Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – idealne na drugie śniadanie

muffinki z masłem orzechowym dla dzieci na sniadanie

Prosty i szybki przepis na muffinki, do których przygotowania wykorzystasz masło orzechowe i przemycisz nieco owoców.

Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci to przepis na pożywne drugie śniadanie . Jakie są po przygotowaniu? Z pewnością miękkie, ale nie puszyste (to zapewne przez użycie mąki orkiszowej). Są też treściwe i sycące, a przez to idealne jako zdrowsza przekąska do lunch boxa czy śniadaniówki. No, i jak to z większością muffinek bywa, tak i ten przepis na orzechowe babeczki, jest  banalnie łatwy i szybki. Dlatego to kolejna sprawdzona propozycja na drugie śniadanie dzieci do lunch boxa!

 

Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – składniki:

Poniżej przedstawiam składniki na 12 babeczek. Podaję również składniki pasujące do masła orzechowego z orzechów nerkowca. Zatem: do masła z orzechów nerkowca dodaję też garść orzechów nerkowca oraz mleko z orzechów nerkowca. Natomiast, jeśli posiadasz inne masło orzechowe (np. z  orzechów laskowych), to najlepiej sprawdzi się również mleko z orzechów laskowych. Możesz też po prostu zmieszać to, co masz akurat w lodówce i w ogóle nie przejmować się moją nadgorliwą logiką – muffinki i tak wyjdą pożywne i miękkie 🙂

 

Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – składniki suche:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej typu 560
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 garści orzechów nerkowca

 

Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – składniki mokre:

  • 2 gruszki (sprawdzi się też jabłko lub owoce leśne)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki masła orzechowego (z orzechów nerkowca)
  • 1 szklanka mleka (może być krowie, sprawdzi się też mleko z orzechów nerkowca)
  • 50g oleju rzepakowego

Muffinki z maslem orzechowym dla dzieci na drugie sniadanie

 

Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i nastaw go na temperaturę 180 stopni C z termoobiegiem. W czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa, zdążysz przygotować wszystkie składniki.
  2. Najpierw zajmij się suchymi składnikami: 1 garść orzechów (w tym przypadku nerkowca, ale sprawdzą się też orzechy laskowe) zgnieć na mniejsze cząstki.
  3. W większej misce zmieszaj suche składniki, a na koniec dodaj do nich zgniecione orzechy
  4. Teraz zajmij się mokrymi składnikami. Zacznij od owoców. Jeśli stosujesz gruszki, to je umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. W drugiej misce zmieszaj wszystkie mokre składniki, w tym owoce, i porządnie wymieszaj.
  6. Kiedy mokre składniki się ze sobą połączą, to przelej je do miski z suchymi. Teraz wszystko porządnie wymieszaj (ręką da radę, ale możesz wykorzystać też mikser – mniej mycia garów).
  7. Gotową masę przelewaj do muffinek.
  8. Wierz muffinek posyp orzechami.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  10. Wyjmij po około 20 minutach lub po teście suchego patyczka.
  11. Pozostaw na chwilę do ostudzenia.
  12. Przed włożeniem babeczek do śniadaniówki, możesz je jeszcze przystroić o pikery lub ozdobne wykałaczki.

 

04/02/2022