Batony z daktyli i orzechów dla dzieci idealna alternatywa dla batonów ze sklepu
Batony z daktyli i orzechów dla dzieci to świetna alternatywa dla batonów ze sklepu. Batony w tym wydaniu nie wymagają pieczenia. Wpadaj po ten prosty przepis.
Batony z daktyli i orzechów dla dzieci, z dodatkiem mąki kokosowej, obtaczane w gorzkiej czekoladzie własnej produkcji będą idealne na wszystkie dziecięce imprezki i do lunch boxa. Ich ogromny plus to to, że są łatwe w przygotowaniu. Minus? Potrzebują około dwóch godzin w zamrażalniku. Mimo to, dla nas batony z daktyli i orzechów to idealna alternatywa dla batonów ze sklepu.
Batony z daktyli i orzechów dla dzieci – smakowita porada:
do mrożenia możesz wykorzystać nasz duży pojemnik z 4-elementowego zestawu na posiłki dla dziecka. Sprawdzi się tu idealnie. Znajdziesz go tu:
https://lunchmunch.pl/produkt/zielone-pojemniki-na-jedzenie/
Batony z daktyli i orzechów dla dzieci – składniki:
- 150g daktyli (czyli szklanka z lekką górką)
- 2 kopiaste łyżki naturalnego masła orzechowego 100 %
- sok z jednej cytryny
- skórka z jednej cytryny starta na drobnych oczkach
- pół szklanki owsianego mleka roślinnego
- pół szklanki mąki kokosowej
- pół szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1.5 tabliczki czekolady gorzkiej o zawartości kakao nie mniej niż 70%
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Batony z daktyli i orzechów dla dzieci – przygotowanie:
- Daktyle zalewam gorącą wodą. Czekam, aż zrobią się miękkie. Odcedzam i odciskam nadmiar wody. Wrzucam do malaksera / blendera. Blenduję.
- Do malaksera z daktylami dodaję: masło orzechowe, mleko oraz sok z cytryny. Wrzucam skórkę startą na drobnych oczkach (pamiętam o wcześniejszym sparzeniu cytryny!)
- Zawartość malaksera miksuję na jednolitą masę. Przekładam do miski.
- Dodaję mąkę kokosową i dokładnie mieszam.
- Wyjmuję pojemnik (tu śmiało sprawdza się nasz duży pojemnik na jedzenie) i wykładam go papierem do pieczenia. Otrzymaną masę przekładam do pojemnika. Ugniatam i wyrównuję masę na prostokąt, wyrównuję również wierzch.
- Orzeszki rozsypuję po wierzchu prostokąta i dociskam je palcami na całej powierzchni.
- Tak przygotowane ciasto na batony wkładam do zamrażalnika na około 2 godziny.
- Po upływie tego czasu, wyjmuję zmrożoną masę z pojemnika i kroję na około 12 części.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę (połamaną na mniejsze kawałki) wraz z olejem kokosowym.
- Batony obtaczam w płynnej czekoladzie i odkładam na papier do pieczenia. Gotowe, wstawiam do lodówki na około 1 godzinę.
data