Muffinki z łososiem dla dzieci. Do lunch boxa na pożywne drugie śniadanie.
Muffinki w tym wytwornym wydaniu to sposób na przemycenie łososia w menu dzieci lub wykorzystanie resztek ryby z obiadu. Wpadaj po ten prosty przepis!
Muffinki z łososiem dla dzieci to kolejna wytrawna i łatwa w przygotowaniu propozycja od nas do lunch boxa. To opcja na lekki obiad lub pożywną przekąskę przed wieczornym treningiem pociechy. To również danie, w którym łatwo przemycisz łososia lub sprytnie wykorzystasz resztki upieczonej wcześniej ryby z obiadu.
Muffinki z łososiem dla dzieci – składniki:
Podaję listę składników na 12 muffinek. To kolejne danie, w którym nie ma sensu robić ich mniej, tak szybko znikają! Lubię dzielić składniki na grupy, wtedy łatwiej jest połapać się w tym co mam, a czego nie. Podaję również składniki opcjonalne, bez których muffinki wyjdą równie smaczne.
Babeczki z łososiem dla dzieci – składniki suche:
- pełna szklanka mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwiartka łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
Babeczki z łososiem dla dzieci – składniki mokre:
- 2 jajka
- 200g śmietany (18%)
- 100g oleju (rzepakowego)
- 100g upieczonego wcześniej łososia
Babeczki z łososiem dla dzieci – składniki opcjonalne:
- 2 garści rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść startego sera żółtego (do posypania babeczek)
Muffinki z łososiem dla dzieci – przygotowanie:
- Zaczynam od nagrzania piekarnika. Nastawiam go na 180 stopni C.
- W dużej misce łączę ze sobą suche składniki. Wrzucam mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz cytrynowy.
- W drugiej (mniejszej) misce, łączę ze sobą składniki mokre: jajka ze śmietaną i olejem. Dokładnie mieszam.
- Łososia widelcem rozdrabniam na nieco mniejsze kawałki. Te kawałki dodaję do składników mokrych, i po dołączeniu łososia wszystko mieszam bardzo delikatnie, do połączenia się składników.
- Tak przygotowane mokre składniki dodaję do dużej miski z suchymi. Wszystko lekko mieszam.
- Jeśli wykorzystuję rukolę i pomidorki, to je również dodaję do dużej miski. Pomidorki kroję na ćwiartki, a rukolę nieco rozdrabniam nożem. Tak przygotowane wrzucam. Całą masę mieszam delikatnie.
- Gotową masę przekładam do papilotek. Jeśli dodatkowo wykorzystuję ser, to babeczki posypuję startym serem. Jeśli nie, to każdą babeczkę posypuję szczyptą pieprzu cytrynowego.
- Tak przygotowane muffinki wkładam do nagrzanego piekarnika.
- Piekę około 15 minut, do suchego patyczka.
Muffinki z łososiem dla dzieci – garść smakowitych porad:
Jeśli nie masz pieprzu cytrynowego, wykorzystaj pieprz biały. On również skomponuje się dobrze ze smakiem łososia w tej dziecięcej potrawie.
Obecnie najczęściej sięgam po silikonowe foremki.
01/15/2022