Witamina C dla dzieci – w których owocach jest jej najwięcej? Poznaj listę TOP15 owoców. Cytryny dopiero na 6 pozycji!
Wpadaj po listę TOP15 owoców, które witaminy C zawierają najwięcej! Sprawdź, czy lista Cię zdziwi! Cytryna jest dopiero na 6tym miejscu!
Witamina C dla dzieci to teraz zdecydowanie temat na czasie. Nie tylko ze względu na wszędobylskiego wirusa, o którym głośno… wszak witamina C zwiększa odporność organizmu. Zarówno lekarze, jak i dietetycy, wręcz pieją z zachwytu opowiadając o suplementowaniu tej witaminy. Dlaczego?
Witamina C – nie tylko na odporność u dzieci
Witamina C posiada również wiele innych dobroczynnych właściwości, które są kluczowe dla rozwoju dziecka. Trzy, w mojej ocenie, najważniejsze rzeczy, to:
- — po pierwsze, zwiększa przyswajanie żelaza (żelazo ma wpływ na pracę serca)
- — po drugie, zmniejsza uczucie zmęczenia
- — po trzecie, wspomaga produkcję kolagenu (ważny dla kości)
Dlatego właśnie, o zasoby witaminy C u dzieci warto dbać cały rok!
Witamina C dla dzieci – po które naturalne produkty sięgać?
Wiele produktów, typu lizaki, żelki czy cukierki, reklamowane są jako źródło witaminy C. Ja uważam, że najzdrowiej jest podawać witaminę C dla dzieci z produktów naturalnych, a jeszcze lepiej, sezonowych. Naturalnie, do głowy przychodzą nam zatem owoce. Które owoce wybierać najlepiej ?
Poniżej lista TOP15 z największą dawką witaminy C w 100g owocu:
Nr 1: dzika róża (owoce)
Nr 2: czarna porzeczka
Nr 3: truskawki: zachęć dziecko do zrobienia truskawek w czekoladzie!
Nr 4: kiwi: wpadaj po przepis na jaglankę z kiwi!
Nr 5: grejpfruty
Nr 6: cytryny
Nr 7: pomarańcze
Nr 8:porzeczki czerwone
Nr 9: agrest
Nr 10: maliny
Nr 11: jabłka
Nr 12: gruszki
Nr 13: śliwki
Nr 14: banany: zobacz, jak łatwo zrobisz z dzieckiem owocowe szaszłyki!
Nr 15: orzechy włoskie
Smakowita porada na witaminę dla dzieci
Produkty bogate w witaminę C warto łączyć z tymi, które posiadają dużo żelaza. To dlatego, że Witamina C pozwala lepiej przyswoić się temu składnikowi. Źródłem żelaza jest natka pietruszki. Dlatego, koktajl z natki pietruszki z sokiem z cytrusów to połączenie smakowite i idealne.
Teraz, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest utrudniony, sięgnijmy po mrożonki i kiszonki, by wzbogacić dietę w witaminę C. Proces mrożenia świetnie zachowuję tę witaminę, a proces kiszenia oraz powstawanie kwaśnego odczynu sprzyja jej stabilności. Ponadto kiszonki są źródłem kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną w jelitach i dodatkowo wzmacnia odporność.
03/31/2020