Muffinki z twarogiem bez cukru. Pożywne drugie śniadanie do lunch boxa.

Wskakuj po przepis na aromatyczne babeczki z twarogu. Słodkie ale bez grama cukru, zatem wyśmienite na drugie śniadanie dziecka do pojemnika.
Muffinki z twarogiem bez cukru to kolejna potrawa, którą łatwo i szybko przyrządzisz dziecku. Babeczki w tym wydaniu nie są zbyt słodkie (bo za mocno słodkim smakiem raczej nie przepadamy w naszym LUNCH MUNCHowym domu). Te twarogowe muffinki są jak najbardziej pożywne, a dzieciom dają poczucie zdrowego najedzenia.
Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki:
Składniki dzielę na kilka osobnych części (suche, mokre, część twarogowa, opcjonalne), bo to pozwala mi na lepszą i szybszą organizację pracy. Poniżej podaję składniki na 12 muffinek. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto robić mniej – tak szybko znikają.
Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki mokre:
- 3 duże banany
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 100g masła (wcześniej lekko roztopionego)
- 1 szklanka mleka (może być dowolne roślinne)
Składniki do części twarogowej:
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (zwykle pakowane po 250g)
- 1 żółtko jajek
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki opcjonalne (na wierzch muffinek):
- garść jagód lub borówek
- wiórki kokosowe
Muffinki z twarogiem bez cukru – przygotowanie:
- Zaczynam od nagrzania piekarnika do temperatury 170 stopni.
- W głębokim naczyniu mieszam ze sobą suche składniki, tzn. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Roztapiam lekko masło.
- W drugiej misce łączę ze sobą mokre składniki, tzn. masło, banany, syrop klonowy, jajka, ekstrakt waniliowy i mleko. Wszystko dokładnie mieszam.
- Wymieszane składniki przelewam do naczynia z suchymi i wszystko ze sobą łączę.
- Zajmuję się twarogiem: w misce mieszam go z żółtkiem jajka i wiórkami kokosowymi.
- W ten sposób powstają mi dwie oddzielne masy ze składnikami, których nie łączę ze sobą. Zamiast tego, szykuję papilotki na muffinki.
- Do muffinek przekładam na zmianę: 1 płaską łyżkę powstałej masy i 1 płaską łyżkę twarogu.
- Na koniec, muffinki posypuję borówkami lub jagodami. Na wierzch dorzucam też wiórki kokosowe.
- Przygotowane muffinki wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 do 20 minut. Wyjmuję, kiedy muffinki są wyrośnięte, a patyczek suchy.
- Podaję w towarzystwie jagód albo innych owoców.
01/04/2022