Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – idealne na drugie śniadanie

Prosty i szybki przepis na muffinki, do których przygotowania wykorzystasz masło orzechowe i przemycisz nieco owoców.
Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci to przepis na pożywne drugie śniadanie . Jakie są po przygotowaniu? Z pewnością miękkie, ale nie puszyste (to zapewne przez użycie mąki orkiszowej). Są też treściwe i sycące, a przez to idealne jako zdrowsza przekąska do lunch boxa czy śniadaniówki. No, i jak to z większością muffinek bywa, tak i ten przepis na orzechowe babeczki, jest banalnie łatwy i szybki. Dlatego to kolejna sprawdzona propozycja na drugie śniadanie dzieci do lunch boxa!
Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – składniki:
Poniżej przedstawiam składniki na 12 babeczek. Podaję również składniki pasujące do masła orzechowego z orzechów nerkowca. Zatem: do masła z orzechów nerkowca dodaję też garść orzechów nerkowca oraz mleko z orzechów nerkowca. Natomiast, jeśli posiadasz inne masło orzechowe (np. z orzechów laskowych), to najlepiej sprawdzi się również mleko z orzechów laskowych. Możesz też po prostu zmieszać to, co masz akurat w lodówce i w ogóle nie przejmować się moją nadgorliwą logiką – muffinki i tak wyjdą pożywne i miękkie 🙂
Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – składniki suche:
- 2 szklanki mąki orkiszowej typu 560
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 garści orzechów nerkowca
Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – składniki mokre:
- 2 gruszki (sprawdzi się też jabłko lub owoce leśne)
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżki masła orzechowego (z orzechów nerkowca)
- 1 szklanka mleka (może być krowie, sprawdzi się też mleko z orzechów nerkowca)
- 50g oleju rzepakowego
Muffinki z masłem orzechowym dla dzieci – przygotowanie:
- Włącz piekarnik i nastaw go na temperaturę 180 stopni C z termoobiegiem. W czasie, kiedy piekarnik się nagrzewa, zdążysz przygotować wszystkie składniki.
- Najpierw zajmij się suchymi składnikami: 1 garść orzechów (w tym przypadku nerkowca, ale sprawdzą się też orzechy laskowe) zgnieć na mniejsze cząstki.
- W większej misce zmieszaj suche składniki, a na koniec dodaj do nich zgniecione orzechy
- Teraz zajmij się mokrymi składnikami. Zacznij od owoców. Jeśli stosujesz gruszki, to je umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W drugiej misce zmieszaj wszystkie mokre składniki, w tym owoce, i porządnie wymieszaj.
- Kiedy mokre składniki się ze sobą połączą, to przelej je do miski z suchymi. Teraz wszystko porządnie wymieszaj (ręką da radę, ale możesz wykorzystać też mikser – mniej mycia garów).
- Gotową masę przelewaj do muffinek.
- Wierz muffinek posyp orzechami.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Wyjmij po około 20 minutach lub po teście suchego patyczka.
- Pozostaw na chwilę do ostudzenia.
- Przed włożeniem babeczek do śniadaniówki, możesz je jeszcze przystroić o pikery lub ozdobne wykałaczki.
04/02/2022