rozgrzewam masło z olejem rzepakowym.
- Smażę pod przykryciem na małym ogniu.
- Po kilku minutach sprawdzam spód. Jeśli widzę, że jest już usmażony na tyle, żeby dało się go przewrócić, to to robię. Po przewróceniu na drugą stronę, ogień zmniejszam na najmniejszą moc.
A jeśli szukasz innych inspiracji na potrawy dla dzieci, to sprawdź też: pieczone bataty dla dzieci.
Omlet dla dziecka na śniadanie – smakowita porada:
Dwie rzeczy są ważne w powodzeniu tego omletowego przedsięwzięcia. Pierwsza ważna rzecz to nieduży ogień smażenia po przewróceniu omleta na drugą stronę. Druga rzecz to przykrywka, tzn. omlet smaż pod przykryciem, a wyjdzie odpowiednio zarumieniony i zwarty. Pamiętaj o tych dwóch sprawach, a Twój omlet dla dziecka na śniadanie zachwyci malucha.
I jeszcze coś! Zapewne się domyślasz, że tą samą wersję możesz zastosować w wersji dla osoby dorosłej. Wówczas dodaj więcej ziół, lub wcześniej podsmaż na maśle cebulę, pomidorki, czy oliwki. Na tak podsmażone składniki wylej masę. Gotowe!
09/18/2021