Przepis na pierniczki świąteczne bez cukru ❄️

przepis na pierniczki swiateczne bez cukru z daktylami

Święta tuż tuż i świąteczne pierniczki też! Zatem wpadaj po przepis na świąteczne pierniczki, ale bez cukru!

Przepis na pierniczki świąteczne bez cukru – da się? Da, a jakże. Pierniczki wychodzą smaczne, no i bez względu na ich ostatecznie spożytą ilość, podasz je dziecku z czystym sumieniem 🙂 Oczywiście, ich przygotowanie może być też świetnym sposobem na dobrą i przedświąteczną zabawę. Jeśli we wspólne dokładanie składników czy wykrwawanie kształtów zaangażujesz dzieci, to z pewnością zapamiętają to jako przedgwiazdkową frajdę.

prezenty dla dzieci

Przepis na pierniczki świąteczne bez cukru- składniki:

  • • 150g mąki pszennej
  • • 1 jajko
  • • 20g masła
  • • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • • 50g miodu lub 4-5 łyżek syropu klonowego
  • • 40g musu z daktyli (jeśli nie masz musu z daktyli, to użyj musu innych słodkich owoców)
  • • 12g świeżych drożdży
  • • 1 łyżka mleka kokosowego (lub krowiego)
  • • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Zimą zrobisz też łatwo crumble z jabłkami mojego łatwego przepisu.

przepis na pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki bez cukru – przygotowanie

  1. Na początek przygotowałem blachę, czyli wyłożyłem ją papierem do pieczenia. Włączyłem też piekarnik, żeby nagrzał się do temperatury 180 stopni.
  2. Wszystkie suche składniki (mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika) przesiałem do głębszego naczynia i dokładnie wymieszałem.
  3. Do małego rondla wlałem mleko i je delikatnie podgrzałem. Do tak delikatnie podgrzanego mleka dodałem pokruszone drożdże i pół łyżeczki miodu (możesz też użyć syropu klonowego)
  4. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem na około 10min w ciepłe miejsce.
  5. W rondelku rozpuściłem masło i dodałem pozostały miód, a następnie dodałem też mus.
  6. Ponownie wszystko razem dokładnie mieszałem do całkowitego połączenia się składników.
  7. Do wszystkich suchych składników dodałem wszystkie mokre (drożdże, masło i jajka).
    Wyrobiłem starannie na gładkie ciasto.
  8. Po wyrobieniu ciasta uformowałem kulkę i odłożyłem ją na posypane mąką miejsce, a następnie przykryłem czystą ścierką i pozostawiłem na min. 30 minut.
  9. Po upływie 30 min, ciasto rozwałkowałem i lekko podsypywałem mąką (nie za dużo).
  10. Ciasto rozwałkowałem na grubość minimum  4-5 mm, nie może być ono zbyt cienkie.
  11. Zawołałem LUNCH MUNCHową Córkę i jej koleżanki, żeby powycinały pierniczki. Dałem im do wyboru różne foremki, żeby wyczarowały różne kształty pierniczków.
  12. Wykrojone z ciasta pierniczki ułożyłem na blaszce, z lekkim odstępem pomiędzy każdym.
  13. Piekłem w termoobiegu w temp. 180 st. przez około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Już po kilku minutach zwróć uwagę, czy pierniczki nie zaczynają się za bardzo brązowić. W przeciwnym razie, jeśli je przetrzymasz zbyt długo, to będą zbyt wysuszone.
    I gotowe! Do spakowania wszystkiego, oczywiście, przyda się śniadaniówka dla dzieci.

Przepis na pierniczki swiateczne na drozdzach

Przepis na świąteczne pierniczki bez cukru – smakowita porada:

Ciemnego koloru piernikom nadaje mus z daktyli, ale jeśli go nie masz – zastosuj mus innych słodkich owoców. Wyjdą mniej ciemne, ale również smaczne. Możesz przed włożeniem do piekarnika, za pomocą pędzelka, posmarować świąteczne pierniczki rozbełtanym jajkiem, a dzięki temu będą miały błyszczącą powłokę.

przepis na pierniczki swiateczne z daktylami bez cukru

 

przepis na pierniczki swiateczne