DOCEŃ PRZEPIS: 1

Domowa nutella z awokado – słodycz do śniadaniówki w zdrowym i domowym wydaniu

domowa nutella z awokado najszybszy przepis

Domowa nutella z awokado to przepis na zdrowsze (choć nieco mniej słodkie niż sklepowe) mazidło. Sprawdzi się na drugie śniadanie w lunch boxie dziecka i rodzica. Wskakuj po przepis!

Domowa nutella z awokado to zdrowa alternatywa dla nutelli komercyjnej. Jej przygotowanie jest prostsze niż może Ci się wydawać. Oczywiście, jest mniej słodka niż ta, którą (prawdopodobnie najczęściej) widujemy na sklepowych półkach. Czy to przeszkadza? Nam nie, bo nasza LUNCH MUNCHowa córka od najmłodszych lat je mało sklepowych słodkości i słodkiego się nie domaga. Czy to dobry sposób na słodkie smaki domowej roboty? Naszym zdaniem – jak najbardziej… TAK!, dlatego chętnie dzielimy się tym przepisem.

 

Sniadaniowka do szkoly malucha

 

Domowa nutella z awokado – składniki:

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • miód lub syrop klonowy opcjonalnie do smaku (my najczęściej dodajemy 2 łyżeczki jednego lub drugiego, ale słodkość nutelli będzie zależała od dojrzałości banana)

Domowa nutella z awokado – składniki opcjonalne:

Jako ciekawe wzbogacenie Nutelli, możesz śmiało dodać posiekane dodatki w postaci: orzechów laskowych, migdałów lub pistacji. Sprawdzi się również łyżeczka wiórków kokosowych.

 

Domowa nutella z awokado szybka skladniki

 

Domowa nutella z awokado – przygotowanie:

  1. Zaczynam od obrania awokado. Zawartość owocu wykładam widelcem i przekładam do niewielkiej miski.
  2. Obieram banana. Wkładam go do tej samej miski i rozgniatam widelcem. Awokado i banana porządnie ze sobą mieszam.
  3. Do tak przygotowanej masy dodaję kakao, a na koniec wszystko słodzę miodem lub syropem klonowym.
  4. Taką nutellą domowej roboty smarujemy kromki chleba i pakujemy dziecku na drugie śniadanie jako idealna przekąska.

 

domowa nutella z awokado przepis

 

Domowa nutella z awokado – smakowita porada:

Jak przechowywać taką domową nutellę?

Przygotowanej porcji nutelli nie musicie zjadać od razu po przygotowaniu. Jeśli powstanie jej więcej niż zużyjecie do śniadania czy do lunch boxa, to jej nadmiar włóż do pojemniczka i przechowuj w lodówce. W lodówce, w szczelnym opakowaniu, Twoja domowa nutella spokojnie przeczeka dwa dni.

Co zrobić, żeby domowa nutella smakowała dzieciom?

Kluczem do dobrej domowej nutelli jest dobre czyli dojrzałe awokado. Niedojrzałe będzie twarde i nie zmiesza się łatwo z resztą składników.

domowa nutella z awokado na drugie sniadanie

A jak sprawdzić, czy awokado jest już wystarczająco dojrzałe?

Po pierwsze:

Delikatnie przyciśnij skórkę owocu palcami. Jeśli awokado jest już dojrzałe, to poczujesz że jest miękkie i sprężyste, ale po dotknięciu jego skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Jeśli po naciśnięciu na owoc,  nie powraca do poprzedniego kształtu, to znaczy, że awokado jest przejrzałe.

Po drugie:

Popatrz na szypułkę owocu. Jeśli szypułka odchodzi od awokado bez problemu, a pod spodem widzisz kolor wpadający w przygaszony żółty, to awokado jest w pełni dojrzałe. Tu ważne słowo to „przygaszony”, w przeciwieństwie do „intensywny”.

domowa nutella z awokado do sniadaniowki

02/02/2022

DOCEŃ PRZEPIS: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *