Grillowane warzywa – smaczna alternatywa dla sałatek i surówek

Czy lubicie spędzać czas na świeżym powietrzu? My uwielbiamy!
A kiedy jesteśmy na świeżym powietrzu, a nad nami świeci słońce, to często grillujemy… kolorowe warzywa.

I dlatego, to właśnie grillowane warzywa chciałabym Ci dzisiaj polecić. Jak je przygotowuję? Jak je podaję? Które z nich wybierać dla dzieci? Które sprawdzają się w naszym LUNCH-MUNCHowym świecie smakowitych kolorów? Zobacz poniżej!

Sprawdź również:

DREWNIANE sztućce dla dzieci Hello Rainbow!

Jak przygotowuję grillowane warzywa?

Moim zdaniem największą zaletą warzyw z grilla jest to, że ich przygotowanie nie wymaga dużych nakładów czasu i pracy. Dodatkowo, grillowane warzywa zachowują bardzo dużo składników odżywczych. Także proces pieczenia jest stosunkowo szybki, a grillować możemy niemal wszystkie dostępne na rynku rośliny. Przed położeniem warzyw na ruszt dokładnie je myję i oczyszczam z niepotrzebnych części. Warzywa również przyprawiam– u nas doskonale sprawdzają się różnego rodzaju suszone przyprawy i zioła, które podkreślają niesamowity smak i aromat grillowanych warzyw. W przypadku, gdy warzywa stanowią dodatek do mięs lub owoców morza, często przyrządzam je razem, i tworzą wtedy niezwykle zgraną kompozycję.

Grillowane warzywa

Moja kolorowa porada: Staram się grillować warzywa o temperaturze pokojowej – wtedy są badziej miękkie w środku!

Przeczytaj też: Aktywne wakacje z dzieckiem – jak wykształcić sportowe nawyki?

Jak podaję warzywa z grilla?

Grillowane warzywa podaję w różny sposób – z mięsem, dowolnym sosem, czy po prostu jako samodzielną potrawę. My uwielbiamy sosy na bazie jogurtu, z dodatkiem naszych ulubionych przypraw i ziół. Polecamy też grillowane warzywa z serem mozzarellą, czosnkiem i oliwkami. Czasami łączymy wszystko razem, a czasami serwujemy każdy składnik z osobna. Dzięki temu, każdy może sobie połączyć mozzarellę, oliwki i warzywa z grilla w dowolnych proporcjach.

Grillowane warzywa - jak podaję warzywa z grilla

Najlepsze warzywa na grilla to…

  • – cukinia
  • – bakłażan
  • – papryka
  • – pomidor
  • – ogórek
  • – cebula
  • – pieczarki

Grillowane warzywa - najlepsze warzywa na grilla

Te warzywa wcześniej podgotowuję…

Z kolei poniższe warzywa, przed pieczeniem najczęściej podgotowuję. Dzięki temu nabierają odrobinę miękkości:

  • – bataty
  • – brokuły
  • – marchewka

Co może zachęcić dziecko do jedzenia warzyw z grilla?

Ja warzywa wraz z owocami morza i mięsem układam na patykach w kolorowe szaszłyki. Dzięki temu tworzą się kolorowe  i ciekawe dla dziecięcego oka przekąski. Porcje warzyw dla latorośli kroję na mniejsze ćwiarki niż te dla dorosłych. Moja żona z kolei dba o kolorowe serwetki i kolorowe ekologiczne sztućce dla dzieci.  Smaczego lata!

08/15/2018