Racuchy z jabłkami bez drożdży. Ekspresowe = idealne do lunch boxa!

racuchy z jablkami bez drozdzy

Racuchy z jabłkami bez drożdży są szybką wersją tradycyjnych racuchów. W tym przepisie nie czekam na wyrośnięcie ciasta. Właśnie takie przepisy do lunch boxa lubię najbardziej!

Racuchy z jabłkami bez drożdży to danie ekspresowe. A jak ekspresowe, to wiadomo – idealne do lunch boxa! Jak już zapewne wiesz, ja uwielbiam właśnie takie przepisy.  Szybkie i proste.  To to, co lubię. Placki w tym wydaniu zdarza mi się smażyć na ostatnią chwilę. Ponieważ racuchy w tym wydaniu nie zawierają drożdży, to  nie czekam na wyrośnięcie ciasta. Gotowe pakuję w pojemniki na jedzenie… i voila! Drugie śniadanie mam gotowe!

racuchy z jablkami bez drozdzy do lunch boxa

Racuchy z jabłkami bez drożdży – składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 jabłka
  • cynamon (opcjonalnie)
  • ziarna jednej łaski wanilii (opcjonalnie)

racuchy z jablkami bez drozdzy dla dzieci

Racuchy z jabłkami bez drożdży – przygotowanie:

  1. Jajka miksuję z mlekiem kokosowym.
  2. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewam i wsypuję do zmiksowanych wcześniej składników. Całość miksuję na gładkie ciasto.
  3. Obieram jabłka.
  4. Ścieram je na tarce jarzynówce (większe oczka).
  5. Wrzucam do miski z ciastem i dokładnie mieszam.
  6. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość tłuszczu.
  7. Ciasto nakładam na patelnię łyżką.
  8. Smażę placki na rozgrzanej porcji oleju, z obu stron po kilka minut, aż się zarumienią.
  9. Gotowe, wkładam do lunch boxa!

Racuchy z jabłkami bez drożdży – smakowita porada:

Jeśli racuchy robię “na świeżo” i jeszcze ciepłe wkładam do pojemnika, to dodatkowo do pojemnika dodaję żel termiczny, żeby zachował temperaturę w pudełku.

09/06/2021