Puree z dyni do Twoich jesiennych zdrowych wypieków

Wpadaj po przepis na puree z dyni, które Twoim jesiennym wypiekom nada zdrowego smaczku.
Puree z dyni do wypieków jest bardzo proste, a do tego zdrowe. O tym, jak zdrowe jest pomarańczowe jedzenie, z dynią w roli głównej, pisaliśmy na naszym blogu. Tym razem, pora na przepis na puree z dyni, które jest podstawą większości naszych jesienno-zimowych potraw (do śniadaniówki i nie tylko). Przygotowany dyniowy mus wykorzystasz do ciast ucieranych czy brownie, ciasteczek, muffinek. Takie puree z dyni nie będzie wyczuwalne w słodkościach, ale nada im zdrowej słodyczy. Dodatkowo, puree świetnie łączy się z przyprawami korzennymi, co często czule przypomina nam o nadchodzących świętach…
Puree z dyni do wypieków – składniki:
- • dynia (najlepiej hokkaido albo piżmowa) i najlepiej kupiona ze sprawdzonego źródła
Puree z dyni do wypieków – przygotowanie:
- Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. W tym czasie szykuję dynię.
- Dynię kroję na mniejsze części. LUNCH MUNCHową Córkę (czasami z jej koleżankami) zapraszam do wyciągnięcia ręką „farfoclów”. Takie wyciąganie miękkiej części dyni jest dla nich super zabawą i swoistym ćwiczeniem manualnym.
- Jeśli mam dynię nie wymagającą obierania, to kroję ją na mniejsze części (kostki) wraz ze skórką. W innym przypadku odcinam też skórkę.
- Powstałe kawałki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w piekarniku do czasu, aż kawałki będą miękkie (najczęściej około 30 minut, ale to zależy od wielkości kawałków).
- Kiedy kawałki dyni są miękkie (sprawdzam za pomocą widelca), całą blaszkę wykładam i studzę.
- Po wystudzeniu, wszystko miksuję w urządzeniu o dużej mocy.
- Puree z dyni trzymam lodówce trzymam do trzech dni, nie dłużej. Wykorzystuję do tego słoiki albo pojemniki na posiłki.
Puree z dyni do wypieków – do czego najczęściej je stosujemy:
W okresie jesienno-zimowym lubujemy się w tych poniższych dwóch potrawach. Do obu potrzebujesz albo wcześniej przygotowanego puree, albo po prostu zrobisz je bezpośrednio przed szykowaniem dyniowych smakołyków.
dyniowe babeczki na słodko, ale bez cukru
Puree z dyni do wypieków – smakowita porada:
Uwielbiam nasze rodzinne jesienne wycieczki po dynie… Takie wycieczki są czasochłonne (najbliższą farmę dyniową mamy obecnie pod Łomżą – a to już jest dla nas godzina jazdy), ale warte zachodu! Dyń tam jest bez liku – do wyboru do koloru (tak lubię!). Dlatego, jak już raz wybierzemy się na takie dyniowe zakupy, to robię je zdecydowanie na zapas. I wtedy dyni mam naprawdę… DUŻO! Na szczęście, takie gotowe puree z dyni mogę spokojnie przechowywać w zamrażalniku. Zatem wszystko to, czego nie wykorzystam od razu, po prostu wkładam do zamrażarki. Wyjmuję, kiedy mam ochotę na kolejne dyniowe cuda.
11/03/2020