Muffinki z twarogiem bez cukru. Pożywne drugie śniadanie do lunch boxa.

Muffinki z twarogiem bez cukru przepis

Wskakuj po przepis na aromatyczne babeczki z twarogu. Słodkie ale bez grama cukru, zatem wyśmienite na drugie śniadanie dziecka do pojemnika.

Muffinki z twarogiem bez cukru to kolejna potrawa, którą łatwo i szybko przyrządzisz dziecku. Babeczki w tym wydaniu nie są zbyt słodkie (bo za mocno słodkim smakiem raczej nie przepadamy w naszym LUNCH MUNCHowym domu). Te twarogowe muffinki są jak najbardziej pożywne, a dzieciom dają poczucie zdrowego najedzenia.

lunchbox do szkoly modny

Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki:

Składniki dzielę na kilka osobnych części (suche, mokre, część twarogowa, opcjonalne), bo to pozwala mi na lepszą i szybszą organizację pracy. Poniżej podaję składniki na 12 muffinek. Z mojego doświadczenia wynika, że nie warto robić mniej – tak szybko znikają.

Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Muffinki z twarogiem bez cukru na drugie sniadanie

Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki mokre:

  • 3 duże banany
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 100g masła (wcześniej lekko roztopionego)
  • 1 szklanka mleka (może być dowolne roślinne)

Składniki do części twarogowej:

  • 1 opakowanie twarogu półtłustego (zwykle pakowane po 250g)
  • 1 żółtko jajek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Muffinki z twarogiem bez cukru – składniki opcjonalne (na wierzch muffinek):

  • garść jagód lub borówek
  • wiórki kokosowe

Muffinki z twarogiem bez cukru dla dziecka

Muffinki z twarogiem bez cukru – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nagrzania piekarnika do temperatury 170 stopni.
  2. W głębokim naczyniu mieszam ze sobą suche składniki, tzn. mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  3. Roztapiam lekko masło.
  4. W drugiej misce łączę ze sobą mokre składniki, tzn. masło, banany, syrop klonowy, jajka, ekstrakt waniliowy i mleko. Wszystko dokładnie mieszam.
  5. Wymieszane składniki przelewam do naczynia z suchymi i wszystko ze sobą łączę.
  6. Zajmuję się twarogiem: w misce mieszam go z żółtkiem jajka i wiórkami kokosowymi.
  7. W ten sposób powstają mi dwie oddzielne masy ze składnikami, których nie łączę ze sobą. Zamiast tego, szykuję papilotki na muffinki.
  8. Do muffinek przekładam na zmianę: 1 płaską łyżkę powstałej masy i 1 płaską łyżkę twarogu.
  9. Na koniec, muffinki posypuję borówkami lub jagodami. Na wierzch dorzucam też wiórki kokosowe.
  10. Przygotowane muffinki wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 15 do 20 minut. Wyjmuję, kiedy muffinki są wyrośnięte, a patyczek suchy.
  11. Podaję w towarzystwie jagód albo innych owoców.

 

Muffinki z twarogiem bez cukru latwe

01/04/2022