DOCEŃ PRZEPIS: 873

Paluszki rybne domowej roboty do lunch boxa. Zdrowsza opcja dla sklepowej mrożonki.

Paluszki rybne domowej roboty

Paluszki rybne domowej roboty z powodzeniem zastąpią mrożonki ze sklepu. Zrobisz je w kilkanaście minut by podać na obiad lub spakować do lunch boxa – i swojego, i dziecęcego. Poznaj sprawdzony przepis z pyszną chrupiącą panierką od LUNCH MUNCHowego Taty >>>

Paluszki rybne domowej roboty zrobisz w kilkanaście minut. Właśnie dlatego ja lubię je robić i uważam je za dobre rozwiązanie na obiad dla dziecka. Szczególnie często robię je wtedy, kiedy córka od razu po szkole jedzie na trening, i potrzebny jest jej spory zapas jedzenia, a co za tym idzie – również cały zestaw lunch box.

 

Paluszki rybne domowej roboty do lunch boxa

Autor wpisu: 
LUNCH MUNCHowy Tata Hubert
Uwielbia gotować i patrzeć, jak inni zajadają się jego smakołykami.

 

Moja LUNCH MUNCHowa Córka, choć co do zasady nie zawsze paja miłością do ryby (z wyjątkiem takich pewniaków jak filet z łososia – przepis na rybny sukces :)), to te paluszki wprost uwielbia. Mówi, że są lepsze niż te ze sklepu (myślę, że robotę robi nieco domowej chrupiącej panierki). Dlatego, sięgam po ten przepis, żeby zapewnić jej zdrową porcję białka podczas długich dni poza domem. I Tobie też polecam ten przepis. Czytaj dalej.

 

lunch box do szkoly

 

Paluszki rybne domowej roboty – składniki:

polędwica (z dorsza, z morszczuka) – około 300g

bułka tarta

sól, papryka słodka

ulubione przyprawy Twojego dziecka (np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, majeranek, estragon, kolendra)

olej do smażenia

 

Paluszki rybne domowej roboty od LUNCH MUNCHowego Taty

 

Paluszki rybne domowej roboty – przygotowanie:

  1. Rybę myję, osuszam i kroję w paski około 2,5cm każdy. Lekko solę, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję słodką papryką. Odstawiam do lodówki na jakiś czas.
  2. W międzyczasie, w naczynku mieszam około 50g mąki, 100g bułki tartej i zalewam ok 80 ml wody. Wszystko mieszam  i doprawiam przyprawami. Wybierz te przyprawy, które lubi Twoje dziecko, ja najczęściej wybieram natkę pietruszki oraz koperek).
  3. Rybę obtaczam najpierw w mące, następnie w przygotowanym wcześniej cieście, a na końcu w bułce tartej.
  4. Kawałki ryby smażę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Ze względu na to, że cała panierka jest dosyć gruba, to ryba w środku robi się bardzo delikatna, i przypomina taką z piekarnika.

 

Paluszki rybne domowej roboty – z czym podaję?

Ten rybny przysmak podaję najczęściej z surówką z marchewki i jabłka. Porcja dla dziecka to jedna marchewka i pół jabłka. Marchewkę myję, ścieram na tarce o małych oczkach. Jabłko myję, przekrajam na pół, również ścieram na tarce o małych oczkach i mieszam wraz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaję łyżkę śmietany. Gotowe! W wersji na mega szybko, zamiast surówki dodaję pomidorki koktajlowe. Wszystko układam w lunch box pojemniki.

 

Paluszki rybne domowej roboty dla dziecka

 

Paluszki rybne domowej roboty – garść smakowitych porad:

 

Jaka ryba będzie najlepsza do tych paluszków?

Do paluszków rybnych w tej wersji wskazana jest polędwica. Ja najczęściej wybieram dorsza, może Ci się też sprawdzić morszczuk.

Dlaczego warto podawać rybę dziecku?

Ryby to wartościowy składnik diety i źródło białka, dlatego warto po nie sięgać, również w formie paluszków. Odkąd odkryliśmy paluszki rybne w domowej odsłonie, to sklepowe poszły w niepamięć. Teraz, te domowej roboty zajmują tylko kilka minut dłużej niż te ze sklepu.

Do czego spakować dodatki do ryby w śniadaniówce, tj. małą porcję sosu czy jakąś zieleninę?

Sprawdzą się specjalne pojemniczki na sosy do śniadaniówek. Zieleninę pakuj do małych pojemniczków, jak poniżej.

Pojemniczki na sosy do śniadaniówki HELLO MUNCH!

 

Smacznego!

10/19/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 873

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *