DOCEŃ PRZEPIS: 1

Pierniki z ziemniakami: z podanych składników upieczesz aż 50 pierniczków!

Pierniki z ziemniakami przepis

Jeśli Święta szykujesz dla duuużej rodziny, lub, tak jak my, obchodzisz je… dwa razy! to koniecznie poznaj ten wydajny przepis na pierniczki z ziemniaków!

Ponieważ mieszkamy na Podlasiu, to święta obchodzimy dwa razy. Co to dla nas oznacza? Oczywiście, dwie świąteczne gorączki, przedłużony okres gotowania, dekorowania, pakowania i podawania, i… obmyślania menu! I tu sprawdza się przepis na pierniki z ziemniakami. Dlaczego się sprawdza? Bo w przeciwieństwie do tych szybkich pierniczków, ten właśnie przepis jest również mega wydajny – z podanych poniżej składników wychodzi mi około 50 pierniczków, a czasem nawet i więcej (ostatecznie ich ilość zależy od tego, które foremki do ciasta wybierze moja LUNCH MUNCHowa Córka).

pierniki z ziemniakami skladniki

Pierniki z ziemniakami – składniki:

  • pół kilograma ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • 2 i pół szklanki mąki (może być pszenna uniwersalna lub orkiszowa) + naddatek do posypania stolnicy
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki syropu klonowego (może być też daktylowy lub inny słodki syrop, który lubi Twoje dziecko)
  • 5 łyżek przyprawy piernikowej (może być przyprawa piernikowa domowej roboty)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (a jeszcze lepiej – kokosowego)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

pierniki z ziemniakami miekkie jak zrobic

Pierniki z ziemniakami – przygotowanie:

  1. Zaczynam od nagrzania piekarnika do temp. 170 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, ja zabieram się za robotę.
  2. Ugotowane wcześniej ziemniaki rozgniatam w sporym garnku widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Do ugniecionych ziemniaków wlewam syrop klonowy i olej. Jeśli używam oleju kokosowego, to najpierw go lekko ogrzewam, tak by stał się ciekły (inaczej trudno go będzie połączyć z resztą składników).
  3. W drugim naczyniu mieszam ze sobą mąki (uniwersalną lub orkiszową) z ziemniaczaną. Do tego dosypuję kakao, przyprawę piernikową i sodę oczyszczoną.
  4. Składniki suche z ziemniakami itd. łączę ze składnikami mokrymi. Mieszam wszystko na gładką masę.
  5. Przygotowuję stolnicę, tzn. posypuję ją mąką (uniwersalną). Uwaga: im mniej mąki, tym lepiej.
  6. Ciasto rozwałkowuję, powinno mieć grubość około 5 mm.
  7. Pozwalam córce wybrać kształty swoich ulubionych foremek do ciastek i wykrawać ulubione kształty.
  8. Gotowe, układam na papier do pieczenia i wstawiam do nagrzanego już piekarnika.
  9. Wyjmuję po około 10 minutach, kiedy pierniki się lekko zarumienią i spulchnieją.
  10. Angażuję LUNCH MUNCHową Córkę do dekoracji pierników, a kiedy są gotowe, to przekładam w lunchbox dla dzieci. Te pierniki z ziemniakami będą cieszyć dzieci na długo, bo pozostają miękkie jeszcze kilka dni po ich upieczeniu, a twardnieją dopiero z czasem.

pierniki z ziemniakami szybki przepis

Pierniki w tym wydaniu, co prawda NIE należą do naszych ulubionych w smaku, ale mają dwie ogromne zalety:

  • po pierwsze: z podanych składników wychodzi aż 50 pierniczków,
  • po drugie: udaje nam się je robić bardzo szybko.

Do ich wykrawania używamy świątecznych foremek i wykrawaczek. Sprawdź, jakie foremki do pierników przygotowaliśmy w naszym LUNCH MUNCHowym zespole!

Foremki do pierników ŚWIĘTA HO HO HO!

Pierniki z ziemniakami – smakowita porada:

Obierki z ziemniaków możesz wykorzystać w duchu zero waste. Zrób z nich chipsy z obierek ziemniaków, a w Twojej kuchni nic się nie zmarnuje!

pierniki z ziemniakow latwy przepis

DOCEŃ PRZEPIS: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.