Żółte jedzenie jem przez 24h ☀☀☀ Zdrowa zabawa i przepisy na żółte potrawy!
LUNCH MUNCHowy Tata pokazuje, jak możesz wykorzystać modę wśród dzieci i młodzieży na żółte jedzenie, na zdrową korzyść ☀☀ Da się zdrowo! Sprawdź!
Żółte jedzenie przez 24 godziny! Jeśli właśnie coś takiego usłyszałeś ostatnio od swojej pociechy, to wiedz, że po modzie na różowe jedzenie przyszła moda na… żółte! I strasznie mnie to cieszy! Warto sięgać po żółte warzywa i owoce systematycznie, bo organizm sam nie produkuje beta-karotenu. Dlatego tak ważne jest to, żeby mu pomagać. A zatem, jeśli Twoje dziecko wpadło na genialny pomysł na żółte jedzenie przez 24 godziny, to sprytnie to wykorzystaj. Bo takie wyzwanie nie musi oznaczać jedzenia wyłącznie ciastek!
Zobacz też, jak Amelie i Natalka poradziły sobie z wyzwaniem „jemy tylko żółte jedzenie”!
Żółte jedzenie – po co jeść żółte owoce i warzywa?
Żółty kolor owoców i warzyw, które spożywamy, ma znaczenie. Warzywa i owoce dostały żółty barwnik od natury głównie po to, by nie uszkodziło ich nadmierne nasłonecznienie. Tak samo jest z nami – beta-karoten uchroni nas przed szkodliwymi promieniami. Poza tym dobrze jest, jeśli jemy żółte warzywa i owoce, bo:
- Karotenoidy tworzą witaminę A. Ta z kolei jest szczególnie przyjazna naszym oczom.
- Wpływają pozytywnie na wygląd włosów, paznokci oraz skóry.
- Banany są w grupie żywności o najwyższej zawartości potasu. Potas wspomaga układ mięśniowy, nerwowy oraz dotlenia mózg. Dlatego, poprawiają koncentrację i zdolność przyswajania informacji.
A zatem, kolory w diecie mają znaczenie nie tylko estetyczne czy „modowe” :). Ale gdybyś chciał do tematu podejść również modowo, to zapewne spodoba Ci się żółty zestaw lunch box, który zaprojektowała kreatywna ekipa projektantów LUNCH MUNCH®.
Żółte warzywa i owoce – które najbardziej zdrowe?
Zwykle stawiam na sezonowe warzywa i owoce. Ten artykuł piszę pod koniec maja, kiedy spośród żółtych owoców, panuje sezon na: marchew, gruszki i jabłka. Szczególne zasługi w zdrowotnej dziedzinie ma marchew, ceniona jako zagorzały wróg infekcji wirusowych.
Żółte jedzenie – skompletuj potrawy na cały dzień!
Żółte jedzenie przepis nr 1: kanapki z pastą jajeczną
Kanapki z pastą jajeczną – składniki:
- • dwa jajka (ugotowane na twardo)
- • łyżka majonezu
- • pietruszka
- • sól i pieprz (do smaku)
- • pół łyżeczki kurkumy
Kanapki z pastą jajeczną – przygotowanie:
- Ugotowane jajka kroję w kosteczkę. Mieszam z majonezem. Następnie dorzucam pietruszkę.
- Wszystko doprawiam kurkumą (nada super wyraźny żółty kolor), solą i pieprzem.
- Gotową pastę nakładam na dobrej jakości pieczywo. Gotowe żółte kanapeczki przekładam w pojemniki na jedzenie… i drugie śniadanie do szkoły gotowe!
Pasta jajeczna jest jedną z najprostszych. To świetny przepis na pierwszą samodzielną potrawę. Łatwo przygotujesz ją wspólnie ze szkolniakiem, a patent na jajka na pewno zostanie w pamięci dziecka.
Żółte jedzenie patent nr 2: chrupki kukurydziane
Wybieram te na bazie kaszy kukurydzianej. Po kupieniu, w zasadzie jedyne co robię, to przekładam porcję dla dziecka do pudełka na jedzenie. Wówczas mam pewność, że mój szkolniak zje ich nie więcej niż trzeba. Z drugiej strony, jest to coś do pochrupania, i w mojej ocenie chrupki kukurydziane to jedne z najzdrowszych rodzajów chrupek.
Żółte jedzenie patent nr 3: pomarańczowa galaretka z bananami
Galaretkę kupuję w sklepie. Najpierw gotuję około 500ml wody. Następnie, mieszankę wsypuję do gorącej wody i mieszam, aż wszystko się ładnie rozpuści. Potem przelewam do pudełka na jedzenie, w którym wcześniej umieszczam plasterki bananów. Po przestygnięciu, okrągły pojemnik szczelnie zamykam i wkładam do lodówki do ochłodzenia.
Żółte jedzenie przepis nr 4: zupa krem z marchwi
Zupa krem z marchwi – składniki:
- • łyżka oliwy
- • średniej wielkości cebula
- • dwa ząbki czosnku
- • 500g marchewki
- • 200g ugotowanych wcześniej ziemniaków
- • dwie szklanki bulionu warzywnego
- • 1 łyżeczka kurkumy
- • pół łyżeczki curry
- • puszka mleka kokosowego
- • grzanki (opcjonalnie)
Zupa krem z marchwi – przygotowanie:
- Na dużą patelnię wlewam łyżkę oliwy, i dodaję szczyptę soli. Następnie wrzucam posiekaną cebulę i mieszając na małym ogniu podsmażam, aż cebula stanie się szklista.
- Po chwili, na patelnię wrzucam stopniowo resztę warzyw. Niewątpliwie, zaczynam od czosnku, a kończę na ugotowanych wcześniej ziemniakach. Co chwilę mieszam i smażę wszystko do ok. 15 minut.
- Zalewam gorącym bulionem. Podczas gdy wszystko się gotuje, kolejno dodaję przyprawy (kurkumę i curry).
- Zagotowuję wszystko na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
- Niewątpliwie, na końcu warto dodać mleko kokosowe.
- Wszystko miksuję na krem. W związku z tym, że nie chcę żeby się coś wylało, to porcję zupy przelewam do szczelnego okrągłego pojemnika na jedzenie. Gotowe! Ponieważ nie chcę, żeby grzanki rozmiękły, wrzucam je do drugiego pojemnika. Kiedy przyjdzie czas na zupę, dziecko przesypie grzanki i zje wszystko ze smakiem.
Ponieważ marchew przoduje w swoich zdrowotnych właściwościach, to zupka krem z marchwi wydaje się być naturalnym wyborem na wyzwanie z żółtym jedzeniem. Sam robię ją dosyć często, bo marchewkę kupuję na cotygodniowej wyprawie po zakupy.
Żółte jedzenie – potrawy na 24 godziny gotowe!
I koniec! Z pewnością, z takimi zapasami, Twoja pociecha może śmiało przodować w tym modowym trendzie na żółte jedzenie! Zatem, jeśli szukasz sposobu na „jem tylko żółte jedzenie challenge”, to wypróbuj te cztery proste patenty. Do dzieła!
05/29/2019