Superfoods z Polski ❀TOP14 super produktów ❀Czy TOP10 Cię zdziwi?

Jeśli świadomie wybierasz lokalne produkty, to zapewne zainteresuje Cię lista TOP14 superfoods z Polski. Wpadaj po listę od LUNCH MUNCHowej Mamy i zobacz czy pozycja nr 10 zdziwi Cię najbardziej!
Superfoods z Polski to temat, o którym postanowiłam napisać po targach BIOEXPO. W mojej ocenie lepiej jest spożywać produkty, które rosną obok nas, czyli są z naszej szerokości geograficznej. Ja mam poczucie, że dzięki wybieraniu lokalnych produktów, zużywam mniej energii, wspieram rodzime biznesy, a przez to ograniczam szkodliwy wpływ na środowisko. Z tych samych powodów zresztą nasze torby na lunch i lunchbox pojemniki produkujemy tu, w Polsce.
Superfoods – wartości marketingowe czy wartości odżywcze?
Superfoods to określenie na te produkty, które są szczególnie wartościowe dla naszego zdrowia. Kilka lat temu to określenie traktowałam w kategoriach głównie marketingowych. Odbierałam to w ten sposób głównie dlatego, że hasło superfoods pojawiało się w kontekście suplementów diety oraz produktów egzotycznych (typu jagody goji, jagody acai czy quinoa). Ja natomiast, dużo lepiej czuję się korzystając z lokalnych produktów. Dlatego, o ile sama takowe (z ciekawości) zdarzyło mi się zakupić, o tyle zastanawiałam się, w czym przykładowo jagody goji ustępują naszej aronii czy czarnej porzeczce.
Czym zatem są superfoods?
Superfoods to nazwa grupy produktów, które są szczególne bogate w witaminy, antyoksydanty, składniki mineralne, nienasycone kwasy tłuszczowe, czy białka. A zatem, to takie super produkty, które dostarczają mnóstwa wartości odżywczych, tak ważnych dla naszego zdrowia. Tylko naukowe potwierdzenie szczególnych właściwości, korzystnych dla naszego zdrowia, pozwala zakwalifikować produkt do kategorii superfoods.
Jakie superfoods z Polski wybieram?
Superfoods z polskiego podwórka to ważny element naszej domowej jedzeniowej codzienności. Czuję, że to co jem, wpływa na moje funkcjonowanie, konkretnie mówiąc – na koncentrację, na efektywność, na humor. Dlatego, na liście superfoods z Polski, które na codzień wykorzystujemy w naszym domu, znalazły się:
- Kiszonki
- Natka pietruszki
- Siemię lniane
- Aronia
- Czarna porzeczka
- Żurawina
- Jagody leśne
- Truskawki
- Kiełki rzeżuchy
- Rzodkiewka
- Pestki dyni
- Burak
- Czosnek
- Cebula
Być może zauważyłeś, że te produkty w przepisach LUNCH MUNCHowego Taty pojawiają się najczęściej. Po prostu, te produkty mniej lub bardziej regularnie dopisuję mu do listy cotygodniowych zakupów.
Burak – dlaczego obecny na liście superfoods z Polski?
TOP10 na liście – burak – znalazł się tam zupełnie nie z przypadku. Jesteś zdziwiony? Zawarte w burakach związki azotowe – nitraty, poszerzają naczynia żylne i tętnicze. Dzięki temu, nasze serca stają się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu. Dodatkowo, buraki to źródło sporej porcji witamin. Witamina B1 pozytywnie wpłyną na pamięć i układ mięśniowy. B2 natomiast jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i przeciwdziała depresji. Z kolei, zawarta w buraku witamina C zapobiega infekcjom i alergiom, bo wspomagają ogólną odporność organizmu. Mało tego, buraki zaopatrują nas też w składniki mineralne, tj. wapń, żelazo, fosfor, i magnez.
Superfoods z Polski – bohaterowie na pomoc
A więc, zachęcam Cię do wyboru tych naszych, polskich, super produktów. Tak jak bohaterowie MUNCHowej Drużyny, tak i superfoods z Polski, choćby byli najsilniejsi, nie pomogą nam, jeśli w naszej diecie będą dominowały słodycze, przetworzone jedzenie, czy sztucznie słodzone napoje.