Jem zielone jedzenie przez 24h! Zielony lunch box pełen witamin!

Jem zielone jedzenie przez 24h challenge! Jeśli Twoje dziecko również wpadło na pomysł jedzenia zielonych potraw przez cały dzień, to nie załamuj się, bo LUNCH MUNCHowy Tata podpowiada, co możesz przygotować, żeby z zielonej zabawy wydobyć jak najwięcej zdrowotnego potencjału!
Zielone jedzenie jem przez 24h! Hmmm – że co? Jakie zielone jedzenie przez 24h? Jak jedzenie ogarnąć na zielono, skoro nawet codzienne standardowe pakowanie lunch boxa to nielada wyczyn! Jeśli Twoje dziecko również wpadło na pomysł, że przez cały dzień będzie jadło tylko zielone jedzenie, to jesteś w dobrym miejscu. No właśnie, w tym poście podpowiadam jak przygotować zestaw lunch box, żeby z zielonej zabawy wydobyć jak najwięcej zdrowotnego potencjału. Być może, dzięki zabawie w jem zielone jedzenie, z czasem zielone warzywa i owoce zagoszczą na stałe w śniadaniówce Twojego dziecka.
Zielone jedzenie przez cały dzień – pomysł na zdrową zabawę!
Wiele osób, nie tylko dzieci, ma „alergię” na jedzenie warzyw i owoców, a już zielonych to w ogóle. Tymczasem, dobroczynne działanie zielonych warzyw i owoców na cały organizm ma ogromne „pole rażenia”. Warzywa i owoce o tym kolorze, mówiąc w skrócie, odtruwają organizm. Dodatkowo, są niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają bardzo dużo witamin i minerałów. Zobacz też, jak z wyzwaniem na zielone jedzenie przez 24h poradziła sobie Paulina Kobus!
Jem zielone jedzenie – jak pakuję potrawy na cały dzień?
Zapewne już wiesz, że od lat jedzenie do szkoły dla córki pakuję do pojemników, a potem do torby na lunch. Najczęściej pakuję cztery – do pięciu – pojemników (drugie śniadanie, obiad na ciepło i zdrowe przekąski). Tym razem, moja propozycja na zabawę w zielone jedzenie składa się z następujących potraw:
- ∙ drugie śniadanie: sok z pietruszki ze spiruliną + kanapki z guacamole
- ∙ obiad na ciepło: zupa krem z ogórka
- ∙ zdrowe przekąski / deser: jaglanka z kiwi + galaretka z agrestu
A zatem, czytaj dalej! Tu znajdziesz przepisy na każdą z zielonych potraw, bo warto sięgać po moc zielonego!
Zielone jedzenie – pięć szybkich i zdrowych przepisów
Zielone jedzenie – przepis nr 1: sok z pietruszki ze spiruliną – przepis
Składniki:
- ∙ pół litra wody
- ∙ pęczek pietruszki
- ∙ sok z jednej cytryny lub dwóch limonek
- ∙ 3 łyżki miodu
- ∙ pół łyżeczki spiruliny
Przygotowanie:
- Pietruszkę, sok z cytryny, miód i spirulinę łączę w naczyniu.
- Następnie dolewam wody.
- Wreszcie, wszystko blenduję na jednolitą masę i przelewam do okrągłego pojemnika na jedzenie. Smacznego!
Zielone jedzenie – przepis nr 2: kanapki z guacamole ze szczypiorkiem – przepis
Składniki:
- ∙ dojrzałe awokado
- ∙ pół zielonej papryki
- ∙ 6 gałązek szczypiorku
- ∙ 2 ząbki czosnku
- ∙ limonka
- ∙ sól i pieprz do smaku
- ∙ czarny sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Na początek, biorę się za awokado. Przekrajam je na pół, wyjmuję pestkę, skrapiam sokiem z cytryny i wyjmuję łyżką ze skórki. Następnie siekam na większe kawałki i rozgniatam widelcem. Wrzucam do miski.
- Kolejno paprykę, szczypiorek i czosnek siekam na bardzo drobno. Po chwili, warzywa dodaję do awokado.
- Wszystko przyprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem. Mieszam.
- Na koniec, gotową pastę nakładam na kromki zdrowego pieczywa. Posypuję czarnym sezamem i przekładam do pojemnika na jedzenie. Gotowe!
Zielone jedzenie – przepis nr 2: zupa krem z zielonego ogórka – przepis
Składniki:
- ∙ 1 cebula
- ∙ 2 ząbki czosnku
- ∙ 2 ogórki
- ∙ 500ml rosołu warzywnego
- ∙ 200g śmietany
- ∙ 40g mąki ryżowej
- ∙ 1 łyżeczka soku z cytryny lub 2 łyżeczki soku z limonki
- ∙ posiekana pietruszka
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek siekam. Wrzucam na patelnię na mały ogień, żeby się lekko przeszkliły.
- Ogórki kroję na drobne kawałki, wrzucam na patelnię do cebuli i czosnku. Po chwili, wszystko zalewam rosołem i wodą.
- Następnie, dodaję śmietanę, mąkę ryżową, oraz sok z cytryny lub limonki.
- Na końcu, wszystko blenduję na jednolitą masę i przelewam do okrągłego pojemnika na jedzenie. Zakręcam i w drogę.
Zielone jedzenie – przepis nr 4: jaglanka z kiwi – przepis
Składniki:
- ∙ pół szklanki kaszy jaglanej
- ∙ szklanka mleka kokosowego
- ∙ 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- ∙ pół łyżeczki cynamonu
- ∙ 2 dojrzałe kiwi
Przygotowanie:
- Po pierwsze, płuczę kaszę jaglaną. Przekładam do garnka, i zalewam mlekiem kokosowym. Doprowadzam do wrzenia. Następnie, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze dodatkowo do 12 minut, żeby kasza wchłonęła mleko.
- W czasie gotowania mieszam, żeby kasza się nie przypaliła. Dodaję też miód lub syrop klonowy, oraz cynamon.
- Na koniec przekładam do różowego pojemnika na jedzenie, a na wierzch jaglanki układam cieniutko pokrojone plasterki kiwi.
Zielone jedzenie – przepis nr 5: galaretka z agrestu
Tu idę na łatwiznę, bo korzystam z gotowca – kupuję gotową galaretkę agrestową, i przygotowuję ją według przepisu.
Przygotowanie:
1. Na początek, gotuję wodę i odmierzam mniej więcej dwie szklanki (500 ml.)
2. Po chwili, zawartość torebki wsypuję do wody i mieszam, aż wszystko się ładnie rozpuści (nie gotuję).
3. Galaretkę wlewam do okrągłych zielonych pojemników. Na koniec, po lekkim wystudzeniu, zakręcam pojemnik i wstawiam do lodówki do stężenia. I już!
A zatem, jesteś gotowy do zabawy w zielone wyzwanie! Baw się dobrze i smacznie!
Zobacz też, jakie TOP 5 posiłków pakuję do torby na lunch na cały dzień!
06/02/2019