Superfoods z Polski ❀TOP14 polskich super produktów, które wykorzystujemy do pakowania lunch boxa. Czy TOP10 Cię zdziwi?
Jeśli świadomie wybierasz lokalne produkty, to zapewne zainteresuje Cię lista TOP14 superfoods z Polski. Wpadaj po listę od LUNCH MUNCHowej Mamy i zobacz czy pozycja nr 10 zdziwi Cię najbardziej!
Superfoods z Polski to temat, o którym postanowiłam napisać po targach BIOEXPO. W mojej ocenie lepiej jest spożywać produkty, które rosną obok nas, czyli są z naszej szerokości geograficznej. Ja mam poczucie, że dzięki wybieraniu lokalnych produktów, zużywam mniej energii, wspieram rodzime biznesy, a przez to ograniczam szkodliwy wpływ na środowisko. Z tych samych powodów zresztą nasze torby na lunch i niektóre lunchbox pojemniki produkujemy tu, w Polsce.
Autorka wpisu:
LUNCH MUNCHowa mama Ania
Czym zatem są superfoods?
Musisz wiedzieć, że nie istnieje precyzyjna definicja superfoods – czyli superżywności. Przyjmuje się natomiast, że superfoods to produkty, które są bogate w składniki uznawane za szczególnie korzystne dla zdrowia. Zatem, superfoods to nazwa grupy produktów, które są szczególne bogate w witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, czy białka. A zatem, to takie super produkty, które dostarczają mnóstwa wartości odżywczych, tak ważnych dla naszego zdrowia.
Superfoods – wartości marketingowe czy wartości odżywcze?
Superfoods to określenie na te produkty, które są szczególnie wartościowe dla naszego zdrowia, ale jest to dosyć ogólna definicja. W związku z brakiem ścisłej definicji dla superproduktów, klasyfikacje superfoods mają charakter subiektywny. Kilka lat temu to określenie traktowałam w kategoriach głównie marketingowych. Odbierałam to w ten sposób głównie dlatego, że hasło superfoods pojawiało się w kontekście suplementów diety oraz produktów egzotycznych (typu jagody goji, jagody acai czy quinoa). Ja natomiast, dużo lepiej czuję się korzystając z lokalnych produktów. Dlatego, o ile sama takowe (z ciekawości) zdarzyło mi się zakupić, o tyle zastanawiałam się, w czym przykładowo jagody goji ustępują naszej aronii czy czarnej porzeczce.
Żywność z Polski też ma swoje super moce!
Żywność zaliczana do grupy superproduktów nie musi być egzotyczna, nie musi być trudnodostępna, ani też droga. Produkty z polskich bazarków też odznaczają się niebywałymi mocami. Wiele z nich zawiera substancje bioaktywne, a w zakupie są znacznie bardziej dostępne i przystępne cenowo.
Jakie aktywne substancje biologiczne znajdziesz w polskich superproduktach?
Po pierwsze: antyoksydanty.
Wśród zawartych w superproduktach antyoksydantów znajdziemy witaminę C oraz E, flawonoidy, kwady fenolowe czy karoteny.
Po drugie: błonnik.
Menu bogate w błonnik reguluje rytm wypróżnień, obniża ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy.
Po trzecie: nienasycone kwasy tłuszczowe.
Korzystnie wpływają na stężenie poziomu cholesterolu, wykazują działanie przeciwzapalne, obniżają ryzyko rozwoju miażdżycy.
Po czwarte: fitosterole.
Ich spożycie obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Po piąte: fitoestrogeny.
Wykazują działanie przeciwutleniające, a ich pożycie obniża ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależnych.
Po szóste: kwasy fenolowe.
Chronią przed rozwojem nowotworów.
Po siódme: flawonoidy.
Posiadają właściwości antyoksodacyjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów.
Po ósme: probiotyki.
Stymulują układ immunologiczny, pozwalają przywrócić stan równowagi flory bakteryjnej jelita, obniżają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Po dziewiąte: prebiotyki.
Pobudzają wzrost liczby drobnoustrojów przewodu pokarmowego.
Które z polskich superfoods najczęściej wybieramy i polecamy do potraw do lunch boxa?
Superfoods z polskiego podwórka to ważny element naszej domowej jedzeniowej codzienności. Czuję, że to co jemy, wpływa na nasze funkcjonowanie, konkretnie mówiąc – na koncentrację, na efektywność, na humor. Dlatego, na liście superfoods z Polski, które możliwie często wykorzystujemy w naszym domu i które stosujemy w pakowaniu lunch boxów, znalazły się:
- Kiszonki (ogórek kiszony + kapusta kiszona)
- Natka pietruszki
- Marchew zwyczajna
- Pietruszka korzeniowa
- Papryka
- Orzechy włoskie
- Jagody leśne
- Truskawki
- Gruszka
- Rzodkiewka
- Dynia olbrzymia i pestki dyni
- Burak ćwikłowy
- Czosnek niedźwiedzi
- Cebula
Być może zauważyłaś / zauważyłeś, że te produkty w przepisach LUNCH MUNCHowego Taty oraz innych autorów postów na naszym lunch box blogu pojawiają się najczęściej. Po prostu, te produkty mniej lub bardziej regularnie dopisuję mu do listy cotygodniowych zakupów. Swoją drogą – wpadaj też do innego wpisu po listę zakupów na tydzień.
Burak – dlaczego obecny na liście superfoods z Polski?
TOP10 na liście – burak – znalazł się tam zupełnie nie z przypadku. Jesteś zdziwona / zdziwiony? Zawarte w burakach związki azotowe – nitraty, poszerzają naczynia żylne i tętnicze. Dzięki temu, nasze serca stają się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu. Dodatkowo, buraki to źródło sporej porcji witamin. Witamina B1 pozytywnie wpłyną na pamięć i układ mięśniowy. B2 natomiast jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i przeciwdziała depresji. Z kolei, zawarta w buraku witamina C zapobiega infekcjom i alergiom, bo wspomagają ogólną odporność organizmu. Mało tego, buraki zaopatrują nas też w składniki mineralne, tj. wapń, żelazo, fosfor, i magnez.
Czy włączenie superfoods do codziennej diety wystarczy, by zachować zdrowie?
Pułapką bywa przekonanie, że sama ich obecność w codziennym menu może uchronić przed chorobami. Pamiętaj, że za pomocą wybranych składników pokarmowych nie da się zniwelować negatywnego wpływu nieprawidłowej diety na zdrowie. Zatem, nie istnieje taki jeden produkt spożywczy, który w pełni pokrywałby zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki spożywcze. Korzystny wpływ na zdrowie wykazuje dopiero menu urozmaicone oraz bogate w żywność z różnych grup pokarmowych. Inaczej mówiąc: jeśli Twoje menu dominuje w cukier, kwasy tłuszczowe nasycone oraz tłuszcze trans, wysoko przetworzone produkty czy sód, to nawet najbardziej regularne spożywanie superproduktów nie obniży ryzyka chorób przewlekłych.
Superfoods z Polski – bohaterowie na pomoc
A więc, zachęcam Cię do wyboru tych naszych, polskich, super produktów. Tak jak bohaterowie MUNCHowej Drużyny, tak i superfoods z Polski, choćby byli najsilniejsi, nie pomogą nam, jeśli w naszej diecie będą dominowały słodycze, przetworzone jedzenie, czy sztucznie słodzone napoje. Urozmaicona, bogata w różnorodną żywność, dieta, będzie miała korzystny wpływ na zdrowie nasze – rodziców – i naszych dzieci, dlatego lunch box dla dzieci pakujemy zdrowo i kolorowo – jak w tęczy!