DOCEŃ PRZEPIS: 0

Muffinki z łososiem dla dzieci

Muffinki z lososiem dla dzieci do lunch boxa i na podwieczorek

Muffinki w tym wytwornym wydaniu to sposób na przemycenie łososia w menu dzieci lub wykorzystanie resztek ryby z obiadu. Wpadaj po ten prosty przepis!

Muffinki z łososiem dla dzieci to kolejna wytrawna i łatwa w przygotowaniu propozycja od nas do lunch boxa. To opcja na lekki obiad lub pożywną przekąskę przed wieczornym treningiem pociechy. To również danie, w którym łatwo przemycisz łososia lub sprytnie wykorzystasz resztki upieczonej wcześniej ryby z obiadu.

Muffinki z łososiem dla dzieci – składniki:

Podaję listę składników na 12 muffinek. To kolejne danie, w którym nie ma sensu robić ich mniej, tak szybko znikają! Lubię dzielić składniki na grupy, wtedy łatwiej jest połapać się w tym co mam, a czego nie. Podaję również składniki opcjonalne, bez których muffinki wyjdą równie smaczne.

Babeczki z łososiem dla dzieci – składniki suche:

  • pełna szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwiartka łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego

Babeczki z łososiem dla dzieci – składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 200g śmietany (18%)
  • 100g oleju (rzepakowego)
  • 100g upieczonego wcześniej łososia

Babeczki z łososiem dla dzieci – składniki opcjonalne:

  • 2 garści rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść startego sera żółtego (do posypania babeczek)

muffinki z lososiem dla dzieci przepis

Muffinki z łososiem dla dzieci – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nagrzania piekarnika. Nastawiam go na 180 stopni C.
  2. W dużej misce łączę ze sobą suche składniki. Wrzucam mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz cytrynowy.
  3. W drugiej (mniejszej) misce, łączę ze sobą składniki mokre: jajka ze śmietaną i olejem. Dokładnie mieszam.
  4. Łososia widelcem rozdrabniam na nieco mniejsze kawałki. Te kawałki dodaję do składników mokrych, i po dołączeniu łososia wszystko mieszam bardzo delikatnie, do połączenia się składników.
  5. Tak przygotowane mokre składniki dodaję do dużej miski z suchymi. Wszystko lekko mieszam.
  6. Jeśli wykorzystuję rukolę i pomidorki, to je również dodaję do dużej miski. Pomidorki kroję na ćwiartki, a rukolę nieco rozdrabniam nożem. Tak przygotowane wrzucam. Całą masę mieszam delikatnie.
  7. Gotową masę przekładam do papilotek. Jeśli dodatkowo wykorzystuję ser, to babeczki posypuję startym serem. Jeśli nie, to każdą babeczkę posypuję szczyptą pieprzu cytrynowego.
  8. Tak przygotowane muffinki wkładam do nagrzanego piekarnika.
  9. Piekę około 15 minut, do suchego patyczka.

Muffinki z łososiem dla dzieci – smakowita porada:

Jeśli nie masz pieprzu cytrynowego, wykorzystaj pieprz biały. On również skomponuje się dobrze ze smakiem łososia w tej dziecięcej potrawie.

 

01/15/2022

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.