Grillowane warzywa – smaczna alternatywa dla sałatek i surówek

Czy lubicie spędzać czas na świeżym powietrzu? My uwielbiamy!
A kiedy jesteśmy na świeżym powietrzu, a nad nami świeci słońce, to często grillujemy… kolorowe warzywa.
I dlatego, to właśnie grillowane warzywa chciałabym Ci dzisiaj polecić. Jak je przygotowuję? Jak je podaję? Które z nich wybierać dla dzieci? Które sprawdzają się w naszym LUNCH-MUNCHowym świecie smakowitych kolorów? Zobacz poniżej!
Sprawdź również:
Jak przygotowuję grillowane warzywa?
Moim zdaniem największą zaletą warzyw z grilla jest to, że ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasu i pracy. Dodatkowo, grillowane warzywa zachowują bardzo dużo składników odżywczych. Także proces pieczenia jest stosunkowo szybki, a grillować możemy niemal wszystkie dostępne na rynku rośliny. Przed położeniem warzyw na ruszt dokładnie je myję i oczyszczam z niepotrzebnych części. Nie zawsze obieram, bo, jak wiadomo, zaraz pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Dlatego, najczęściej po prostu dokładnie je myję i szoruję odpowiednią szczotką. Warzywa również przyprawiam – u nas doskonale sprawdzają się różnego rodzaju suszone przyprawy i zioła, które podkreślają niesamowity smak i aromat grillowanych warzyw. W przypadku, gdy warzywa stanowią dodatek do mięs lub owoców morza, często przyrządzam je razem, i tworzą wtedy niezwykle zgraną kompozycję.
Przeczytaj też: Aktywne wakacje z dzieckiem – jak wykształcić sportowe nawyki?
Jak podaję warzywa z grilla?
Grillowane warzywa podaję w różny sposób – z mięsem, dowolnym sosem, czy po prostu jako samodzielną potrawę. My uwielbiamy sosy na bazie jogurtu, z dodatkiem naszych ulubionych przypraw i ziół. Polecamy też grillowane warzywa z serem mozzarellą, czosnkiem i oliwkami. Czasami łączymy wszystko razem, a czasami serwujemy każdy składnik z osobna. Dzięki temu, każdy może sobie połączyć mozzarellę, oliwki i warzywa z grilla w dowolnych proporcjach.
Najlepsze warzywa na grilla to…
- – cukinia
- – bakłażan
- – papryka
- – pomidor
- – ogórek
- – cebula
- – pieczarki
Te warzywa wcześniej podgotowuję…
Z kolei poniższe warzywa, przed pieczeniem najczęściej podgotowuję. Dzięki temu nabierają odrobinę miękkości:
- – bataty
- – buraki
- – brokuły
- – marchewka
Co może zachęcić dziecko do jedzenia warzyw z grilla?
Ja warzywa wraz z owocami morza i mięsem układam na patykach w kolorowe szaszłyki dla dzieci. Dzięki temu tworzą się kolorowe i ciekawe dla dziecięcego oka przekąski. Porcje warzyw dla latorośli kroję na mniejsze ćwiarki niż te dla dorosłych. Moja żona z kolei dba o kolorowe serwetki i sztućce dla dzieci. Smaczego lata!
Grillowane warzywa – moja smakowita porada:
Staram się grillować warzywa o temperaturze pokojowej – wtedy są badziej miękkie w środku!
08/15/2018