DOCEŃ PRZEPIS: 2

Paluszki rybne domowej roboty ☛☛☛ zdrowsza opcja dla sklepowej mrożonki

Paluszki rybne domowej roboty

Paluszki rybne domowej roboty z powodzeniem zastąpią mrożonki ze sklepu. Zrobisz je w kilka minut. Poznaj sprawdzony przepis z pyszną chrupiącą panierką od LUNCH MUNCHowego Taty >>

Paluszki rybne domowej roboty zrobisz w kilka minut. Właśnie dlatego ja lubię je robić i uważam je za dobre rozwiązanie na obiad dla dziecka. Szczególnie często robię je wtedy, kiedy córka od razu po szkole jedzie na trening, i potrzebny jest jej spory zapas jedzenia, a co za tym idzie – również cały zestaw lunch box. Moja LUNCH MUNCHowa Córka, choć co do zasady nie paja miłością do ryby, to te paluszki wprost uwielbia. Mówi, że są lepsze niż te ze sklepu (myślę, że robotę robi nieco domowej chrupiącej panierki). Dlatego, sięgam po ten przepis, żeby zapewnić jej zdrową porcję białka.

lunch box do szkoly

 

Paluszki rybne domowej roboty – składniki:

  • polędwica (z dorsza, z morszczuka) – około 300 g
  • bułka tarta
  • sól, papryka słodka
  • ulubione przyprawy Twojego dziecka (np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, koperek, majeranek, estragon, kolendra)
  • olej rzepakowy do smażenia

Paluszki rybne domowej roboty od LUNCH MUNCHowego Taty

 

Paluszki rybne domowej roboty – przygotowanie:

  1. Rybę myję, osuszam i kroję w paski około 2,5cm każdy. Lekko solę, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję słodką papryką. Odstawiam do lodówki na jakiś czas.
  2. W międzyczasie, w naczynku mieszam około 50g mąki, 100g bułki tartej i zalewam ok 80 ml wody. Wszystko mieszam  i doprawiam przyprawami. Wybierz te przyprawy, które lubi Twoje dziecko, ja najczęściej wybieram natkę pietruszki oraz koperek).
  3. Rybę obtaczam najpierw w mące, następnie w przygotowanym wcześniej cieście, a na końcu w bułce tartej.
  4. Kawałki ryby smażę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Ze względu na to, że cała panierka jest dosyć gruba, to ryba w środku robi się bardzo delikatna, i przypomina taką z piekarnika.

 

Paluszki rybne domowej roboty – z czym podaję?

Ten rybny przysmak podaję najczęściej z surówką z marchewki i jabłka. Porcja dla dziecka to jedna marchewka i pół jabłka. Marchewkę myję, ścieram na tarce o małych oczkach. Jabłko myję, przekrajam na pół, również ścieram na tarce o małych oczkach i mieszam wraz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaję łyżkę śmietany. Gotowe! W wersji na mega szybko, zamiast surówki dodaję pomidorki koktajlowe. Wszystko układam w lunch box pojemniki.

Paluszki rybne domowej roboty dla dziecka

 

Paluszki rybne domowej roboty – smakowita porada:

Jaka ryba będzie najlepsza do tych paluszków?

Do paluszków rybnych w tej wersji wskazana jest polędwica. Ja najczęściej wybieram dorsza, może Ci się też sprawdzić morszczuk.

Dlaczego warto podawać rybę dziecku?

Ryby to wartościowy składnik diety i źródło białka, dlatego warto po nie sięgać, również w formie paluszków. Odkąd odkryliśmy paluszki rybne w domowej odsłonie, to sklepowe poszły w niepamięć. Teraz, te domowej roboty zajmują tylko kilka minut dłużej niż te ze sklepu. Smacznego!

10/19/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.