Batony z daktyli i orzechów dla dzieci idealna alternatywa dla batonów ze sklepu

Batony z daktyli i orzechow dla dzieci alternatywa dla batonow ze sklepu

Batony z daktyli i orzechów dla dzieci to świetna alternatywa dla batonów ze sklepu. Batony w tym wydaniu nie wymagają pieczenia. Wpadaj po ten prosty przepis.

Batony z daktyli i orzechów dla dzieci, z dodatkiem mąki kokosowej, obtaczane w gorzkiej czekoladzie własnej produkcji będą idealne na wszystkie dziecięce imprezki i do lunch boxa. Ich ogromny plus to to, że są łatwe w przygotowaniu. Minus? Potrzebują około dwóch godzin w zamrażalniku. Mimo to, dla nas batony z daktyli i orzechów to idealna alternatywa dla batonów ze sklepu.

Batony z daktyli i orzechow dla dzieci bez pieczenia

Batony z daktyli i orzechów dla dzieci – smakowita porada:

do mrożenia możesz wykorzystać nasz duży pojemnik z 4-elementowego zestawu na posiłki dla dziecka. Sprawdzi się tu idealnie. Znajdziesz go tu:

ZIELONE POJEMNIKI NA JEDZENIE Hello Wendy!

 

Batony z daktyli i orzechów dla dzieci – składniki:

  • 150g daktyli (czyli szklanka z lekką górką)
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego masła orzechowego 100 %
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny starta na drobnych oczkach
  • pół szklanki owsianego mleka roślinnego
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1.5 tabliczki czekolady gorzkiej o zawartości kakao nie mniej niż 70%
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Batony z daktyli i orzechow dla dzieci przygotowanie

Batony z daktyli i orzechów dla dzieci – przygotowanie:

  1. Daktyle zalewam gorącą wodą. Czekam, aż zrobią się miękkie. Odcedzam i odciskam nadmiar wody. Wrzucam do malaksera / blendera. Blenduję.
  2. Do malaksera z daktylami dodaję: masło orzechowe, mleko oraz sok z cytryny. Wrzucam skórkę startą na drobnych oczkach (pamiętam o wcześniejszym sparzeniu cytryny!)
  3. Zawartość malaksera miksuję na jednolitą masę. Przekładam do miski.
  4. Dodaję mąkę kokosową i dokładnie mieszam.
  5. Wyjmuję pojemnik (tu śmiało sprawdza się nasz duży pojemnik na jedzenie) i wykładam go papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przekładam do pojemnika. Ugniatam i wyrównuję masę na prostokąt, wyrównuję również wierzch.
  6. Orzeszki rozsypuję po wierzchu prostokąta i dociskam je palcami na całej powierzchni.
  7. Tak przygotowane ciasto na batony wkładam do zamrażalnika na około 2 godziny.
  8. Po upływie tego czasu, wyjmuję zmrożoną masę z pojemnika i kroję na około 12 części.
  9. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę (połamaną na mniejsze kawałki) wraz z olejem kokosowym.
  10. Batony obtaczam w płynnej czekoladzie i odkładam na papier do pieczenia. Gotowe, wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.

 

Batony z daktyli i orzechow dla dzieci skladniki

data

torba na lunch dla dzieci