Racuchy z jabłkami bez drożdży. Szybkie, czyli idealne do lunch boxa!

Racuchy z jabłkami bez drożdży są szybką wersją tradycyjnych racuchów. W tym przepisie nie czekam na wyrośnięcie ciasta. Właśnie takie przepisy do lunch boxa lubię najbardziej!
Racuchy z jabłkami bez drożdży do lunch boxa nadają się doskonale. Dlaczego? Bo to danie ekspresowe. A jak ekspresowe, to wiadomo – wymarzone do lunch boxa! Jak już zapewne wiesz, ja uwielbiam właśnie takie przepisy. Szybkie i proste. To to, co lubię. Placki w tym wydaniu zdarza mi się smażyć na ostatnią chwilę. Dbam o to, żeby w domu nie brakło jabłek. Ponieważ racuchy w tym wydaniu nie zawierają drożdży, to nie czekam na wyrośnięcie ciasta. Gotowe pakuję w pojemniki na jedzenie… i voila! Drugie śniadanie mam gotowe!
Racuchy z jabłkami bez drożdży do lunch boxa – składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 jabłka
- cynamon (opcjonalnie)
- ziarna jednej łaski wanilii (opcjonalnie)
Racuchy z jabłkami bez drożdży do lunch boxa – przygotowanie:
- Jajka miksuję z mlekiem kokosowym.
- Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewam i wsypuję do zmiksowanych wcześniej składników. Całość miksuję na gładkie ciasto.
- Obieram jabłka.
- Ścieram je na tarce jarzynówce (większe oczka).
- Wrzucam do miski z ciastem i dokładnie mieszam.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość tłuszczu.
- Ciasto nakładam na patelnię łyżką.
- Smażę placki na rozgrzanej porcji oleju, z obu stron po kilka minut, aż się zarumienią.
- Gotowe, przekładam do lunch boxa.
Racuchy z jabłkami bez drożdży do lunch boxa – smakowita porada:
Jeśli racuchy robię „na świeżo” i jeszcze ciepłe wkładam do pojemnika, to dodatkowo do pojemnika dodaję żel termiczny, żeby zachował temperaturę posiłku w pudełku.
09/06/2021