DOCEŃ PRZEPIS: 1185

Puree z dyni do Twoich jesiennych zdrowych wypieków

puree z dyni prosty przepis

Wpadaj po przepis na puree z dyni, które Twoim jesiennym wypiekom nada zdrowego smaczku.

Puree z dyni do wypieków jest bardzo proste, a do tego zdrowe. O tym, jak zdrowe jest pomarańczowe jedzenie, z dynią w roli głównej, pisaliśmy na naszym blogu. Tym razem, pora na przepis na puree z dyni, które jest podstawą większości naszych jesienno-zimowych potraw (do śniadaniówki i nie tylko). Przygotowany dyniowy mus wykorzystasz do ciast ucieranych czy brownie, ciasteczek, muffinek. Takie puree z dyni nie będzie wyczuwalne w słodkościach, ale nada im zdrowej słodyczy. Dodatkowo, puree świetnie łączy się z przyprawami korzennymi, co często czule przypomina nam o nadchodzących świętach…

 

prezenty na gwiazdkę dla dzieci

 

Puree z dyni do wypieków – składniki:

  • • dynia (najlepiej hokkaido albo piżmowa) i najlepiej kupiona ze sprawdzonego źródła

 

puree z dyni przepis

 

Puree z dyni do wypieków – przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. W tym czasie szykuję dynię.
  2. Dynię kroję na mniejsze części. LUNCH MUNCHową Córkę (czasami  z jej koleżankami) zapraszam do wyciągnięcia ręką „farfoclów”. Takie wyciąganie miękkiej części dyni jest dla nich super zabawą i swoistym ćwiczeniem manualnym.
  3. Jeśli mam dynię nie wymagającą obierania, to kroję ją na mniejsze części (kostki) wraz ze skórką. W innym przypadku odcinam też skórkę.
  4. Powstałe kawałki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w piekarniku do czasu, aż kawałki będą miękkie (najczęściej około 30 minut, ale to zależy od wielkości kawałków).
  6. Kiedy kawałki dyni są miękkie (sprawdzam za pomocą widelca), całą blaszkę wykładam i studzę.
  7. Po wystudzeniu, wszystko miksuję w urządzeniu o dużej mocy.
  8. Puree z dyni trzymam lodówce trzymam do trzech dni, nie dłużej. Wykorzystuję do tego słoiki albo pojemniki na posiłki.

 

puree z dyni do wypiekow jak zrobic

 

Puree z dyni do wypieków – do czego najczęściej je stosujemy:

W okresie jesienno-zimowym lubujemy się w tych poniższych dwóch potrawach. Do obu potrzebujesz albo wcześniej przygotowanego puree, albo po prostu zrobisz je bezpośrednio przed szykowaniem dyniowych smakołyków.

wytrawne placuszki z dyni

dyniowe babeczki na słodko, ale bez cukru

dyniowe łódeczki

zupa krem z dyni

placuszki z dyni

lody dyniowe

 

puree z dyni jak robie pure z dyni

 

Puree z dyni do wypieków – smakowita porada:

Uwielbiam nasze rodzinne jesienne wycieczki po dynie… Takie wycieczki są czasochłonne (najbliższą farmę dyniową mamy obecnie pod Łomżą – a to już jest  dla nas godzina jazdy), ale warte zachodu! Dyń tam jest bez liku – do wyboru do koloru (tak lubię!). Dlatego, jak już raz wybierzemy się na takie dyniowe zakupy, to robię je zdecydowanie na zapas. I wtedy dyni mam naprawdę… DUŻO! Na szczęście, takie gotowe puree z dyni mogę spokojnie przechowywać w zamrażalniku. Zatem wszystko to, czego nie wykorzystam od razu, po prostu wkładam do zamrażarki. Wyjmuję, kiedy mam ochotę na kolejne dyniowe cuda.

 

puree z dyni jak zrobic

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 1185

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *