Dynia piżmowa ?dyniowe łódeczki ?w nich przemycisz warzywa dla dziecka

Co powiesz na pachnącą jesienią, pomarańczową dynię, w diecie Twojego dziecka? Świeżo, zdrowo, ale nie na szybko. Nic tylko włączać piekarnik! Gotowy?
Dynia piżmowa staje się coraz bardziej powszechna i dostępna. Dlatego, w październiku sięgam po nią chętnie. Dynia piżmowa dla dziecka to warzywo, które jest źródłem wielu cennych składników, w tym:
- — witaminy A (działa przeciwnowotworowo),
- — potasu (odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni),
- — błonnika (zapobiega zaparciom).
Co by oswoić to zdrowe coś (kształtem przypomina dynio-gruszkę), stosuję patent z dyniowymi łódeczkami. Dynia piżmowa musi się zmieścić do pojemnika na jedzenie, a potem do torby na lunch. Dlatego właśnie, do tego dania wybieram możliwie maleńkie dynie.
Dynia piżmowa dla dziecka: dyniowe łódeczki – składniki:
- — mała dynia piżmowa
- — pół szklanki sera żółtego
- — pół szklanki kukurydzy z puszki
- — 1/4 czerwonej papryki
- — mała garść grzybów (opcjonalnie)
- — 1 mała cebula (opcjonalnie)
- — sól i pieprz do smaku
- — duża szczypta świeżych ziół (oregano, bazylia, kolendra, koperek, tymianek)
- — pomidorki koktajlowe + świeże zioła do dekoracji
Dynia piżmowa dla dzieci – przepis na łódeczki. Przygotowanie:
- Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni. W międzyczasie nacinam dynię czubkiem ostrego noża. Wkładam ją do nagrzanego piekarnika i piekę około 40 do 60 minut (aż dynia stanie się lekko miękka).
- Wyjmuję dynię z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia – na tyle, żebym mógł ją trzymać w dłoniach.
- Kiedy warzywo przestygnie, dynię przekrajam na pół. Następnie, łyżeczką usuwam miąższ i pestki. W obu połówkach dyni mają powstać zagłębienia. Połówki dyni układam w brytfance, jedna obok drugiej.
- Wybrany miąższ dyni przekładam do miski, a do niego dokładam warzywa: kukurydzę, paprykę, cebulę, pieczarki. Następnie, wszystko mieszam z serem i krótko przesmażam na patelni na niewielkim ogniu.
- Podsmażony farsz nakładam do połówek dyni i przykrywam dużym arkuszem folii aluminiowej. Piekę około 30 – 45 minut, aż sos zacznie wrzeć. Na koniec, wszystko wyjmuję z piekarnika, a schłodzone wkładam do lodówki.
Dynia piżmowa dla dziecka – tego nie zrobisz na szybko…
To danie, inaczej niż pozostałe, szykuję wieczorem. No cóż, przygotowanie całej potrawy u mnie trwa nawet do dwóch godzin. Mimo to, uważam że to danie jest warte zachodu i mojej pracy. Dlatego, całe przedsięwzięcie kończę dzień wcześniej. Dopiero rano, przed szkołą, przekładam wystudzoną połówkę do pojemnika na obiad. Na koniec, wszystko okraszam zieleniną i pomidorkami koktajlowymi, a pojemnik przykrywam nakładką żelową (chłodną wyjmuję z zamrażarki). I mam! Zdrowe mniam mniam!
Dynia piżmowa dla dzieci – smakowita porada:
Do farszu dyni wybieraj te warzywa, które Twoja pociecha lubi najbardziej. Możesz spokojnie zrezygnować z grzybów, a jeśli masz mało warzyw, to połącz je z kus-kusem, tofu czy ryżem. Jest jedna rzecz, której w tym daniu nie powinno zabraknąć – ser, który kochają dzieci!
10/25/2019