DOCEŃ PRZEPIS: 0

Malowanie jajek w cebuli według przepisu Babci Handzi

malowanie jajek w cebuli

Co powiesz na świąteczny zwyczaj malowania jajek w eko-wydaniu, z wykorzystaniem łupinek cebuli? Sprawdz, jak łatwo pomalujesz jajka wedle zwyczaju Babci Handzi!

Malowanie jajek w cebuli to zwyczaj, który zaszczepiła we mnie moja babcia Handzia z Podlasia. Pisanki w jej wydaniu to pomarańczowo-brązowe cuda, a ja dziś z uśmiechem na ustach wracam do tej prawdziwie eko-tradycji.

Malowanie jajek w cebuli – składniki:

Moja babcia szykowała cały ogrooooomny kosz pisanek. My przygotowujemy ich znacznie mniej – symbolicznie. Dlatego, podaje składniki na 5 pisanek.

  • 5 jajek
  • łupiny z 10 cebuli
  • łyżka stołowa octu 10%
  • duża łyżka oleju (opcjonalnie)
  • waciki do nacierania jajek olejem (opcjonalnie)

A jeśli zostanie Ci kilka dodatkowych jajek, to zrób tez kotleciki z jajek z przepisu LUNCH MUNCHowego Taty.

Malowanie jajek w cebuli – smakowita porada:

W zdejmowanie łupinek z cebuli angażuje swoja LUNCH MUNCHowa Córke. I wtedy dodatkowo organizuje do godziny czasu, żeby móc na spokojnie zająć się dzieckiem i ze wspólnego malowania jajek w cebuli zrobić przyjemna zabawę.

malowanie jajek w cebuli z dzieckiem

Malowanie jajek w cebuli – przygotowanie:

  1. Obieramy łupiny z cebuli. Zebrane, przekładam do małego garnuszka i zalewam woda.
  2. Wodę z łupinami gotuje.
  3. Kiedy woda w garnku się zagotuje, to odcedzam łupiny i wyrzucam do kompostu. Powstały wywar przelewam tym razem do większego garnka, do którego będę wkładać też jajka.
  4. Surowe jajka myje, sprawdzam czy są całe i wkładam do wywaru z łupin. Do wywaru dodaje łyżkę stołową octu.
  5. Wszystko gotuje do 10ciu minut, tak żeby jajka zrobiły się na twardo, a jednocześnie, w trakcie gotowania, żeby nabrały brązowo-złotego koloru.
  6. Po 10ciu minutach wyjmuje jajka duża łyżką, jedno po drugim.
  7. Po ostygnięciu jajek, wspólnie z córką nacieramy przygotowane jajka olejem na waciku.

malowanie jajek w cebuli sposob

torba na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *