Przepis na pierniczki świąteczne bez cukru ❄️ i mnóstwo wspólnej zabawy

Święta tuż tuż i świąteczne pierniczki też! Zatem wpadaj po przepis na świąteczne pierniczki, ale bez cukru!
Przepis na pierniczki świąteczne bez cukru – da się? Da, a jakże. Pierniczki wychodzą smaczne, no i bez względu na ich ostatecznie spożytą ilość, podasz je dziecku z czystym sumieniem 🙂 Oczywiście, ich przygotowanie może być też świetnym sposobem na dobrą i przedświąteczną zabawę. Jeśli we wspólne dokładanie składników czy wykrawanie kształtów zaangażujesz dzieci, to z pewnością zapamiętają to jako przedgwiazdkową frajdę.
Przepis na pierniczki świąteczne bez cukru – składniki:
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- 20g masła
- 1.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50g miodu lub 4-5 łyżek syropu klonowego
- 40g musu z daktyli (jeśli nie masz musu z daktyli, to użyj musu innych słodkich owoców)
- 12g świeżych drożdży
- 1 łyżka mleka kokosowego (lub krowiego)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Zimą zrobisz też łatwo crumble z jabłkami mojego łatwego przepisu.
Przepis na świąteczne pierniczki bez cukru – przygotowanie:
- Na początek przygotowałem blachę, czyli wyłożyłem ją papierem do pieczenia. Włączyłem też piekarnik, żeby nagrzał się do temperatury 180 stopni.
- Wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika) przesiałem do głębszego naczynia i dokładnie wymieszałem.
- Do małego rondla wlałem mleko i je delikatnie podgrzałem. Do tak delikatnie podgrzanego mleka dodałem pokruszone drożdże i pół łyżeczki miodu (możesz też użyć syropu klonowego)
- Dokładnie wymieszałem i odstawiłem na około 10min w ciepłe miejsce.
- W rondelku rozpuściłem masło i dodałem pozostały miód, a następnie dodałem też mus.
- Ponownie wszystko razem dokładnie mieszałem do całkowitego połączenia się składników.
- Do wszystkich suchych składników dodałem wszystkie mokre (drożdże, masło i jajka).
Wyrobiłem starannie na gładkie ciasto. - Po wyrobieniu ciasta uformowałem kulkę i odłożyłem ją na posypane mąką miejsce, a następnie przykryłem czystą ścierką i pozostawiłem na min. 30 minut.
- Po upływie 30 min, ciasto rozwałkowałem i lekko podsypywałem mąką (nie za dużo).
- Ciasto rozwałkowałem na grubość minimum 4-5 mm, nie może być ono zbyt cienkie.
- Zawołałem LUNCH MUNCHową Córkę i jej koleżanki, żeby powycinały pierniczki. Dałem im do wyboru różne foremki, żeby wyczarowały różne kształty pierniczków.
- Wykrojone z ciasta pierniczki ułożyłem na blaszce, z lekkim odstępem pomiędzy każdym.
- Piekłem w termoobiegu w temp. 180 st. przez około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Już po kilku minutach zwróć uwagę, czy pierniczki nie zaczynają się za bardzo brązowić. W przeciwnym razie, jeśli je przetrzymasz zbyt długo, to będą zbyt wysuszone.
- I gotowe! Do spakowania wszystkiego, oczywiście, przyda się śniadaniówka dla dzieci.
Przepis na świąteczne pierniczki bez cukru – garść smakowitych porad:
Ciemnego koloru piernikom nadaje mus z daktyli, ale jeśli go nie masz – zastosuj mus innych słodkich owoców. Wyjdą mniej ciemne, ale również smaczne.
Możesz przed włożeniem do piekarnika, za pomocą pędzelka, posmarować świąteczne pierniczki rozbełtanym jajkiem, a dzięki temu będą miały błyszczącą powłokę.
Do wykrawania kształtów będziesz potrzebować zapasu foremek do ciastek. Takich jak te, które powstały w naszej LUNCH MUNCHowej ekipie!
12/05/2020