Pierniki z ziemniakami 🎄🎄🎅🎅🎁🎁 z podanych składników upieczesz aż 50 pierniczków!

Jeśli Święta szykujesz dla duuużej rodziny, lub, tak jak my, obchodzisz je !dwa razy! to koniecznie poznaj ten wydajny przepis na pierniczki z ziemniaków!
Ponieważ mieszkamy na podlasiu, to święta obchodzimy dwa razy. Co to dla nas oznacza? Oczywiście, dwie świąteczne gorączki, przedłużony okres gotowania, dekorowania, pakowania i podawania, i obmyślania menu. I tu sprawdza się przepis na pierniki z ziemniakami. Dlaczego się sprawdza? Bo w przeciwieństwie do tych szybkich pierniczków, ten właśnie przepis jest również mega wydajny – z podanych poniżej składników wychodzi mi około 50 pierniczków, a czasem nawet i więcej (ostatecznie ich ilość zależy od tego, które foremki do ciasta wybierze moja LUNCH MUNCHowa Córka).
Pierniki z ziemniakami – składniki:
- pół kilograma ugotowanych wcześniej ziemniaków
- 2 i pół szklanki mąki (może być pszenna uniwersalna lub orkiszowa) + naddatek do posypania stolnicy
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki syropu klonowego (może być też daktylowy lub inny słodki syrop, który lubi Twoje dziecko)
- 5 łyżek przyprawy piernikowej (może być przyprawa piernikowa domowej roboty)
- 3 łyżki oleju rzepakowego (a jeszcze lepiej – kokosowego)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pierniki z ziemniakami – przygotowanie:
- Zaczynam od nagrzania piekarnika do temp. 170 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, ja zabieram się za robotę.
- Ugotowane wcześniej ziemniaki rozgniatam w sporym garnku widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Do ugniecionych ziemniaków wlewam syrop klonowy i olej. Jeśli używam oleju kokosowego, to najpierw go lekko ogrzewam, tak by stał się ciekły (inaczej trudno go będzie połączyć z resztą składników).
- W drugim naczyniu mieszam ze sobą mąki (uniwersalną lub orkiszową) z ziemniaczaną. Do tego dosypuję kakao, przyprawę piernikową i sodę oczyszczoną.
- Składniki suche z ziemniakami itd. łączę ze składnikami mokrymi. Mieszam wszystko na gładką masę.
- Przygotowuję stolnicę, tzn. posypuję ją mąką (uniwersalną). Uwaga: im mniej mąki, tym lepiej.
- Ciasto rozwałkowuję, powinno mieć grubość około 5 mm.
- Pozwalam córce wybrać kształty swoich ulubionych foremek do ciastek i wykrawać ulubione kształty.
- Gotowe, układam na papier do pieczenia i wstawiam do nagrzanego już piekarnika.
- Wyjmuję po około 10 minutach, kiedy pierniki się lekko zarumienią i spulchną.
- Angażuję LUNCH MUNCHową Córkę do dekoracji pierników, a kiedy są gotowe, to przekładam w lunchbox dla dzieci. Te pierniki z ziemniakami będą cieszyć dzieci na długo, bo pozostają miękkie jeszcze kilka dni po ich upieczeniu, a twardnieją dopiero z czasem.
Pierniki w tym wydaniu nie należą do naszych ulubionych w smaku, ale mają dwie ogromne zalety – z podanych składników wychodzi aż 50 pierniczków, a dodatkowo – udaje nam się je robić bardzo szybko.
Pierniki z ziemniakami – smakowita porada:
Obierki z ziemniaków możesz wykorzystać w duchu zero waste. Zrób z nich chipsy z obierek ziemniaków, a w Twojej kuchni nic się nie zmarnuje!
01/03/2021