Paszteciki dla dzieci 🌟🌟🌟 świąteczne wigilijne danie, które podasz kilkulatkowi

Lekkie, puszyste, ale pachnące grzybami i serem. Po paszteciki w tym wydaniu z pewnością sięgnie Twoje dziecko, a Ty przygotujesz je w kilka minut!
Paszteciki dla dzieci w tym wydaniu to jedna z tych niewielu potraw, które prawdopodobnie moje dziecko zje w trakcie świątecznego wieczoru. To smutne, choć niestety – z moich doświadczeń – prawdziwe. Zapewne tylko nieliczne dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym uwielbiają tradycyjnie polskie świąteczne dania. Nawet jeśli dań jest 12, czyli teoretycznie jest z czego wybierać, nie wszystkie też nadają się do podania maluchom. Na szczęscie, paszteciki z tego przepisu smakują maluchom, a Ty podasz je dzieciom z czystym sumieniem.
Wpadaj też po listę TOP14 superfoods z Polski.
Paszteciki dla dzieci – skąd pomysł na ten przepis?
Paszteciki dla dzieci według tego przepisu to prosty sposób na świątecznego niejadka. Roboty na święta jest sporo, jeszcze więcej pracy jest kiedy osobne menu trzeba szykować dla dzieci. Stąd przepis na paszteciki dla dzieci – banalnie proste i szybkie, a efekt – wyśmienity. Te paszteciki są lekkie i wyśmienicie smakują również na zimno. Dlatego warto przygotować ich więcej, a jeśli planujecie również wizytę u gości, te dziecięce przysmaki warto spakować w lunchbox pojemniki.
Paszteciki dla dzieci – składniki:
- 200 g małych pieczarek
- 1 mała biała cebula
- 100 g żółtego sera
- ciasto francuskie (1 opakowanie)
- pieprz i sól (do smaku)
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na patelnię wrzuciłem łyżkę oleju i odrobinę masła. Najpierw dodałem drobno pokrojoną cebulę i lekko zeszkliłem.
- Następnie, wrzuciłem pokrojone na drobno pieczarki. Podsmażyłem kilka minut i mieszałem, aż pieczarki puściły sok. Doprawiłem solą i pierzem, dusząc je jeszcze ok 10 min pod przykryciem. Odstawiłem w naczyniu, aby ostygły.
- Ciasto francuskie po rozłożeniu podzieliłem na 6 równych prostokątów.
- Po ostygnięciu pieczarkowego farszu, delikatnie nałożyłem go na ciasto francuskie, na górę położyłem gruby mały plasterek sera i zawinąłem coś na wzór croissanta. Następnie, włożyłem na blaszce do piekarnika na 230 st. C bez termoobiegu na ok 15 min. Czas pieczenia często zależy od piekarnika, więc pilnowałem aby odpowiednio urosły i się zarumieniły.
- Po ostygnięciu, kilka pasztecików dla dzieci spakowałem w lunchbox dla dzieci, żeby zabrać ze sobą w gości.
Ot i cała wigilijna filozofia! Paszteciki bardzo fajnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich kształt będzie zależał od Twojej kreatywności. Co do farszu tych pasztecików, to możesz popuścić wodzy fantazji i dodać czosnek (nie ma to jak przemycić naturalny antybiotyk w jedzeniu). A jeśli z kolei szukasz przepisu na świąteczne słodkości, ale w nieco zdrowszym wydaniu, to wpadaj też po przepis na pierniczki świąteczne bez cukru.
12/18/2019