DOCEŃ WPIS: 24

Czym zastąpić biały cukier w przepisach dla dzieci? TOP9 produktów w zamian cukru.

Czym zastapic bialy cukier w przepisach dla dzieci

W tym wpisie znajdziesz cztery produkty, których – w zamian cukru – w przepisach na naszym lunch box blogu wykorzystujemy najczęściej.

Poniżej podaję cztery produkty, które wykorzystujemy najczęściej w zamian cukru w przepisach na naszym lunch box blogu (w zakładce SMAKOWITE PORADY). Być może przez lata straciliśmy nieco na smaku (?), bo dania bez cukru białego nie mają tak intensywnego słodkiego smaku jak te z dawką cukru, ale z pewnością przyzwyczailiśmy się do wypieków ze stonowanym smakiem. Czym zastępujemy biały cukier w naszych wypiekach? Sprawdzisz w tym wpisie.

 

Autorka wpisu:
LUNCH MUNCHowa mama Ania

Na co dzień pakuje śniadaniówkę do szkoły, a w LUNCH MUNCHowym domu przygotowuje najprostsze przepisy.

 

 

Mam poczucie, że żyjemy w mocno „przecukrzonym” świecie. Słodzone produkty kuszą dzieci nie tylko smakiem i zapachem, ale również przekazem w reklamach. I choć każdy z nas lubi czasem zjeść coś na słodko, to sięganie po słodycze z reklam (najczęściej pełnych syropu glukozowo-fruktozowego) nie wydaje się być rozwiązaniem najzdrowszym. Bo przecież słodki smak naturalnie występuje w owocach (suszonych czy świeżych) oraz w niektórych warzywach… a jednocześnie słodycz z owoców czy warzyw nie uzależnia i jest dużo łagodniejsza w smaku. Czym zastąpić cukier w przepisach dla dzieci?

 

Czym zastąpić biały cukier w przepisach dla dzieci? TOP9 produktów – zamienników cukru. 

 

Po pierwsze: 

miód. 

Bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz potas. Wspiera układ odpornościowy oraz trawienny. W porównaniu do innych zamienników cukru, które tutaj podaję, miód ma mniej kalorii, fruktozy oraz glukozy. Stosujemy go do wypieków oraz czasami do słodzenia herbaty, bo (zgodnie z zaleceniami NCEZ), nie możemy się nim zajadać bez umiaru.

 

Po drugie: 

banany. 

Zawierają potas, witaminy A, C, E, B6 oraz żelazo. Są źródłem węglowodanów złożonych. Im bardziej dojrzałe, tym słodsze. Zwróć uwagę na stopień dojrzałości bananów, bo te najbardziej dojrzałe – i jednocześnie najbardziej słodkie – są idealne do wypieków. Znajdziesz je w wielu przepisach na naszym lunch box blogu.

 

Po trzecie: 

daktyle suszone.

Zawierają błonnik i potas, jak również wiele witamin (witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina C) i minerałów (tj. magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, mangan). Wykorzystujemy syrop z daktyli lub po prostu daktyle suszone, namoczone  w gorącej wodzie, a następnie zmielone (zblendowane) na mus.

 

Po czwarte: 

syrop z agawy. 

Syrop z agawy jest bogaty w mangan (niezbędny do działania enzymów potrzebnych do produkcji energii) oraz cynk (który wspiera odporność).

 

Po piąte: 

jabłka.

Zawierają błonnik, dlatego regulują pracę jelit, chroniąc przez zaparciami. Poza tym to nasze krajowe bogactwo, no i mamy je na wyciągnięcie ręki właściwie przez cały rok. Poza tym to jabłka zawierają witaminę A (która wpływa pozytywnie na wzrok) oraz witaminę K (poprawiającą krzepliwość krwi).

 

Po szóste: 

marchewka.

Marchewka to bogactwo karotenoidów (tj. luteina, zeaksantyna, likopen, alfa-karoten, beta-karoten), a te pozytywnie wpływają na naszą urodę – zarówno wzrok, jak i jakość skóry.

 

Po siódme: 

suszone morele.

Zawierają witaminę A, która pozytywnie wpływa na cerę i wzrok. Do tego znajdziemy w nich również witaminę C.

 

Po ósme: 

pomarańcze.

Są bogatym źródłem witaminy C, szczególnie istotnej w okresie jesienno-zimowym. Pomarańcze zawierają również witaminy z grupy B, a te wspomagają działanie układu nerwowego.

 

Po dziewiąte: 

bataty.

To przede wszystkim źródło beta-karotenu oraz luteiny. Sprawdzą się w wypiekach, ale u nas sprawdzają się również w lunch boxie w postaci frytek z batatów do lunch boxa.

 

02/06/2024

DOCEŃ WPIS: 24

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *