Puree z dyni do Twoich jesiennych zdrowych wypieków

puree z dyni prosty przepis

Wpadaj po przepis na puree z dyni, które Twoim jesiennym wypiekom nada zdrowej słodyczy.

Puree z dyni jest bardzo proste, a do tego zdrowe. O tym, jak zdrowe jest pomarańczowe jedzenie, z dynią w roli głównej, pisaliśmy na naszym blogu. Tym razem pora na przepis na puree z dyni, który jest podstawą większości jesienno-zimowych warzywnych potraw. Przygotowany dyniowy mus wykorzystasz do ciast ucieranych czy brownie, ciasteczek, muffinek. Takie puree z dyni nie będzie wyczuwalne w słodkościach, ale nada im zdrowej słodyczy. Dodatkowo, puree świetnie łączy się z przyprawami korzennymi, które powoli zaczynają nam przypominać o nadchodzących świętach.

prezenty na gwiazdkę dla dzieci

Puree z dyni – składniki:

  • • dynia (najlepiej hokkaido, bo nie wymaga obierania, i kupiona z dobrego źródła)

puree z dyni przepis

Puree z dyni – przygotowanie:

  1. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. W tym czasie szykuję dynię.
  2. Dynię kroję na mniejsze części. LUNCH MUNCHową Córkę (czasami  z jej koleżankami) zapraszam do wyciągnięcia ręką „farfoclów”. Takie wyciąganie miękkiej części dyni jest dla nich super zabawą i swoistym ćwiczeniem manualnym.
  3. Jeśli mam dynię nie wymagającą obierania, to kroję ją na mniejsze części (kostki) wraz ze skórką. W innym przypadku odcinam też skórkę.
  4. Powstałe kawałki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w piekarniku do czasu, aż kawałki będą miękkie (najczęściej około 30 minut, ale to zależy od wielkości kawałków).
  6. Kiedy kawałki dyni są miękkie (sprawdzam za pomocą widelca), całą blaszkę wykładam i studzę.
  7. Po wystudzeniu, wszystko miksuję w urządzeniu o dużej mocy.
  8. Puree z dyni trzymam lodówce trzymam do trzech dni, nie dłużej. Wykorzystuję do tego pojemniki na posiłki.

puree z dyni do wypiekow jak zrobic

Puree z dyni – do czego najczęściej stosuję:

W okresie jesiennio-zimowym lubujemy się w tych poniższych dwóch potrawach. Do obu potrzebujesz albo wcześniej przygotowanego puree, albo po prostu zrobisz je bezpośrednio przed szykowaniem dyniowych smakołyków.

placuszki z dyni

dyniowe babeczki bez cukru

Puree z dyni – smakowita porada:

Nie lubię wielu wycieczek po dynię, bo są one czasochłonne. Dlatego jak już raz wybierzemy się na takie dyniowe zakupy, to robię je na zapas. I wtedy dyni mam naprawdę DUŻO! Na szczęście, takie gotowe puree z dyni można spokojnie przechowywać w zamrażarniku. Zatem wszystko to, czego nie wykorzystam od razu, pakuję w pojemniki na jedzenie i po prostu wkładam do zamrażarki. Wyjmuję, kiedy mam ochotę na kolejne dyniowe cuda.

puree z dyni jak zrobic

Torba termiczna na lunch dla dzieci