Zdrowe odżywianie dzieci
Zdrowe odżywianie dzieci to temat, który poruszamy na naszym LUNCH MUNCHowym blogu. To dla nas temat szczególnie ważny, bo sami doświadczyliśmy tego, jak bardzo zdrowe odżywianie wpływa na odporność naszego dziecka. Odpowiednia i zbilansowana dieta, bogata w witaminy, wzmacnia organizm i chroni dziecko przed infekcjami. To szczególnie ważne w przypadku dzieci z alergiami (i wziewnymi i pokarmowymi). Dlatego, dla nas, odporność córki zaczyna się od przewodu pokarmowego, a kluczowe jest to co je i jak je.
Zdrowe odżywianie dzieci - co dzieci jedzą w szkole?
Dzieci w wieku szkolnym powinny spożywać pięć zbilansowanych posiłków w ciągu dnia. Ważne jest to, żeby dziecko w trakcie dnia, zjadło odpowiednią ilość zarówno węglowodanów, jak i białka, tłuszczy, oraz witamin i składników mineralnych. Tymczasem, badania ankietowe wśród rodziców dzieci w wieku wczesnoszkolnym wskazują, że jadłospis dzieci opiera się nie na posiłkach, a na... przekąskach! Być może zdziwi Cię fakt, że większość dzieci, zamiast pełnowartościowego drugiego śniadania, dostają niewielką przekąskę, niestety często pod postacią batonika, rogala, czy drożdżówki. Dokładna analiza jadłospisu dzieci pokazuje, że szkolna śniadaniówka zawiera najczęściej niemal same cukry proste pod postacią słodyczy czy batoników.
Model żywienia, który nie sprzyja kształtowaniu zdrowych nawyków
Jeśli Twoje dziecko je co najmniej jedną przekąskę dziennie, to taki nawyk nie będzie sprzyjał kształtowaniu zdrowych nawyków na przyszłość. Niestety, takie zwyczaje mogą też doprowadzić do powstania poważnych chorób u dziecka, takich jak: insulino odporność czy cukrzycy typu 2. Dodatkowo, podjadanie przekąsek bogatych w cukier sprawia, że dziecko traci apetyt na właściwy posiłek. To powoduje, że dziecko je zbyt małe ilości właściwego jedzenia.
Zdrowe odżywianie dzieci - jak komponować pełnowartościowe posiłki?
Na szczęście, komponowanie pełnowartościowych posiłków wymaga przede wszystkim stosowania się do pięciu prostych zasad. Rodzice mogą regularnie zastępować przekąski pełnowartościowymi i urozmaiconymi daniami, i stosować się do poniższych pięciu zasad.
Zasada nr 1: posiłek, a nie przekąska.
Zasada nr 2: "pełnowartościowe" zamiast "śmieciowego"
Zasada nr 3: zapomnij o cukrze
Zasada nr 4: prezentacja się liczy
Zasada nr 5: kreatywne podejście do owoców i warzyw
Na naszym blogu znajdziesz smakowite porady z inspiracjami i propozycjami na potrawy zgodnie z powyższymi zasadami.