Pasta marchewkowo-migdałowa dla dzieci. Do pożywnej kanapki na drugie śniadanie.
Tu podajemy prosty przepis na pastę marchewkowo-migdałową.
Pasta marchewkowo-migdałowa dla dzieci to sposób na pożywną kanapkę. Migdały są bogatym źródłem składników mineralnych i odżywczych. Jeśli pastą posmarujesz pełnoziarniste pieczywo, a jeszcze dodatkowo z pieczywa wytniesz wesołe kształty, to masz sposób na kanapkowe urozmaicenie drugiego śniadania…
Autorka wpisu:
LUNCH MUNCHowa Mama
Zabiegana mama, w LUNCH MUNCHowym domu przygotowuje najprostsze przepisy.
Pasta marchewkowo-migdałowa dla dzieci – składniki:
- 100g marchwi
- 50g całych migdałów
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 30g masła
- garść liści kolendry lub szczypiorku
Pasta marchewkowo-migdałowa dla dzieci – akcesoria:
Przydadzą Ci się:
Foremki do kanapek: foremka KOTEK MIAU MIAU lub BOX SHAPE
Ozdobne wykałaczki: wykałaczki IN SHAPE
Pasta marchewkowo-migdałowa dla dzieci – przygotowanie:
- Marchew myję dokładnie i ucieram na tarce o grubych oczkach.
- Migdały prażę na patelni bez dodatku tłuszczu.
- W momencie, kiedy zaczynają intensywnie pachnieć, do tej samej patelni z migdałami dodaję startą marchewkę i wszystko duszę do miękkości.
- Do marchewki i migdałów w patelni dodaję sok pomarańczowy i odstawiam do wystudzenia składników.
- Kiedy wszystko się studzi, ja biorę się za kolendrę lub szczypiorek. Jedno lub drugie myję, suszę ręcznikiem papierowym i drobno siekam.
- Wracam do wystudzonych składników z patelni. Przekładam je do naczynia miksującego o dużej mocy i dodaję masło. Wszystko miksuję na gładką masę.
- Kiedy masa jest już gładka, wsypuję do niej posiekany szczypiorek lub kardamon. Całość mieszam.
- Pasta jest gotowa.
Pasta marchewkowo-migdałowa dla dzieci – garść smakowitych porad:
Jeśli ta pasta to zupełnie nowe smaki dla Twojego dziecka, przed zapakowaniem jej do śniadaniówki podaj ją w domu, w towarzystwie wysokiej jakości chleba z ziarnami oraz na przykład rzodkiewki.
Wykorzystaj też foremki do kanapek do tego, żeby dziecko pomagało w wykrawaniu kształtów z chleba i warzyw. Może się oczywiście okazać, że nie każdemu dziecku efekt końcowy z wykorzystaniem pasty będzie smakował, ale przy okazji wspólnej zabawy w kuchni – przynajmniej spróbuje. To dlatego, że dzieci chętniej próbują nowych potraw, gdy pozwolisz im się zaangażować w procesie ich powstawania.
12/11/2022