Muffinki z twarogiem bez cukru spożywczego. Pożywne drugie śniadanie dziecka do lunch boxa.

Wskakuj po przepis na aromatyczne babeczki z twarogu. Słodkie ale bez grama białego cukru, zatem wyśmienite na drugie śniadanie dziecka do pojemnika.
Muffinki z twarogiem bez cukru to kolejna potrawa, którą łatwo i szybko przyrządzisz dziecku. Babeczki w tym wydaniu nie są zbyt słodkie (bo za mocno słodkim smakiem raczej nie przepadamy w naszym LUNCH MUNCHowym domu). Te twarogowe muffinki są jak najbardziej pożywne, a mojemu dziecku dają poczucie zdrowego najedzenia, co lubię. Dlatego też polecam je jako opcję na drugie śniadanie do lunch boxa.
Autorka:
LUNCH MUNCHowa Mama Ania
Na co dzień częściej projektuje niż gotuje, dlatego innym też poleca tylko najprostsze potrawy.
Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki:
Składniki dzielę na kilka osobnych części (suche, mokre, część twarogowa, opcjonalne), bo to pozwala mi na lepszą i szybszą organizację pracy. Poniżej podaję składniki na 12 muffinek. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto robić mniej – tak szybko znikają.
Muffinki z twarogiem bez cukru spożywczego – składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Muffinki z twarogiem bez cukru spożywczego – składniki mokre:
- 3 duże banany
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 100g masła (wcześniej lekko roztopionego)
- 1 szklanka mleka (może być dowolne roślinne)
Składniki do części twarogowej:
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (zwykle pakowane po 250g)
- 1 żółtko jajek
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Muffinki z twarogiem bez cukru spożywczego – składniki opcjonalne (na wierzch muffinek):
- garść jagód lub borówek
- wiórki kokosowe
- pestki słonecznika
A jeśli w te babeczki wydają Ci się zbyt skomplikowane, to sprawdź przepis na babeczki owsiane z bananem.
Muffinki z twarogiem bez cukru – akcesoria:
W tym przepisie zastosowałam:
- foremki do babeczek
- wykałaczki do lunch boxa I SEE KAWAII
Muffinki z twarogiem bez cukru – przygotowanie:
- Zaczynam od nagrzania piekarnika do temperatury 170 stopni.
- W głębokim naczyniu mieszam ze sobą suche składniki, tzn. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Roztapiam lekko masło.
- W drugiej misce łączę ze sobą mokre składniki, tzn. masło, banany, syrop klonowy, jajka, ekstrakt waniliowy i mleko. Wszystko dokładnie mieszam.
- Wymieszane składniki przelewam do naczynia z suchymi i wszystko ze sobą łączę.
- Zajmuję się twarogiem: w misce mieszam go z żółtkiem jajka i wiórkami kokosowymi.
- W ten sposób powstają mi dwie oddzielne masy ze składnikami, których nie łączę ze sobą. Zamiast tego, szykuję papilotki na muffinki.
- Do muffinek przekładam na zmianę: 1 płaską łyżkę powstałej masy i 1 płaską łyżkę twarogu.
- Na koniec, muffinki posypuję borówkami lub jagodami. Na wierzch dorzucam też wiórki kokosowe.
- Przygotowane muffinki wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 do 20 minut. Wyjmuję, kiedy muffinki są wyrośnięte, a patyczek suchy.
- Podaję w towarzystwie jagód albo innych owoców.
Muffinki z twarogiem bez cukru – smakowite porady:
Zapewne zauważyłaś lub zauważyłeś, że w tym przepisie nie dodaję cukru spożywczego. Zamiast tego dodaję syrop klonowy. Pamiętaj tylko, że syrop klonowy również zawiera w sobie cukier, dlatego nadaje muffinkom słodkiego smaku. Dlaczego wybieram jednak syrop klonowy? Wg różnych źródeł, po pierwsze: zawiera mniej kcal niż tradycyjny cukier; a po drugie: zawiera składniki mineralne i witaminy (np. potas, mangan). W porównaniu do białego czy nawet brązowego cukru, jest zatem bezpieczniejszym wyborem.
Coraz częściej sięgam po silikonowe foremki do babeczek. Ciasto po wyjęciu go z piekarnika ładnie odchodzi od foremki, co ułatwia jedzenie smakołyków w szkole. W naszym LUNCH MUNCHowym sklepie ze śniadaniówką znajdziesz foremki do babeczek w ulubionych kolorach dzieci.
01/04/2022